Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
FANOUŠCI
6. října 2003

Fanoušci Slavie napadeni

V sobotu 27.9.2003 se hrála předehrávka 7.kola hokejové Tipsport extraligy mezi domácím Kladnem a hosty z Edenu, Slavií Praha. Utkání to bylo zajímavé, ale to teď nechme stranou. Nás spíš zajímá, co se dělo v ochozech a okolí kladenského zimního stadionu.

Na zápas slávistického mužstva dorazilo z Prahy cca 15 fanoušků. Byl to jejich první výjezd a náležitě se na něj těšili. Doprovázeli je i tři novináři, pracující pro oficiální webové stránky vršovického klubu, kteří na Kladno cestovali proto, aby slávistickým a jiným fanouškům na webu zprostředkovali kompletní zpravodajství z tohoto utkání. (reportáž ze zápasu + ohlasy slávistických hráčů a trenérů + fotografie).

První dvě třetiny probíhaly v klidu a v ochozech se nic nedělo. To pravé pozdvižení začalo během třetí třetiny. K příznivcům Slavie se začal stahovat hlouček 30 – 40 kladenských „rádoby“ fanoušků, kteří začali projevovat svou nevoli ke Slavii různými nadávkami a slávistickým fans bylo vyhrožováno i násilím. Slávističtí fanoušci se domáhali ochrany před těmito tzv. hooligans. Bezpečnostní agentura TABUS, najatá kladenským klubem na toto utkání, v počtu čtyř lidí utvořila „živou hráz“ mezi oběma fanouškovskými tábory.

Tok nadávek však pokračoval a do tohoto toku začali přispívat tzv. kinderhooligans. Sotva 15-ti leté děti vypouštěly ze svých úst nadávky, za které by se styděl i leckterý dlaždič. Po gólu slávistického útočníka Michala Supa, který stvrdil vítězství Slavie nad Kladnem, došla nenávist kladenských „hools“ vrcholu. Slávističtí fanoušci a novináři z oficiálních webových stránek Slavie Praha byli nuceni utíkat před jejich zlobou poté, co již výše jmenovaná bezpečnostní agentura neudržela nápor kladenských hooligans a se slovy: „Radši utíkejte“ poradila slávistickým fanouškům, jak si zachránit život.

Příznivci Slavie a novináři se rozprchli do okolí stadionu a schovávali se před napadením „kladeňáků“. Pár příznivců utrpělo pár šrámů ve „spravedlivém“ souboji třiceti kladenských „hools“ na jednoho slávistu. Naštěstí nikdo ze slávistických fanoušků nebyl nijak výrazně zraněn. Po uklidnění situace se slávisté začali obvolávat a ujišťovali se mezi sebou, zda jsou v pořádku, a po skončení „bitek“ se opět většina z nich sešla u stadionu, kde už situaci kontrolovala Městská policie Kladno.

Po celkovém zjištění situace se fanoušci Slavie za asistence kladenské policie vydali k vlakovému nádraží. Policie fanoušky asi 200 metrů před nádražím zastavila, protože nádraží bylo okupováno kladenskými hooligany. Po zhodnocení situace a po přivolání posil se pokračovalo k nádraží. Policie oba dva fanouškovské tábory držela od sebe, takže příznivci Kladna se zmohli jen na slovní výpady. Na nádraží byl i jeden zástupce kladenského fanklubu, který se fanouškům Slavie omluvil za vzniklé nepříjemnosti a pozval své kolegy ze slávistického kotle na další vzájemné utkání obou hokejových klubů na Kladně. Slávističtí příznivci nastoupili v klidu do vlaku a odjeli v pořádku do Prahy.

Jak se tomuto incidentu dalo předejít a kde byly chyby?

První chyba je, že na kladenském stadionu není vytvořen samostatný sektor pro fanoušky hostí. Tím pádem se fanoušci domácích snadno dostanou k fanouškům hostí, kteří jsou většinou v malém počtu a jsou snadno napadnutelní.

Druhá chyba byla v zajištění pořadatelské služby. Pořadatelé u sektorů příznivců Slavie byli dva a vypadali, že se blížili důchodovému věku. Bezpečností služba, najatá HC RABAT Kladno na tento zápas vyslala ke kotli hostí pouze jednoho svého zaměstnance. Před vyhrocením situace oddělovali od sebe oba fanouškovské tábory pouze čtyři pracovníci bezpečnostní agentury.

Další chyba a poměrně zásadní byla, že na stadionu nebyla přítomna Policie ČR či její kolegové z městské policie, která by nastalou situaci vyřešila a fanoušky hostí by lépe ochránila. Navíc je povinností klubu zajistit přítomnost policie na stadionu. APK má podobnou smlouvu s policií jako fotbalový svaz. V této smlouvě stojí, že na každém utkání má být přítomna policejní jednotka, která by takovéto události zabránila. Na kladenském stadionu se pohyboval pouze jeden příslušník Městské policie Kladno (se psem).

Nejabsurdnější na této situaci však je, že kladenský klub se na takovéto situace připravoval. Dne 13.6. tohoto roku proběhlo na kladenském stadionu cvičení Policie ČR a jejich kolegů z Městské policie Kladno, při němž se obě dvě policejní složky rozdělili na diváky a policisty a připravovali se na zásahy podobné těm situacím, které na stadionu na Kladně nastaly v sobotu 27.9.2003.

Podle generálního manažera HC RABAT Kladno Otakara Černého ml. se sice žádné větší problémy na stadionu neřešily, přesto však klub spolupracuje s policejními složkami. Teď si dovolím citaci Otakara Černého ml., který pro iDnes.cz řekl toto: „Osvědčila se nám také spolupráce s policejním týmem, který se na potírání výtržností na sportovních stadionech specializuje.“ Myslím, že tento citát mluví za vše.

Autor Jan Beneda
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více