Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
18. července 2018

Boj o místo v áčku? Obrovská výzva a impuls do další práce, ví Matějka

V pondělí začne slávistům příprava na ledě, o místo v kádru bude bojovat také řada mladých hokejistů, kteří vyšli z juniorky. Jedním z nich je i útočník David Matějka. „Je to obrovská výzva dostat možnost se poprat o místo v áčku. Mám velkou motivaci se ukázat,“ hlásí mladý hokejista.

O místo v A-týmu pražské Slavie bojuje před nadcházející sezonou hodně mladých hráčů. A jedním z oněch šťastlivců je i útočník David Matějka, který v loňském roce oblékal dres sešívané juniorky.

„Je to obrovská výzva dostat možnost se poprat o místo v áčku, ještě když jde o tým jako je Slavia. Znamená to pro mě impuls k další tvrdé práci. Beru to trochu i jako ocenění mého dosavadního snažení, protože i tahle šance je pro mě hodně cenná,“ říká mladý slávista.

Za pár dnů vyjedou sešívaní po dovolené na led a Matějka tak bude mít spolu s ostatními mladými kolegy jedinečnou příležitost ukázat trenérům, že si místo v sestavě zaslouží. „Motivaci se ukázat mám velikou. Na led už se moc těším, tréninky budou příjemnější než v suché přípravě.“

Tréninky byly náročné a pestré

Na lavičce červenobílých došlo během letní přípravy ke změně na trenérském postu. Zhruba od poloviny června koučuje Pražany Miloš Říha mladší, který přišel do Slavie z Litoměřic. „Tréninky v suché přípravě byly velmi kvalitní a náročné. Tréninkový proces byl pestrý, náročný a hlavně mělo každé cvičení smysl a význam pro lední hokej,“ pochvaluje si Matějka a už vyhlíží tréninky na bruslích.

Jan Šergl a David Matějka během suché letní přípravy.

„Na ledě jsem se s panem trenérem ještě nesetkal, ale myslím si, že bude hodně náročný. Nikomu nedá nic zadarmo a bude vyžadovat po hráčích stoprocentní nasazení. Myslím, že bude chtít hrát moderní rychlý hokej, což se mi zamlouvá,“ dodává nadějný útočník.

V kabině se před nadcházející sezonou sešlo poměrně hodně hráčů z loňské juniorky a stejně jako jeho spoluhráči i Matějka si kolektiv pochvaluje. „Pro nás mladé je určitě příjemné, že je nás tu tolik a navzájem se známe. Jsme přibližně stejně staří, takže řešíme podobné věci a takové ty naše klasické pseudoproblémy,“ směje se.

A mladý tým by mohl být úspěšný i na ledě. Povede se juniorům navázat na výkony z loňské úspěšné sezony? „To se neodvažuju odhadovat, protože dospělý hokej je naprosto o něčem jiném. Myslím ale, že každý z nás má slušný potenciál něco jednou dokázat a je pouze na nás, jestli se nám to povede,“ vysvětluje mladý forvard.

Starší nám rádi poradí, líbí se mi jejich přístup

Pomoci k úspěchu by mladíkům měli i rady od starších hráčů. Novák, Drtina, Doležal, Krejčík, Šagát. To jsou hokejisté, kteří mají zkušeností na rozdávání, čehož si je vědom i Matějka. „Byl jsem až překvapený, jak vlídně nás starší hráči mezi sebe přijali. Snaží se nám předávat svoje zkušenosti a poznatky. Je jen na nás, jestli si z toho něco vezmeme. Mně se ale určitě líbí jejich přístup k trénování, do všeho jdou naplno a z toho by si každý mladý hráč měl vzít příklad.“

A právě odhodlání a nadšení pro hru mladému útočníkovi rozhodně nechybí. „Kdybych se měl fanouškům představit, tak se asi popíšu jako houževnatý praváček, který hraje srdcem a na ledě nechá pro úspěch týmu duši,“ říká a následně odpovídá na záludnou otázku, co pro něj znamená Slavia.

„Slavii jsem odmalička fandil. Navíc v ní působím od dorostu, takže k ní určitě mám osobní vztah. Klub mého srdce je sice TJ Sušice, protože v Sušici jsem s hokejem začal, ale na Slavii nedám dopustit,“ uzavírá s úsměvem.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více