Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. června 2018

Chtěli bychom hrát atraktivní moderní hokej, hlásí nový trenér Říha

Slavia vstoupí do nové sezony s omlazeným kádrem postaveným převážně z vlastních odchovanců, které z pozice hlavního kouče povede do prvoligových bojů Miloš Říha mladší. „Chceme využít energii mladých hráčů a dát do toho slávistické srdce,“ říká na začátku svojí nové trenérské mise.

Pane Řího, co bylo pro vás hlavním důvodem, že jste se rozhodl přijmout nabídku stát se hlavním trenérem Slavie?
Zaujala mě myšlenka obrody, která se tu chystá. Měl jsem i nějaké jiné nabídky, ale Slavia má pořád velké jméno a mně se líbila vize pracovat s mladými hráči. Proto jsem na tuto nabídku kývnul.

Co se vám vybaví, když se řekne Slavia?
Určitě tradiční klub s bohatou historií. Slavii mám v nedávné minulosti spojenou s extraligou a s tím, že tam hrála hodně vysoko. To se mi vybaví jako první a já jsem rád, že tady můžeme nastartovat nějakou přestavbu a nadechnout se opět k lepší budoucnosti.

Miloš Říha společně se svým asistentem Janem Srdínkem.

Máte za sebou první den v nové funkci, jaké jsou vaše bezprostřední pocity?
Nechci mluvit v superlativech, ale přestože je tu opravdu hodně mladých hráčů, tak musím říct, že k tréninku zatím přistupují velice dobře a jsou pracovití. Ne vždy tomu tak u mladých kluků bývá. Realizační tým je také perfektní, mám tady z toho dobrý pocit.

Co se týká trenérského týmu, tak ve Slavii budete spolupracovat s Janem Srdínkem a Romanem Málkem…
Myslím, že naše spolupráce bude bezproblémová. S Romanem jsme se trochu znali, s Honzou vůbec, ale ještě před mým nástupem jsme spolu mluvili, probírali jsme záležitosti ohledně Slavie a myslím si, že máme podobný pohled na hokej a na to, co bychom chtěli hrát.

Jakým stylem hokeje byste se chtěli prezentovat?
Chtěli bychom hrát atraktivní moderní celoplošný hokej. Vzhledem k tomu, že mužstvo se hodně omladilo, tak chceme využít právě té energie mladých hráčů. Máme nějakou představu, důležité samozřejmě také je, jací ti jsou hráči povahově

S prací s mladými hráči máte zkušenosti ze svého předchozího angažmá v Litoměřicích. Myslíte si, že to může být svým způsobem podobné?
Na jednu stranu je to podobné v tom, že je tady také hodně mladých hráčů, na druhou stranu je tu spousta věcí jiných. Máme zde více zkušených hráčů, navíc jsou tu všichni odchovanci Slavie nebo s ní mají nějakou společnou minulost, což bych viděl jako výhodu. A ti kluci jsou pořád tady. V Litoměřicích docházelo k tomu, že se tým během sezony několikrát změnil, tvořil se znovu. Změn tam bylo hrozně moc, tady by to mělo být jiné.

Slavia před sezonou přivedla Jana Veselého, který byl v loňské sezoně nejproduktivnějším hráčem Litoměřic. Můžete tedy ve Slavii navázat na spolupráci s hráčem, kterému se pod vaším vedením v poslední době dařilo…
Určitě to vnímám pozitivně. Veselý patřil poslední dvě sezony v Litoměřicím k nejlepším hráčům, na nějakou dobu si ho stáhl i Hradec. Ale samozřejmě se znám i s dalšími hráči, Martina Šagáta jsem potkal v Hradci, Martina Ondráčka v Litoměřicích, Michala Steinochera jsme měli před rokem v nároďáku. A většinu ostatních znám hokejově jako soupeře, sledoval jsem je v mládežnických soutěžích.

Jakou mají mladí hráči v týmu pozici?
Všichni mají stejnou šanci, a řekl bych, že mimořádnou šanci, dostat se do slávistického áčka. Určitě tady v minulosti taková nebyla a už ani být nemusí. Je dobře, že nemusíme řešit, že bychom tu měli devadesát procent cizích hráčů, máme tu všechno místní kluky, a to je parádní a na tom bychom to měli postavit. Na klubismu, na Slavii. A teď je na těch hráčích, jak to ukážou.

Hokej se v poslední době hodně omlazuje, trendem je dávat více prostoru mladším hráčům. Jaký na to máte pohled?
Když vidíme, jakým způsobem se prezentuje Kanada, Amerika, Finsko, Švédsko, ať už v mládežnických kategoriích nebo na vrcholové úrovni, tak díky tomu stylu hokeje se mladých hráčů zapracovává daleko více. My jsme teď na mistrovství světa dali také prosto mladým hráčům jako Hronek nebo Nečas a mělo to dobrý vliv na mužstvo. Ovšem musí k nim být zase zkušení hráči, aby jim ukázali směr, drželi kabinu a předali jim zkušenosti, které ti mladí nemají ani mít nemůžou. Ale pro vývoj hokeje je to určitě dobře. Ale samozřejmě my u takhle mladého mužstva nemůžeme nikdy vědět, co od toho čekat, bude to velmi náročné

Jaké jste dostal od vedení cíle pro nadcházející sezonu?
Šel jsem do toho s tím, že dochází k celé přestavbě klubu a bude to jakási nultá sezona, přičemž naším úsilím bude zapracovat co nejvíc kluků, ať už odchovanců nebo mládežníků. A to je hlavním cílem, výkonnostní cíl v tuto chvíli stanovený není, ale chceme samozřejmě hrát co nejvýš. My jsme se o tom bavili v takovém duchu, že se Slavia díky tomu nadechne k lepší budoucnosti. Proto tam teďka musíme dát slávistické srdce.

Nový kouč Slavie Miloš Říha během jednoho z prvních tréninků.

A post shared by HC Slavia Praha (@hcslavia) on

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více