Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
11. října 2003

Každý bod a gól má nesmírnou vzácnost

Od startu ruské superligy už uplynul měsíc a po nevydařeném úvodu se AK Bars Kazaň, nový tým Radka Dudy, začíná "chytat" a potvrzovat své vysoké ambice. Ve třetím díle Pozdravů z východní fronty člen slávistické mistrovské party přiznává, že prosadit se v defenzivně laděné ruské superlize je hodně obtížné. V utkání s Chimikem Voskresensk se dočkal premiérové trefy, žádné zápisné ale platit nemusel. Nebylo to nic překvapujícího, v ruských týmech panují prostě jiné poměry než u nás. "Tady si spíše hraje každý na svém písečku," říká Radek Duda. Jinak je však čtyřiadvacetiletý útočník v Kazani spokojený, těší ho i zlepšující se situace bývalého klubu z Edenu a neopomněl se zmínit ani o svém velkém kamarádovi, Jiřím Hudlerovi.

Po 10.kole figuroval tým Vladimíra Vůjtka na čtvrté příčce, s bilancí šesti vítězství, jedné remízy a tří proher. Nejcennějšé skalpy si připsal proti moskevskému Dynamu, na ledě Lady Togliatty a naposledy proti úřadujícímu mistru z Jaroslavli.

Výsledky:

CSKA - Kazaň 5:0, Chabarovsk - Kazaň 2:2, Kazaň - Omsk 1:2, Kazaň - Voskresensk 6:1 (Duda 1+0), Kazaň - Nižněkamsk 3:0, Novosibirsk - Kazaň 3:4 (Duda 0+2), Novokuzněck - Kazaň 2:1, Kazaň - Dynamo Moskva 4:1 (Duda 1+0), Kazaň - Magnitogorsk 3:1, Togliatti - Kazaň 1:2 (Duda 0+1) a v tomto týdnu Ufa - Kazaň 4:2, Kazaň - Jaroslavl 5:1.


"Od špatného začátku už uběhl nějaký týden a tím pádem i nám se začíná jako týmu dařit. Je to těžké, když si postavíš tým, kde jsou hráči, kteří ve svých týmech byli na špičce bodování a teď přijdou do mužstva, kde se o to perou tři kvalitní formace. Člověk si musí uvědomit, že je třeba i černé práce a snad si to tu někteří hráči už uvědomují, jinak jako tým nic nedokážeš. Ruská liga má svou kvalitu, je to spíš defenzivní liga a těžká na prosazení se a dělání bodů, každý bod má nesmírnou vzácnost a strašně se na něj nadřeš. Do toho spousta cestování, časová pásma a já nevím co jiného, člověk si musí chvíli zvyknout. U nás se pravidelně točí čtyři formace, z toho tři pětky máme na vysoké úrovni a ty i hrají přesilové hry. Každý gól potěší, já ten premiérový dal Voskresensku, ale koncovka mě trápí tuto sezónu pěkně, v tom se musím hodně zlepšit. Žádné zápisné nebylo, jen s Honzou jsme šli na večeři. Kuřata neznají, spíše je to tu tak, že si každý hraje na svém písečku, žádné velké kamarádství, ale herecké výkony. Noviny moc nečtu, než tu azbuku přelouskám, tak má trpělivost je na konci (smích), ale když se nám nedařilo, tak novináři po nás šli pěkně. Doma jsme porazili všechny týmy, které jsou před námi, takže na vedení je už snad klid. Fanoušků chodí dost, každý zápas je vyprodaný, kolem 4500 lidí, ale taky umí pískat! Hraji stabilně s Korolevem a Drozdeckým, nastupujeme jako třetí formace, ale spolupráce s Berym a Supinem to není, co si tu neuděláš to nemáš, jsem překvapen kolik tu hraje sobců! Jak hodnotí mé výkony pan Vůjtek nevím, to je lepší se zeptat přímo jeho.

V Kazani jsem si už hodně zvykl a cítím se tu jako doma a musím říci, že mi přirůstá k srdci. Z Čech mi tu nic nechybí, co chci tu mám (smích), možná že něco by se našlo(smích). Slavii a vše o CZ sleduji pravidelně přes internet. A samo, že klukům přeji jen to nej! Těžko něco hodnotit, když tam nejsi, já mám spíše radost, že kluci jsou z toho nejhoršího venku a zase pojedou! Vím, že Růža hrozil trejdy, já když si na něj vzpomenu tak se musím smát, ale on je člověk na správném místě a něco s tím nezdarem by musel udělat. Myslím ale, že kluky chtěl jen namotivovat k výhře. Hráče, které má v týmu, má svým způsobem rád a jen tak někoho by si tam nevzal. Na Slavii je to taková rodinná pohoda. Vrátil se Káca, to je určitě velký přínos pro mužstvo, podle mě je jasně nejlepší obránce v lize a my takového beka tady v Kazani nemáme. V NHL je to o štěstí, šanci a také něco musíš umět, ale tu šanci ti někdo musí dát. Já věřím, že se tam jednou vrátí. No, a Supíno střílí jeden gól za druhým, takového hráče by chtěl snad každý trenér a generální manažer! Parádní hráč, hlavně mu přeju ať mu to tam pořád padá. S Berym si moc rozumí, takového centra by si přál k sobě asi každý hráč!
A ještě k pinďourovi (Jiřímu Hudlerovi – pozn.red.), věděl jsem, že udělá tým, i když on maloval čerta na zeď, ale je přece ještě malej! (smích). Volal jednou, tak se mu moc asi nestýská (smích), ale dobře jsme to vše rozebrali a popovídali si o všech podstatných věcech. Jeho také zastihnout, to je umění, přímo národní (smích)."


Z Kazaně zdraví Radek Duda

Autor redakce
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více