Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
10. listopadu 2003

Slavia se představí v Sokolově

Reprezentační přestávka vyplněná Karjala Cupem uplynula jako voda a tak může Tipsport extraliga pokračovat další částí, během které sehraje každé mužstvo třináct zápasů, než nastane vánoční pauza. V úterý je na pořadu 21.kolo, ve kterém Slavii čeká tým HC Energie Karlovy Vary. Zápas se však nebude hrát v lázeňském městě, kde se mimochodem Slavii moc nedaří (za šest let jen dvě výhry), ale v nedalekém Sokolově. Západočeský klub tam odehraje jako výraz poděkování svému generálnímu partnerovi Sokolovská uhelná, a.s. jedno domácí utkání v sezóně a stejně jako před rokem vyzve úřadujícího mistra extraligy. Loni se Spartě moc nedařilo a prohrála 0:4. Slavia už sedmkrát za sebou neodjížděla z ledu poražena, uvidíme co s ní udělá pauza a bouřlivá atmosféra jistě vyprodaného stadionu v Sokolově. Prestižní bude zápas pro aktuálně nejlepšího muže hodnocení +/- extraligy Davida Hrušku, který se vrací do míst, kde s hokejem začínal.

Náš soupeř
Klub založen: 1932 jako Slavia Karlovy Vary
Trenéři: Miloslav Hořava a Radim Rulík
Největší úspěchy: 10.místo 2002, 2003
Posledních pět let: 10.< 10.< 14.< 11.< 11.
Internet: www.hokejkv.cz
Hvězdy týmu: Petr Franěk, Jan Alinč, Tomáš Netík

Karlovy Vary – “černý“ kůň soutěže

Tým ze západu Čech můžeme směle označit zatím za jednoho z “černých” koní soutěže. Karlovy Vary se ve své šestileté historie v extralize ještě ani jednou nedostaly do playoff, ale letos už od začátku sbírají pilně body a s přehledem se usadily na příčkách zaručujích boje o titul. Podobný začátek měla Energie i loni, nakonec se až do poslední chvíle rvala o postup do playoff, leč neúspěšně. Sen všech karlovarských fanoušků má šanci naplnit současný tým trenérů Miloslava Hořavy a Radima Rulíka. Dvojice představitelů z mladší trenérské generace naordinovala svým svěřencům náročnou letní přípravu a ta se zatím vyplácí. Zajímavým setkáním je zápas pro oba hlavní kouče - Vladimír Růžička a Miloslav Hořava se spolu znají už dlouhá léta, hráli spolu v reprezentaci a potkali se i ve Slavii.

O síle mužstva mluví fakt, že je stejně nebezpečné doma i venku. Karlovy Vary si odvezly z kluzišť soupeřů patnáct bodů, stejný zisk si připsaly i na domácí půdě. Jedním z typických rysů utkání energetiků je velká vyrovnanost, většinou nečiní rozdíl ve skóre více než jeden – dva góly. Nejvyšší výhru dosáhly Vary v “derby“ v Litvínově, kde vyhrály ve 2.kole 6:1, největší debakl si naopak odvezly z Pardubic – pro změnu 1:6. Především v zápasech venku spoléhá tým na defenzivu v čele s výborným Fraňkem v brance a na brejkové situace. Naopak doma někdy dělá energetikům zhuštěná obrana soupeře problémy a těžce se prosazují. V posledních třech utkání před reprezentační pauzou se Vary neradovaly z vítězství, k porážkám v Budějovicích a ve Zlíně přidaly jen remízu s posledním Libercem.

Petr Franěk – největší hvězda týmu

Nejdůležitější postavou Energie je strážce její svatyně, Petr Franěk. Bývalého litvínovského gólmana v úvodu zbrzdilo zranění, takže zatím nastoupil jen k 9 zápasům. Na led se však vrátil ve výborné formě, vévodí brankářským statistikám celé extraligy podle procentuální úspěšnosti a vychytal už také dvě nuly, doma s Litvínovem a se Vsetínem. Na turnaj Karjala byl nominován do reprezentace, ale ani druhý pokus o návrat do národního týmu mu nevyšel a kvůli viróze se musel z akce omluvit.

V době jeho nepřítomnosti si jako “záskok“ víceménně úspěšně počínal v karlovarské brance zkušený pětatřicátník Rudolf Pejchar, který nějaký čas působil i v Edenu. Šanci dostali i brankáři z první ligy – na střídavý start oblékli dres Západočechů Kamil Jarina (Chomutova) a Lukáš Sáblík (Jihlava).

Posila Ptáček, střelec Netík

Zvučné jméno se vedení karlovarského klubu povedlo ulovit před sezónou do obrany. Z Prahy přišel dlouholetý hráč Sparty František Ptáček a hned se ujal role “šéfa“ zadních řad Energie. Nejvíce plusových bodů v týmu (+8) má zatím Lukáš Krajíček, tvrdost dávají útočníkům soupeře pocítit Richard Bauer a krajánci – Estonec Dmitrij Rodin a Slovák Miroslav Vantroba. Podle počtu obdržených branek jsou karlovarští třetí nejlepší v extralize.

Překvapivou hvězdou útočných řad se stal mladý talent Tomáš Netík, který je ve Varech na hostování ze Sparty. 21-tiletý forvard ve své první extraligové sezóně vstřelil už osm branek a získal si tím značné sympatie u fanoušků. Produktivní je bývalý kapitán Slavie a ladný technik, Jan Alinč. V útoku nabízí Energie zajímavý mix, nechybí starší rutinéři a osvědčené opory (Ladislav Svoboda, Tomáš Němčický) či zástupci řekněme už střední generace (Václav Skuhravý, Robin Bacul, Lukáš Bednařík) a mladíci, kde to vedle už zmiňovaného Netíka byl především 18-tiletý Vojtěch Polák, nejmladší reprezentant v historii českého národního týmu. Polák však byl před zápasem se Slavií uvolněn na hostování do pražské Sparty, zatím na dobu neurčitou. Karlovarský dres opět oblékl Slovák Ján Lipianský, který na západě Čech působil v době začátků klubu v extralize. Z Pardubic hostuje v týmu stejně jako loni Michal Tvrdík. Dostatečně široký kádr dovoluje energetikům hrát takřka ve všech zápasech na čtyři útočné řady, a to ještě navíc byl centr Libor Pavliš odeslán na hostování do Vsetína.

Vzájemné souboje v extralize

Misky vah naklonili slávisté na svou stranu až v minulé sezóně, kdy vyhráli tři ze čtyř zápasů. Po dlouhé době navíc dokázali vyhrát na ledě soupeře, ale i tak není její bilance v lázeňském městě příliš oslnivá – z dvanácti duelů jen dvě vítězství, k tomu čtyři remízy. Uvidíme pro koho bude výhoda, že se zápas uskuteční v Sokolově. Ztráta domácího prostředí však Karlovým Varům rozhodně nehrozí, dopředu je bude hnát bouřlivá kulisa. Slavii určitě nepomůžou dlouhodobě zraněný František Kučera a útočník Petr Jaroš, který má po šarvátce z posledního zápasu s Kladnem disciplinární trest a stop na jedno utkání.

V prvním letošním vzájemném souboji se radovala Slavia v Edenu po výsledku 3:1, když třetí pojistku dával navrátilec ze zámoří Petr Kadlec. Divákům pak jistě utkvěl v paměti nádherný bodyček (byl oceněn i v soutěži Deli Zlatá helma) slávistického beka Dominika Graňáka na hromotluka Petra Kumstáta, minimálně o hlavu většího.



Historická bilance v extralize
K.Vary - Slavia   25   9 - 5 - 11, 62:78 
Postavení v tabulce
4. Slavia    9 - 1 - 4 - 1 - 5   57:41  34
7. K.Vary    8 - 1 - 4 - 0 - 7   45:46  30  
Co mají oba týmy společného
Za Karlovy Vary v minulosti nastupoval David Hruška, barvy Slavie Praha dříve oblékali Rudolf Pejchar, František Ptáček, Ladislav Svoboda, Jan Alinč, Robin Bacul. Ve Slavii hrál v letech 1994-97 tři sezóny současný trenér Karlových Varů, Miloslav Hořava.
Poslední zápasy
Zlín - K.Vary 4:0
K.Vary - Liberec 2:2
Č.Budějovice - K.Vary 3:1
K.Vary - Vsetín 3:0
Třinec - K.Vary 4:5p
Slavia - Kladno 4:2
Plzeň - Slavia 3:5
Slavia - Znojmo 6:3
Vítkovice - Slavia 1:3
Slavia - Zlín 2:2
Sestavy v minulém kole
Pejchar - F.Ptáček, Krajíček, Rodin, Bauer, Vantroba, Galvas, D.Hájek - L.Svoboda, Skuhravý, Němčický - Tvrdík, Alinč, Košťál - V.Polák, Bacul, Kraus - Petr Kumstát, Netík, Bednařík Málek - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Staněk, Kuntoš, Graňák, Pojkar - Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, P.Martinec, Tomica - Klepiš, Vondrka, Antoš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Tomáš Netík 18 - 8+3 = 11
2. Jan Alinč 18 - 7+4 = 11
3. Michal Tvrdík 20 - 4+5 = 9
4. Ján Lipianský 14 - 3+5 = 8
5. Robin Bacul 19 - 4+3 = 7
1. Josef Beránek 20 – 9+13 = 22
2. Michal Sup 20 – 12+4 = 16
3. David Hruška 20 – 5+9 = 14
4. Jan Novák 20 – 4+8 = 12
5. Radoslav Kropáč 20 – 6+5 = 11
Brankáři
Petr Franěk 9 – 1.89 – 94,57
Kamil Jarina 3 – 1.64 – 95,33
Lukáš Sáblík 2 – 2.00 – 94,12
Rudolf Pejchar 8 – 3.07 – 92,05
Roman Málek 16 – 2.23 – 92,41
Lukáš Hronek 6 – 1.28 – 95,42
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více