Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. září 2003

Potvrdí Slavia vzestup formy v duelu s Energií?

Extraligový kolotoč se rozběhl na plné obrátky a v úterý bude mít na programu již osmé kolo. Slavia přivítá momentálně sedmé Karlovy Vary. Červenobílí budou chtít navázat na sobotní výhru na Kladně a definitivně odvrátit krizi, která je při startu do sezóny zastihla. Zároveň se budou snažit napravit nepříznivou domácí bilanci. Úkol to nebude jednoduchý, neboť Západočeši dosud všechna svá utkání na ledě soupeřů vyhráli. Trenér Vladimír Růžička již může počítat s navrátilcem z Floridy, Petrem Kadlecem.

Náš soupeř
Klub založen: 1932 jako Slavia Karlovy Vary
Trenéři: Miloslav Hořava, Radim Rulík
Největší úspěchy: 10. místo v sezónách 2001/2002 a 2002/2003
Posledních pět let: 11. > 11. > 14. > 10. > 10.
Internet: http://www.hokejkv.cz
Hvězdy týmu: Petr Franěk, František Ptáček, Jan Alinč

Play-off zatím jen snem

Nejvyšší soutěž se v lázeňském městě hraje od roku 1997. Tehdy se stala Becherovka vítězem první ligy a narazila v baráži na Opavu. Té sice podlehla 4:3 na zápasy, přesto se dostala mezi elitu poté, co odkoupila práva od krachující Olomouce. Za šest sezón nepoznali Zápodočeši atmosféru bojů o titul a končili vždy v dolní části tabulky. V roce 2001 museli dokonce zachraňovat příslušnost mezi nejlepšími týmy v baráži s Chomutovem. Po nevydařené sezóně přišla dvě desátá místa za sebou, což je zatím největší úspěch v historii karlovarského hokeje. Nejblíže byly Vary k vysněné osmičce v minulém ročníku, od posledního postupového místa je dělilo šest bodů. V nevydařeném závěru se však všechny naděje na premiérovou účast v play-off rozplynuly.
Dosud nesplněný sen se pokusí naplnit Energetici v této sezóně. Pomoci by k tomu po odchodu Marka Sýkory do Magnitorsku měl kouč Miloslav Hořava, jehož poslední dosavadní trenérskou štací bylo Znojmo. Jeho asistentem měl být původně Jan Votruba, nakonec se jím však stal znalec karlovarských poměrů Radim Rulík. Ten se vrátil po ročním angažmá z ruského Omsku. Votruba nyní působí jako reprezentační trenér v hokejově exotické Číně.

Změny v kádru

Trenérské duo se snažilo posílit kádr rovnoměrně na všech postech krom brankářského, kde se mohou spoléhat na zkušeného Petra Fraňka. Obranné řady rozšířili Lukáš Galvas ze Zlína, Miloslav Vantroba z Košic a vůbec největším úlovkem se stal František Ptáček, jenž předtím strávil deset let ve Spartě. Do útoku získal klub Jána Lipianského, který již okusil českou extraligu v barvách Vsetína a v sezóně 2000/2001 získal s Valachy titul, ze Znojma s sebou přivedl trenér Hořava Petr Kumstáta a jako výborný tah se zatím ukázalo hostování jednadvacetiletého Tomáše Netíka ze Sparty.

Za Petra Kumstáta putoval do Znojma na hostování Jaromír Kverka, dále pak zaplnili kolonku odchodů Petr Vala (Vítkovice) a David Balázs (Litvínov). Na Slovensko zamířili Martin Opatovský (Trenčín) a Marek Topoli (Košice). První ligu v Olomouci budou hrát Jakub Gróf a Roman Prošek. Vůbec největší ztrátou však je odchod nejproduktivnějšího beka minulé sezóny Martina Hlavačky, kterého si vybral finský tým Ilves Tampere.

Hráčský kádr

Západočeši se až do konce září musí obejít bez Petra Fraňka, jenž má natržený stehenní sval. Roli jedničky tak plní dosud Rudolf Pejchar. Šanci již dostali také chomutovský Kamil Jarina a ústecký Lukáš Sáblík. První obrannou dvojici tvoří letní posily Galvas s Ptáčkem, ve druhé vedle sebe hrají sedmadvacetletý Richard Bauer a o rok starší Dmitri Rodin. Dalšími beky základní sestavy jsou Miroslav Vantroba a Lukáš Krajíček. V prvním útoku nastupují zkušení Ladislav Svoboda a Tomáš Němčický, které doplňuje Václav Skuhravý. Nejproduktivnější je zatím druhá útočná řada ve složení Tvrdík, Alinč, Kumstát. Její centr a bývalý slávistický kapitán se šesti kanadskými body za čtyři góly a dvě nahrávky zatím vévodí klubovým statistikám. Na záda mu dýchá zatím největší překvapení Energetiků Tomáš Netík, jehož spoluhráči jsou Robin Bacul a Jan Košťál. Trenér Hořava nasazuje kompletní čtyři útokky, tím čtvrtým je trio Bednařík, Pavliš, Kraus. Připraven do hry je třináctý forward Vojtěch Polák.

Zápasy se Slavií v minulé sezóně

První vzájemné utkání v minulé sezóně se hrálo na karlovarském ledě. Slavia tehdy byla v útlumu a ačkoliv na západě Čech vstřelila čtyři branky, nestačilo to ani na bod, neboť sama jich inkasovala pět. Na zápas asi nebude vzpomínat dobře Lukáš Hronek, jenž po třech gólech v rozmezí tří minut v průběhu třetí třetiny odjel na střídačku a přenechal místo v brance Málkovi. Slavia si ve druhé čtvrtině prohodila s Energií pořadatelství, a tak i druhé klání se konalo na karlovarském stadioně. Tentokrát byli úspěšnější Pražané, kteří zvítězili jednoznačně 5:1, čímž přerušili karlovarskou šňůru neporazitelnosti v domácím prostředí, která trvala deset zápasů. Třetí vzájemný duel se odehrával již v Edenu a přinesl pouhé dva góly, oba v síti hostů. Vary přijely do Prahy s defenzivní taktikou a v útočné fázi byly značně bezzubé. Roman Málek musel zasahovat jen třiadvacetkrát a připsal si již jedenáctý shut-out v sezóně. Zatím poslední vzájemné měření sil v rámci 50. kola minulého ročníku dospělo za nerozhodného stavu 1:1 do prodloužení. V nastaveném čase rozhodl o bodu navíc pro domácí Slavii Petr Kadlec.

Vstup do sezóny

Energetici vstoupili do sezóny prohrou se Spartu v domácím prostředí 1:4. Chuť si posléze spravili v Litvínově, kde domácí tým deklasovali 6:1. Ve třetím kole, opět doma, nestačili na Oceláře, kterým podlehli 3:5. Následovaly tři výhry v řadě - ve Vsetíně 3:2, doma proti trápícím se Českým Budějovicím 3:1 a stejným poměrem zdolali svěřenci ternéra Hořavy ve Svijanské aréně Bílé Tygry z Liberce. V dosavadním posledním utkání přivítali Západočeši Zlín, ale utkání se jim vůbec nepovedlo. Poprvé v sezóně nevstřelili ani gól, třikrát inkasovali a již potřetí přenechali na svém stadioně hostům všechny body. Varům se tedy daří především venku, kde všechna střetnutí vyhrály, doma však dokázaly bodovat pouze s beznadějně posledními Jihočechy.

Historická bilance v extralize
Slavia - Karlovy Vary 24 10 5 9 75:61 
Postavení v tabulce
 7. Karlovy Vary 7 4 0 0 0 3 19:17 12
12. Slavia       7 1 0 1 1 4 12:17  5
Co mají oba týmy společného
V týmu Energie působí Robin Bacul, jenž je slávistickým odchovancem a Jan Alinč, který nosil ve Slavii sezónu a čtvrt kapitánské céčko. První extraligovou sezónu červenobílých pamatuje Ladislav Svoboda. 53 zápasů v sešívaném dresu odchytal Rudolf Pejchar. Na druhé straně hrál na západě Čech David Hruška.
Poslední zápasy
Zlín - Slavia 3:3
Slavia - Vítkovice 2:3pr
Znojmo - Slavia 2:0
Slavia - Plzeň 2:3
Kladno - Slavia 0:3
Karlovy Vary - Třinec 3:5
Vsetín - Karlovy Vary 2:3
Karlovy Vary - České Budějovice 3:1
Liberec - Karlovy Vary 1:3
Karlovy Vary - Zlín 0:3
Sestavy v minulém kole
Málek - J. Novák, Pojkar, Graňák, Kolařík, Droppa, Kuntoš - Sup, Beránek, Hruška - Šaffer, Antoš, Čermák - Dlouhý, Kopecký, Jaroš - Tomica, Gron, Klepiš Pejchar - Galvas, F. Ptáček, Rodin, Bauer, Krajíček, Vantroba - Němčický, Skuhravý, L. Svoboda - Tvrdík, Alinč, Petr Kumstát - Netík, Bacul, Košťál - Bednařík, Pavliš, Kraus - V. Polák
Nejproduktivnější hráči
1. Sup Michal 7 5+0=5
2. Beránek Josef 7 1+3=4
3. Kuntoš Jiří 7 1+2=3
4. Martinec Patrik 6 2+0=2
5. Antoš Milan 7 1+1=2
5. Klepiš Jakub 7 1+1=2
5. Hruška David 7 1+1=2
8. Novák Jan 7 0+2=2
8. Čermák Leoš 7 0+2=2
1. Alinč Jan 7 4+2=6
2. Netík Tomáš 7 4+1=5
3. Svoboda Ladislav 7 3+1=4
4. Tvrdík Michal 7 2+2=4
5. Bacul Robin 6 2+1=3
6. Němčický Tomáš 7 1+2=3
Brankáři
Málek Roman 7 - 2.39 - 92.44 Pejchar Rudolf 5 - 2.74 - 92.52
Jarina Kamil 2 - 1.53 - 95.83
Sáblík Lukáš 1 - 2.00 - 93.10
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více