Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
13. listopadu 2003

Druhé pražské hokejové derby je tu!

Páteční zápas ani nepotřebuje příliš pozvánek k nalákání diváků do hlediště. Do Edenu přijíždí soupeř z nejatraktivnějších, pražská Sparta. V pořadí už 45.derby je na programu 22.kola. V posledních dvou letech se oba městští rivalové potkali v playoff, pokaždé v semifinálové sérii. "Bitvy o Prahu" dopadly nerozhodně, předloni se radovali z postupu do finále a následně mistrovského titulu sparťané, loni je slávisté napodobili. Přesto má v historické bilanci stále navrch Sparta. První derby letošní sezóny skončilo v T-Mobile Aréně remízou 2:2. Slavia vedla po dvou třetinách po gólech Droppy a Antoše, holešovickým se povedlo v závěrečné třetině vyrovnat díky Tonovi s Kratěnou. Sparta je po 21.kolech na třetím místě, Slavia je čtvrtá a vyhrála v posledních pěti utkání za sebou. Pokud Slavia vyhraje, poskočí v tabulce Tipsport extraligy na druhé nebo třetí místo.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 klub bandy hokeje, 1909 hokejový klub
Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný
Největší úspěchy: 6krát mistr ligy (1953, 1954, 1990, 1993, 2000, 2002)
Posledních pět let: 3.< 1.< 2.< 1.< 4
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Michal Broš, Ondřej Kratěna, Jan Marek

ZE SLÁVISTICKÉHO TÁBORA

Beránek a Novák jsou ve formě

Do utkání se Spartou jdou slávisté s osmizápasovou šňůrou zápasů bez porážky, navíc z posledních pěti duelů vytěžili maximální možný počet bodů. Na skvělé sérii mají velký podíl především dva muži – kapitán Josef Beránek a obránce Jan Novák.

Slávistický kapitán Josef Beránek v posledních týdnech v extralize doslova řádí a forma ho neopustila ani po reprezentační pauze. Na Karjalu nejel po domluvě s trenérem Lenerem a věnoval se nabírání nových sil do dalších bojů. V Sokolově vstřelil Karlovým Varům dvě ze tří branek Slavie a posunul se poprvé v sezóně na první místo kanadského bodování celé soutěže. Je u většiny důležitých momentů v zápasech, vede elitní první lajnu Slavie s křídly Davidem Hruškou a Michalem Supem. V současné době je pro tým nepostradatelným. Z posledních osmi utkání nebodoval jen proti Znojmu, nejvíce se pak činil v Litvínově (k debaklu 7:0 přispěl dvěma góly a asistencí), v Plzni (vstřelil první branku zápasu a pak ještě na další tři nahrál) a naposledy proti Karlovým Varům (dva důležité góly, včetně toho vítězného). Za osm zápasů 15 bodů (8+7) – takový je zisk Josefa Beránka. Jen pro porovnání – předtím během třinácti kol získal devět bodů. A jak to vnímá sám kapitán? ”Nejsem zvyklý být tak nahoře. Statistiky jsou hezké , ale lepší je radost z vítězství a podílení se na tom vítězství. Já mám štěstí, že hraji s Davidem Hruškou a Michalem Supem. Já jen už slíznu smetanu,“ zůstává skromným momentálně nejproduktivnější muž soutěže.

Kanadské bodování - TOP 5
1. Josef Beránek (SLA)      21 - 11+13 = 24
2. Jan Marek (Sparta)       21 - 11+12 = 23
3. Zdeněk Skořepa (Třinec)  21 - 11+10 = 21
4. Peter Pucher (Znojmo)    21 -  4+16 = 20
5. Jaroslav Balaštík (Zlín) 21 - 14+5  = 19
Do statistik se v poslední době také výrazně zapisuje bek Jan Novák. Dokazuje tak své útočné choutky, kdy se někdy, podobně jako třeba Petr Kadlec, proměňuje ve čtvrtého útočníka na ledě. Své ofenzivní a střelecké schopnosti pak také naplno rozvíjí při přesilovkách. Za osm zápasů nasbíral výborných deset bodů za pět branek a stejný počet asistencí. Nejvíce zazářil v utkání v Plzni, kde ve třetí třetině výrazně přispěl k výhře Slavie dvěma góly. Dvakrát si z druhé vlny najel do výhodné pozice a nedal plzeňskému brankáři Šmídovi šanci. Další tři góly přidal v přesilovkách – proti Zlínu, Znojmu a Karlovým Varům. Do 14.kola měl na svém kontě jen tři asistence, teď je v kanadském bodování obránců druhý nejlepší v extralize. Na vedoucího Martina Hamrlíka ze Zlína ztrácí dva body.

Kanadské bodování obránců - TOP 5
1. Martin Hamrlík (Zlín)      21 - 3+12 = 15
2. Jan Novák (SLA)            21 - 5+8  = 13
3. Patrik Luža (Vsetín)       18 - 6+5  = 11
4. Michal Sýkora (Pardubice)  17 - 4+7  = 11
5. Stanislav Jasečko (Č.Bud.) 21 - 4+7  = 11

Slávisté ovládli hodnocení plus minus, v čele Hruška


Fanoušci nejvíce sledují kanadské bodování či tabulku střelců, ale pro trenéry je leckdy důležitější pohled na hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených branek. Právě statistiky +/- jsou asi tím nejdůvěryhodnějším měřítkem pro posouzení výkonů a užitečnosti hráče pro mužstvo. V první desítce extraligy je hned šest slávistů, všechna tři místa na “bedně“ obsadila útočná trojka Hruška – Beránek – Sup. Odchovanec sokolovského hokeje David Hruška má z 21 utkání osmnáct kladných bodů. O bod méně má Sup, o další jeden centr lajny Beránek. Kromě nich jsou v TOP TEN ještě obránci Kadlec, Novák a Kolařík. Čtyři zástupce má v desítce nejlepších lídr tabulky z Pardubic.

TOP TEN +/-
1. David Hruška             + 18
2. Michal Sup               + 17
3. Josef Beránek            + 16
4. Jaroslav Kudrna (PCE)    + 15
5. Petr Kadlec              + 13
6. Jan Novák                + 12
7. Michal Sýkora (PCE)      + 11
8. Petr Mudroch (PCE)       + 11
9. Tomáš Pácal (PCE)        + 11
10. Pavel Kolařík           + 10
 

Spartu trápí rozsáhlá marodka, Slavii chybí Kučera

Zatímco sparťanského rivala trápí už dlouhou dobu obrovská marodka a ještě také dlouho bude, tak Slavii chybí jen jeden muž, ale zato klíčový. Po operaci ramene se dává dohromady nejzkušenější bek týmu František Kučera, návratu na led se dočká až v příštím roce, nejspíše až tak v únoru či březnu. O derby však nepřijde jiný bývalý dlouholetý sparťan, útočník Patrik Martinec. Do Edenu přišel v létě z Holešovic jako nepotřebný hráč. V 9.kole v T-Mobile Aréně nemohl nastoupit kvůli zraněnému koleno, které ho vyřadilo na měsíc ze hry. Už je ale zpátky, ve druhém útoku vytvořil nebezpečný tandem s kanonýrem Radoslavem Kropáčem a jeho přínos pro tým je také v přesilovkách. Zranil se v 7.kole doma proti Plzni po nešťastné srážce se spoluhráčem Pavlem Kolaříkem, na led se vrátil v 17.kole ve Vítkovicích. Od té doby nasbíral pět asistencí.

V utkání v Sokolově chyběl Slavii mladý útočník Petr Jaroš, který si odpykával jednozápasový distanc za rvačku po závěru utkání s Kladnem. Jeho místo v útoku “mladých pušek“ zaujal na jeden zápas talentovaný Roman Červenka. Premiéru v extralize si proti Karlovým Varům odbyl osmnáctiletý útočník Marek Kvapil. Oba dva ještě stále hrají především za juniory, ale určitě lze předpokládat, že dostanou (a nejen oni) od trenéra Vladimíra Růžičky šanci i v dalších zápasech. Den před pátečním derby zazářili v duelu juniorské extraligy proti Prostějovu – Kvapil vstřelil hattrick, Červenka byl u všech gólů (1+4) a hlavně díky nim si Slavia připsala vítězství 5:1.

Z TÁBORA SOUPEŘE

Jak již bylo zmíněno, po 21.kolech patří hokejovému gigantovi z Holešovic třetí příčka, což jistě není nijak překvapující, vzhledem ke každoročním nejvyšším ambicím klubu. Sparta by na tom však mohla být daleko lépe, nebýt až hrozivě velké marodky, která změnila tým spíše v lazaret. V jednu chvíli chybělo Spartě neskutečných dvanáct hráčů základní sestavy. Proto také chtělo vedení klubu odložit poslední utkání před reprezentační přestávkou v Litvínově, ale z nepochopitelných důvodů nebylo žádosti vyhověno. Sparta na severu Čech prohrála 2:5, ještě více vzruchu ale přinesly události v závěru a po utkání. V poslední minutě surově krosčekoval útočník "Chemiků" Ivo Proroka mladíka Romana Vondráčka a na ledě se rozpoutala hromadná rvačka. Nakonec z toho byl smutný rekord extraligy v nejvyšším počtu udělených trestných minut za jeden zápas (celkem 227). Hlavní viník Prorok poté "vyfasoval" od disciplinární komise stop na 3 zápasy. Závěr plný emocí měl také dohru už mimo stadion, kde skupinka litvínovských rádobyfanoušků napadla příznivce Sparty a jednomu z nich způsobila zranění vážnějšího charakteru.

Marodka Sparty

V posledním utkání s Libercem se do hry vrátili Richter, Šrek, Kratěna a Broš. Mimo ještě nějakou dobu budou marodi Ujčík (zlomená navikulární kost - po nehodě na motocyklu), Havelka (zánět v koleni), Tomajko (zlomenina kloubu na ruce po sekyře vsetínského Štrauba), Ton (prasklé kloubní pouzdro), Vrbata (zlomený prst), Bartečko (zlomená nártní kůstka), L.Procházka (virové onemocnění). Nejistý je v derby start Paroulka a nově také Šimíčka.

Spartu zatím táhne především čtveřice Marek, Kratěna, Broš a Šimíček. Jan Marek přišel v létě z Třince jako velká posila a s vizitkou nejlepšího střelce extraligy. Očekávání zatím plní a vede klubové bodování, v extralize je před ním jen slávista Beránek. V brance je jako už tradičně oporou "nestor" mezi českými gólmany Petr Bříza, trenér Hadamczik si pak pochvaluje v zadních řadách Josefa Řezníčka (v 21 zápasech 4+6). Vedení Sparty však nelenilo a do jisté míry donuceno okolnostmi kolem marodky se poohlédlo po posilách. A "zalovilo" všude možně. Z první ligy přišli na hostování či střídavý start Eiselt, Besser (Beroun) a trio Jantovský, Bakus, Hlouch (Jihlava).

Jen na "výpomoc" posílil Spartu mladý talent Vojtěch Polák, který za ní odehrál pouze úterní zápas s Libercem, vstřelil gól a vrací se zas zpátky do Karlových Varů. Posledním úlovkem sparťanského vedení je plzeňský útočník Zdeněk Sedlák, který přichází do Holešovic na měsíční hostování. Na západ Čech se stěhuje brankář Marek Schwarz, který si tak letos zachytá už za třetí extraligový tým.


Posily ze zámoří

Ze zámoří přišel obránce a mistr světa z Petrohradu Petr Buzek, který stále patří Calgary Flames a zatím má povoleno odehrát tři utkání v extralize. Premiéru si odbyl proti Pardubicím, druhý zápas odehrál v Litvínově. V duelu s Libercem nehrál, derby proti Slavii by tak mohlo být jeho posledním vystoupením v letošním extraligovém ročníku. Ještě před ním posílil sparťanskou defenzivu mladý slovenský obránce Karol Sloboda.

Další zvučnou posilou ze zámoří se stal Slovák Luboš Bartečko, mistr světa z Göteborgu. Nedohodl se na smlouvě s Atlantou a tak se rozhodl pro návrat do Evropy, přetahovanou o jeho služby vyhrála Sparta. Bartečka však hned zpočátku působení ve Spartě provází smůla, když se ve druhém utkání zranil. Do Sparty se po jeden a půl roce vrací Martin Chabada, který se už nechtěl potloukat po farmě New York Islanders. Proti Liberci se postavil do útoku ke Kratěnovi s Brošem, což byla velká útočná síla Sparty při zisku posledního titulu.

Nejlepší střelci pražských derby

Z čela tabulky nejlepších střelců derby během extraligové historie mají pro páteční zápas oba týmy po jednom "želízku v ohni" - dvanáct branek už nastřílel Slavii v barvách Sparty útočník Ondřej Kratěna, včetně trefy v prvním letošním derby, která znamenala remízu. V derby se také daří proti bývalému zaměstnavateli slávistickému kanonýrovi, Michalu Supovi. Zatím zaznamenal devět branek, z toho šest v poslední sezóně, která skončila pro Slavii ziskem historicky prvního mistrovského titulu. V paměti jistě zůstávají dva góly Supa ve druhém semifinále. Na "veterána" ve sparťanské brance Petra Břízu se zkrátka Supovi daří.

Střelci v derby:
15 - Jan Hlaváč, Jiří Zelenka (oba Sparta) 
14 - Richard Žemlička (Sparta)
13 - Vladimír Růžička (Slavia)
12 - Ondřej Kratěna (Sparta)
9  - Michal Sup (Slavia)

O extraligové historii derby pražských "S" do sezóny 2001/02 více zde

O semifinálové sérii Slavia - Sparta v sezóně 2002/03 více zde



Historická bilance v extralize
 Slavia – Sparta  44   15 - 5 - 24      109:136 
Postavení v tabulce
3. Sparta  21 12 3 6 0 0 62:49 39
4. Slavia  21 10 4 5 1 1 60:42 37
Co mají oba týmy společného
Ve Spartě působili slávisté František Kučera, Patrik Martinec a Michal Sup, naopak v Edenu dříve hráli Petr Bříza, Viktor Ujčík a Jakub Šindel.
Poslední zápasy
Vítkovice – Slavia 1:3
Slavia – Znojmo 6:3
Plzeň – Slavia 3:5
Slavia – Kladno 4:2
Karlovy Vary – Slavia 1:3
Sparta – České Budějovice 3:2
Třinec – Sparta 1:4
Sparta – Pardubice 2:2
Litvínov – Sparta 5:2
Sparta – Liberec 3:0
Sestavy v minulém kole
Málek - J. Novák, Kolařík, Kadlec, Staněk, Kuntoš, Graňák, D. Pojkar - Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, Martinec, Tomica - Červenka, Kopecký, Dlouhý - Kvapil, Vondrka, Klepiš - Dobiáš Bříza - J.Kasík, Řezníček, Richter, Srdínko, Jan Hanzlík, Šrek - Kratěna, Broš, Chabada - Vondráček, J.Marek, Špilár - V.Polák, Šimíček, Šindel
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 21 – 11+13=24
2. Michal Sup 21 – 12+6=18
3. David Hruška 21 – 5+9=14
4. Jan Novák 21 – 5+8=13
5. Radoslav Kropáč 21 – 6+5=11
1. Jan Marek 21 – 11+12=23
2. Ondřej Kratěna 19 – 12+7=19
3. Michal Broš 17 – 4+13=17
4. Roman Šimíček 17 – 5+8=13
5. Petr Ton 14 – 5+7=12
Brankáři
Roman Málek 17 – 2,16 – 92,71
Lukáš Hronek 6 – 1,28 – 95,42
Petr Bříza 21 – 2,13 – 93,45
Autor Miroslav Votava, Jan Beneda
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více