Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
26. září 2003

Už začíná docházet trpělivost, přiznává Vladimír Růžička

Dobrý začátek jen s jedním gólem, tragická druhá třetina a nevysvětlitelný závěr – tak nějak hodnotil zápas 6.kola s Plzní notně rozladěný Vladimír Růžička, trenér a generální manažer Slavie v jedné osobě. Během mrzuté série bez vítězství se snažil zachovávat klidnou hlavu, ale porážka 2:3 od Západočechů na domácím ledě se zdá být onou poslední kapkou a míra trpělivosti přetekla. Po zápase proběhla v kabině pořádná bouřka a další následky asi teprve přijdou. “Teď už to nebudu vyloženě řešit jako trenér, ale hlavně jako manažer a z dnešního zápasu budu vyvozovat důsledky,“ slibuje “šéf“ slávistické střídačky.

Než předstoupil Vladimír Růžička před novinářskou obec, musel jak sám přiznal, nechat chvíli vyprchat emoce. A i tak bylo poznat, že se mu o současné situaci Slavie nehovoří lehce. “Doposud jsem říkal, že jsme hráli docela slušně, ale nedávali jsme góly. To se rozhodně nedá říct o dnešním zápase. Myslím si, že jsme do něj vstoupili dobře, měli jsme několik šancí, ale na to co jsme si vytvořili, tak jsme dali jen jeden gól,“ vracel se k prvnímu dějství, které skončilo jednobrankovým rozdílem ve prospěch Slavie. Ve druhé třetině se vše změnilo, navrch začínali mít hosté z Plzně. ”Do druhé třetiny jsme nastoupili, jako kdyby tady někdo mávl kouzelným proutkem, protože začala být Plzeň mnohem aktivnější, rychlejší a byli zkrátka u všeho dřív. Z toho tlaku samozřejmě vyplynul vyrovnávací gól. Věděli jsme, že to Plzeň bude nadále zkoušet, ve třetí třetině to bylo takové opatrné. Nám se podařilo dát šest minut před koncem gól na dva jedna, pak jsme ale udělali zbytečný faul u brány a hráli jsme ve čtyřech. Dostali jsem zase laciný gól, který se mi zdálo jsme špatně odbránili, když najednou byli tři plzeňští hráči sami před bránou. Nevím, jak se tam mohli ocitnout Bylo to dva dva, brzy jsme dostali třetího a to byl vlastně konec zápasu, bylo jasné, že už si to Plzeň pohlídá. My už jsme se k ničemu nedostali.”

Přitom nescházelo málo a slávisté se radovali ze svého první vítězství v sezóně. V čase 53:58 naklonil misky vah na stranu Slavie kapitán Josef Beránek a do Edenu tak mířila vytoužená psychická vzpruha. Za tři minuty bylo vše jinak, plzeňští hráči otočili skóre na 3:2. Nezvládnutý závěr si Vladimír Růžička nedokázal vysvětlit, především mu vrtal hlavou faul, po kterém Plzeň vyrovnala z přesilovky na dva dva. “Co se stalo? Byl tam zbytečný faul, nevím proč jsme tam dali krosček, soupeř upadl a my dostali dvě minuty. Samozřejmě výhra by pomohla, ale na druhou stranu říkám – my jsme hráli docela slušně v první třetině, ale to co jsme předváděli ve druhé, to byl nejhorší výkon letos.“ V kabině si pak Vladimír Růžička řekl své, rozhodně klidná debata se neodehrávala. “Samozřejmě jsem bouřil už po druhé třetině, ale hlavně tedy po zápase, protože takhle to dál už nepůjde. To byl začátek sezóny – dva zápasy, kdy jsme říkali, že jsme v klidu. To jsme říkali ještě po čtvrtém, ale teď po šestém už určitě nebudu, to v žádném případě,“ dával po zápase slávistický kouč najevo, že postavení úřadujících mistrů po 6.kole určitě není důvodem ke spokojenosti.

Zklamán byl především z hry útočníků, koncovka je velkou bolestí Slavie a duel s Plzní to jen potvrdil. ”Jsem z toho dost rozčarovaný, to nemá nasazení, tam není nic. My padáme všude, klouže nám to, uděláme “bognu” a spadneme,” jen nevěřícně kroutil hlavou. V mrzutém večeru si našel malinkou pochvalu jen pro druhou řadu: “V dnešním zápase myslím podala slušný výkon trojka Pepík Beránek, Milan Antoš a David Hruška.“ Na hře ofenzivních řad Slavie mělo určitě vliv i zranění Patrika Martince, který nedohrál ani první třetinu. “No samozřejmě, Patrik se zranil před koncem třetiny. Nastoupili jsme do druhé už bez něj, určitě se to odrazilo i na tom, že ta lajna prakticky přestala hrát,“ litoval ztráty šikovného centra. Nepomohlo ani točení všech útočníků, co byli k dispozici.

Po zápase přišly na přetřes i otázky, zda-li může mít nepovedený duel se Západočechy nějaké další následky pro hráče. Zítra už navíc čeká Slavii další zápas na Kladně. “Je to obtížné, zítra máme další zápas, na tenhle musíme zapomenout. Už ale opravdu začíná docházet trpělivost a budu z dnešního zápasu vyvozovat důsledky. Uvidíme, co se bude dít,“ nechtěl být Vladimír Růžička příliš konkrétní. Poté na téma případné pokuty přecejen něco naznačí. “To je naše věc, jak to tady řešíme. Já si to s hráči vyřeším, ale už to nebudu vyloženě řešit jako trenér, ale hlavně jako manažer. Protože takhle přistoupit k zápasu, jak to někteří udělali, tak na to se koukat nebudu,“ sliboval rozladěný Vladimír Růžička. Není asi těžké rozluštit, co měl na mysli. Spekulovalo se o tom už celý týden, před zápasem s Plzní však ještě kouč Slavie věřil, že se ze současné situace dá vypořádat se stávajícím kádrem. Teď už asi přijdou na řadu trejdy a možná, že jich bude víc. Nejvíce se nabízí výměna s Českými Budějovicemi, které jsou na tom ještě húře – úplně bez bodu. A kdy může k trejdu dojít? Do týdne či třeba už na zápas s Kladnem – nic nelze vyloučit.

Na nějaké pitvání se v duelu s Plzní čas není, už v sobotu čeká Slavii televizní předehrávka 7.kola na Kladně. Do středočeského derby půjde pravděpodobně oslabena o dva zkušené hráče. “Patrik Martinec teď jel na rentgen, uvidíme, asi to ale bude vážnější než to zprvu vypadalo. A nenastoupí asi ani Franta Kučera, rameno má ještě špatné.“ Jednou z příznivějších zpráv posledních dnů pro slávistické fanoušky je návrat obránce Petra Kadlece z Floridy. Ani s jeho zapojením do hry v zápase s Kladnem Vladimír Růžička moc nepočítá. “Zatím nevíme, teprve přiletí zítra kolem poledne.“

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více