Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
15. září 2003

Po dvou porážkách čeká Slavii třetí pokus ve Zlíně

Hned zpočátku nabírá Tipsport extraliga zběsilé tempo, v pátek byla soutěž rozehrána a v úterý už čeká všechny kluby 3.kolo. Slávisté po dvou porážkách stále čekají na své první body, třetí pokus k smazání velké nuly ve statistikách budou mít proti týmu HC Hamé Zlín. “Medvědi“ si v premiéře doma poradili s Českými Budějovicemi, poté venku těsně prohráli po kvalitním výkonu s Pardubicemi. Na zimním stadionu Luďka Čajky čeká Slavii jako už tradičně horký led – nevyhrála zde totiž už dlouhých pět let a i historická vzájemná bilance mluví pro Zlín. Podaří se to v úterý svěřencům Vladimíra Růžičky trošku poopravit?

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SK Baťa Zlín
Trenéři: Ernest Bokroš a Jaroslav Stuchlík
Největší úspěchy: 2. místo 1994/1995 a 1998/1999
Posledních pět let: 13.< 3.< 8.< 5.< 2.
Internet: www.hokej.zlin.cz
Hvězdy týmu: Martin Hamrlík, Petr Leška, Jaroslav Balaštík

Zlín loni – raději zapomenout

Moravský celek má za sebou nejhorší sezónu ve své extraligové historii, konečné třinácté místo bylo pro tradiční hokejové město obrovským zklamáním. “Medvědi“ byli hodně vzdáleni od postupových příček do playoff, na druhou stranu je nemuseli trápit starosti s baráží. Kdo ví ale jak by to dopadlo, nebýt jasně nejslabšího účastníka extraligy z Havířova. Do sezóny vstupoval Zlín s novým sponzorem, firmou Hamé a jistě s vysokými ambicemi. Velký škrty přes rozpočet jim však udělaly předsezónní odchody největších hvězd – nejdříve se vedení klubu nedomluvilo na smlouvě s nejproduktivnějším hráčem Petrem Leškou a ten skončil ve Spartě, což se nakonec ukázalo jako obrovská chyba. Klub totiž napevno počítal s elitním centrem a reprezentantem Petrem Čajánkem, “miláček“ zlínského publika ale “pláchl“ do Ameriky do týmu St.Louis Blues. Ztráty dvou klíčových útočníků (plus navíc další odchod slovenského reprezentanta Radovana Somíka) musely být znát, což se nakonec ukázalo.

Letos neponechali ve Zlíně nic náhodě a přistoupili k řadě změn. Vrátit zlínský hokej, tam kam v posledních letech patřil – tedy do české špičky, dostal za úkol úspěšný trenér Ernest Bokroš. Na Slovensku získal se Zvolenem dva mistrovské tituly, se slovenskou reprezentací získal jako asistent trenéra zlato a stříbro z Mistrovství světa. Vedení “Medvědů” pro letošní rok vsadilo na jeho charisma a trenérské schopnosti, on sám si dal před sebe skromný cíl – přežít na rozdíl od svých neúspěšných kolegů ze Slovenska (např. Júliuse Šuplera ve Spartě) alespoň jeden rok na extraligové střídačce. Pomoci by mu v tom měli i tři posily, které si přivedl s sebou ze Slovenska, včetně nové brankářské jedničky Igora Murína a hlavně navrátilci Petr Leška a Radim Tesařík. Ztrátou jsou naopak odchody obránce Jiřího Marušáka do Ruska a útočníka Libora Pivka do Nashvillu. Postoupit do playoff – to je jasný cíl HC Hamé, po zpackané sezóně je to skoro povinnost. Hráči si jistě dobře uvědomují, že mají svým fanouškům co vracet.

Hráčský kádr “Medvědů“

Jednou z možných příčin loňského neúspěchu byla nevyrovnanost výkonů na postu brankáře. Zlín měl k dispozici nadějného Petra Tučka a veterána Ivo Pešata, přičemž nebyla jasně stanovená jednička týmu. Více příležitostí dostával postupně Tuček a vedl si “střídavě oblačno.“ Házet vinu jen na brankáře by však rozhodně nebylo úplně fér, na prostupnosti obrany se podílel celý tým. Více branek dostal loni už jen Havířov a nováček z Liberce. S příchodem nového trenéra nebylo divu, že klub zalovil, jistě na doporučení Ernesta Bokroše, na Slovensku. Ulovit velkou rybu v podobě Dušana Salfického se totiž nevydařilo. Z Trenčína tak míří do Zlína Igor Murín. Jeho příchod přináší plno otázek a očekávání, neboť působení jiných slovenských gólmanů (Dragan, Rybár, Šimonovič) dopadla neslavně. Murín má však rozhodně důvěru trenéra, v přípravy ho ale zradilo zranění a přeneslo se i do úvodu extraligy. V premiéře proti Českým Budějovicím odchytal Murín necelé dvě třetiny, inkasoval dvě branky a kvůli obnovení zranění ze zápasu odstoupil.

Jelikož problémy Murína jsou už delšího rázu, mělo vedení klubu dost času zajistit si náhradu. Proto získal ve Zlíně (zatím jen měsíční) angažmá Martin Altrichter, který loni chytal ve Znojmě a i přes dobré výkony v playoff zůstal bez práce. Altrichtera jistě netřeba představovat slávistickým fanouškům, a jak on sám přiznává, klub z Edenu stále nosí v srdci. Není divu, jeho nejkrásnější vzpomínky směřují k postupu do extraligy, ke kterému Slavii vydatně pomohl. Murína nahradil už v 1.kole a úspěšně dochytal zápas s vítězným koncem pro “Medvědy“. Jen na střídačce tak zatím zůstává Petr Tuček, zatímco Ivo Pešat už ukončil aktivní hráčskou kariéru. Altrichter tak s největší pravděpodobností bude stát v úterý v cestě slávistickým atakům.

V obraně se zlínští mohou pochlubit dvojicí skvělých ofenzivních beků. Už několik sezón je po svém návratu z Ameriky oporou týmu Martin Hamrlík, který léta “kryl” záda v první pětce Petru Čajánkovi. Letos mu přibyla konkurence v podobě příchodu reprezentanta Radima Tesaříka, který se vrací do Zlína po delší době. Byl členem mistrovské party v sousedním Vsetínu, jen zranění mu asi zabránilo ve větším úspěchu ve Vítkovicích a loni si zkusil angažmá v ruském týmu Lokomotiv Jaroslavl, kde se nakonec radoval z mistrovského titulu. Dohromady nastříleli oba beci v extralize 121 gólů a na nespočet jich nahráli. Spolu s Hamrlíkem vytvoří první elitní pár 21-tiletý Miroslav Blaťák, který si musí zvykat na nového parťáka po odchodu Jiřího Marušáka do ruského Novokuzněcku. Obrana by měla být silnou stránkou týmu, k dispozici jsou ještě – defenzivní specialista Pavel Zubíček, ostřelovač od modré Patrik Hučko či posila z Třince David Nosek.

V útoku mají “Medvědi” hlavní sílu v první řadě, která se vytvořila kolem Petra Lešky. Ten zažil předloni fantastickou sezónu, vyhrál kanadské bodování extraligy a probojoval se i do reprezentace. Zatoužila po něm Sparta, kde to pak už nebyly takové brankové hody, ale přesto patřil k těm lepším útočníkům pražského klubu. Po příchodu Aloise Hadamczika však na něj nezbylo místo v sestavě a to byl signál pro Zlín. Leška se vrací a fanoušci doufají, že ve své “staré“ formě. Subtilní centr se znovu potkává s urostlým pravým křídlem Jaroslavem Balaštíkem, který se právě po boku Lešky vyšvihl do reprezentace. Oba se už ale neshledají se třetím do party, Liborem Pivkem, který neodolal vábení Ameriky. Náhradou je rychlík Ondřej Veselý a jak dokazují výkony v přípravě i v úvodních dvou kolech, určitě plnohodnotnou. Proti Českým Budějovicím se trefili všichni tři jednou do černého, v Pardubicích vstřelil obě branky Balaštík.

Spoléhat se jistě bude Ernest Bokroš i na dva matadory v týmu - 41-tiletého Rostislava Vlacha (starší už je v extralize jen Otakar Janecký) a na srdcaře a dlouholetého kapitána Miroslava Okála. Hodně si ve Zlíně slibují i od Martina Čecha, který loni hostoval v Havířově a byl jedním z mála světlých bodů týmu. I v útoku vsadilo vedení klubu na slovenský trh, z Trenčína přišel Peter Barinka a ze Zvolena Erik Weissmann. Především Barinka už stačil podat výbornou střeleckou vizitku, ve své premiéře v extralize proti Českým Budějovicím dal dva góly.

Historická bilance v extralize
Zlín - Slavia 36, 18 - 7 - 11, 115:106 
Bilance ve Zlíně
Zlín - Slavia 18, 10 – 3 - 5 
Postavení v tabulce
 7. Zlín      1 - 0 - 0 - 0 - 1  7:7  3 
12. Slavia 0 - 0 - 0 - 0 - 2 2:6 0
Co mají oba týmy společného
V dresu Zlína momentálně působí bývalý slávistický brankář Martin Altrichter.
Poslední zápasy
Zlín - Č.Budějovice 5:3
Pardubice - Zlín 4:2
Slavia - Třinec 0:3
Liberec - Slavia 3:2
Sestavy v minulém kole
Altrichter - Hamrlík, Blaťák, Macholda, Zubíček, Tesařík, D. Nosek, T. Vlček, Hučko - Balaštík, Leška, Veselý - Barinka, Vlach, Mokrejš - Okál, Martin Čech, Weissmann - Záhorovský, Zagrapan, Jenáček Málek - J. Novák, Droppa, Pojkar, Kučera, Kuntoš, Graňák, Staněk - Beránek, P. Martinec, Sup - Jaroš, M. Kopecký, Klepiš - Hruška, Čermák, Tomica - Fadrný, Antoš, Šaffer - R. Dlouhý (mimo hru jsou stále zranění Kolařík a Schneider)
Nejproduktivnější hráči
1. Jaroslav Balaštík 3 - 3+0
2. Petr Leška 3 - 1+2
3. Martin Hamrlík 3 - 0+3
4. Peter Barinka 2 - 2+0
5. Miroslav Blaťák 2 - 0+2
1. Michal Sup 2 - 2+0
2. Leoš Čermák 1 - 0+1
3. Ivan Droppa 1 - 0+1
Brankáři
Martin Altrichter 2 - 2.89 - 92,98
Igor Murín 1 - 3.33 - 89,47
Roman Málek 2 - 3.03 - 89,83

Výsledky vzájemných zápasů za posledních šest sezón

1997/98
5.kolo: SLA – ZLN 4:1 (Ujčík 2, Jiří Hlinka, Růžička – Hamrlík)
18.kolo: ZLN – SLA 3:8 (Němčický, Hamrlík, Okál – Matějovský 2, Kacíř 2, Doležal, Sup, Jakovenko, Machulda)
31.kolo: SLA – ZLN 5:5 (Kadlec, Sup, Doležal, Jakovenko, Kacíř – Štraub 2, Janků 2, Meluzín)
44.kolo: ZLN – SLA 6:3 (Haščák, Němčický, Meluzín, Čajánek, Janků, Kuchyňa – Bakula, Sup, Kucharčík)

1998/99
11.kolo: ZLN – SLA 2:2 (Čajánek, Tomek – Sup, Machulda)
24.kolo: SLA – ZLN 5:10 (Růžička 2, Sup, Machulda, J. Kopecký – Ambruz 3, Hamrlík 2, Veselý, Balaštík, Okál, Meluzín, Pavel Augusta)
37.kolo: ZLN – SLA 6:5 (Leška 2, Marušák, Čajánek, Štraub, Zadina – Doležal 2, Sup, Růžička, Kolařík)
50.kolo: SLA – ZLN 3:3 (Růžička, Doležal, Hejda – Balaštík, Tomek, Hučko)

1999/2000
7.kolo: ZLN – SLA 7:0 (Leška, Veselý, Ivan, Korhoň, Štraub, Kotásek, Okál)
20.kolo: SLA – ZLN 1:2 (J. Kopecký – Mojžíš, Okál)
33.kolo: SLA – ZLN 2:5 (Jantovský, Doležal – Čajánek, Vala, Navrátil, Korhoň, Štraub)
46.kolo: ZLN – SLA 2:0 (Čajánek, Mojžíš)

2000/01
9.kolo: ZLN – SLA 5:3 (Mojžíš, Hamrlík, Leška, Luža, Čajánek – Klobouček, Hrbek, Čermák)
22.kolo: SLA – ZLN 5:2 (Rousek 2, Skořepa, Sup, Čermák – Somík, Žabka)
35.kolo: ZLN – SLA 2:1 (Žižka, Jenáček – J. Novák)
48.kolo: SLA – ZLN 5:1 (Klobouček 2, Rousek, Kotásek, Alinč – Jenáček)

2001/02
6.kolo: ZLN – SLA 3:2p (Balaštík 2, Leška – Kadlec, Branda)
19.kolo: SLA – ZLN 0:3 (Posmyk 2, Balaštík)
32.kolo: ZLN – SLA 2:2 (Hučko, Leška – Ujčík, Beránek)
45.kolo: SLA – ZLN 1:3 (Míka – Marušák, Balaštík, Jenáček)

2002/03
4.kolo: SLA – ZLN 3:0 (Šaffer, Kolařík, Míka)
17.kolo: ZLN – SLA 0:0
30.kolo: SLA – ZLN 4:1 (Antoš, Hruška, Sup, Fadrný – Balaštík)
43.kolo: ZLN – SLA 2:1 (Okál, Balaštík – M. Kopecký)

Nejvyšší výhra ZLN doma: 7:0 (1999/2000)
Nejvyšší výhra ZLN venku: 10:5 (1998/99)

Nejvyšší výhra SLA doma: 7:3 (1996/97)
Nejvyšší výhra SLA venku: 8:3 (1997/98)

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video