Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
5. listopadu 2003

Michal Sup věří, že se obnoví spolupráce s Radkem Dudou

Opět je nejlepším střelcem Slavie, v extralize dali více gólů jen znojemský Uram a zlínský Balaštík. Proto asi není překvapením, když se ocitnul v nominaci na druhý podnik Euro Hockey Tour sezóny, finský Karjala Cup. Michal Sup se na úterním tréninku českého národního týmu v Letňanech postavil do takřka kompletní "slávistické" pětky. Vzadu nechyběli Petr Kadlec dnes už s “hostem“ z CSKA Moskva Janem Hejdou, vepředu trenéři reprezentace v čele se Slavomírem Lenerem sázejí na souhru dvojice Duda – Sup. “Já doufám, že obnovíme tu spolupráci z finále a z celého playoff. Určitě se na to jen těším,“ říkal Michal Sup po hodině a půl ostrého tréninku na ledě.

Během dvou měsíců odehráli hokejisté v české extralize dvacet zápasů, což je určitě slušná porce a nebylo by divu, kdyby se neprojevila na úbytku sil. Zatímco si spoluhráči ze Slavie budou užívat pár dní volna a pak si v pohodě zatrénují, Michal Sup odcestuje s národním týmem do Finska. Svým kamarádům z týmu však ani trochu nezávidí, spíše naopak. “Zápasů tam bylo hodně, takže nějaká únava přišla. Zase ale pozvánka do nároďáku je dost povzbudivá, takže by to nemělo mít vliv na výkon.“ Když k tomu přidáme herní pohodu, která v současné době Slavii provází, tak je to určitě dobrým odrazovým můstkem pro kvalitní představení i v reprezentaci.

Na vzestupu úřadujícího mistra po nepřesvědčivém úvodu sezóny má velký podíl právě Michal Sup. Slavii na čas opouští v dobrém rozpoložení. “Určitě je dobře, že se nám po tom úvodu začalo dařit. Začali jsme vyhrávat utkání a děláme body.“ Ve druhé polovině týdne čekají národní tým na chladném severu Evropy tři těžké zápasy, nezbývá než přenést formu z domácí soutěže i na mezinárodní pole. Pomoci by k tomu měli i spoluhráči z jedné pětky.

Na prvním tréninku se vedle sebe podle předpokladů postavili hned čtyři borci z mistrovské slávistické party. Slavomír Lener chce využít loňské osvědčené spolupráce Duda – Sup. ”Já doufám, že obnovíme tu spolupráci z finále a vůbec z celého playoff a bude se nám dařit. Určitě se na to jen těším,” vítá po svém boku staronového parťáka z útoku oblíbenec vršovického publika. S Radkem Dudou odehrál ve Slavii výborné zápasy a společně s kapitánem Beránkem patřili k hlavním postavám mužstva na cestě za titulem. Na Karjale je navíc zezadu budou podporovat Petr Kadlec s Janem Hejdou. “Oba dva dobře znám a o to je to lepší, už můžu předvídat, co asi tak udělají. Snad to bude výhoda.“ K úplné dokonalosti by už snad chyběl jen Josef Beránek v centru útoku. Zkušený forvard však ve výběru není. “Každý hráč je nahraditelný, i když s Pepou nám to dobře vychází a můžu jen říct, že jsem s ním stoprocentně spokojený. Je prostě nějak domluvený s trenéry, není tady a tak to musím brát.“


Takto se radoval Michal Sup z gólu ve Slavii, bude mít podobnou možnost i v reprezentaci?

Čtveřice (ex)slávistů doplněná krajánkem ze švýcarského Klotenu, Jaroslavem Hlinkou, by podle průběhu tréninkové jednotky v Letňanech mohla nastupovat v pořadí jako první na led. Mají už dostatek zkušeností, nechyběli na posledním Mistrovství světa a tak by určitě měli patřit k tahounům omlazeného mužstva, ve kterém chybí rutinéři typu Dopity, Michala Sýkory, Patery, Martina Procházky, Vlasáka či Moravce. “To bych zatím nechal být, nějaká očekávání. Doufám, že jsme složený tak, že se nám bude dařit a budeme si rozumět,“ nepřipouští si třicetiletý útočník zvýšený tlak. Stejně tak ho nechávají klidným osobní střelecké předpoklady. V extralize nasázel Michal Sup do sítí soupeřů dvanáct branek a podobné “kousky“ budou očekávat fanoušci i v reprezentaci. “Pořád jsem levé křídlo dozadu, takže počítám, že mé úkoly budou spíše bránicí. Ale když budu mít nějakou šanci, tak se jí budu snažit proměnit,“ slibuje. Málokdo toho při zápase nabruslí více než on, důrazně napadá a hodně "černé" práce odvede při bránění. Dře do neutahání, to však není na tom ledě tolik vidět a nedojde ocenění. Pro Slavii je k nezaplacení, prohlásil také trenér Vladimír Růžička.

Poslední reprezentační akcí pro velkého bojovníka bylo Mistrovství světa ve Finsku. To jak všichni víme, moc českému týmu nevyšlo a konečné čtvrté místo po prohraném boji o bronz se Slováky bylo zklamáním. Michal Sup jel na takový velký turnaj poprvé v životě, vstřelil jednu branku. Nijak neoslnil, ale ani nepropadl. Na Česká Pojišťovna Cupu v Pardubicích chyběl, pro Karjalu už Slavomír Lener elitního střelce extraligy neopomněl. ”Já jsem před začátkem sezóny nad tím vůbec nepřemýšlel, soustředil jsem se na to, aby se nám dařilo a klapalo to týmu. Potom když to jde mužstvu, tak je pro jednotlivce šance dostat se do reprezentace,“ hledá příčinu své nominace především v souvislosti s výbornými výkony Slavie.

Finsko asi není po posledním šampionátu zemí zaslíbenou, teď jde sice “jen“ o turnaj Euro Hockey Tour, ale dobrý výsledek by hodně potěšil. Nehledě na to, že po prvním vystoupení v letošní sezóně v Pardubicích mají čeští hokejisté co napravovat. “Počítám s tím, že dopadneme líp. Určitě po MS nebyla taková velká spokojenost, ale nebylo to zase nejhorší.“ Každý dobrý zápas či povedená akce pak zvyšují šance účasti na příštím mistrovství, konaném v Praze a v Ostravě. Na nějaké prognózy je sice ještě brzy, ale v duchu už asi všichni hráči na vrchol sezóny myslí. Nastoupit před vlastním publikem na domácím ledě v dresu se lvíčkem na prsou, to je sen každého. “To je strašně těžké a je to spíše otázka pro trenéry. Já se určitě budu i pak dál v extralize snažit dokazovat, že v reprezentaci můžu hrát,“ dává si Michal Sup postupné cíle. Důvěru trenérského tria Lener – Růžička – Stavjaňa si třeba může získat už na Karjale.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více