Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
18. září 2003

Dočká se Slavia konečně vítězství?

Druhým soupeřem, který přijede v nové sezóně do Edenu, je tým Vítkovic. Pátému celku minulého ročníku se vstup do soutěže povedl a příjíždí do Prahy v psychické pohodě. Naopak Slavia má po třech zápasech na kontě pouze jeden bod, který vytěžila až v samotném závěru utkání se Zlínem. Trenér Kalous označil tento moment za důležitý z hlediska psychiky, ale k úspěchu budou slávisté potřebovat i vaši podporu.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SSK Vítkovice
Trenéři: Ladislav Svozil, Aleš Tomášek
Největší úspěchy: mistr ligy 1952 a 1981, extraliga: 2. místo v sezóně 1996/97 a 2000/2001
Posledních pět let: 8. > 14. > 3. > 2. > 5.
Internet: http://www.hc-vitkovice.cz
Hvězdy týmu: Jiří Trvaj, Daniel Seman, Roman Kaděra

Od baráže až po finále

Jako na houpačce vypadá působení Vítkovic v extralize. Během deseti ročníků samostatné české soutěže bojoval tým z Ostravy dvakrát o mistrovský pohár (1996/1997, 2001/2002), ale také musel zachraňovat příslušnost mezi extraligovými kluby (1999/200). Úspěšné roky střídají méně úspěšné. Po bronzové a stříbrné medaili v letech 2000 resp. 2001, skončila v sezóně 2002/2003 pouť vítkovických hráčů již ve čtvrtfinále, kde nad jejich síly byl Třinec. Rozuzlení padlo v šestém zápase, kdy v Paláci Kultury a sportu zvítězili Oceláři 6:2.

Vzhledem ke konání mistrovství světa a potřebným úpravám haly je nynějším domovem Vítkovic hala v Porubě s kapacitou pro 5000 diváků. Hráči se budou muset vyrovnat nejen s jiným prostředím, ale také s výrazně užší hrací plochou než byli zvyklí. Ambice svěřenců trenérů Svozila a Tomáška jsou podle papírových předpokladů tentokrát skromnější. Ztráty na klíčových postech se nepodařilo adekvátně nahradit, navíc ani příprava nevyšla Severomoravanům podle představ. Místo Tipsport Cupu se zúčastnili Tatranského poháru, který se konal v Popradě. Vítkovice přijely na Slovensko v roli obhájce, ale všechna tři utkání nakonec prohrály. Postupně podlehly Slovanu Bratislava, AK Bars Kazaň v sestavě s Radkem Dudou a domácímu Popradu. Z výletu od našich východních sousedů si ke všemu přivezly střevní chřipku, která vyřadila na několik dní část týmu z přípravy. Přes všechny peripetie věří vedení klubu v bezproblémový postup do play-off a chce se pohybovat v horních patrech tabulky. Vstup do sezóny se pátému celku minulé sezóny povedl velmi dobře. V prvním kole porazil Bílé Tygry z Liberce těsně 4:3, poté si odvezl z Českých Budějovic přesvědčivé vítězství 4:1 a v posledním dosavadním zápase se rozešel s Litvínovem smírmě 3:3. Spekulovat tedy o tom, nakolik se budou naplňovat papírové předpoklady, je velmi předčasné.

Změny v kádru

Nejcitelnější ztrátou bude jistě odchod Davida Moravce, jenž neodolal vábení bohaté ruské Superligy a jejího mistrovského celku Lokomotiv Jaroslavl. Další ruský tým, Něftěchimik Nižněkamsk, získal Leszka Laskiewicze. Polský útočník ke konci sezóny působil v Havířově. Chybět bude také zkušenost Radima Tesaříka, jehož ulovili Medvědi ze Zlína a důraz Jana Výtiska, který odešel do Sparty. Vítkovice nemohou počítat ani s Radkem Philippem. Ten nyní zkouší štěstí ve Finsku v týmu Lahti Pelicans. Ve Finsku bude působit i Stanislav Gron, který nepřesvědčil vedení k nabídce nové smlouvy a přestoupil do TPS Turku. Ke čtvrfinálovému přemožiteli Třinci zamířil Marek Melenovský. Do sestavy se dále nevešli Lukáš Zátopek a Pavel Selingr, kteří budou nastupovat v první lize v Prostějově resp. Opavě.

Změny se samozřejmě udály i opačným směrem. Útok posílili Martin Tomášek ze Sibir Novosibirsk, Petr Vala z Karlových Varů, Petr Hubáček ze Zlína a na hostování Petr Míka ze Slavie. Mezery v obraně mají zacelit exznojemský Pavel Kumstát a navrátilci ze Slovenska Daniel Seman a Pavel Kowalczyk. Šanci by měl dostat také jihlavský Tomáš Ficenc.

Záležet bude na Trvajovi

Alfou a omegou úspěchu Vítkovic budou výkony Jiřího Trvaje. Záda mu bude krýt nadějný Martin Falter. Klíčové obranné dvojice by měli tvořit Daniel Seman s Markem Černoškem a Pavlové Kumstát a Kowalczyk. Vedle nich se počítá hlavně s Ficencem a mladým Chmelířem. Sedmým obráncem k dispozici je Daniel Zápotočný. Góly se čekají především od elitní útočné formace Kaděra, Burger, Krayezel a od druhého útoku Ivan Padělek, Vala, Míka. Vítkovice zatím zvolily hru na tři útoky, tím třetím je řada Irgl, Hubáček, Tomášek. Nelze však zapomenout ani na mladé naděje. Velkým talentem je zejména Rostislav Olesz, jehož doplňují Jakub Hulva a Lukáš Krenželok.

Vzájemné zápasy v minulé sezóně

Utkání s Vítkovicemi bylo vůbec prvním v minulém ročníku. Slavia si z Paláce Kultury a sportu odvezla vysoké vítězství 5:2, čímž odstartovala veleúspěšnou sezónu. Tehdy v červenobílých barvách ještě nastupovali Ujčík, Štraub a Steiner. V říjnové odvetě v Edenu se vyznamenali oba brankáři, i po prodloužení svítily na světelné tabuli u obou týmů nuly. Na začátku prosince přijeli Pražané opět do Ostravy, odkud si po dramatickém boji odvezli tři body za výsledek 4:3. Vítěznou trefu si připsal Radek Duda. Slávisté touto výhrou načali nejúspěšnější část sezóny, kdy si v patnácti zápasech připsali na konto třináct výher a pouze jednu remízu a porážku. Zatím naposledy se oba týmy potakly v půlce ledna a diváci viděli opět remízové utkání. Již v první minutě otevřel brankový účet zápasu Šaffer. Slavia držela těsné vedení až do 57. minuty, kdy po skrumáži před brankou odčaroval Málkovo kouzlo Moravec. V prodloužení se stav již nezměnil.

Historická bilance v extralize
Slavia - Vítkovice 36 - 14 10 12 - 95:98  
Postavení v tabulce
 3. Vítkovice 3 2 0 1 0 0 11:7 7 	
12. Slavia    3 0 0 1 0 0  5:9 1
Co mají oba týmy společného
V sezóně 1996/1997 odehrál za Slavii 25 zápasů Roman Kaděra. Odchovancem Slavie je hokejový poutník Petr Míka, kterého Slavia propůjčila do Vítkovic na hostování.
Poslední zápasy
Slavia - Třinec 0:3
Liberec - Slavia 3:2
Zlín - Slavia 3:3
Vítkovice - Liberec 4:3
České Budějovice - Vítkovice 1:4
Vítkovice - Litvínov 3:3
Sestavy v minulém kole
Málek - Droppa, J. Novák, Kučera, Pojkar, Graňák, Kuntoš - Hruška, Martinec, Sup - Klepiš, Čermák, Tomica - Chrenko, Beránek, Antoš - Šaffer, Fadrný, Dlouhý. Trvaj - Seman, Černošek, Kowalczyk, Pavel Kumstát (Zápotočný), Ficenc, Chmelíř - Kaděra, Burger, Krayzel - I. Padělek, Vala, Míka - Irgl, Hubáček, Tomášek.
Nejproduktivnější hráči
1. Michal Sup 3 - 3+0=3
2. Patrik Martinec 3 - 2+0=2
3. Jan Novák 3 - 0+2=2
1. Luděk Krayzel 3 - 2+2=4
2. Ivan Padělek 3 - 2+1=3
3. Daniel Seman 3 - 1+2=3
Brankáři
Roman Málek - 3 - 2.93 - 91.67 Jiří Trvaj - 3 - 2.27 - 92.78

Výsledky vzájemných zápasů za posledních 6 sezón

1997/98
13.kolo: SLA –Vítkovice 0:2 (Moravec, Krátoška)
26.kolo: Vítkovice – SLA 0:1 (Machulda)
39.kolo: SLA – Vítkovice 6:2 (Kucharčík 3, Machulda 2, Sup – Kotásek, Škuta)
52.kolo: Vítkovice – SLA 6:4 (Moravec, Prokopjev, Jerofejev, M. Tomášek, Krayzel, Kotásek – Poukar, Machulda, Kupka, Kacíř)

1998/99
6.kolo: SLA – Vítkovice 2:2 (Kacíř, Kucharčík – Kowalczyk, Jurečka)
19.kolo: Vítkovice – SLA 1:4 (Vůjtek – Růžička 2, Doležal, Sochor)
32.kolo: SLA – Vítkovice 5:1 (Machulda 2, Kucharčík, Růžička, Sup – Varickij)
45.kolo: Vítkovice – SLA 5:2 (Kotásek, Brezgunov, Vůjtek, Moravec, Holaň – Růžička 2)

1999/2000
6.kolo: SLA – Vítkovice 1:2 (Hrbek – Gogolev, Pavelek)
19.kolo: Vítkovice – SLA 1:1 (Krayzel – Geffert)
32.kolo: SLA – Vítkovice 1:3 (J. Kopecký – Hubáček 2, M. Tomášek)
45.kolo: Vítkovice – SLA 2:2 (Hubáček, Irgl – Skořepa, Kucharčík)

2000/01
8.kolo: SLA – Vítkovice 2:3 (Hrbek, Branda – Kaděra, Ivan, Štraub)
21.kolo: Vítkovice – SLA 3:0 (Jerofejev 2, Martin Procházka)
34.kolo: SLA – Vítkovice 2:4 (Hejda, Alinč – Kaděra 2, Moravec, Jerofejev)
47.kolo: Vítkovice – SLA 2:2 (D. Pospíšil, Pavelek – Ujčík 2)

2001/02
3.kolo: SLA – Vítkovice 2:1p (Branda, Hejda – Kaděra)
16.kolo: SLA – Vítkovice 6:4 (Alinč, Ujčík, Branda, Tomica, Antoš, Čermák – I. Padělek, Jurečka, Olesz, Pavelek)
29.kolo: Vítkovice – SLA 3:2p (I. Padělek 2, Burger – Branda, Ujčík)
42.kolo: Vítkovice – SLA 2:2 (Výtisk, Moravec – Míka, Ujčík)

2002/03
1.kolo: Vítkovice – SLA 2:5 (Melenovský, Moravec – Antoš 2, Beránek 2, Ujčík)
14.kolo: SLA – Vítkovice 0:0
27.kolo: Vítkovice – SLA 3:4 (Kaděra 2, Krayzel – Hejda, Krátoška, Klepiš, Duda)
40.kolo: SLA – Vítkovice 1:1 (Šaffer – Moravec)

Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více