Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
27. listopadu 2003

Slavia na cestě vzhůru

První polovina základní části přinesla v Edenu řadu událostí. Slavia vstupovala do neobyčejné sezóny, na jaře získala historicky první mistrovský titul a tak jí patří role úřadujícího vládce ligy, kterého se snaží hladová smečka "vlčáků" z trůnu sesadit. Po katastrofálním začátku přišla vlna vítězství a po 26.kolech patří slávistům třetí příčka v tabulce Tipsport extraligy. A navíc nepsaný cíl - skončit před Spartou, se zatím daří plnit. Jaké je tedy hodnocení? Převládá spokojenost, ale také hned v hlavě bleskne myšlenka - hlavně neusnout na vavřínech. "Rozhodovat se bude až někdy v březnu," přidává jasný důvod Vladimír Růžička. Do playoff je sice ještě daleko, ale Slavia už má do vyřazovacích bojů nakročeno.

Série bez vítězství resp. bez porážky

V průběhu první poloviny základní části potkaly Slavii dvě naprosto rozdílné série. Na tu první se v Edenu radši už nevzpomíná. Slávisté mají na svědomí nejhorší vstup do sezóny ze všech úřadujících mistrů v historii extraligy. Byl to také nejhorší začátek Slavie v historii klubu během jejího působení v extralize. Po šesti zápasech měli na svém kontě jen dva body, za remízu ve 3.kole ve Zlíně (3:3) a za porážku v prodloužení o kolo později doma s Vítkovicemi (2:3p). Katastrofální začátek samozřejmě neušel pozornosti všech médií, probíraly se různé příčiny a důvody krize jako např. "mistrovská kocovina", pohoda nepanovala ani v Edenu, především po ztraceném utkání v 6.kole doma s Plzní (2:3). Po něm už došla trpělivost i GM a trenérovi v jedné osobě Vladimíru Růžičkovi, stejně tak vedení klubu. Na řadu přišly pohovory s hráči a domluva asi zabrala. V 7.kole se Slavia dočkala první výhry v sezóně, za asistence televizních kamer získala tři body 27.září na Kladně (3:0).

Od zápasu na Kladně přišla série úspěchů, jakýmsi nositelem štěstí by se dal označit návrat obránce Petra Kadlece z Ameriky. Mezi 7. – 23.kolem slávisté poznali porážku jen v Třinci (1:4). V řadě neprohráli “sešívaní” deset zápasů (od 15.kola do 23.kola, včetně dohrávky 11.kola v Litvínově). Šňůru neporazitelnosti utnuli 18.listopadu “Chemici” z Litvínova, kteří tak slávistům vrátili předchozí potupný debakl 0:7 na severu Čech. Poté následovala v dosavadním vrcholu celé extraligy porážka v Duhové aréně od Pardubic. Repríza finále se vyloženě podařila. Tak jak se v dubnu končilo, tak se i v jednom z dalších setkání od bájné finálové série pokračovalo – tedy skvělou reklamou na hokej. Po devíti minutách byl mistr na kolenou (0:3), ale poté ukázali svěřenci Vladimíra Růžičky bojovné srdce a v polovině utkání byl už stav vyrovnaný. Nakonec se radovali domácí po vítězství 5:3, před vyprodaným hledištěm s nádhernou atmosférou. První polovinu soutěže pak slávisté zakončili domácím vítězstvím nad posledním celkem, Českými Budějovicemi.

Když bychom měli vybrat zatím nejpovedenější vystoupení Slavie v sezóně, asi bychom zůstali v Edenu. Ve 12.kole přijel do Prahy lídr tabulky a největší favorit, Pardubice. Obě mužstva se utkala poprvé od památné finálové bitvy. Osud utkání vzala do rukou slávistická řada “mladých pušek“ a ve druhé třetině zásluhou Petra Jaroše vstřelila dvě úvodní branky utkání, třetí přidal ještě do přestávky David Hruška. Pardubice se v závěru postaraly o drama, na konečných 4:2 pro Slavii pečetil do prázdné brány kapitán Josef Beránek. Podruhé bouřil Eden (téměř vyprodaný) o měsíc později, ve 22.kole v pražském derby. Sparta přijela sice hodně oslabena o rozsáhlou marodku hráčů, ale i tak výhra 4:2 hřála všechny fanoušky červenobílých barev. Skvělý zápas sehrál proti svému bývalému klubu Patrik Martinec. Obě utkání také přinesla zatím dvě největší návštěvy v Edenu v této sezóně – na Pardubice přišlo 3 671 platících diváků, na Spartu 4 362!

CELKEM

3. Slavia      26  13 – 1 – 4 – 1 – 7  75:55  46

Doma

6. Slavia      13   7 – 1 – 1 – 1 – 3  39:29  25

Venku

2. Slavia      13   6 – 0 – 3 – 0 – 4  36:26  21

1.čtvrtina

Slavia         13   5 – 0 – 3 – 1 – 4  33:24  19

2.čtvrtina

Slavia         13   8 – 1 – 1 – 0 – 3  42:31  27
1.třetina   -  2.třetina    -  3.třetina
14 – 6 – 6     8 – 12 – 6      10 – 7 – 9 

Slávisté v čele různých statistik

V první polovině základní části se hokejisté Slavie výrazně prosadili i v individuálních statistikách. Přitom v posledních letech nebývalo zvykem, snad kromě brankáře Romana Málka, aby byli v popředí.

Nejsledovanější soutěž, tabulku produktivity, vede kapitán Josef Beránek. Přirozený lídr týmu načal ve Slavii svou třetí sezónu, na mistrovském titulu měl velký podíl a v současné době se zatím předvádí v tom nejlepším světle. Kromě tradiční dávky bojovnosti se pravidelně zapisuje do statistik, prosazuje se střelecky a připravuje ideální palebné pozice pro svá křídla z elitní lajny, Hrušku a Supa. Stejně jako se zvedal celý tým , zvedla se i produktivita “Beryho“. Pomohla možná k tomu i jasně vyslovená důvěra od Vladimíra Růžičky, který v době spekulací o trejdech Beránka podržel a jasně dal najevo, že se klíčového hráče nemíní zbavit. Po 26.kolech má 34-tiletý útočník na svém kontě více než průměr bod na zápas (12+19 = 31), patří k nejlepším střelcům i nahrávačům. Tak vysoko nebyl nikdy zvyklý být, jak prozradil v rozhovoru. ”Statistiky jsou hezké, ale lepší je radost z vítězství a takového podílení se na něm,” potvrzuje, že je především týmovým hráčem. Nejbližším jeho pronásledovatelem je další “titán“ a bývalý spoluhráč ze Vsetína i reprezentace, Jiří Dopita (12+14), který hraje v Pardubicích.

V čele nejlepších kanonýrů extraligy je vyhlášený bojovník a slávistický srdcař, Michal Sup. Ač má jako levé křídlo převážně obranné úkoly, střílí góly jako na běžícím pásu, stejně jako v loňské veleúspěšné sezóně. Zatím nastřílel 16 branek, stejný počet nastřádal také zlínský Jaroslav Balaštík, o dva góly méně má znojemský Marek Uram. Jen pro porovnání – loni vstřelil Michal Sup v základní části 25 branek, což znamená jediné – pokud mu vydrží forma a vyhnou se zranění, má našlápnuto na třicítku, což už je výborná vizitka pro všechny útočníky. Své střelecké úspěchy však nedávno čerstvý třicátník hodnotí stále skromně, zdálo by se, že jentak mimochodem vstřelil hattrick Vsetínu, po dvou brankách v Liberci, na Kladně, ve Vsetíně a v Pardubicích. V žebříčku nejoblíbenějších hráčů u fanoušků Slavie je hodně vysoko.

Mimořádně ceněná je statistika s hodnocením +/- účasti na ledě při vstřelených a obdržených branek. I zde je na čele borec ve slávistickém drese. Možná trochu překvapivě jím je útočník David Hruška. Do Edenu přicházel předloni s pověstí střelce a ve svém prvním roce i díky zranění nezazářil, ale ani nezklamal. Letos mu zatím jde velice k duhu zařazení do první elitní řady k Beránkovi se Supem. A navíc jak sám přiznal, dal do přípravy více úsilí a nyní se cítí na ledě daleko lépe. Po 26.kolech se může pochlubit skvělou bilancí 20 kladných bodů, k tomu přidal 7 branek a 13 asistencí, vejde se tak ještě jako jeho kolegové z útoku do první dvacítky kanadského bodování celé soutěže. První desítku hodnocení +/- ovládají hráči Slavie a Pardubic. Na druhém místě je Jaroslav Kudrna (+19), za ním následují Michal Sup (+18) a Josef Beránek (+15). Ze slávistických obránců jsou na tom nejlépe Petr Kadlec, Pavel Kolařík a Jan Novák (+12). Posledně jmenovaný je navíc třetím nejproduktivnějším bekem extraligy (5+11).

Situace v brankovišti

Miláčkem slávistického publika je šestadvacetiletý muž s maskou, Roman Málek. Ten měl za sebou fantastickou sezónu, lámal rekordy v počtu nul, skvělé čísla si přenesl i do playoff a Slavii dovedl až k mistrovskému titulu. V sedmém finále v Pardubicích jakoby symbolicky uzamknul bránu a nepustil ani gól. Poté pobral celkem čtyři trofeje za individuální výkony na Galavečeru extraligy a odjel na MS, které zakončil nepříliš vydařenou tečkou v semifinále s Kanadou. V létě se předpokládalo, že se vydá dobývat NHL v dresu “Letců“ z Philadelphie. Nestalo se tak, v Edenu proto mohla zavládnout velká radost. Bylo ale jasné, že tlak bude na Málka letos ještě větší – zopakovat totiž životní sezónu půjde asi těžko. Sympatický brankář je na to připraven a počítá s tím, že nejen média budou srovnávat jeho výkony s těmi předchozími. To už je prostě úděl sportovců.

Na čele brankářských statistik byste ho zatím hledali marně, je dokonce až za elitní desítkou. Nezáří tolik, jak byli všichni zvyklí a asi ani není v ideální pohodě. Úvahy typu co se s ním děje ale nejsou úplně na místě. Je také jen člověk. “Každý byl loni zvyklý, že jsem dostával jen jednu branku a vyhrávali jsme. Teď když jich dostanu dvě a víc, hned se začíná mluvit o krizi.“ Na celých šest zápasů se dokonce posadil jen na střídačku, třikrát byl střídán. Nejhůře mu asi bylo v Pardubicích, kde v prestižním duelu vydržel na ledě jen necelých devět minut a po třech brankách šel ven. Vladimír Růžička ho však několikrát neváhal podpořit slovy, že stále zůstává jedničkou Slavie. Zároveň dodává, že je dobré vědět, i pro Romana, že je tady schopný náhradník v podobě Lukáše Hronka. Neznamená to však, že by Roman Málek ztratil něco ze svého umění. Nechyběl např. na obou reprezentačních akcí na ČP Cupu ani na Karjale. Zazářil především ve Finsku, kam jel přitom až jako náhradník.

Lukáš Hronek zatím “chytá“ šanci za pačesy. Možná ani on sám nečekal, že se dostane tak často do brány. Ze 26 duelů se do ní podíval devětkrát, z toho šestkrát už od začátku. Poprvé se v brance Slavie v letošní sezóně objevil ve 14.kole v Třinci, kdy za stavu 0:4 vystřídal Málka na třetí třetinu. O dva dny později se situace přibližně opakovala doma s Libercem, s tím rozdílem, že to bylo za vyrovnaného stavu 2:2. Hronek už neinkasoval a dovedl tým k vítězství v prodloužení. Od té doby se stal na čtyři zápasy jedničkou Slavie, s bilancí tří vítězství a jedné remízy. Do branky se poté postavil opět ve 23.kole ve Vsetíně, jak jinak než vítězně. O dvě kola později šel ve šlágru podzimu v Pardubicích do klece za nepříznivého stavu 0:3. V Duhové aréně předvedl skvělý výkon, ze 37 střel prošla za jeho záda jen jediná a občas vykouzlil zázračný zákrok, přálo mu i štěstí v podobě tyček. Na povedený zápas navázal i v 26.kole doma s Jihočechy. Další šanci by mohl dostat i v nejbližším utkání proti Třinci. Nijak to však nepřeceňuje: "Jedničkou je pořád Roman." Neznamená to však, že by nechtěl chytat. V permanenci se udržuje i občasnou výpomocí v prvoligové Dukle Jihlavě.

Jedenadvacetiletý mladík je určitě příslibem do budoucna, otci – bývalému brankáři snad dělá radost. Do extraligy poprvé nakoukl před dvěma lety při dlouhodobém zranění Romana Málka. Už tehdy ohromil hokejovou veřejnost, která poznávala další talent ze slávistické líhně. Loňská sezóna už tak vydařená nebyla, ve Slavii se do branky moc nedostával a hostování v Litvínově také nebylo úplně ideální. Letos dává pádnou odpověď i svému trenéru Jaroslavu Holíkovi z reprezentační dvacítky, který na něj tak trochu hodil neúspěch na domácím šampionátu v Pardubicích a v Hradci Králové na přelomu let 2001-02, kde působil “Hróňa“ v roli jedničky. V extralize má letos skvělou bilanci - z devíti utkání průměr 1. 32 branky na zápas a 95, 67 %!

Pro pohodu týmu je skvělý především vztah obou brankářů, který funguje na kamarádské bázi - oba si dobře rozumí. Slavia tak disponuje kvalitní brankářskou dvojicí, kterou jí leckterá mužstva můžou jen závidět. I díky jejich výkonům je Slavia podle počtu obdržených branek druhá nejlepší v extralize (průměr 2. 12 na zápas).

Jak si vedou posily?

Na podzim stihl Vladimír Růžička už udělat dvě výměny, pokaždé se jednalo o útočníky. Z trápícího se Liberce přišel slovenský kanonýr Radoslav Kropáč, Slavie za něj obětovala Leoše Čermáka. Další změnou byl odchod Jana Fadrného do Českých Budějovicích, do Prahy se stěhoval Michal Vondrka.

Velká očekávání provázela především příchod Radoslava Kropáče, který dostal za úkol vylepšit špatnou střeleckou potenci týmu. Hned ve své premiéře v Třinci se gólově prosadil, byl to však jen čestný úspěch Slavie a body nepřinesl. Branky v domácím prostředí se dočkal až na třetí pokus, kdy v 18.kole dvakrát překonal znojemského Orla Tomáše Dubu. Z třinácti utkání za Slavii má bilanci tři branky a dvě asistence, pro porovnání – v Liberci si ve stejném počtu utkání “vystřílel“ sedm bodů (3+4). Zatím si tedy pohoršil, ale jeho čas by teprve měl přijít. Ve spolupráci s technikem Patrikem Martincem tvoří nebezpečný tandem ve druhém útoku, který by tak aspoň občas mohl ulevit první řadě kapitána Beránka.

Mladý útočník Michal Vondrka přivítal přestup do Slavie s otevřenou náručí, na jihu Čech se necítil dostatečně využitý. Své dobré naladění dává najevo po každém zápase, kdy je zpovídaný novináři. V osmi utkání za České Budějovice vstřelil jednu branku, ale důležitou – znamenala první vítězství Jihočechů v sezóně. Slávistickým fanouškům se poprvé představil v 16.kole doma se Zlínem. V dalších dvou domácích zápasech se už prosadil i střelecky. Proti Znojmu se blýsknul krásnou střelou švihem z kruhů, proti Kladnu parádním sólem a kličkovanou skrz hostující obranou. Akce se dostala i do nominace České televize na Deli Zletou helmu a za určené kolo dokonce dostala nejvíce hlasů od diváků. Dobře si porozuměl v jedné řadě s dalším mladým “drzounem“ Jakubem Klepišem. Znamená oživení pro hru mužstva, dvě pěkné branky jistě potěšily každého diváka. Snad se dalších povedených akcí dočkají ještě v hojnější míře.

Statistický koutek

Úspěšnost střelby (v extralize)
Slavia   944 střel (2.) – 75 gólů (4.) – 7, 94 % (5.) 
Přesilovky
Slavia   138  - 18 vstřel.gólů – 13, 04 % (5.)
Oslabení
Slavia   133 – 16 inkas.gólů – 87, 97 % (6.)
Vítězné branky (v prodloužení)
4 – David Hruška, 2 – Michal Vondrka, Radek Dlouhý, Michal Sup, 1 – Josef Beránek, Jan Novák, Leoš Čermák, 1 (1) – Milan Kopecký

První branka v zápase
4 – Josef Beránek, Michal Sup, 2 – David Hruška, Milan Antoš, 1 – Petr Kadlec, Ivan Droppa, Radoslav Kropáč, Petr Jaroš

Shutouty
2 – Roman Málek (7.kolo na Kladně, 13.kolo v Č.Budějovicích)
1 – Lukáš Hronek (dohrávka 11.kola v Litvínově)

Železní muži
Všech 26 zápasů odehráli - Jan Novák, Dominik Graňák, David Hruška, Josef Beránek, Michal Sup, Jakub Klepiš, Radek Dlouhý a Radoslav Kropáč (z toho 13 za Liberec)

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více