Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
19. dubna 2018

Navrátilec Veber: Udělám maximum, aby se Slavia pyšnila mládeží

Mistr světa z roku 1996, trojnásobný mistr extraligy, bývalý výborný obránce a světoběžník. Takový je ve zkratce profil Jiřího Vebera, který bude od nové sezony působit jako trenér slávistického dorostu a šéf celé mládeže. „Mám možnost vytvořit svou koncepci a udělat pokrok s mladými hráči. Na Slavii je dost talentovaných kluků, kterým bych chtěl ukázat cestu,“ říká devětačtyřicetiletý trenér. V Edenu už působil mezi roky 2007–2011 a s mladými hokejisty si v tomto období připsal velké úspěchy.

Jiří Veber (*1968)

  • Mistr světa z roku 1996
  • Trojnásobný mistr extraligy (Vsetín)
  • Hrál v Rusku, Německu, Finsku
  • Jako trenér začal v Jindřichově Hradci (05–07)
  • Poté trénoval mládež Slavie (07–11)
  • Asistent trenéra Pirátů Chomutov (13–14)
  • Hlavní trenér korejského Anynag Halla (14–16)
  • Asistent trenéra Sparty (16–17)

Proč jste se rozhodl vrátit?
S Frantou Pomahačem (sekretář mládeže, pozn.) se znám už delší dobu a navíc jsem tady už dřív působil. Bavíme se s Frantou o hokeji dlouhodobě a nakonec jsem od něj dostal nabídku.

Předloni jste působil v extralize jako asistent trenéra Sparty, co vás přimělo vrátit se k mládeži?
Asi mě dost inspiroval pobyt v Kanadě, kde jsem strávil poslední sezonu. A když přišla nabídka od Slavie, nabyl jsem pocitu, že můžu vytvořit svou koncepci a udělat pokrok s mladými hráči. Na Slavii je dost talentovaných kluků, kterým bych chtěl ukázat cestu a pomoct jim.

Co jste dělal v Kanadě?
Od konce září do března jsem tam byl v organizaci Notre Dame ve Wilcoxu. Je to známá hokejový oblast, kde jsem se na sportovní střední škole věnoval hokeji. Hledal jsem inspiraci pro svou práci a zdokonaloval jsem se navíc v angličtině.

Co jste se tam naučil?
Ukázalo mi to, jak kanadský mládežnický hokej funguje. A také jsem poznal různé úrovně jejich hokeje. Hned jak jsem se vrátil, tak jsem se jel podívat na mistrovství České republiky osmých tříd, kde hrála i Slavia. Abych porovnal jejich úroveň. Nebylo to špatné, i ve Slavii je spousta talentovaných hráčů. Líbilo se mi, že je trenéři nechali hrát, a tak si dovolili a nebáli se. Nebyli svázáni nějakým systémem. Tak by to asi mělo být.

Tři roky trénoval Jiří Veber reprezentaci U18 a U17

Jaká je vaše vize práce s mládeží?
Když se bavíme o žácích, tak hráči by si měli osvojit základní dovednosti a návyky, aby mohli přejít k dorostu. Tam se hokejisti musí učit motivaci, proč by se měli chtít dostat do áčka. A pak výš a výš. Ale jde o postupné kroky. Všichni by chtěli hned hrát v NHL nebo reprezentaci, je však potřeba vést hráče postupně. Když budou mít nadšení a úsilí, tak je nutné toto v nich jen podporovat. A pak je samozřejmě důležité, abychom vychovávali hráče pro klub, pro který je vždycky lepší, když má vlastní hokejisty a nemusí nakupovat jinde.

V poslední době ale vidíme velkou migraci hráčů už v mládežnických kategoriích a kluby si mladé talenty přetahují. Dá se tomu zabránit?
Zabránit se tomu dá jenom tím, že hráčům nabídnete lepší podmínky než všude jinde. Nejde jen o materiální věci, ale také o tréninkovou náplň, kdy se s hokejisty poctivě pracuje. Rotování mladých hráčů není problém jenom u nás, ale i v Kanadě nebo Švédsku, jak jsem poznal.

Zpátky ke Slavii. Pracoval jste tady od roku 2007 do roku 2011. Vyhrál jste například titul se starším dorostem. Berete jako své poslání, aby se Slavia znovu pyšnila svou mládeží?
Chtěl bych tomu pomoct a udělám pro to všechno. Na období, které jste zmínil, mám krásné vzpomínky. Měl jsem možnost trénovat Hertla nebo Jaškina, kteří dnes hrají v NHL. A další kluky, co hrají extraligu i první ligu. Jsem rád, že se dneska hokejem živí. To je pro mě kromě týmových úspěchů velké zadostiučinění.

Změnilo se toho v Edenu za těch sedm let hodně?
Udělala se tady spousta práce. Ať už je to tréninkové centrum pro mládež nebo tělocvična. Ledová plocha a střídačky jsou pořád stejné. (úsměv) Zázemí pro hráče je ale lepší a je vidět, že vedení nespí a investují do toho peníze. Jinak tady potkávám staré známé. S Pepou Beránkem jsem hrál a potom i ve Slavii trénoval juniorku. I další trenéry znám, a to je vždycky lepší a jednodušší do takového týmu přijít.

Ve Slavii se pomalu rozkoukáváte, bude teď vaší náplní práce hlavně poznávání hráčů?
Přesně tak. Byl jsem se podívat na Memoriálu Jiřího Baráka a viděl jsem mladší dorostence. Musím je vidět nejdřív na suchu, jak jsou na tom po mentální stránce, a pak se uvidí na ledě. Chci je poznávat a upřímně se na to těším.

Se Vsetínem vyhrál v letech 1997–1999 tři tituly

Jako hráč nebo trenér jste prošel z Kanady přes Švédsko i Finsko až do Jižní Koreje. Je vaše výhoda, že znáte hodně stylů a názorů na výchovu mládeže?
Doufám, že ano. Proto jsem to dělal. Jsem rád, že jsem mohl strávit roky v zahraničí a když to vidíte na vlastní oči, tak je to něco jiného než v knížkách. Nemůžete všechno ze Švédska nebo Kanady aplikovat na nás, ale něco se naučit dá. I oni řeší velké problémy s mládeží – ty podobné jako my a všechny země na světě.

V Česku vás teď čeká nový model mládežnických kategoriích, které se zúžily na jednu soutěž dorostenců a juniorů. Co na to říkáte?
Mně se to nelíbí a nesouhlasím s tím. Mám na to jiný názor.

Je to špatná cesta?
Zásadní pro mě je, že to nekoresponduje se školou. Vždyť se může stát, že student čtvrtého ročníku nebude moci hrát za juniory. Ve Švédsku, ve Finsku i v Kanadě jsou ročníky stejně, jako jsme to měli ještě v loňské sezoně. Třeba v Kanadě se konkurence zvyšuje tím, že draftovaní hokejisti hrají místo farmy na výjimku juniorskou WHL. Zvyšují tak kvalitu soutěže a inspirují mladší hráče. Může se klidně ukázat, že změny, které přinesl Český svaz ledního hokeje, jsou dobrou cestou. Ale já mám trochu jinou představu.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více