Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
13. září 2003

Mistři cestují do tygří klece

Po nevydařené premiéře si Slavia bude chtít napravit reputaci. V cestě jí budou stát Bílí Tygři z Liberce, kteří v prvním kole na ledě Vítkovic rovněž prohráli. Slavii se v minulé sezóně ve Svijanské aréně dařilo, ale nyní sem příjíždí s úplně jiným týmem. Domácí se naopak budou chtít na úřadujícího mistra vytáhnout. Na straně Slavie budou chybět dlouhodobě zranění Schneider a Kolařík, Liberčtí nemohou počítat s Kábrtem a otazník visí po pátečním extempore s rozhodčím Kolískem také nad Nedvědem.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako Lokomotiva Liberec
Trenéři: Josef Jandač, Karel Dvořák, Jaroslav Nedvěd st.
Největší úspěchy: postup do extraligy v sezóně 2001/2002
Posledních pět let: extraliga - 12., 1. liga - 1. > 2. > 12. > 9.
Internet: http://www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Oldřich Svoboda, Jaroslav Nedvěd, Radoslav Kropáč

Druhá sezóna v extralize

Tým ze severu Čech vstupuje do své druhé extraligové sezóny. V té premiérové skončil na dvanáctém místě. Brány play-off byly daleko, ale ani barážové starosti nemusely Tygry trápit. Nováček tedy nijak výrazně nepřekvapil, ale ani nezkalamal. Pod Ještědem panovala spokojenost. Pro nový ročník si však klade vedení již vyšší cíle, postoupit do elitní osmičky. Důkazem toho, že v Liberci je vedle fotbalu zájem i o hokej, je plánovaná výstavba nové multifunkční arény. Ta má být otevřena již v září 2005 a pojmout 7500 diváků. Celý projekt by měl spolknout 720 miliónů korun.

K vyšším metám má vést posílení kádru

Během letní přestávky nedošlo v řadách Liberce k žádnému výraznému zemětřesení. Kolonku odchodů zaplnili pouze Vítězslav Jankových, jenž posílil staronového účastníka extraligy Kladno a Jan Kudrna, který se přestěhoval na sever Moravy do Třince. Do kádru se rovněž nevešli Robert Pospíšil a Milan Beránek, nyní jsou zatím bez angažmá.

Pohyb opačným směrem byl výraznější. Liberečtí posílili na všech postech a podle prognóz by se měli pohybovat na hranici postupu do vyřazovacích bojů. Do branky získal trenérský triumvirát Jandač, Dvořák, Nedvěd zkušeného Oldřicha Svobodu. Ten po vyhazovu ze Znojma strávil závěr minulého ročníku v kádru exúčastníka ruské Superligy Molot Perm. Nejvýraznějšího posílení se dostalo obranným řadám. Z pražské Sparty přišli ostřílení Valdermar Jiruš a Jaroslav Nedvěd. Útočnou sílu rozšířili Slováci Rudolf Verčík z Popradu a Ľubomí Korhoň. Druhý jmenovaný působil předtím nejprve v Havířově a poté ve švédském HV71. Z hostování v Českých Budějovicích se vrátil Stanislav Procházka, z krátkého působení v Pardubicí resp. Třinci další slovenští hráči Radoslav Kropáč a Marin Čakajík.

Vedle Svobody disponují Severočeši v bráně loňskou jedničkou Pavlem Faltou. Třetím do party mužů s maskou je Jan Koťátko. Kromě příchozích Nedvěda a Jiruše budou v Liberci spoléhat především na Angela Krsteva a Martina Čakajíka. V útoku by měli znamenat největší nebezpečí a doplňovat ostrostřelce Kropáče Michal Straka, Václav Novák a Patrik Rozsíval.

Divoké výsledky v minulé sezóně

Vzájemné zápasy obou soupeřů v minulé sezóně přinesly velmi zajímavé výsledky. Liberečtí byli vůbec prvním soupeřem Slavie v domácím prostředí a z Edenu si přivezli překvapivé vítězství 3:1. První libereckou výhru v extralize tehdy pečetil do prázdné brány Radoslav Kropáč. O měsíc a týden později přijela Slavia do Liberce čerstvě posílená o Radka Dudu a Aleše Krátošku a již bez Viktora Ujčíka. Pražané jakoby pokropení živou vodou rozstříleli domácí 9:0 a připsali si vůbec historicky nejvyšší vítězství v historii. Pro Bílé Tygry bylo utkání naopak zlým snem, na který se snažili co nejrychleji zapomenout. Třetí konfrontace byla především ve znamení skvělých výkonů brankářů. Po šedesáti minutách drželi oba čisté konto a rozuzlení přinesla až trefa Petra Sailera v nastaveném čase. Poslední měření sil ve Svijanské aréně skončilo lépe opět pro Slavii, která si odsud odvezla tři body za výhru 5:3. Po vyrovnaných dvou třetinách o ní rozhodla až v závěrečném dějství. Divákům však neutkvěl v paměti ani tak výsledek, ale především "kabinová aféra" Radka Dudy a Martina Čakajíka. Ta zaplnila sportovní rubriky novin na několik dní.

Slavia se poté utkala s Libercem i v přípravě vrámci Tipsport Cupu uprostřed parného léta. Zápas v Liberci skončil nerozhodně 2:2. Bod pro hosty zachránili za nepříznivého stavu 0:2 František Kučera a Adam Šaffer. V odvetě Edenu, která znamenala pro Slavii zároveň předposlení přípravný zápas, prohrávali červenobílí rovněž 0:2 a to dokonce již po dvou minutách. Nakonec však zápas otočili a zdolali Tygry nejtěsnšjším rozdílem 4:3. Vízězné branky dosáhl Josef Beránek.

Historická bilance v extralize
Liberec - Slavia 4 - 1 0 3 - 6:16 
Postavení v tabulce
10. Liberec 1 0 0 0 0 1 3:4 0
13. Slavia  1 0 0 0 0 1 0:3 0
Co mají oba týmy společného
V Libereckých řadách působí dva odchovanci Slavie - obránce Angel Krstev a útočník Miroslav Hájek.
Poslední zápasy
Vítkovice - Liberec 4:3 Slavia - Třinec 0:3
Sestavy v minulém kole
O. Svoboda - Nedvěd, J. Moravec, Krstev, Jiruš, Holub, Čakajík - Kropáč, Michal Straka, Korhoň - Rozsíval, Plodek, S. Procházka - V. Novák, Musil, Kašpařík - Verčík, Pabiška, Hájek. Málek - J. Novák, Droppa, Kučera, D. Pojkar, Kuntoš, Graňák, Staněk - Beránek, Martinec, Tomica - Hruška, Čermák, Sup - Jaroš, M. Kopecký, Klepiš - Fadrný, Antoš, Šaffer - Dlouhý.
Nejproduktivnější hráči
Ľubomír Korhoň 1 1+0=1
Patrik Rozsíval 1 1+0=1
Michal Straka 1 1+0=1
-
Brankáři
Oldřich Svoboda 1 - 3.00 - 90.32 Roman Málek 1 - 3.00 - 90.63
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více