Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
14. března 2006

Z těch fotek v novinách mi nebylo moc dobře, říká Vladimír Sobotka

P r a h a – Nečekaná rána do hlavy a pak nic. Rána do hlavy je to poslední, co si z pondělního druhého čtvrtfinálového zápasu Slavie s Třincem Vladimír Sobotka pamatuje. Střet s třineckým obráncem Tomášem Frolem tomuto nadějnému útočníkovi pražské Slavie způsobil silný otřes mozku a několikaminutové bezvědomí. „Probral jsem se až v kabině, když mně šili obočí,“ vzpomíná s odstupem několika hodin. Po šití následovala cesta sanitkou do Vinohradské nemocnice. Pavilon H, první patro, chirurgie, tzv. stanice jedna, pokoj číslo dva se staly jeho přechodným domovem.

Pokoj číslo dva, dočasný domov Vládi Sobotky

Vláďu Sobotku přidělili na pokoj k dvaaosmdesátiletému slávistickému fandovi. „Ale musím říct, že moje manželka, s níž už jsem jednašedesát let, je zase Sparťanka,“ vypráví se zaujetím muž z vedlejšího lůžka. Vybavuje si, že když sem v pondělí večer Vláďu přivezli, byl ještě ve stavu „oblouznění“. „Však jsem sám prožil něco podobného,“ říká starší muž a vůbec si na svého nového spolubydlícího nestěžuje. „Kdepak, my jsme si s Vláďou padli do oka.“ Starší muž při té příležitosti zavzpomínal na Drobného, bratry Zábrodské, Bóžu Modrého. „Mám-li možnost se podívat na televizi, tak se na hokej vždy rád podívám, ostatně jinou možnost už jako invalidní důchodce ani nemám.“


Vladimír Sobotka se sice usmívá, ale po zákroku třineckého obránce Tomáše Frola mu do smíchu moc nebylo.


Pavilon H, první patro, chirurgie, tzv. stanice jedna, pokoj číslo dva, dočasný domov Vladimíra Sobotky.

Já jsem ten zákrok vlastně ještě ani neviděl

Do konce druhého čtvrtfinálového zápasu chyběla necelá minuta a o výsledku utkání bylo de facto rozhodnuto. Vy jste založil útok, pronikal do útočného pásma a přihrál Radku Dlouhému. V ten moment na vás zprava vystartoval obránce Tomáš Frolo. Věděl jste, že se k vám blíží?
Ne, vůbec ne, já jsem to chtěl Dlouhánovi (R. Dlouhému) nahrát a jet mu pomoci do rohu. V tom ale přišla rána, po níž jsem se probral až v kabině, když mně, myslím si, šili obočí.

Zákrok Tomáše Frola na vás byl hodnocen jako zákeřný faul, i když se tu a tam objevil názor, že to faul nebyl. Jak se na ten zákrok díváte teď, s odstupem času, vy sám?
Těžko k tomu mohu něco říct, já jsem ten zákrok vlastně ještě ani neviděl, ale podlo toho, co jsem měl možnost vidět a číst v novinách a co mi říkali známí, tak to byl přímý úder do hlavy. Dnes jsem se dozvěděl, že Tomáš Frolo dostal od disciplinární komise stop na pět zápasů, takže to asi faul byl a Frolo může být nakonec rád, že zůstalo u těch pěti zápasů, že nedostal ještě víc.

Mimochodem, znáte se s Tomášem Frolem nějak více? Už jste se někdy spolu v minulosti sešli?
Ne, vůbec.

Ozval se vám a omluvil se vám?
To ano, když jsem odjížděl ze Sazka Areny do nemocnice, tak za mnou vlezl do sanitky a říkal mně, že se mi omlouvá, že ho to moc mrzí. I dneska (v úterý 14. 3.) mi volal na mobil a říkal to samé. Tak jsem se ho zeptal, jestli si nemyslí, že to bylo zbytečné a on znovu zopakoval, že ho to mrzí, že to asi bylo zbytečné. Moc se mi s ním nechtělo mluvit.

Koukám, že na posteli máte řadu dnešních novin. Jaké to je koukat se na sebe? Koukat se ne své vlastní bezvládné tělo?
No, je to hrozné. Když jsem viděl některé ty fotky, tak mi z toho nebylo moc dobře.

A přitom ty fotky nemohou vyjádřit tu hrůznost onoho okamžiku, nemohou zachytit ten moment, kdy jste bezvládně padal k zemi. Když tady teď vidíte ty fotky, máte vůbec chuť se podívat na video?
To ano, určitě se rád podívám.

Vraťme se ale ještě k té smolné 60. minutě. Pamatujete si tedy úder do hlavy a pak ošetřovnu, kde vám šijí ránu v obličeji
Probral jsem se až v kabině, když mně doktor šil tu ránu a pak si pamatuji ještě odjezd do nemocnice.

Když jste se bezvládně skácel k ledu, přiběhl za vámi doktor Pacovský a vyndal vám nejprve zapadlý jazyk. Pak vás naložili na nosítka, vezli vás mimo ledovou plochu. V té době jste okolí nevnímal?
Ne, nic si skutečně nepamatuji.

Takže ani nevíte, že se u třinecké střídačky do sebe někteří hráči pustili?
Teď už to vím, už mi to řekli, ale předtím jsem to pochopitelně vůbec nevěděl.

Jak jste vůbec dlouho byl v bezvědomí?
Nevím, ale asi tak čtyři pět minut.

Když vás přivezli z ledové plochy, co se dělo pak?
Přivezli mně do šatny, dozadu, kde máme maserské stoly, tam jsem si lehnul a doktor mě začal šít a teprve až v té chvíli jsem se vlastně probral. Pamatuji si pak ještě, že dozadu přijela sanitka, svlékli ze mě výstroj a šel jsem do sanitky.

Takže jste byl plně při vědomí, kdy jste mohl jít do sanitky?
To je otázka. Kluci mi říkali, že jsem s nimi během toho normálně bavil, že si prý ze mě dělali srandu, ale já si to vůbec nepamatuji. Hlavně, že to dopadlo aspoň takhle.

Cítíte v tuto chvíli nějakou bolest?
Ani ne, dostal jsem nějakou injekci proti bolesti. Ještě včera večer mě ale dost bolela hlava, ale jinak dobrý.

Kolik jste měl dnes návštěv?
Přišel za mnou například Dominik Graňák, Vladimír Růžička, pět, šest novinářů, ze Sportu, Blesku a Šípu, bylo tady hodně přátel a známých, za chvíli přijde ještě táta.

Myslíte si, že vás ten úraz nějak poznamená, že už například nebudete tak důrazný v osobních soubojích?
Ne, to si nemyslím.

Zítra, ve středu 15. března dopoledne, máte jít z nemocnice domů, ve čtvrtek hraje Slavia v Třinci, tam asi ještě nenastoupíte?
Ne, to určitě (úsměv), musím být aspoň sedm dní v klidu a pak se uvidí.


Vláďa děkuje za všechny vzkazy, pokud to jen trochu bude možné, na některé z nich ve středu odpoví.

Foto: © Michael Mareš

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více