Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
15. listopadu 2003

Martinec se proti Spartě vytáhl, stejně jako celý tým

Po takovém utkání nelze asi než mluvit v superlativech. Výkon Slavie v pražském derby sice nebyl bez chyb, v polovině zápasu prohrávala se Spartou o dva góly, ale díky famóznímu obratu a nádhernému představení ve třetí třetině se mohli slávisté spolu se svými fanoušky radovat z vítězství 4:2. Do jedné z hlavních rolí se obsadil Patrik Martinec, někdejší opora Sparty. V létě už o něj v Holešovicích zájem neměli, putoval do Slavie a v pátek ve svém prvním derby coby slávista vstřelil jednu branku. Po utkání přiznával, že byl trošku v úvodu přemotivovaný, ale: ”Zadostiučinění to pro mě není, chtěl jsem vyhrát zápas pro Slavii.” Své si k utkání řekli i Milan Antoš a Marek Tomica. Slavia se vítězstvím dostala v tabulce před Spartu, právě takové umístění vytyčil před sezónou jako cíl Vladimír Růžička. V zaplněném Edenu se tak mohlo slavit.

Byl jsem v úvodu přemotivovaný, přiznal Martinec

Pro Patrika Martince bylo páteční derby premiérovým v barvách Slavie, v tom letošním prvním vzájemném duelu v T-Mobile Aréně chyběl kvůli zraněnému kolenu. “Po zápase, když jsme vyhráli, tak se mi to zdá samozřejmě lehké. Ten zápas byl ale těžký, hlavně pro mě po psychické stránce. Byl jsem v úvodu asi trošku přemotivovaný, ale nechtěl jsem si to připouštět. Na člověka to během zápasu padne, ale postupem času se to srovnalo,“ přiznával, že utkání proti bývalému klubu pro něj znamenalo víc než běžný extraligový zápas. V pořadí 45.derby se přitom pro Slavii dlouho nevyvíjelo dobře, ve 28.minutě se Sparta dostala do “trháku“ o dva góly, navíc se dalo říct, že z minima vytěžila maximum. "Naštěstí to vedení bylo zkraje zápasu, takže jsme věděli, že většina zápasu je ještě před námi a věřili jsme si pořád.“ Jak se nakonec ukázalo, velkou roli hrály v utkání přesilovky. “V dnešním hokeji, když se dobře brání a jsou výborní gólmani, tak rozhodují přesilovky. A když dá mužstvo z přesilovek góly, tak mu to pomůže a může to zlomit zápas.“ Na možnost zahrát si v početní výhodě čekali slávisté až do poloviny zápasu, ale když přišla, určitě se nikdo z vršovických hokejistů nezlobil. “V takovém zápase vždycky přijde nějaká přesilovka, ale že by jsme spoléhali jen na ně, to asi ne,“ vysvětloval dvaatřicetiletý útočník.

Přesilovka pět na tři zlomem v utkání

Klíčový moment nastal jednu vteřinu před koncem druhé třetiny. Jen krátce předtím byl za vyhození kotouče mimo kluziště vyloučen sparťanský gólman Bříza, pak k němu přisedl po zbytečném zákroku na Klepiše obránce Řezníček. Před Slavií se tak otvírala za stavu 1:2 velká šance a hlavně bylo výhodou, že se na dvojnásobnou přesilovku mohli hráči v klidu o přestávce připravit a vymyslet taktický plán. “Jistě, to bylo super, mohli jsme si odpočinout, vydýchat se a promyslet, kdo tam na to půjde. To bylo to nejlepší, co nás asi mohlo potkat.“ Po 24 vteřinách se trefil Milan Antoš a obrat mohl začít. “Byl to zlomový moment, kdybychom gól nedali, tak bychom asi prohráli. Platí taková poučka, že kdo nedá v pět na tři gól, nevyhrává,“ oddechl si spokojený Patrik Martinec.

Zákony schválnosti fungují i v hokeji

Na subtilním středním útočníkovi bylo patrné, že do hry má obrovskou chuť. Vyhlášený technik připravoval šance spoluhráčům, využíval tradičně své chytrosti, ale také se udatně “rval” v každém souboji. V závěru první třetiny se neváhal pustit do šarvátky minimálně s o hlavu větším obráncem Petrem Buzkem: ”To nebyla žádná rvačka, jen taková strkanice před bránou,“ mávnul rukou nad vyhrocenou situací. V 50.minutě se dočkal sladké odměny v podobě gólu do sítě Petra Břízy. “Jak to říkal trenér Škorpil ve fotbale, je to takový zákon schválnosti. Funguje asi i v hokeji, že ten hráč, které ho vymění, dá většinou bývalému mužstvu gól. Jsem rád, že se to potvrdilo,“ usmíval se Patrik Martinec.

Těší každý gól, nejen proti Spartě

Trefit se v derby, proti ještě nedávným spoluhráčům – to možná může znít jako splněné přání. “Nemyslel jsme na to, že bych chtěl dát zrovna dnes góla. Už hraji dlouho, abych o tom přemýšlel. Byl to hodně šťastný gól, Petr Bříza chytal celý zápas dobře, držel Spartu nad vodou, chytil několik nájezdů. Já jsem to do něj trefil, puk se odrazil do brány, bylo to vyloženě o štěstí. Dneska padají spíše šťastné a náhodné, tečované. Čistý gól, že by někdo přejel kruhy, to se skoro nevidí,“ popisoval svůj první gól v “sešívaných“ barvách v Edenu. V utkání jeho trefa znamenala vedení Slavie už o dva góly, byla určitě důležitá, i podle radosti Patrika Martince se dalo usuzovat, že si to náležitě vychutnává. “Já jsem letos moc gólů nedal, takže jsem byl rád, že jsem ho dal a se Spartou to nemělo moc co dělat. Dá se říct, že byl vítězný a takhle bych se radoval asi proti komukoliv.“ Před zápasem ani v otázce jak vyzrát na Břízu v kabině nikomu neradil. ”Na to se mě nikdo neptal, je tady Láďa Růžička, který proti němu x let hrál a ví toho možná víc než já. Petr chytá pořád skvěle, na něj se toho moc vymyslet nedá.”

Výhra nad Spartou za dva tisíce

Před sezónou slávistický kouč a generální manažer Vladimír Růžička prohlásil, že prvořadým cílem Slavie není obhájení titulu, ale především obstát v souboji o Prahu a skončit v tabulce před Spartou. Motivační prvek tak hráčům rozhodně v utkání nechyběl, extra prémie však vypsány podle všeho nebyly. “Prezidenta klubu jsem neviděl, že by přišel a řekl, že se hraje za větší prémie. Nic takového neproběhlo, nebo aspoň o tom nevím,“ vtipkoval Patrik Martinec. Právě jeho ale stoprocentně čeká ztráta menší sumy z vlastní kapsy. “Tady je to normální, když hraje hráč proti bývalému klubu, tak je daná taxa a platí do kasy. Nebude to nic mimořádného, za gól snad nic nebude,“ doufal v pochopení spoluhráčů a nakonec prozradil přesnou částku: “Za výhru nad Spartou to dělá dva tisíce.“

V hledišti mu jako vždy drželi palce ti nejbližší, v Edenu se jich tentokrát sešlo poněkud méně. “Všichni známí přijít nemohli, protože hala není nafukovací. To co prostě šlo na Spartě, kde jsem si mohl koupit lístků kolik chtěl, tak tady prostě nejde, kapacita je omezená,“ litoval Patrik Martinec. Zato slávistický “kotel“ jeho jméno několikrát za zápas vyvolával, přijetí ještě nedávno hráče z řad soupeře a velkého rivala proběhlo v pohodě. “Já doufám, že je to dobré. Říkám, že si je můžu získat jedině výkony na ledě a pak záleží na nich.“ Za výkon proti Spartě si potlesk Patrik Martinec určitě zasloužil.

Tomica: Páťa chtěl Spartu porazit a my se přidali

Výborný zápas sehrál v pátek také Marek Tomica, který má většinou na pozici levého bránicího křídla v popisu neviditelnou “černou” práci. Po boku Martince byl, jak se říká, na ledě hodně “cítit”. “Určitě nás Páťa více povzbuzoval, bylo vidět, že chce moc Spartu porazit a my jsme se k němu všichni přidali,“ nebránil se motivačnímu “dopinku” od svého centra z útoku. Mladý útočník mohl mít z utkání dobrý pocit, na druhou stranu ale asi byl největším smolařem v týmu. ”Zápas sedl všem, to že jsem jel dvakrát nebo třikrát sám na bránu, to je výsledek celého týmu., prostě jak se to vyvíjelo. Sparta jak prohrávala, tak udělala chyby a otevřela to.” Dvě třetiny utkání byli spokojenější sparťané a situace nevypadalo pro domácí až tak růžově. “Určitě to nebylo nic příjemného, zkoušeli jsme to, byla tam jedna přesilovka, ta se nevyužila. Pak ve druhé už to tam padlo, za stavu 2:1 na ně padla nervozita a my byli na koni. Pět na tři nám také pomohlo, vyrovnali jsme a za chvíli přidali třetí gól,“ rekapituloval průběh utkání.

Po bleskovém úvodu třetí třetiny a vedení 3:2 už byli slávisté v tak obrovském laufu, že ve zbytku utkání nedali Spartě pramalou šanci. “Sparta má dobrý tým, ale určitě to na psychice zanechá následky, když se najednou vyrovná a brzy dá vítězný gól na 3:2. Oni se pak už museli tlačit dopředu, otevřeli to a to nám vyhovovalo.“ V závěru jakoby už sparťané neměli moc sil, každý jistě zná současnou situaci Sparty, kterou trápí rozsáhlá marodka. V derby sice po dlouhé době mohl nasadit trenér Alois Hadamczik do hry čtyři kompletní pětky, ale únava na klíčových hráčích týmu musí být znát. ”To záleží hodně na trénovanosti, určitě marodka je na nich znát, ale musí se s tím porvat. Kdybychom my měli marodku, tak bychom se s tím taky porvali, na to se nedá moc ohlížet. Není to příjemné, ale holt se to stalo,” nechtěl hledat v problémech s marodkou příčiny nezvládnutého závěru ze strany Sparty.

Na rozbruslení to vyšlo, v zápase už ne

V souvislosti s Markem Tomicou nemohly zůstat utajeny jeho velké šance v zápase, víc jich asi nikdo jiný neměl. Celkem třikrát najížděl sám na Petra Břízu, ale ani jednou nezamířil přesně do “černého”. Do prvního brejku ho vyslal v 11.minutě Petr Kadlec a byla to asi největší příležitost, na zakončení měl totiž nikým neatakován klid. ”Tak určitě, tam jsem měl hodně klidu. Já jsme jel podobně nájezd na rozbruslení před zápasem, zkoušel jsem to pod vyrážečku a dal jsem to tam. Zkusil jsem to znovu proti Břízovi, ale ten mi to chytil. Možná jsem jel ve větší rychlosti než se jezdí na rozbruslení, ale góly se z toho prostě musí dávat,” nevymlouval se neúspěšný střelec. Na další šance pak čekal do třetí třetiny. V závěru se při vlastním oslabení coby jeden ze specialistů na hru v této situaci dostal do dvou úniků. Nejdříve ujel při vyloučení Supa, střela šla vedle. O pár minut později ho stihl zastavit jen faulem obránce Buzek. “Tam to bylo štěstí, že mě vždycky trefili a z toho jsem mohl jet. Poprvé, tam už jsem byl trochu v tísni, ale taky prostě jasná šance, gólovka. Podruhé jsem tam zkoušel ujet, ale obránce mě chytl. Že mohlo být možná trestné střílení? Nevím jak se píská, ale jel bych sám. Jestli to není tak, že se píská až od půlky, on mě zastavil ještě před. Rozhodčí zná pravidla, takže to posoudil asi dobře,“ nestěžoval si Marek Tomica.

Kdyby se prohrálo, mrzelo by to víc

Především v oslabení odvedl užitečnou práci a hodně se přičinil, že Sparta už nedokázala s nepříznivým stavem nic udělat. Ale za neproměněné šance asi moc pochválen nebude, osobní bilanci dvou vstřelených branek zatím nerozšířil. “Aspoň jeden gól jsem dát měl, ale kdyby se prohrálo, tak by to mrzelo víc. Takhle si myslím, že si z toho trenéři budou dělat trošku srandu,“ neztrácel dobrou náladu věčně usměvavý Marek Tomica. A navíc, do statistik se přecejen zapsal, deset minut před koncem lahůdkově připravil zpoza branky palebnou pozici pro Patrika Martince. “Já jsem to chtěl dát kolem první tyče, ale spíše na Kropyho (Rado Kropáče – pozn.aut.). Tam se to vlastně od konstrukce odrazilo přímo k Patrikovi a ten to proměnil. Bylo to štěstí, ale chtěl jsem to tak přes tu první tyč dávat,“ popisoval svou asistenci na čtvrtý gól Slavie, který definitivně rozhodl o její výhře.

Sebevědomí je znát na všech

Slavia se po pátečním 22.kole posunula na třetí místo a navíc před Spartu, oba tyto fakty všechny v Edenu hřejí. Vyhlášený cíl skončit před pražským rivalem je už dostatečně známý. “Spokojenost je, ale pokud vím je to jen o bod. Můžeme jeden zápas zakolísat a hned se to změní. Pocit po zápase supr, hlavně máme teď se Spartou dobrou bilanci – u nich jsme remizovali a dneska vyhráli,“ počítal dobře Marek Tomica. Další událostí je pokračující současná série svěřenců Vladimíra Růžičky - šest vítězství v řadě, o tři zápasy delší neporazitelnost. V pohodě týmu je asi také třeba hledat příčinu, kde našli slávisté síly na obrat z 0:2 na 4:2. “Určitě nám to pomohlo, je tady psychická pohoda a sebevědomí. A myslím, že to sebevědomí bylo na všech klucích znát. Sice to ze začátku tak nevypadalo, oni dobře bránili a bruslili, ale potom jsme to už zvládli dobře.“

Antoš: Sparta nám dala velkou příležitost

Tradiční výkon odvedl na ledě velký bojovník Milan Antoš. Ten se také hned pustil do rozboru utkání. “My jsme první třetinu nehráli tak tvrdě a ofenzivně, tu druhou jsme věděli, že oni vystřelil dvakrát a jednou to tam propadlo. No, a třetí třetinu jsme věřili, že je přebruslíme a budeme mít šance. Navíc tím, že jsme hráli ještě pět na tři, tak nám to umožnili a dali nám velkou příležitost.“ Přesilovky přitom třeba na rozdíl od Sparty nepatří v sezóně k silným stránkám Slavie. “My se v těch přesilovkách trápíme střelecky, šance tam máme už od začátku sezóny. Dneska nám to vyšlo a hodně nám to pomohlo.“ Na začátku závěrečného dějství přišla klíčová chvíle pro další vývoj utkání, slávisté měli výhodu přesilové hry pět na tři. V kabině se o druhé přestávce na to také důkladně připravili. “Určitě to bylo dobré, my jsme v té době měli vyloučeného Honzu Nováka (osobní trest na 10 minut – pozn.aut.), který je jediný pravák z beků. V šatně se tedy volilo, kdo tam na ten “vrchol“ půjde střílet. Nakonec jsme se domluvili, že půjdu já a ono to akorát tak vyšlo na střelu, a i jsem to trefil,“ komentoval svou parádní ránu pod břevno Milan Antoš, autor vyrovnávací branky hned po 24 vteřinách od zahájení třetí třetiny.

Na modré čáře si zkušený útočník vyměnil puk s Petrem Kadlecem a napálil puk nekompromisně pod víko – tak to vypadalo na ledě a podobně zněl i “bojový“ plán. “My jsme byli s Kácou domluvení, že si to nahrajeme mezi sebou a pokud to jde, tak klasika při přesilovce pět na tři – vystřelit od modré a snažit se dorážet.“ Pravou euforii ve slávistickém “”kotli” ve slušně zaplněném Edenu rozpoutal o pár desítek vteřin později třetím gólem Radek Dlouhý a od té chvíli už existovalo na ledě jen jedno mužstvo. Slávisté si suverénně dokráčeli pro vítězství, nepřipustili už žádné komplikace, kterých bylo v prvních dvou třetinách dost. “Já myslím, že to bylo už od půlky druhé třetiny, že jsme je přitlačili. Gólem na 2:2 jsme je hodně zaskočili a ten rychlý gól na 3:2 je úplně zlomil,“ měl Milan Antoš jasno.

Derby je vždycky vyhecované

Na ledě to při derby místy vřelo, sparťané se rozhodně chtěli vyrovnat hře Slavie na domácím kluzišti, tedy v důrazu, nasazení, dohrávání soubojů a tvrdosti. “Je to tak, myslím si, že se snažili hrát jako my, tvrdě. Ale je vidět, že to není ještě ono, ten krok jim vždy chybí,“ myslí si Milan Antoš. Nechyběly ani rozjitřené emoce, hodně potyček a strkanic, i takový byl častý úkaz zápasu. Prostě správné derby dvou velkých rivalů, i atmosférou v hledišti. “Vždycky je to vyhecované, ale tady tomu hodně pomohl i výkon Marka, který simuluje a lehá si při každém zákroku. A to si myslím, že schválně hecuje. Nebyl to ale žádný extrémně tvrdý zápas.“ Když jsem u toho hecování, nebyl by to asi Milan Antoš, známý svou oslavou ve středovém kruhu, kdyby po svém gólu nenaznačil sparťanské střídačce, kdo že bude pánem na ledě. ”Jenom jsem jim ukazoval, že to je na 2:2,” usmíval se a dodával, že kromě dvou vztyčených prstů a poslání "hubičky" se vše obešlo bez nějaké diskuze.

Ty body co urveme, už nám nikdo nevezme

Úřadující mistr je momentálně na třetí příčce, devětkrát za sebou už neprohrál. Každá série ale jednou končí, uvědomují si všichni v Edenu. Za skvělými výkony Slavie v posledních týdnech stojí dlouhodobá a nestálá práce, dřina se vyplácí. Létání v oblacích podle Milana Antoše týmu nehrozí, kde však našlo herní pohodu?. “Dopracováváme se k tomu pomalu. Mužstvo začne sezónu v nějaké sestavě, ta se pomalu mění a neustále se pracuje na všem, co se dá zlepšit. A jestli se nám takhle extrémně daří teď, tak se nám nemusí dařit třeba ve třetí čtvrtině soutěže. Ty body co urveme nám ale už nikdo nevezme.“ Vítězstvím nad Spartou se slávisté dostali právě před městského rivala. “Tak bezprostředně po zápase je spokojenost, když se vyhraje. Je to jako v práci, když se něco povede dobře udělat. Zítra vstaneme, přijdeme na trénink a začneme zas nanovo. Další zápas hrajeme ve Vsetíně, to bude znovu těžké a pokud se chceme držet takhle vysoko, tak musíme bodovat,“ myslí už na dni příští Milan Antoš. V uších mu však ještě možná zní oslavné skandování fanoušků “Slavie Praha mistr ligy“ z poslední minuty.


Milan Antoš odpovídá těsně po zápase na otázky.


V útrobách stadionu se pohyboval i během zápasu publikem vyvolávaný Radek Duda.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 19.3.2024

Cítili jsme odpovědnost za Slavii, říká Totter. Nová sezona bude výzva

„Dokázali jsme se semknout i díky tomu jaká je Slavia značka. Nikdo nechtěl být podepsaný pod neúspěchem,” ohlíží se za uplynulou sezonou Aleš Totter, který zůstává v pozici hlavního trenéra i pro ...

Číst více
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více