Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
3. listopadu 2003

Michal Vondrka: Byl to takový boj, Kladno hrálo nečistě celý zápas

Středočeské derby mezi Slavií Praha a Kladnem přineslo kromě šesti gólů i záplavu trestných minut. Vyhecovaný “staronováček“ toho kromě hvězdné chvilky ve vlastním oslabení z první třetiny, kdy dal dva góly a na chvíli v utkání vedl, moc z hokeje nepředvedl. Především bojovný zápas skončil zaslouženým vítězstvím domácích, kteří už posedmé za sebou neprohráli a reprezentační přestávku stráví na čtvrtém místě. Po závěrečném hvizdu moc nechybělo k velké hromadné rvačce, která už však byla jen důsledkem průběhu předchozích šedesáti minut. “To nebyla od Kladna záludná hra, ale přímo až zákeřná. My jsme nechtěli moc oplácet, ale ono když to vygraduje do nějaké výšky, tak už se toho moc dělat nedá,“ komentoval rohovnické “zpestření“ Michal Vondrka, autor jedné krásné branky, která se nakonec ukázala býti vítěznou.

Už od úvodních minut zápasu bylo jasné, že Slavii nečeká nic jednoduchého. Na ledě bylo patrné, že se Kladno coby nováček chce proti mistrovi vytáhnout a motivací byla i touha po odplatě za první letošní vzájemné utkání, ve kterém slávisté na kladenském stadionu vyhráli 3:0. Nedělní středočeské derby určitě nebylo na emoce na ledě i v hledišti skoupé. “Já si myslím, že to bylo hlavně vyprovokovaný ze strany Kladna. Hrálo naprosto nečistý hokej, pořád sekalo a to způsobilo, že nás nakonec vyprovokovali,“ vracel se k dění po šedesáté minutě Petr Jaroš. Jeho kolega z útočné lajny “mladých pušek“ hodnotil duel podobně. “Vyhecované to podle mě ani nebylo, oni prostě už od začátku hodně drželi, sekali a byli takoví zákeřní. My jsme chtěli hrát tvrdě a zároveň si to nechtěli nechat líbit,“ líčil taktiku Slavie Radek Dlouhý. Chvílemi tak zápas moc hokejový krásy nenabízel, borci v kladenském dresu jen potvrzovali, že buldoka ve znaku nosí právem a hlavním jejich rysem bude urputnost. “Byl to takový boj, oni hráli nečistě celý zápas, to byl faul za faulem. My jsme rádi, že jsme vyhráli. Spíš oni byli více vyhecovaní, to nebyla záludná hra, ale přímo až zákeřná. My jsme chtěli neoplácet a to se nám tak nějak dařilo. Ale ono když to vygraduje do nějaké výšky, tak už se toho moc dělat nedá. Ten zápas byl podle mě z jejich strany hodně špatný, nemám rád takové soupeře,“ povzdechl si po utkání jeden ze střelců večera, Michal Vondrka.

Kladno se v závěru ani nedostalo k power-play, slávisté si už v pohodě pohlídali dvoubrankové vedení a zdálo se, že žádné drama už se konat nebude. Horko už sice před ani jedním brankovištěm nebylo, ale i tak cloumaly s hráči po utkání emoce. Po siréně oznamující konec zápas se u obranné modré čáry Slavie strhla velká mela. “Já jsem to přesně neviděl, ale začal to podle mě někdo od nich. Tam myslím napadl Novase a pak se to tam už strhlo. To už bylo vygradování, každý z lidí tady viděl, že hráli jak prasata celý zápas. Tam když jsem někoho čistě srazil, tak měl hned červené oči a oplácel to na jiných,“ nebral si servítky s hodnocením výkonu soupeře Michal Vondrka a vzápětí přidal jeden příklad. “Když jsme hráli čtyři na čtyři, tak jsem tam jednou srazil Kruliše, on pak měl úplně krvavé oči a začal kolem sebe osekávat. To je asi jeden z největších bláznů od nich.“ Je však pravda, že za vzplanutím hostujících hráčů, jmenovitě Miroslava Laža, stálo takové klukovské, ale spíše nevinné odpálení ležící hokejky protihráče od slávistického obránce Jana Nováka. Slovenský krajánek ve službách Rabatu pak na něj vystartoval a k hromadné bitce nebylo daleko. “Myslím, že to byl Lažo, který napadl nejdříve Radka Dlouhého a potom Honzu Nováka, začal sekat a vznikla z toho šarvátka. Nakonec jsme z toho vyjeli já s Lažem,“ podával svůj pohled na inkriminovaný moment hlavní aktér z domácí strany, Petr Jaroš.

V nepřehledném chumlu hráčů nechyběl ani druhý člen “mladých pušek“, Radek Dlouhý. “Bylo to vyprovokované z kladenské strany, Lažo mě tam seknul na konci přes holeň. Pak vlastně s hvizdem se pustil do Honzy Nováka, tak jsem akorát k tomu přijel a pak už se to pralo.“ Několik dvojic se do sebe pustilo, v největším souboji nakonec zůstali Jaroš a Lažo. “Rozhodčí to tam roztrhali, vlastně zůstal tam jen Lažo se Šorym, kteří se rvali. Já jsem tam také trošku v tom byl, držel jsem se s Kyselou, pak mě rozhodčí odhodil. Pak už to jen každý kontroloval, jestli se ještě něco nestane,“ přiznával s úsměvem “spoluúčast“ na konfliktu Radek Dlouhý. To však ještě netušil, že se to neobejde bez vyššího trestu. Ze šarvátky vyšli s trestem pět plus do konce utkání Jaroš a kladenský Zajíc, trest ve hře dostal právě Dlouhý a Lažo. “To ani nevím, že jsem dostal trest. Je to pro mě novinka,“ divil se Radek Dlouhý a na závěr už jen prohodil: “Byla to taková "hezká" tečka za zápasem, bylo to už od začátku a na konci to pak vyvrcholilo.“ Nespoutané slávistické mládí, proti Kladnu v podání “Šoryho“ a “Dlouhána“, tak jen ukázalo, že má pro strach uděláno a rozhodně se neztratilo ani v disciplíně ring volný. Především Petr Jaroš si ostudu neudělal a Lažovi jich, jak se říká, “pár nandal.“ Nějaké pochvaly či snad pokárání se od svých nadřízených nedočkal. “Trenéři neříkali nic, ani nevím jestli to vůbec viděli,“ lišácky se usmíval mladý rváč a ani téma možného postihu ho z klidu nevyvedlo. “Doufám, že nic, to se teprve ukáže.“

Zápas začali slávisté výborně, už ve 4.minutě se trefil Beránek a hosté působili první desetiminutovku bezradně. Paradoxně se však zvedli při hře ve vlastním oslabení. Ve 12.minutě usedl na trestnou lavici obránce Jan Dlouhý a diváci logicky čekali dobývání kladenské branky. Během necelé půlminuty se však nestačili divit, a to hned dvakrát. Nejdříve předvedli hosté klasické přečíslení dva na jednoho a pak po chybě za Málkovou brankou přidali i druhý gól. “Občas se to stane, ale dva góly jsou dva góly. Zaplaťpánbůh, že jsme vyhráli a ukázali jsme, že hrajeme dobrý hokej,“ mohl zaváhání hodnotit už jen jako jedinou zlou chvilku v utkání Michal Vondrka. Důležité bylo neztratit zbytečně hlavu, do konce utkání ještě zbývalo velké množství času na obrat. Za dvě minuty vyrovnal Marek Tomica a od té doby už zase Slavia vzala osud utkání do své moci. “Trenéři se nás snažili hlavně uklidnit, ať hrajeme v klidu a neblázníme. Myslím si, že jsme pak neudělali už žádnou sebemenší chybičku a utkání jsme dotáhli do vítězného konce,“ byl spokojen Petr Jaroš a určitě měl proč. Vyrovnat se s takovým úderem soupeře dokáže totiž jen silné mužstvo.

Rozhodující moment zápasu přišel hned zkraje druhé třetiny, na svědomí ho měl centr třetí slávistické řady, Michal Vondrka. “Já jsem viděl Milana Antoše, že si najíždí za bránu pro puk a nechal ho tam Novasovi. Já jsem si najel jako z levé strany a dostal supr nahrávku. Jel jsem vlastně jeden na jednoho, byl jsem v rychlosti a naznačil, že půjdu doleva. Pak jsem šel doprava, obránce mě nestihl. Natlačil jsem se tam před brankáře a dal mu to forhendem pod vyrážečku. Občas to tak zkouším, protože se to dost těžko chytá.“ Nedávná českobudějovická posila se trefila v Edenu podruhé a stejně jako proti Znojmu to byl gól vítězný. Sympatie fanoušků si však mladý útočník, který z dob svého působení na jihu Čech nosí přezdívku “Mižu“, vysloužil především za provedení celé akce. První gólová akce proti Orlům se do nominace ve Zlaté helmě nedostala, sólíčko mezi zkoprnělou kladenskou obranou by si to už určitě zasloužilo. “Já jsem hlavně rád, že to tam padá. Jestli je gól hezký nebo škaredý, to je celkem jedno, když to tam padá, je to supr,“ netrvá Michal Vondrka na tom, že by ve slávistickém dresu měl dávat jen krásné góly pro oko diváka.

Teď čeká Slavii stejně jako ostatní mužstva Tipsport extraligy reprezentační přestávka, další kolo je na pořadu až za devět dní. Pro svěřence Vladimíra Růžičky je to možná škoda, tým je rozjetý, šlape jak má a po vzestupu v tabulce se zatím “upíchl” na čtvrté příčce. “Já si myslím, že tady je zkušený mančaft a že se s tím dovedeme poprat. Pauza nepauza, tady je dobrá nálada. Myslím, že nám neuškodí, trošku si potrénujeme a dáme si i nějaké volno,“ nelituje více než týdenní přestávky Michal Vondrka. V úterý 11.listopadu vyjede Slavia na sokolovský led proti Karlovým Varům, doma se představí v pátek proti Spartě. Na další pražské derby jsou všichni fanoušci určitě srdečně zváni. Nejdříve by bylo ale dobré držet palce Petru Kadlecovi s Michalem Supem, ať se jim ve Finsku na Karjale daří a stejně tak jejich bývalým spoluhráčům Radku Dudovi s Janem Hejdou, momentálně ve službách Kazaně resp. CSKA Moskva. Oba se v nedělním večeru po dočasném návratu do Čech přišli do slávistické kabiny podívat a určitě i oni přispěli k dobré náladě.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více