Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
27. září 2003

Odrazí se Slavia konečně ode dna?

Televizní předehrávku 7. kola obstará duel Kladno - Slavia. Obhájce titulu má po páteční prohře s Plzní na kontě stále pouze dva body a zatím marně čeká na vítězství. Kouči a manažerovi v jedné osobě Vladimíru Růžičkovi již došla trpělivost a naznačil, že z nevydařeného vstupu do sezóny vyvodí důsledky. Slavia nemůže proti Kladnu počítat se zraněným Františkem Kučerou, velmi nepravděpodobný je start Patrika Martince, jenž má po srážce s vlastním spoluhráčem z utkání s Plzní zraněné koleno. Petr Kadlec v den utkání teprve přiletí z Floridy, k mužstvu se tedy bude moci připojit nejdříve v úterý proti Karlovým Varům.

Náš soupeř
Klub založen: 1924 jako SK Kladno
Trenéři: Zděněk Müller, Vladimír Evan, Petr Tatíček
Největší úspěchy: 6x mistr ligy 1959, 1975-1978, 1980. Extraliga: 3. místo v sezóně 1993/94
Posledních pět let: 13. > 13. > 12. > 14. > vítěz 1. ČP ligy a baráže o extraligu
Internet: http://www.hcrabatkladno.cz
Hvězdy týmu: Zdeněk Orct, Jan Kruliš, Martin Procházka, Radek Gardoň, Robert Kysela

Návrat mezi elitu

Tradiční hokejová bašta neprožívala v posledních letech dobré časy. Od roku 1998 skončilo Kladno nejlépe na 12. místě. Změnou měla být sezóna 2001/2002, kdy získalo dvě výrazné posily z Litvínova - brankáře Zdeňka Orcta a útočníka Roberta Kyselu. Tito dva hráči však tým nespasili a místo útoku na play-off skončili Středočeši poslední, což znamenalo baráž. V ní byl úspěšnější tehdy vítěz první ligy Liberec, a tak Kladno bylo odsouzeno k prvoligové příslušnosti. Vedení klubu vyhlásilo jasný cíl, vrátit se co nejdříve mezi elitu. A to se po roce skutečně podařilo. Tým suverénně vyhrál první ligu a v baráži s Havířovem prošel zpět do nejvyšší soutěže. Novým generálním partnerem kladenského hokeje se stala stavební společnost Rabat, změnil se i znak klubu, v němž je nyní buldok s hokejkou v tlamě. Cíle "nováčka" jsou skromné, nemít sestupové starosti.

Letní změny

Kvůli navrátu do extraligy bylo samozřejmé, že kádr potřebuje posílit. Ze Slovanu Bratislava získalo Kladno Miroslava Laža. Dalším slovenským hráčem, který rozšířil kladenské řady je Juraj Štefanka, jehož předchozím působištěm byla Plzeň. Hostování Vítězslava Jankových z Liberece ze závěru minulého ročníku se změnilo v přestup. Vedení týmu zalovilo rovněž v první lize, odkud získalo Rostislava Malenu (Jihlava) a Vratislava Čecha (Havířov). V neposlední řadě byly příchody ve znamení návratů. Z ruského týmu Křídla Sovětů se vrátil Jan Dlouhý a z rakouského Lince Jan Kruliš.

Do sestavy se naopak nevešel Pavel Mojžíš, který nyní působí ve Znojmě. Na opačný konec republiky, do Karlových Varů zamířil David Hájek. V první lize budou nastupovat Filip Vaněček (Beroun), Radim Skuhrovec (Ústí nad Labem) a Tomáš Kolafa (Jihlava). Do polského mužstva Nowy Targ se vydal Patrik Fink. Zatím bez angažmá zůstává Jiří Kameš.

Hráčský kádr

Roli brankářské jedničky plní na Kladně již dvě sezóny zkušený Zdeněk Orct. Připraven zastoupit ho je Jan Pospíšil, který dostal v nové sezóně příležitost zatím na jednu třetinu. V obranných řadách mají zkušeností na rozdávání jednačtyřicetiletý Petr Kasík a o osm let mladší Jan Kruliš. Střední generaci beků zastupují Rostislav Malena a Jan Dlouhý. Ty doplňuje Vratislav Čech. Kvůli zdravotním problémům nemůže do hry zatím naskočit Jaroslav Špelda. Šanci tak dostávají i mladíci, konkrétně Jiří Zeman a Petr Hořava. Největší osobností útoku a i celého týmu je navrátivší se "ztracený syn" Martin Procházka. Olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa se do svého mateřského klubu vrátil po sedmi letech. Jeho působištěm měl být pro tuto sezónu ruský tým Chimik Voskresensk, zde však odehrál pouze tři zápasy a poté se vrátil do České Republiky. Na Kladně nejprve trénoval a nakonec zde podepsal tříletou smlouvu. Další výraznou postavou mužstva je kapitán Josef Zajíc. Po čtyřech letech působení v Německu se vrátil aby pomohl Kladnu zpátky mezi elitu. Úvod sezóny však musí pro zdravotní problémy, které si vyžádaly chirurgický zákrkok, vynechat. Do statistik by také měli promluvit ostřílení harcovníci Radek Garoň a Robert Kysela, stejně tak letní posily Juraj Štefanka a Vítězslav Jankových.

Vstup do sezóny

Bilance Kladna je zatím vyrovnaná co se týče výher a proher i skóre. Do sezóny vstoupili Kladenští těsnou výhrou nad Vsetínem 2:1 v domácím prostředí. Poté cestovali na Spartu, kde podlehli našlapanému kádru Pražanů 2:5. Vzápětí nestačili na vícemistra z Pardubic. Ačkoliv po první třetině gólem Kruliše vedli, nakonec prohráli s favoritem 1:3. Na ledě Třince pak přišla třetí porážka v řadě. Chuť si Středočeši spravili v posledních dvou zápasech. Nejprve Buldoci rozdrtili Tygry 6:1 a zatím v posledním odehraném kole si odvezli z Litvínova cennou výhru 4:3. Vítězství zajistila nová akvizice Martin Procházka.

Historická bilance v extralize
Kladno - Slavia 35 16-1-18  102:115
Postavení v tabulce
 8. Kladno 6 3 0 0 0 3 17:17 9
13. Slavia 6 0 0 1 1 4  9:17 2 
Co mají oba týmy společného
Na straně Slavie oblékal dres Kladna v play-off sezóny 1994/95 Pavel Kolařík, z kladenského kádru odehrál v extralize v barvách Slavie 16 zápasů Roman Chatrnúch.
Poslední zápasy
Kladno - Vsetín 2:1
Sparta - Kladno 5:2
Kladno - Pardubice 1:3
Třinec - Kladno 4:2
Kladno - Liberec 6:1
Litvínov - Kladno 3:4
Slavia - Třinec 0:3
Liberec - Slavia 3:2
Zlín - Slavia 3:3
Slavia - Vítkovice 2:3pr
Znojmo - Slavia 2:0
Slavia - Plzeň 2:3
Sestavy v minulém kole
Orct - Kruliš, Malena, Zeman, J. Dlouhý, Kasík, V. Čech, P. Hořava - J. Štefanka, Gardoň, Martin Procházka - V. Bílek, Kalla, M. Hořava - Kysela, Pazourek, Klimt - Jankových, Frolík, Horna Málek - J. Novák, D. Pojkar, Kolařík, Droppa, Kuntoš, Graňák, O. Staněk - Čermák, P. Martinec (Fadrný), Sup - Hruška, J. Beránek, Antoš - Klepiš, Gron, Tomica, - M. Kopecký, Šaffer
Nejproduktivnější hráči
1. Horna Tomáš 6 3+1=4
2. Kruliš Jan 6 2+2=4
2. Kysela Robert 6 2+2=4
2. Kalla Jaroslav 6 2+2=4
5. Jankových Vítězslav 6 1+3=4
5. Gardoň Radek 6 1+3=4
1. Sup Michal 6 3+0=3
2. Kuntoš Jiří 6 1+2=3
3. Martinec Patrik 6 2+0=2
4. Antoš Milan 6 1+1=2
5. Beránek Josef 6 1+1=2
6. Novák Jan 6 0+2=2
Brankáři
Orct Zdeněk 6 - 3.00 - 92.44
Pospíšil Jan 1 - 3.00 - 91.67
Málek Roman 6 - 2.78 - 91.37
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více