Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. února 2018

POHLEDEM STATISTIK: Produktivní Drtina nebo držák Kasík

Nejdelší část sezóny skončila pro slávisty povedeným zápasem na ledě Benátek nad Jizerou. Během 52 kol bylo k vidění spousty zajímavých a překvapivých momentů. Poprvé se ve WSM Lize sbíraly detailní statistické údaje, mezi které patří čas na ledě, vhazování nebo všechny typy střel. Jak se z tohoto pohledu dařilo sešívaným? Kdo byl nejúspěšnější na buly a kdo strávil na ledě nejvíce času? To vše se dočtete v článku.

Ve slávistickém dresu se představilo dohromady jednačtyřicet hokejistů. Někteří z nich posbírali jen pár minut, jiní zase v sestavě sešívaných téměř nechyběli. Jen jeden hráč pak nevynechal ani zápas. Jaroslav Kasík byl navíc i produktivní, nasbíral totiž devatenáct kanadských bodů a zařadil se tak na třetí příčku mezi červenobílými obránci.

Nejproduktivnějším bekem se stal Jiří Drtina, který uspěl i v celé WSM Lize. S dvaatřiceti body těsně předstihl svého jmenovce Marka Drtinu, třetí byl slovinský bek Matic Podlipnik z Karlových Varů. Odchovanec sešívaných navíc ze všech tří jmenovaných odehrál nejméně utkání.

Nejlepším střelcem Zdeněk Doležal

Kvůli zraněním odehrál Doležal jen devětatřicet duelů, přesto dal ze všech slávistů nejvíce branek. Dohromady jich nasázel osmnáct, dařit se mu začalo ale až v novém roce. Za leden a necelý únor totiž skóroval třináctkrát a výrazně tak přispěl k tomu, že Pražané nakonec udrželi čtvrtou příčku.

Sniper Zdeněk Doležal pálili ostrými, udrží formu i v play-off?

Při pohledu na úspěšnost střelby ovšem najdeme možná trochu překvapivé jméno. Přestože Denis Heldák naskočil jen do tří zápasů, podařilo se mu připsat si premiérovou trefu v sešívaném áčku, na což mu stačily jen tři střelecké pokusy. Ze stabilních členů sestavy se pak dařilo hlavně Marku Račukovi, jehož úspěšnost střelby se dostala přes sedmnáctiprocentní hranici.

Nové podrobnější statistiky nabízejí i několik zajímavých údajů, které výkony jednotlivých hráčů rozebírají do větších detailů. Mezi ty nejhodnotnější, které mají velkou váhu i v NHL, patří statistika corsi. Počítá se v ní se všemi střeleckými pokusy, které tým vyprodukoval a kterým čelil během toho, kdy byl daný hráč na ledě.

V tomto ohledu jsou na nejvyšších příčkách Endál, Zdeněk Doležal nebo Kadlec. Mezi obránci se dařilo nejvíce kapitánu Janu Novákovi a překvapivě i mladičké naději Janu Štibingrovi. Ten v polovině února oslavil teprve osmnácté narozeniny, přesto stihl odehrát deset zápasů, v nichž se rozhodně neztratil. Pro Slavii je tak obrovským příslibem do budoucna.

Na vhazování vládl slovenský obr

V některých momentech může působit trochu méně obratně, ve výsledku je však Martin Šagát pro sešívané nesmírně platný. Nejenže se devětkrát zapsal mezi střelce a k tomu přidal ještě šestnáct asistencí, jeho největší předností jsou vhazování.

Třiatřicetiletý centr byl na buly osmsetkrát a se svojí úspěšností se dostal téměř k 55 procentům. Jen o kousek za ním skončil Marek Račuk, slušné statistiky si připsal i David Šafránek. Všichni tito centři chodí na vhazování pravidelně, přesto jsou občas vykázání a musí za ně zaskočit kolega z útoku. Nejspolehlivějším záskokem pak byl junior Tomáš Šmerha, který vyhrál šestkrát ze sedmi pokusů.

Brankáři jako klíč k úspěchu

Dominik Frodl bude v play-off důležitou postavou, v základní části se mu dařilo.

Při statistickém souhrnu bychom neměli zapomenout ani na maskované muže. Těch se představilo celkem pět, junioři Vecka a Šorf ovšem jen na pár minut. Nejvíce práce měl Dominik Frodl následovaný Polívkou a pár utkání si připsal i Honzík.

Jednadvacetiletý slávistický odchovanec znovu ukázal své kvality a červenobílé téměř v každém zápase podržel. Frodl nakonec obsadil mezi všemi gólmany ve WSM Lize druhou příčku za karlovarským Novotným. Úspěšnost zákroků vytáhl až k třiadevadesátní hranici, v průměru pak inkasoval v jednom duelu pouze dvakrát.

Porovnání statistik. V čem byl Přerov lepší?

Ve čtvrtfinále se červenobílí postaví Přerovu, který dopadl jen o příčku hůře. Zubři se budou spoléhat na dobrou formu brankáře Lukáše Klimeše, jehož úspěšnost není o moc horší než ta Frodlova.

Skoro ve všech statistických ohledech mají slávisté nad svým prvním sokem v play-off navrch, přesto se najde něco, co jde Přerovu lépe. Pokaždé, když se zahajuje hra, je velká šance, že si Zubři uzmou puk pro sebe. V celé WSM Lize totiž vládnou na vhazování, po základní části se nenajde tým, jehož hráči by měli lepší úspěšnost.

Jde sice o malou a zdánlivě bezvýznamnou část hry, pro vývoj utkání však může mít i klíčovou roli. Poměrně často padají góly bezprostředně po buly, jindy zase celek může získat tlak, díky kterému unaví soupeře a uspět střelecky později.

Srovnání nejlepších z obou týmů

Porovnání nej hráčů (po základní části)
David Šafránek (10+25)
Nejproduktivnější hráč
Tomáš Sýkora (15+21)
Zdeněk Doležal (18 gólů)
Nejlepší střelec
Jakub Šlahař (16 gólů)
Jiří Drtina (9+23)
Nejproduktivnější obránce
Radomír Pala (9+10)
Jaroslav Kasík (1004,09 min.)
Nejnasazovanější hráč
Martin Novotný (1117,06 min.)
Marek Ryzák (53)
Nejtrestanější hráč
Martin Novotný (86)
Martin Šagát (54,43 %)
Nejúspěšnější hráč na buly
Jan Berger (66,17 %)
Jiří Drtina (50)
Nejúspěšnější hráč v blokování střel
Lubomír Malina (43)
Dominik Frodl 92,81 %
Patrik Polívka 88,81 %
Úspěšnost brankářů
Lukáš Klimeš 91,32 %
Juraj Šimboch 90,91 %
Autor David Mencl
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více