Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
26. října 2006

Slavia se prostě neodmítá

P r a h a - Slávisté mají nového brankáře. Adam Svoboda podepsal ve čtvrtek 26. října na Slavii nový víceletý kontrakt. Osmadvacetiletý gólman se podle informací médií dohodl se Slavií na smlouvě do konce sezóny a na další dva roky. Letos zatím v extralize nastoupil jen ke třem zápasům. S 89 zásahy, třemi obdrženými góly a s procentem úspěšnosti 96,74 je na tom mezi brankáři velmi dobře, lze určitě o něm s nadsázkou říct, že mezi „náhradníky“ je jedničkou. Teď jako jednička přichází do Slavie, aby jí pomohl do vyšších pater tabulky. „Nerad dělám nějaká velkohubá prohlášení, ale my chceme jít zápas od zápasu, a buď to přijde, a nebo ne. Je to sport a každý tým má ambice dostat se co nejvýše,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro webové stránky HC Slavia.

Údajně jste měl nabídky z několika týmů, včetně zahraničních. To, že byl o vás takový zájem, bylo svým způsobem pro vás určitě motivující…
Ten zájem o mně, jako o brankáře, byl i před sezonou. Ale k čemu je gólman, který nechytá. Jak se říká: sejde z očí, sejde z mysli. Celé to období bylo pro mě opravdu těžké. Společně s Robertem Kántorem jsme se připravovali a oba na nějakou šanci, na nějaké angažmá čekali. Pak jsem chytal tři zápasy za Pardubice a to mi stačilo k tomu, abych sám sobě dokázal, že jsem v tréninku nic neošidil. A když se objevila nabídka Slavie, tak jsem ji bez váhání přijal. Slavia se prostě neodmítá.

Pokud se nepletu, tak zájem o vás měl ještě jeden z týmů české extraligy…
Je to veřejné tajemství, že tím druhým klubem byl Třinec, ale Slavia jednala rychleji.

Z Pardubic odcházíte k největšímu rivalovi - Slavii, cítíte to také tak?
Já si myslím, že rozumní fanoušci, ať jsou z Pardubic nebo ze Slavie, to pochopí. Strašně moc děkuji pardubickým fanouškům za to, jak se ke mně v průběhu těch osmi let, tedy s určitými přestávkami, chovali. Byli skvělí. I tady ve Slavii se budu snažit udělat maximum jak pro mužstvo, tak i pro to, abych si získal slávistické fanoušky.

Letos jste toho ale moc nenachytal, pouhých 184 minut, cítíte hlad po hokeji?
Určitě, motivaci mám stále. Stále jsem byl optimistou a doufal v nějaké angažmá a proto jsem se po celou tu dobu na tuto možnost poctivě připravoval. Chuť do hokeje je u mne obrovská.

Zkušeností máte určitě na rozdávání, co ale říkáte tomu, že střídáte právě Petra Fraňka?
Vůbec mu nezávidím, v té situaci, ve které je teď on, jsem byl tři roky já a proto vím, že to není nic příjemného. Slavia prošla krizí, Petr v tom byl namočen také, takže zákonitě přišla změna. Takový je prostě hokejový život a já jenom doufám, že Petrovi se něco rychle naskytne. Je to vynikající gólman a takových je v Evropě opravdu málo.

Měl jste čas sledovat českou extraligu?
Měl, na to jsem měl spoustu času…(úsměv) Extraligu jsem samozřejmě sledoval jak na internetu, tak i v televizi, nebo v novinách. Jak říkám, aby člověk mohl být zase zpátky nahoře, tak musí někdy být i dole. A nahoru se pěkně vydrápat…

Viděl jste v letošní sezoně nějaký zápas, ve kterém hrál váš dnešní zaměstnavatel?
Neviděl, i když jsem se chystal na zápas Pardubic se Slavií v Praze, v Sazka Areně, nakonec jsem dal přednost našemu synovi. Hlavně proto, že se hrálo od sedmi večer a náš prcek by se pak dostal pozdě do postele a druhý den by byl ve školce mátožný.

Kolik mu je a jak se jmenuje?
Adam, po mně, je mu pět let, v neděli nebo v pátek ho určitě na hokej do Sazka Areny vezmeme…



Pondělní zápas s Libercem bude sice jeho prvním za Slavii v Sazka Areně, nikoliv však prvním v tomto hokejovém stánku. Vloni, 15. prosince, tady v rámci turnaje Euro Hockey Tour chytal za Českou republiku v zápase proti Finsku.

Přicházíte do známého prostředí, a nebo je Slavia pro vás velkou neznámou?
Velkou neznámou pro mě Slavia rozhodně není, hokej už přece jen nějaký ten pátek hraji, takže se všemi kluky se znám. Nová je pro mě pouze kabina, takže budu poznávat, jak to tady funguje. Ale Slavia je stejný velkoklub a stejně ambiciózní jako Pardubice, takže v tom určitě žádný velký rozdíl nebude.

Kdy jste se poprvé o zájmu Slavie dozvěděl? Už tehdy, počátkem října, když se Slavii nedařilo a fanoušci i novináři spekulovali o vašem příchodu?
Něco jsem zaslechl, ale nebylo to vůbec nic oficiálního, natož něčím konkrétním podložené. Opravdu to bylo jen v rovině jedna paní povídala, respektive říkali to kamarádi. Že je to definitivní, tedy ten zájem Slavie o mou osobu, jsem se dozvěděl vlastně až ve středu (25. 10., poznámka autora) odpoledne, asi ve čtrnáct hodin, a všechno to proběhlo velmi rychle. Jsem za to strašně rád.

Jaké jsou vaše první dojmy z pobytu ve Slavii?
Musím předně říct, že jsem doslova ožil. Jsem hrozně šťastný, že je to právě Slavia. Samozřejmě si uvědomuji, že tady na mě bude určitě vyvíjen velký tlak, ale vzhledem k tomu, že jsem už něčím podobný prošel v Pardubicích, tak by to pro mě neměl být zase nějaký nepřekonatelný problém, ale spíše obrovská výhoda a motivace.

Vladimíra Růžičku určitě znáte, minimálně z reprezentačních výběrů, naposledy z mistrovství světa ve Vídni, kde jste si došli až pro zlato. Jak s ním jako s koučem vycházíte?
Plně ho respektuji, ať už jako hráče, tak i jako trenéra. Co trenér řekne, to respektuji, přes to nejede vlak. Co řekne trenér, to udělám. Jestli bude chtít, abych dělal v bráně plameňáka na jedné noze, tak ho budu dělat… (úsměv) Vláďu Růžička plně respektuji a jsem strašně rád, že budu hrát právě pod jeho trenérským vedením.

Jak se těšíte na 18. listopad, kdy Slavia jede k utkání 24. kola právě do Pardubic?
No, to bude pěkně pikantní zápas…(úsměv), hrozně se na to těším, určitě se s kluky z Pardubic budeme hecovat. Jsem jen zvědavý, jak mě přijmou fanoušci. Když teď naposledy u nás hrála Plzeň a Divoch (Tomáš Divíšek) vyjel na led, tak málem zbourali zimák. To je pro hráče to nejlepší ocenění, jakého se mu může dostat.

Vzpomenete si? Bylo to 17. dubna 2003, běžela 34. minuta sedmého finálového zápasu Pardubice - Slavia, a Josef Beránek za vaší brankou vybojoval u zadního mantinelu puk, Duda jej posunul zpoza branky na volného Michala Supa a ten švihem zavěsil pod víko. Jak na to po létech vzpomínáte?
Vzpomínám, vzpomínám, ale už je to dávno… Tam tehdy Ota Janecký skákal do střely, chtěl to zblokovat, ale trošičku to přizvedl. Kdyby ten gól tehdy nepadl, tak by padnul třeba jiný, to už nemá smysl rozebírat. Chyběla nám tehdy ta třešnička na dortu, doufám, že se mi to povede teď tady ve Slavii.

To jste mi vzal otázku z úst. Což si to teď se Slavií zopakovat? Má podle vás Slavia ještě šanci dojít znovu do vysněného finále?
Když se podíváte na tabulku, tak je strašně vyrovnaná. Slavia ztrácí devět bodů na první Litvínov, což je s ohledem na počet zbývajících kol do konce základní části opravdu zanedbatelný rozdíl. Nerad dělám nějaká velkohubá prohlášení, ale my chceme jít zápas od zápasu, a buď to přijde, nebo ne. Je to sport a každý tým má ambice dostat se co nejvýše.

Čím si vysvětlujete tu vyrovnanost týmů, že je tak malý bodový rozdíl i mezi prvním a posledním týmem tabulky?
Když se podíváte na Karlovy Vary nebo Litvínov, tak ti hráči jsou velmi dlouho spolu, nejen tyto kluby mají vhodně doplněné mužstvo a gólmani jim výborně chytají… Já to jenom vítám, alespoň bude až do konce základní části o co hrát.

Ve čtvrtek jedete do Třince. Vladimír Růžička vás údajně hodlá nasadit už v pátečním zápase na ledě Ocelářů. Co od tohoto zápasu očekáváte?
Třinec je útočné mužstvo, takže čekám, že si docela slušně zachytám. A, samozřejmě, strašně rád bych na úvod chtěl tři body, ale vím, že to rozhodně nebude nic jednoduchého. Když ale jako tým zabojujeme, tak bychom ty tři body měli udělat, ale to se ukáže až na ledě.

Netradičně v pondělí 30. října přivítá Slavia v Sazka Areně Liberec, takže se poprvé představíte i domácím divákům. Teď mě tak napadá, mezi některými fanoušky jste nebyl zrovna oblíben…
Hlavně mezi plzeňskými, ti na mě volají Sněhuláku… (smích). Doufám ale, že mě ti slávističtí přijmou…

Co byste jim prostřednictvím webových stránek vzkázal?
Že teď jsem ve Slavii a že budu dělat všechno pro to, abych si je svými výkony získal.

Jak rodina přivítala vaše pražské angažmá?
Z Pardubic je to do Prahy kousek, až si tady najdu byt, tak tu určitě rodina bude se mnou. Ale teď v rámci možností budu dojíždět domů. V tom žádný problém nevidím.

A jak změnu vašeho angažmá přivítal malý Adam? Vnímá, že už nehrajete za Pardubice, ale za jiný tým?
Je to těžké mu to vysvětlit, stále se mě ptá, proč jsem přestoupil jinam. (úsměv)

Předpokládám, že doteď určitě fandil Pardubicím…
On je obrovský fanda Pardubic, nevynechá jediný zápas, od tří let bruslí, takže možná z něj bude také hokejista.


Adam Svoboda, mistr světa z Vídně z roku 2005 (na snímku vpravo na ruzyňském letišti s pohárem za první místo), vystřídá na postu brankářské jedničky Petra Fraňka, mistra světa z Vídně z roku 1996.


Adam Svoboda před odjezdem do Třince. Je přesně 15.25 h, Adam nasedá do autobusu a odjíždí za svým prvním utkáním v dresu Slavie.


Čtvrtek 26. října, 15.30 h, slávisté odjíždějí směr Třinec.

Foto: © Michael Mareš

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 29.3.2024

Junioři i podruhé porazili Šumperk a mají postup na dosah

I ve druhém utkání semifinále byli slávističtí junioři efektivní a díky třem gólům v první třetině si došli pro vítězství 7:1. V sérii tak vedou 2:0 na zápasy. Druhý hattrick po sobě nasázel Vojtěch ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více