Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
25. září 2003

O důležité body a sebevědomí s Plzní

Před utkáním 6.kola Tipsport extraligy je v Edenu nejčastějším tématem otázka – vyhraje už konečně Slavia v nové sezóně? V cestě jí bude stát tradiční soupeř ze západních Čech, HC Lasselsberger Plzeň. Vzájemné duely většinou přináší tvrdé boje a je znát mezi oběma soky určitá rivalita. Zápas bude hodně důležitý pro sebevědomí a psychiku, slávisté by už konečně chtěli přetrhnout černou sérii bez vítězství, plzeňští by zase rádi zapomněli na porážku se Zlínem a naopak navázali na skvělý vstup do soutěže, kdy na domácím ledě porazili Pardubice. Do Edenu se vrací v plzeňském dresu poprvé od zisku titulu ve Slavii Aleš Krátoška, dres “sešívaných” by měl zase premiérově obléci Stanislav Gron, navíc by se mohl po dvouzápasové pauze způsobené zraněním vrátit do sestavy František Kučera. Páteční drama začíná v 18 hodin.

Náš soupeř
Klub založen: 1929
Trenéři: Rostislav Čada a Miroslav Přerost
Největší úspěchy: 2.místo 1958, 1959 a 1992
Posledních pět let: 9.< 6.< 10.< 3.< 6.
Internet: www.hcplzen.cz
Hvězdy týmu: Josef Straka, Zdeněk Sedlák, Pavel Vostřák

Podle postavení v tabulce by se spíše hledal favorit v Plzni, ale bilance posledních utkání v Edenu mluví jasně pro Slavii – tři roky jen samá vítězství, plzeňští se naposledy v Praze radovali v sezóně 1999/2000. Z posledních osmi zápasů slávisté sedmkrát vyhráli, za poslední tři roky si Plzeň vždy jednou v sezóně odvezla alespoň pětigólový příděl (předloni dokonce debakl 3:7).

Vstup do extraligy měli Západočeši excelentní, po nadšeném výkonu po zásluze zvítězili 3:1 doma nad favoritem z Pardubic. Další výsledky už tak skvělé nebyly, mezi dvě porážky venku v Třinci (na severu Moravy ztratili Plzeňáci vedení dva nula) a v Litvínově se vešlo ještě druhé vítězství nad Č.Budějovicemi. V 5.kole ale přišlo zklamání, Plzeň doma prohrála asi po nejhorším výkonu se Zlínem 3:5, především po hrubkách v obraně a bez viny nebyl ani brankář Libor Barta. Nezdar budou hokejisté z města piva určitě chtít odčinit už v Edenu, v případě vítězství Slavie by se rozdíl mezi oběma soupeři totiž zmenšil na jediný bod.

V Plzni po loňské nevydařené sezóně a konečném devátém místě došlo k řadě změn, ať už v názvu klubu (firma Lasselsberger), ve vedení klubu či na postech trenérů. Novým ředitelem klubu se stal Tomáš Král, který na post hlavního kouče angažoval Rostislava Čadu, známého především z působení ve Švýcarsku. V Plzni určitě doufají, že sázka na neokoukaného trenéra vyjde a dojde k jakési “renesanci“ mužstva. Cílem je minimálně postup do playoff.

Hráčský kádr

V létě doznal řady změn i kádr Plzně – odešly dlouholeté opory Josef Řezníček (Sparta), Ivan Vlček (konec kariéry) a Milan Volák (Havířov). Ze Slavie se vrátili mistři extraligy Aleš Krátoška a Radek Duda, druhý jmenovaný poté zamířil na roční hostování do ruské Kazaně. Nabídka se ukázala jako lukrativní pro klub i pro hráče, jedním z faktorů odchodů bylo i rozpoutané mediální šílenství kolem Radka Dudy v uplynulé sezóně. Dalšími navrátilci jsou střelec Pavel Vostřák (Jokerit Helsinky) a David Pospíšil, který přišel těsně po začátku sezóny na roční hostování z Pardubic, kde se nevešel do užšího kádru.

V útoku mají trenéři Plzně rozhodně z čeho vybírat, k dispozici jsou ještě nejproduktivnější hráč týmu posledních dvou let a šikovný centr Josef Straka, slovenský kanonýr Dušan Andrašovský, jeho krajan Ľubomír Hurtaj či důrazný Michal Dvořák. Slávističtí fanoušci jistě budou znát Radka Matějovského, bývalého dlouholetého hráče vršovického klubu. Plzeňští tak můžou točit tři velmi kvalitní řady a k tomu čtvrtou nadějnou s mladíky Bílkem, Švíkem a Důrasem. Navíc se klub dohodl s prvoligovým Berounem na střídavém startu Václava Eiselta, který to už dříve v Plzni zkoušel. A své si také odehrál v dresu Slavie.

Vyztužit loni tak propustné obranné řady přišel urostlý Marek Posmyk ze Slavie (kvůli dlouhodobému zranění je však mimo hru), Milan Nedoma z Českých Budějovic (loni působil velkou část sezóny ve Spartě) a Mario Cartelli z Třince (naposledy Havířov). Novým kapitánem se stal Jan Hanzlík. Dobrou sezónu má za sebou Michal Dobroň, který už pronikl i do reprezentace. Zajímavým hráčem je Jiří Dobrovolný, který v úvodu extraligy při velké marodce útočníků nastupoval na jejich postu a nevedl si špatně – proti Českým Budějovicím přidával třetí gólovou pojistku.

Na postu brankáře mají Západočeši oporu ve zkušeném Liboru Bartovi, který v úvodu extraligy upoutal svými výbornými výkony, kdy se pohyboval v popředí brankářských statistik. Vše si trošku pokazil v posledním utkání se Zlínem, kdy jednak inkasoval pět branek a navíc za extempore s Balaštíkem zaplatil za svou vznětlivou povahu “desítkou“. Záda Bartovi kryje juniorský mistr světa Zdeněk Šmíd, který se však v extralize zatím výrazněji neprosadil.



Historická bilance v extralize
37, 16 – 8 – 13, 107:91 
Postavení v tabulce
9.  Plzeň      5 -  2, 0, 0, 0, 3 -  12:13   6
13. Slavia 5 - 0, 0, 1, 1, 3 - 7:14 2
Co mají oba týmy společného
Dresy obou klubů oblékali – ze Slavie Milan Antoš, z Plzně Marek Posmyk, Aleš Krátoška, Radek Matějovský a Václav Eiselt.
Poslední zápasy
Znojmo – Slavia 2:0
Slavia – Vítkovice 2:3p
Zlín – Slavia 3:3
Liberec – Slavia 3:2
Slavia – Třinec 0:3
Plzeň – Zlín 3:5
Litvínov – Plzeň 3:1
Plzeň – Č.Budějovice 3:1
Třinec – Plzeň 3:2
Plzeň – Pardubice 3:1
Sestavy v minulém kole
Málek – J.Novák, Pojkar, Kolařík, Droppa, Kuntoš, Graňák, Staněk – Čermák, P.Martinec, Sup – Fadrný, Beránek, Antoš – Hruška, Klepiš, Tomica – Šaffer, M.Kopecký, R.Dlouhý Barta – Dobroň, Jan Hanzlík, Vobořil, M.Výborný, Cartelli, Dobrovolný – Vostřák, J.Straka, D.Pospíšil – M.Dvořák, Krátoška, Sedlák – Kracík, Hurtaj, Matějovský – Bílek, Švík, Důras
Nejproduktivnější hráči
1. Michal Sup 3+0 – 3
2. Patrik Martinec 2+0 – 2
3. Jiří Kuntoš 1+1 – 2
4. Jan Novák 0+2 – 2
5. Marek Tomica 1+0 - 1
1. Pavel Vostřák 1+3 – 4
2. Ľubomír Hurtaj 2+1 – 3
3. Michal Dobroň 1+1 – 2
4. Michal Dvořák 1+1 – 2
5. Zdeněk Sedlák 1+1 - 2
Brankáři
Roman Málek 5 – 2.74 – 91,57 Libor Barta 5 – 2.61 – 93,30

Výsledky vzájemných utkání za posledních šest sezón

1997/98
8.kolo: Plzeň – SLA 2:1 (Jelínek, Volák – Sochor)
21.kolo: SLA – Plzeň 2:5 (Růžička, Doležal – Geffert 2, Volák, Navrátil, Šrek)
34.kolo: Plzeň – SLA 3:6 (Vlček, Vostřák, Leška – Kacíř 2, Růžička, Kucharčík, Matějovský, Machulda)
47.kolo: SLA – Plzeň 1:2 (Kacíř – Michal Straka, Navrátil)

1998/99
8.kolo: SLA – Plzeň 3:3 (Sochor, Kucharčík, Sup – Antoš, Navrátil, Špaňhel)
21.kolo: Plzeň – SLA 3:3 (Jiří Hanzlík 2, Řezníček – Bakula, J.Novák, J.Kopecký)
34.kolo: SLA – Plzeň 3:4 (Machulda, Kucharčík, Sochor – Špaňhel 2, Vostřák, Michal Straka)
47.kolo: Plzeň – SLA 3:2 (Volák 2, Vostřák – Sup, Doležal)

1999/2000
5.kolo: SLA – Plzeň 0:3 (Martin Čech, Kořínek, Antoš)
18.kolo: Plzeň – SLA 0:0
31.kolo: SLA – Plzeň 1:0 (Jantovský)
44.kolo: Plzeň – SLA 0:0

2000/01
10.kolo: Plzeň – SLA 2:1 (M.Dvořák, Vostřák – Skořepa)
23.kolo: SLA – Plzeň 3:2 (Alinč, Hübl, Sup – D.Pospíšil 2)
36.kolo: Plzeň – SLA 2:1 (Michal Straka, Antoš – P.Martínek)
49.kolo: SLA – Plzeň 5:3 (Hübl 2, Ujčík, Kadlec, Alinč – Antoš, Jan Hanzlík, A.Nedorost)

2001/02
10.kolo: Plzeň – SLA 1:1 (Andrašovský – Ujčík)
23.kolo: SLA – Plzeň 2:1 (Antoš, J.Novák – J.Straka)
36.kolo: Plzeň – SLA 4:2 (Brabenec 2, Z.Sedlák, Duda – Čermák, Klobouček)
49.kolo: SLA – Plzeň 7:3 (Kadlec, Míka, Štraub, Tomica, Sup, Ujčík, Šaffer – M.Dvořák 2, Vlček)

2002/03
9.kolo: Plzeň – SLA 4:3 (Krátoška 2, J.Straka, M.Dvořák – Klepiš, Steiner, M.Kopecký)
22.kolo: Plzeň – SLA 1:3 (Ujčík – Štraub, Sup, Fadrný)
35.kolo: SLA – Plzeň 5:0 (Sailer, Kučera, Šaffer, Duda, Beránek)
48.kolo: SLA – Plzeň 3:2 (Sup 2, Duda – Andrašovský, J.Straka)

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více