Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
19. října 2003

Lukáš Hronek: Takové týmy bychom měli porážet

Po slibném rozjezdu v první třetině, kdy se slávistům povedlo vstřelit dva góly, jakoby se stroj úřadujících mistrů zadrhl a nechal tak Bílé Tygry vrátit se do zápasu. Dobře rozehraná partie skončila až v prodloužení, kde pro Slavii vystřelil alespoň druhý “bonusový“ bod Milan Kopecký. Zatímco hosté z Liberce mohli být s bodem spokojeni, v kabině domácích k tomu důvod nebyl. Jednou z překvapivých hlavních postav utkání se stal Lukáš Hronek, který za stavu 2:2 nahradil v bráně Romana Málka. Stejně jako o dva dny dříve v Třinci už neinkasoval a nakonec pomohl týmu k výhře 3:2 v prodloužení. “Snažil jsem se hlavně nedostat góla a věřil, že nějaký dáme,“ komentoval svůj vstup do utkání jedenadvacetiletý brankář.

Přitom začátek utkání se Slavii podařil na výtečnou, aktivním pohybem, důrazným napadáním a častou střelbou se dostávala do řady šancí, z nichž dvě proměnila. Už ve 4.minutě se prosadil Petr Kadlec, který po vyhraném bully Beránka trefil puk přesně pod “víko“ klece Bílých Tygrů. Do konce třetiny přidal druhou trefu sám kapitán Josef Beránek a do šaten mohli slávisté jít spokojení. “Určitě, první třetina se nám povedla, měli jsme vedení 2:0. Ale na začátku třetí třetiny, nechci říkat že bychom to snad vypustili, ale prostě se to pokazilo, dostali jsme rychlého góla na 2:1 a pak už jsme se trochu báli o výsledek. Oni začali hrát, byli na koni a vyrovnali,“ začal s hodnocením nedělního duelu útočník Jakub Klepiš. Náznak něčeho nedobrého ve hře domácích ukázala už druhá třetina, nedařilo se a žádný efekt nepřinesly ani čtyři přesilovky. Právě v početní výhodě se mohlo utkání lámat, přidat třetí gólovou pojistku, tak by se asi už Liberec nezvedl. “Dneska se nám ty přesilovky moc nedařily, ve druhé třetině jsme zkrátka hráli špatný hokej,“ nevymlouval se na nic mladý forvard. Stále ale ještě slávisté drželi dvoubrankový náskok, pohroma přišla teprve na začátku třetího dějství. Už po patnácti vteřinách překvapil Málka z úhlu Václav Novák a za další tři minuty potrestal vyloučení Kropáče vyrovnávacím gólem Jiruš. “O každé přestávce si říkáme, že musíme chytit ten začátek. Co se stalo? Nevím. Jejich útočník to tam dostal na křídlo, vystřelil podél beka a Romanovi to tam nějak proklouzlo, a bylo to tam,“ nedokázal si vysvětlit zaváhání Slavie v úvodu třetí třetiny Jakub Klepiš. Domácí střídačka reagovala výměnou brankářů, na první pohled možná riskantním tahem. ”Málinda je určitě výborný gólman, ale my víme, že když tam půjde Hróňa, že to není o nic horší, protože je taky supr brankář a věříme mu,“ neměl obavy o výsledek Hronkův spoluhráč z útoku.

Střídat ve 45.minutě, když předtím celý čas proseděla promrzlá na střídačce, to pro slávistickou "dvojku" nebyla lehká situace. Svou roli však brala s klidem. “Určitě je to nepříjemné, když se tam sedí přes půlku zápasu, ale to se nedá nic dělat. Chce to rychle se zahřát, chytit nějaké střely a už je to pak dobré,“ prozradil recept Lukáš Hronek a vzápětí doplnil, od koho vzešel pokyn ke střídání slávistických stráží v brance. “Láďa Růžička řekl, ať jdu do brány, tak jsem se oblíkl a šel. A důvod? Nic neříkal, ani potom v kabině.“ Nejdůležitější bylo dostat se co nejdříve do správné provozní teploty a rozhýbat ztuhlé tělo, aby se předešlo případnému zranění. “No připravit se, moc času tam není, párkrát se protáhnout a jde se na to. Bohužel na mě dlouho nic nešlo,“ stěžoval si trošku na čekání na první zákrok. Když už si však Bílí Tygři vytvořili nebezpečné příležitosti, byl Lukáš Hronek na místě a několika výbornými zákroky, nejméně dvakrát proti osamoceným střelcům, Slavii podržel. “Bylo tam pár nebezpečných šancí, jinak si myslím, že jsme byli lepší a mohli dát gól už v šedesáti minutách.“ Když nastupoval za stavu 2:2 na led s faktem, že stačí jedna střela a všechny body můžou být rázem pryč, ani podle svých slov nestačil být nervózní. “Já jsem se na to snažil nemyslet, protože když se právě na to myslí, tak to nikdy není moc dobré. Hlavní bylo nedostat góla a věřil jsem, že nějaký dáme.“ To se mohlo podařit deset vteřin před koncem normální hrací doby, ale v cestě nádherné rány Josefa Beránka stála levá spojnice tyčky a břevna. “To už je holt smůla, někdy to tam padne, někdy ne,“ litoval Lukáš Hronek.

V prodloužení rozhodl k radosti slávistických fanoušků Milan Kopecký a blahopřát mu mohl i mladý gólman. Zatím se může Lukáš Hronek pochlubit zajímavou bilancí, v extralize v letošní sezóně odchytal dvě necelé třetiny plus prodloužení a nedostal ještě branku. Poprvé nastoupil teprve v pátek v Třinci, za stavu 0:4 vystřídal Romana Málka na závěrečnou třetinu. Pozice obou brankářů jsou ve Slavii jasně dány a i proto by jste stopy po zklamání u sympatického náhradníka hledali marně. “Tak zklamání určitě ne, Roman je jednička, chytal výborně a chytá dál dobře. To je už úděl dvojek, musí být vždycky připraveny. Já jsem rád, že můžu jezdit do Jihlavy a chytat aspoň tam.“ Na Vysočině má “Hróňa“ vyjednaný střídavý start a podle potřeby dres jihlavské Dukly obléká. Jak často? “Byl jsem tam zatím třikrát, teď vlastně dvakrát za sebou a dál uvidíme,“ pochvaluje si částečnou permanenci v kdysi slavném klubu. Na šanci odchytat celý zápas v extralize zatím čeká, ale i tak si mohl po souboji s Libercem připsat do osobních statistik první vítězství v sezóně. Zas tak ho to ale netěšilo, nejen on cítil, že Slavia jeden bod v zápase ztratila. “Je to škoda, když třeba porazíme Pardubice, remizujeme na Spartě a pak body ztrácíme. Nemůžeme říct s relativně slabšími soupeři, protože je liga hrozně vyrovnaná, ale myslím si, že takové týmy bychom měli porážet, když se chceme dostat do té osmičky.“ Od zápasu s předposledním celkem extraligy se prostě nečekalo nic jiného než vítězství.

Liberec po dvě třetiny dokazoval, že se nenachází právě v ideální pohodě, ale po vyrovnání to byla Slavia, která zůstala na chvíli otřesena. Pak se však znovu vrhla do útoku a jasně dokumentovala snahu, že se s remízou nehodlá spokojit. Do té doby nejistý Pavel Falta však úspěšně odolal. “Bylo to dva dva, určitě jsme chtěli vyhrát ještě v normálním čase, snažili jsme se hrát všechno dopředu, ale nespadlo to tam. Bylo tam i trošku smůly, v poslední minutě břevínko,“ vracel se k závěrečným minutám normální hrací doby Jakub Klepiš. Smolařem byl určitě slávistický kapitán Josef Beránek, který kromě už zmiňované situace z posledních vteřin dokonce ve 49.minutě Faltu překonal, ale libereckého gólmana zastoupil na brankové čáře obránce Moravec. Dva body jsou sice lepší než jeden, ale v současné situaci a postavení Slavie v tabulce jsou podobná zaváhání jako to s Bílými Tygry ztrátou. To potvrzovala i slova z úst Jakuba Klepiše. “I když jsme dali toho góla v prodloužení, tak moc nadšení trenéři nebyli. Spokojení byli akorát s první třetinou a pak jak jsem řekl, jsme hráli už hrozně. Po zápase panuje nespokojenost.“

Z vlastní hry mohl mít juniorský reprezentant a jedna z českých nadějí do budoucna celkem dobrý pocit. V posledních zápasech má dost času na ledě předvést co umí, důvěru má i na přesilovkách. Jen najít ještě stabilní spoluhráče v útoku, to schází. V neděli začínal ve čtvrtém útoku s Fadrným a Tomicou, postupně se přesunul do druhé řady ke Kropáčovi s Antošem, tedy na místo, kde hrál i v pátek v Třinci. “Dostávám hodně prostoru, akorát to míchání v sestavě, protože to je jednou tam v té lajně, pak zas v tamté, nic stálého. Jinak jsem ale spokojený,“ přiznává autor zatím jedné branky a dvou asistencí v letošní sezóně.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více