Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
20. září 2003

V orlím hnízdě o zrušení série bez vítězství

Úvod extraligy zcela jistě nevyšel Slavii podle představ, o zrušení nepovedené série čtyř utkání bez vítězství se pokusí na ledě týmu HC JME Znojemští Orli. Oba soupeře dělí v tabulce tři místa a jen dva body, Jihomoravané však mají k dobru jedno utkání. Třetí kolo s Libercem budou totiž kvůli smutné události, úmrtí hráče Bílých Tygrů Pavla Kábrta, dohrávat až v úterý. Loni se Slavii v duelech s Orly dařilo, na své konto si připsala tři vítězství.

Náš soupeř
Klub založen: 1933 jako Sokol Znojmo
Trenéři: Pavel Pazourek, Milan Kastner a Milan Skrbek
Největší úspěchy: 5.místo v sezóně 2000/01
Posledních pět let: 8.< 7.< 5.< 9.< postup do extraligy
Internet: www.hcorli.cz
Hvězdy týmu: Marek Uram, Peter Pucher

Hokejisté z města výborného vína a okurek vstupují do své páté extraligové sezóny, v playoff chyběli jen ve svém prvním roce. V další sezóně skončili po základní části na skvělém druhém místě a ve čtvrtfinále narazili právě na Slavii. Po sedmizápasové bitvě se nakonec radovali slávisté a i proto se dá říci, že mužstvo z Edenu je tak trochu osudovým soupeřem Orlů. Byla to totiž Slavia, která překazila domácí premiéru Znojma v extralize v sezóně 1999/2000 a odvezla si vítězství 3:1. Nejlepší umístění vybojovali Orli před třemi lety, kdy zakončili sezónu na pátém místě. Loni klub s orlem ve znaku obsadil konečnou osmou příčku a sen o postupu do semifinále museli všichni na jihu Moravy opět minimálně o rok odložit. Orli především doplatili na nevydařený závěr dlouhodobé soutěže, do playoff tak vstupovali až z nevýhodné osmé pozice a to bylo proti suverénnímu lídru z Pardubic hodně těžké. S pozdějším vicemistrem ale Orli sehráli povedenou sérii, nic to však neměnilo na tom, že po šesti zápasech odcházeli se svěšenými hlavami.

Otevřít zakleté brány semifinále dostal za úkol staronový trenér Pavel Pazourek a v létě mohl počítat především nové posily do týmu. Právě při pohledu do kolonky příchodů udělalo asi vedení Orlů nejvíce ze všech extraligových týmů. Během čtyřletého působení v extralize si Znojmo získalo přívlastek skutečné hokejové bašty, ve městě vládne nadšení a skvělé publikum bývá šestým hráčem mužstva na ledě. Dobrá atmosféra je i uvnitř klubu a ta by se měla odrazit i na výsledcích týmu. Znojemští Orli jsou asi nejčastěji pasováni na roli černého koně soutěže a měli by řádně prohánět favority z Pardubic a z pražské Sparty. Jednoho úspěchu se dočkali už před začátkem extraligy, vyhráli totiž Tipsport Cup, když si ve finále na domácím ledě poradili se Spartou.

Jedinou citelnější ztrátou byl odchod reprezentačního útočníka s příznačným jménem, Marka Vorla do Finska. Naproti tomu přišla řádka hráčů se zvučným jménem. Především je to návrat bývalého hvězdy Vsetína do extraligy, Jána Pardavého, který naposledy působil ve finské Hämeenlinně. Ve Znojmě hodně sázejí na hokejisty od našich východních sousedů, asi netřeba připomínat miláčky publika Urama s Pucherem. Ale ne všem se podařilo na jihu Moravy uchytit, jmenujme např. Mariána Cisára a Jána Plcha. Letos znojemští vsadili na střelce Igora Rataje ze Slovanu Bratislava. Důležitá změna se stala na brankářském postu, kdy se vyměnila celá dvojice. Kameše s Altrichterem má nahradit především jeden z největších českých talentů poslední doby, juniorský mistr světa Tomáš Duba.

Orlí letka pod vedením snajprů Puchera s Uramem

Po minulých letech, kdy post v brankovišti obhospodařovali zkušený mazáci Oldřich Svoboda nebo Jaroslav Kameš, přišel čas na změny. Znojemští letos vsázejí na 22-ti letého Tomáše Dubu, který přišel na hostování ze Sparty. V konkurenci nestárnoucího Petra Břízy by asi neměl šanci pravidelně chytat a tak vedení pražského velkoklubu usoudilo, že by bylo lepší talentovaného mladíka uvolnit jinam. Není to nic nového, už loni Duba hostoval ve Finsku a nevedl si vůbec špatně. Předpoklady kvalitního gólmana má obrovské, je otázka, zda-li je především ve vypjatých duelech jaké přijdou hlavně v playoff, dokáže patřičně využít. Krýt záda mu bude Robert Slávik, který by se chtěl konečně po dlouhých letech v první lize usadit mezi elitou, i když jen jako dvojka.

Orli jsou známí především technickou a kombinační hrou, ofenzivní výpady hbitých útočníků nadělají problémy každému soupeři. Dokáží však podat i velice disciplinovaný výkon vycházející z obrany a takticky vedený zápas dovést do vítězného konce. Pilířem obrany je první dvojice, která většinou na ledě podporuje dvě největší hvězdy týmu, Puchera s Uramem. Brzy už čtyřicetiletý veterán Karel Soudek a vedle něj útočně laděný bek s reprezentačními zkušenostmi David Havíř. V minulosti Orli dopláceli na menší odolnost v osobních soubojích, jakmile někdo na Znojmo vyrukoval s důraznou hrou, bylo zle. To už však neplatí, v obraně Orlů se to jen hemží ostrými ranaři. Velkou oporou byl loni Milan Toman, který je však dlouhodobě mimo hru a jeho ztráta je hodně citelná. Respekt budí urostlá postava Jana Snopka, bývalého slávisty, který se také podílel na vyřazení Orlů ve čtvrtfinále před třemi lety. Důraz by měl do týmu přinést i David Kudělka, který má za sebou dostatečnou průpravu z německé ligy. Další posilou je Pavel Mojžíš ze Zlína.

Útoky orlí letky vedou dva naprosto nepostradatelní muži a jednoznačně nejpopulárnější hokejisté ve městě. Duo slovenských hvězd, Marek Uram a Peter Pucher, už ve Znojmě odvedlo za čtyři roky skvělé služby. K výborným individuálním výkonům jim chybí přidat už jediné – výrazný týmový úspěch. Marek Uram je především neomylný střelec, dokáže přesně zacílit, aniž by dal brankáři vůbec šanci nějak zareagovat. Peter Pucher je zase klasický centr, tvůrce hry, který rozdává přesné pasy a dokáže i sám zakončit. Spolu představují sehranou dvojici, která se jen těžko zastavuje. Na levém křídle je doplňuje obrovský bojovník a “pes obranář“ Miroslav Barus. Další silnou lajnu by měla vytvořit dvojice největších posil, Slováci Ján Pardavý a Igor Rataj. Spolu s nimi nastupuje nejzkušenější útočník v týmu, Radek Haman. Bez svého tradičného parťáka, Marka Vorla, se bude muset letos obejít rychlonohý křídelník Milan Procházka. V jedné řadě by se mohl potkat s dalším ex-pardubákem, Karlem Pláškem. Trenér Pazourek má pak k dispozici zástup mladých hráčů se dvěma či méně odehranými sezónami mezi elitou - Davida Ludvíka, Romana Erata či nově příchozí Jaroslava Mareše z Jihlavy nebo Jiřího Berouna z Třebíče. Z Ameriky se navíc vrátil Tomáš Hradecký.

Loňská bilance

Poprvé se oba týmy střetly ve 3.kole na jihu Moravy, utkání skončilo smírem i po prodloužení. Slavii dostal do vedení už v první minutě Ujčík, znojemští pak otočili skóre góly Pláška a ex-slávisty Snopka. Bod zachránil pro Slavii kapitán Beránek. O třináct kol později přijelo Znojmo do Edenu, část slávistického "kotle" dala v úvodních minutách najevo, co si myslí o trejdu Viktora Ujčíka do Plzně. V "tichu" se dvakrát prosadili slávisté, jmenovitě Hruška a Beránek, třetí gól ještě v první třetině přidal Jaroš a v brance Orlů nahradil Kameše Altrichter. Znojemští se snažili zápas alespoň zdramatizovat, konečný výsledek zněl 5:3 pro Slavii.

V odvetě na znojemském ledě se podařil slávistům podařený lup, vyrovnaný zápas rozhodl v nástupu do třetí třetiny Steiner. Při power-play pečetil Beránek, v poslední minutě pak přidal ještě čtvrtý gól Duda. Ve 42.kole se snažilo Znojmo o podobný kousek, v normální hrací době se trefili Sailer a na druhé straně Haman. V dramatickém prodloužení rozhodl v páté minutě slávistický kanonýr Michal Sup.

Historická bilance v extralize
23, 9 - 3 - 11, 52:60 
Postavení v tabulce
9.  Znojmo    3, 1 - 0 - 1 - 0 - 1, 8:8    4 
12. Slavia 4, 0 - 0 - 1 - 1 - 2, 7:12 2
Co mají oba týmy společného
Ve Znojmě působí bývalý slávistický obránce Jan Snopek, který "sešívaný" dres oblékal dvě sezóny v letech 2000-02.
Poslední zápasy
Znojmo - Litvínov 1:1
Vsetín - Znojmo 1:4
Znojmo - Liberec (odloženo)
Pardubice - Znojmo 6:3
Slavia - Třinec 0:3
Liberec - Slavia 3:2
Zlín - Slavia 3:3
Slavia - Vítkovice 2:3p
Sestavy v minulém kole
Duba - Soudek, Havíř, Benák, Křetínský, Snopek, Kudělka, Mojžíš, Němeček - Uram, Pucher, Barus - Mikulík, Ludvík, Erat - Pardavý, Rataj, Haman - Beroun, Hradecký, Mareš Málek - J. Novák, Staněk, Kolařík, Droppa, Kuntoš, Graňák, Pojkar - Čermák, P. Martinec, Sup - Chrenko, Beránek, Antoš - Klepiš, Fadrný, Tomica - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Hruška
Nejproduktivnější hráči
1. Marek Uram 4 - 3+1
2. Miroslav Barus 3 - 1+2
3. Roman Erat 2 - 0+2
4. Peter Pucher 2 - 0+2
1. Michal Sup 3 - 3+0
2. Patrik Martinec 2 - 2+0
3. Jiří Kuntoš 2 - 1+1
4. Jan Novák 2 - 0+2
Brankáři
Tomáš Duba 3 - 2.59 - 92,86 Roman Málek 4 - 2.91 - 90,98

Výsledky vzájemných utkání v extralize

1999/2000
2.kolo: Znojmo – SLA 1:3 (Petlák – Kucharčík 2, Doležal)
15.kolo: SLA – Znojmo 1:4 (Geffert – P.Kaňkovský 2, Pazourek, Fink)
28.kolo: Znojmo – SLA 1:1 (Mil.Procházka – Krstev)
41.kolo: SLA – Znojmo 3:2 (Skořepa 2, Hrbek – P.Kaňkovský, Pucher)

2000/01
13.kolo: SLA – Znojmo 4:4 (Hübl, Kadlec, Sup, Jíra – Pucher 3, Vorel)
26.kolo: Znojmo – SLA 2:1 (Pucher, Havíř – Matějovský)
39.kolo: SLA – Znojmo 3:2 (Šaffer, Čermák, Kadlec – Fink 2)
52.kolo: Znojmo – SLA 2:1p (Plášek, Mil.Procházka – Klobouček)

Čtvrtfinále 2001
Znojmo – SLA 5:2 (P.Kaňkovský 2, Plášek, Pazourek, Mil.Procházka – Branda, Ujčík)
Znojmo – SLA 4:0 (Mařák, Uram, Plášek, Heš)
SLA – Znojmo 6:0 (Ujčík 2, Rousek 2, Kotásek, Branda)
SLA – Znojmo 1:0 (Čermák)
Znojmo – SLA 0:3 (Hejda, Kadlec, Ujčík)
SLA – Znojmo 2:3 (Branda, Hejda – Vorel, Pazourek, P.Kaňkovský)
Znojmo – SLA 1:3 (P.Kaňkovský – Ujčík 2, Klobouček)

2001/02
8.kolo: Znojmo – SLA 4:3 (Vorel, Plášek, Mikulík, Jakeš – Beránek, Rousek, Sup)
21.kolo: SLA – Znojmo 2:3 (Hejda, Sup – Uram, Soudek, Barus)
34.kolo: Znojmo – SLA 5:3 (Mil.Procházka 2, V.Král, Plášek, Pucher – Tomica, Beránek, Hübl)
47.kolo: SLA – Znojmo 4:2 (J.Novák, Branda, Steiner, Štraub – Pazourek, Plášek)

2002/03
3.kolo: Znojmo – SLA 2:2 (Plášek, Snopek - Ujčík, Beránek)
16.kolo: SLA – Znojmo 5:3 (Hruška 2, Beránek, Jaroš, Kučera – Vorel, Snopek, Pucher)
29.kolo: Znojmo – SLA 1:4 (Erat – Sup, Steiner, Beránek, Duda)
42.kolo: SLA – Znojmo 2:1p (Sailer, Sup – Haman)

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video