Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
11. září 2003

Králova družina jako první vyzve mistra

Jako souboj nejlepší obrany s nejlepším útokem – i tak by se dala označit premiéra Slavie v TIPSPORT EXTRALIZE 2003/04 podle čísel z loňské sezóny. V 1. kole přijíždí do Edenu tým HC Oceláři Třinec. Výsledky posledních vzájemných duelů výrazně nahrávají slávistům – Třinec totiž dokázal za poslední čtyři roky z osmi zápasů v Edenu vybojovat jediný bod. Loni dokonce vyhlášená třinecká ofenzíva nedokázala Romanu Málkovi vstřelit ve dvou utkání ani gól. Tým kolem kapitána Richarda Krále ale proto rozhodně nelze podceňovat. Začátek utkání je naplánován na 18 hodinu.

Náš soupeř
Klub založen: 1929
Trenéři: Pavel Marek a Aleš Mach
Největší úspěchy: 2. místo v sezóně 1997/98, 3. místo v sezóně 1998/99
Posledních pět let: 3.> 6.> 9.> 8.> 4.
Internet: www.hcwerk.cz
Hvězdy týmu: Richard Král, Marek Zadina, Pavel Janků


Loňskou sezónu hodnotili na severu Moravy jako úspěšnou, tým obsadil po základní části čtvrté místo a za soupeře pro čtvrtfinále mu los přisoudil rivala z Vítkovic. Oceláři byli v regionálním derby úspěšnější a postoupili mezi nejlepší čtyři, kde už byl nad jejich síly pozdější vicemistr z Pardubic (2:4 na zápasy). Východočeši nakonec vybojovali postup až v prodloužení šestého utkání na ledě Třince, v jejich prospěch hrál širší kádr a také lepší hra dozadu. Oceláři inkasovali na ledě Pardubic dva nepříjemné debakly. Konečné 4. místo nakonec asi odpovídalo možnostem Třince. Do nové sezóny vyřklo vedení Ocelářů za cíl obhajobu nabytých pozic, přičemž se počítá minimálně s účastí v playoff.

Léto v Třinci – především dvě velké ztráty

Svěřenci úspěšného novice na extraligové střídačce, Pavla Marka, měli loni především obrovskou sílu v útoku (v základní části nastříleli 187 branek, což bylo suverénně nejvíc), v čele s nejproduktivnějším hráčem ligy Richardem Králem a nejlepším střelcem Janem Markem. Trenéři měli k dispozici dvě vynikající řady, po boku Krále řádila rychlá křídla Marek Zadina s Václavem Pletkou a ve druhé našel Marek zatím “životní“ spoluhráče v Pavlovi Janků a Zdeňku Pavelkovi. Po sezóně utrpěl Třinec dvě velké ztráty – pražská Sparty odlákala do svých řad kanonýra Jana Marka a největší oporu zadních řad Libora Procházku. Nalézt rovnocenné náhrady na českém trhu bylo prakticky nemožné. Kromě nich odešli ještě obránci s reprezentačními zkušenostmi David Nosek (Zlín) a Mario Cartelli (Plzeň). Pro další sezónu už navíc nemůže Třinec počítat se službami Slováka Martina Čakajíka, který posílil mužstvo na playoff z Liberce a podával kvalitní výkony. Čakajík je jistě známý všem slávistickým fanouškům z proslulé kabinové aféry po zápase Slavie v Liberci. Z výčtu posil je asi nejvýraznější postavou Marek Melenovský. Zkušený útočník už má za sebou deset sezón v extralize a po loňském neúplně vydařeném roce, kdy oblékal dres Vítkovic a Znojma, má určitě velkou motivaci. Právě on by měl být náhradou za Marka. Do obrany pak dorazil z Liberce Jan Kudrna. Těsně před začátkem sezóny dorazil na sever Moravy na hostování z Litvínova Zdeněk Skořepa, pro kterého je to už třetí zastávka v Třinci.

Kádr Ocelářů – to je především Richard Král

Jasnou jedničkou v brance je bývalý juniorský reprezentant Vlastimil Lakosil, který je už extraligou dostatečně prověřený. Brankářský post je už dlouhá léta považován spíše za slabinu týmu, což se však ani není moc divit – třinečtí hokejisté mají především v krvi ofenzívní hru a tak vzadu vznikají častá okénka. Proto se už bývalý kouč Antonín Stavjaňa (mj. bývalý výborný obránce) snažil naučit hrát mužstvo oběma směry, o totéž se nyní snaží i Pavel Marek. Během sezóny si v tomto pochvaloval pokroky týmu, ale jeho herní tvář rozhodně předělat nelze a mladý kouč si je toho vědom. Krédo Ocelářů i nadále bude znít:především pobavit diváky.

Lakosil to má tak těžké, přesto už dokázal, že umí chytat. Výborné výkony předvedl např. v playoff – předloni notně potrápil ve čtvrtfinále sparťanské střelce, letos si “pochutnal” na útočnících Vítkovic. Ke vstupu do brankářské elity mu chybí jediné – větší vyrovnanost výkonů a také aby se mu vyhýbala zranění, která ho potkala v posledních letech určitě dost. Dvojku mu dělal v loňské sezóně Luboš Horčička, který je však nyní zraněný a tak ho nahradí Michal Podolka, získaný na hostování z Litvínova.

V obranných řadách Třince byste marně hledali výraznější hvězdu. Po odchodu Libora Procházky jsou třinečtí fanoušci spíše pesimisté. Trenéři Ocelářů se asi budou ještě více než loni spoléhat na dvojici ostřílených třicátníků - Petra Jančaříka a Jiřího Malinského. Pak je tu ještě slovenský krajánek Boris Žabka a výše zmiňovaná posila z Liberce, Jan Kudrna. Ke stovce extraligových startů se pomalu blíží Tomáš Houdek, na svou šanci čekají mladíci Jiří Hunkes a Jiří Bartoň. V obraně asi silná stránka Třince nebude.

Mohlo však být pro Oceláře ještě hůře, málem totiž ztratili svého kapitána a přirozeného vůdce, Richarda Krále. Ten se na začátku přípravy málem dostal do ohrožení života po předávkování se prášky, pak se zas měla objevit lukrativní nabídka z Ruska. Veškeré trable však urostlý centr překonal a opět je připraven nést třinecký prapor vysoko. Skvělý technik bude určitě znovu rozdávat báječné přihrávky a není divu, že je největším kandidátem na trofej nejproduktivnějšího hráče extraligy. Toto individuální ocenění získal už dvakrát, letos trofej obhajuje. Od výkonu a nálady Richarda Krále je často odvislá hra celého týmu. Výhodou pro Třinec bude fakt, že první útočná řada zůstala pospolu. S Markem Zadinou hraje Král dlouhá léta, rozumí si už od společných dob v Pardubicích. Hokejová “dvojčata“ vhodně doplňuje na levém křídle průbojný Václav Pletka.

Na místo druhého centra po Janu Markovi původně trenéři počítali s loňským objevem, maličkým Rostislavem Martynkem. Ten je však pro úvod extraligy mimo hru kvůli zranění. Vedle zkušeného střelce (232 ligových branek) Pavla Janků a bojovníka Zdeňka Pavelka, jehož před rokem odložily Vítkovice a on pak zažil dosud svou nejlepší sezónu (nejen co se týče gólů a nahrávek), tak dostane šanci Marek Melenovský, který je podobný typ hráče jako Marek. Zajímavou postavou je “zlý“ muž Marek Ivan, který letos plánuje zbavit se nelichotivé vizitky a chce se soustředit více na samotný hokej. Role případného ochránce hvězd mu však asi zůstane. Vedle něj by mohl ve třetí řadě nastupovat Roman Meluzín, který se pokouší o návrat po nepovedené sezóně. A posilou bude určitě Zdeněk Skořepa. Větší prostor možná dostane také čtvrtá řada složená z mladíků – Richard Bordowski, Jiří Polanský, Tomáš Zbořil. Jejich výkony v přípravě si trenér Pavel Marek docela pochvaloval. V kádru jsou pak ještě slovinští útočníci Gregor Polončič a Andrej Hebar.

Jak hrála Slavia s Třincem loni?

V 8. kole si třinečtí přijeli do Edenu pro debakl 0:5, dva góly dával Viktor Ujčík, jednou se trefili Hruška, Štraub a Hejda. Roman Málek vychytal nulu, na druhé straně stál Luboš Horčička.

Takřka stejný výsledek se zrodil i v odvetě na edenském kluzišti. V posledním utkání roku 2002 rozhodl o vítězství Slavie Michal Sup, který otevřel ve druhé třetině skóre, poté přidal pojišťovací branku a slávisté nakonec vyhráli zápas v exhibičním tempu 4:0. Dalšího velkého hrdinu mělo utkání v Romanu Málkovi, který devátou nulou vytvořil nový rekord v počtu vychytaných shut-outů za jednu sezónu. Čisté konto mu nepokazil ani pět vteřin před koncem z trestného střílení Richard Král. Nikde jinde asi neměli třinečtí loni tak tristní bilanci jako v Edenu – nula bodů, nula vstřelených branek.

V 21. kole se v Třinci radovali slávisté z vítězství 5:3, když otočili v závěrečné třetině výsledek z 2:3 na konečných 5:3. Důležité poslední dvě branky dával Michal Sup, předtím se trefili Krátoška, Kadlec a Hruška, za Třinec Král, Pletka a Marek. Výhra těšila o to víc, že to byly první tři slávistické body po dlouhých čtyřech letech z Třince.

Úplně opačný průběh než předchozí tři duely mělo 47. kolo. Slávisté nastoupili v Třinci už s vědomím jistoty postupu do playoff a v brance s Lukášem Hronkem. Vydržel tam však jen osm minut, pak ho po dvou gólech vystřídal Málek. Třinec to však nezastavilo, první třetina skončila 4:0 pro domácí a bylo prakticky rozhodnuto. Od druhé třetině se do brány vrátil Hronek, Oceláři nakonec zvítězili 6:0. Dařilo se především mladíčkovi Martynkovi, který v řadě se Zadinou a Pletkou nahradil zraněného Krále. Střelci branek: Martynek 2, Pavelek 2, Pletka, Zadina.

Loňská celková bilance tedy vyzněla lépe pro Slavii, třinecké alespoň hřála nejvyšší prohra, kterou “způsobili“ slávistům v sezóně.

Historická bilance v extralize
37, 15 - 4 - 18, 108:117 
Bilance doma / venku
11 - 2 - 5 / 4 - 2 - 13
Co mají oba týmy společného
Proti svému bývalému týmu můžou nastoupit: v dresu Slavie Jiří Kuntoš, v dresu Třince Zdeněk Skořepa a Filip Štefanka.
Pravděpodobné sestavy
Málek (Hronek) - Staněk, Kučera, J. Novák, Droppa, Kuntoš, Graňák, Pojkar - Chrenko, Beránek, Tomica - Čermák, P. Martinec, Sup - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Klepiš, Fadrný, Antoš - Šaffer (Hruška) Lakosil (Podolka) - Jan Kudrna, Malinský, Houdek, Žabka, Hunkes, Jančařík, R. Procházka - Zadina, R. Král, Pletka - Janků, Melenovský, Pavelek - Ivan, Meluzín, Skořepa - Bordowski, Polanský, Zbořil - Polončič
Absence
Kolařík - 2 týdny, Schneider - 3 týdny Martynek - dlouhodobě ?, Horčička

Tip na závěr - kursy Tipsportu před sezónou

Celkový vítěz: Sparta 2.25, Pardubice 2.75, Slavia 3.75, Třinec 7.00, Zlín 15.00, Znojmo 20.00, Č.Budějovice 30.00, Vítkovice 30.00, Plzeň 30.00, Liberec 50.00, Litvínov 50.00, Karlovy Vary 50.00, Vsetín 60.00, Kladno 60.00

Nejproduktivnější hráč: Richard Král 3.00, Jan Marek 6.00, Marek Zadina 6.00, Roman Šimíček 8.00, Petr Leška 10.00, Petr Sýkora 12.00, Tomáš Blažek 12.00, Michal Broš 15.00, Václav Pletka 15.00

Nejlepší střelec: Jan Marek 6.00, Marek Zadina 6.00, Viktor Ujčík 7.00, Petr Sýkora 8.00, Richard Král 10.00, Petr Ton 12.00, Ladislav Lubina 15.00, Roman Šimíček 15.00, Ján Pardavý 20.00, Michal Sup 20.00

Nejvíce vychytaných nul: Roman Málek 2.00, Petr Bříza 3.00, Adam Svoboda 4.00, Jiří Trvaj 7.00, Petr Franěk 10.00, Radovan Biegl 12.00, Vladimír Hudáček 15.00

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více