Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
28. listopadu 2003

Slavia načne s Oceláři druhou polovinu základní části

Druhou polovinu základní části otevřou hokejisté Slavie Praha v sobotu televizní dohrávkou 27.kola proti Třinci. S Oceláři ještě s jako jediným soupeřem nezískali slávisté v sezóně ani bod. V 1.kole si hosté ze severu Moravy odvezli z Edenu vítězství 3:0, když všechny tři branky padly ve třetí třetině. Ve 14.kole ani podruhé nestačila Slavia na svého soupeře a prohrála 1:4, čestný úspěch dala ve své premiéře posila z Liberce Radoslav Kropáč. Slávisté mají Třinci každopádně co vracet, atraktivní souboj třetího celku s pátým by mohl přinést kvalitní podívanou. V Edenu se začíná od 17:00, zápas můžete nejlépe sledovat přímo na zimním stadionu, podporu fanoušků budou slávisté potřebovat. Pro pohodlnější z diváků je tu přímý přenos České televize nebo on-line na těchto stránkách.

Náš soupeř
Klub založen: 1929
Trenéři: Pavel Marek a Aleš Mach
Největší úspěchy: 2.místo 1998, 3.místo 1999
Posledních pět let: 4. 8. 9. 6. 3.
Internet: www.hcwerk.cz
Hvězdy týmu: Richard Král, Zdeněk Skořepa, Pavel Janků

ZE SLÁVISTICKÉHO TÁBORA

Pohled na marodku

V posledním utkání proti Českým Budějovicím chyběli Slavii tři hráči základní sestavy. Dlouhodobě mimo hru je zkušený obránce František Kučera, který se úspěšně zotavuje z náročné operace ramene. Chirurgický zákrok dopadl dobře, sám zadák má obrovskou chuť do hokeje a návrat plánuje na polovinu či konec ledna. Z utkání 25.kola v Pardubicích, tedy přesně před týdnem, odstoupili pro zranění Kadlec a Tomica, oba pak proti Jihočechům nenastoupili. Obránce Petr Kadlec si ze souboje s Pardubicemi odnesl naražené rameno, o nic vážnějšího se snad nejedná. V týdnu však netrénoval a jeho start proti Ocelářům je nejistý. Pro útočníka Marka Tomicu skončil duel na východě Čech po nevybíravém zákroku Mikesky už v první třetině, po tvrdém nárazu utrpěl mírný otřes mozku. Trošku si hnul i s krční páteří a musel pár dní nosit límec na krku. Na zápas s Třincem by měl být už zpátky v sestavě, pravděpodobně na tradičním postu levého křídla vedle Patrika Martince a Radoslava Kropáče.

Kdo nastoupí v brance?

Těžký, ale určitě i na druhou stranu radostný rébus řeší trenéři na postu brankáře. Slávistické jedničce Romanu Málkovi nevyšel šlágr podzimu v Pardubicích, kde byl střídán již po devíti minutách a po třech inkasovaných gólech. Nepříjemnou situaci zvládl jeho kolega Lukáš Hronek na výbornou, skvělými zákroky dlouho hypnotizoval pardubické střelce a pomohl týmu dotáhnout stav na 3:3. Až v závěrečné třetině neodolal soupeřově přesilovce, byla to jediná ze 37 střel, která prošla za jeho záda. Důvěru dostal Hronek i o den později doma proti Českým Budějovicím, inkasoval možná branku z kategorie lacinějších, na výhře Slavie 3:1 to však nic neřešilo. Asistent trenéra Ondřej Weissmann ho také po utkání pochválil a naznačil něco pro zápas s Třincem. “Lukáš dnes chytal výborně. Samozřejmě, za ten týden se může cokoliv stát, ale pokud se nic nestane, tak zřejmě asi Lukáš Hronek v brance opět nastoupí.“ Je tedy pravděpodobné, že jedenadvacetiletý mladík bude strážit slávistickou svatyni i proti Ocelářům, den před zápasem však zůstával druhý z asistentů, Jiří Kalous, tajemný. “Kdo bude chytat, víme, ale neprozradíme to.“

Dočká se Slavia na třetí pokus premiérové výhry nad Třincem v sezóně?

Historická bilance mluví pro Oceláře, daří se jim lépe i v letošní sezóně. V 1.kole přijel Třinec na led úřadujícího mistra do Edenu a odvezl si po třech úderech ve třetí třetině vítězství 3:0 (Malinský, Jančařík, Král). V odvetě na severu Moravy nastoupil za Slavii poprvé Radoslav Kropáč, jeho gól ze závěru utkání už jen korigoval stav na 1:4 (Skořepa, Janků, Melenovský, R.Král – Kropáč). Zdálo by se, že letošní vzájemné souboje probíhají jasně v režii třineckých, ale většinou se jednalo o vyrovnané partie a rozhodovalo jen proměňování šancí. Slávisté budou chtít vrátit Třinci především prohru z 1.kola, která odstartovala jejich špatný úvod sezóny, kdy čekali na výhru do sedmého zápasu. “V obou předcházejících zápasech jsme měli spoustu šancí, ale neproměňovali jsme je. Věříme, že teď se to zlomí,“ uvedl pro ČTK Jiří Kalous. Druhá strana brzdí optimismus svých fanoušků. “Slavia je v optimální formě. Patří k favoritům celé ligy i tohoto utkání. V Praze můžeme jen překvapit,“ zní z třineckého tábora. Defenziva Ocelářů patří k nejhorším v extralize, to by mohla být voda na mlýn pro útočné komando nejproduktivnějšího hráče soutěže, slávistického kapitána Josefa Beránka.

Z TÁBORA SOUPEŘE

Po 1.polovině soutěže jsou třinečtí na pátém místě, pět bodů za Slavií a čtyři za Spartou. Těží především z domácího prostředí, kde získali 29 bodů. Prohráli jen s favority z Pardubic a ze Sparty, dva body si odvezly K.Vary a jeden bod Litvínov. Většinou však Oceláři vyhrávají těsným rozdílem o jeden dva góly, o tři branky porazili jen Slavii (4:1) a Č.Budějovice (také 4:1), nejvýraznější výhru si pak doma připsali v 25.kole proti Orlům ze Znojma (5:1). Naopak když Oceláři vyjedou ven, jsou jen poloviční – na kluzištích soupeřů mají bilanci 12 bodů, 4 výhry a 9 porážek. Jako už tradičně ofenzivně ladění svěřenci trenérů Pavla Marka a Aleše Macha dávají (3.nejlepší) i dostávají (2.nejhorší) plno gólů. Mužstvo zatím nepotkala žádná krize, působí vyrovnaným dojmem a jak už bylo zmíněno výše, na útočném projevu se v Třinci nic nezměnilo.

Jednička Lakosil je zpátky

Po zranění se do branky už vrátila jednička Vlastimil Lakosil, který Třinci chyběl skoro jednu celou čtvrtinu základní části. Do sezóny vstoupil skvěle - vychytanou nulou v Edenu, a byl strůjcem úspěšného začátku svého mužstva. V době jeho absence Třinci chvíli vypomáhal talentovaný mladík Marek Schwarz, po pěti zápasech si ho stáhla Sparta zpátky (nyní je však na hostování v Plzni). Šanci tak dostali další tři gólmani - Podolka, Horčička a z první ligy stažený Vojtek. Návratu Lakosila se už na severu Moravy nemohli dočkat, stalo se tak ve 22.kole na jihu Čech, kde Lakosil stylově vychytal svou druhou nulu sezóny. V posledním kole mu však slezské derby s Vítkovicemi moc nevyšlo.

Opěrnými sloupy zadních řad jsou zkušení beci Jiří Malinský (2+8) a Petr Jančařík (3+7). K těm ostřílenějším se dají ještě přiřadit slovenský internacionál Boris Žabka nebo ex-slávista Filip Štefanka. Jinak patří hra obranných řad ke slabinám Třince, podílí se na tom však celý tým. Vizitka 77 inkasovaných branek (průměr 2.96, horší už jsou jen poslední České Budějovice) není určitě nijak pozitivní.

Skořepa vede ofenzivní hrozbu

Naproti tomu vepředu se to v kádru Ocelářů jen hemží osobnostmi. Září především momentálně čtvrtý nejproduktivnější muž extraligy Zdeněk Skořepa, kterého si dobře pamatují i fanoušci ve Slavii. Spolu s dalším reprezentantem Zdeňkem Pavelkem (na Karjale se však výrazněji neprosadili) a na pravém křídle se zkušeným Pavlem Janků se už dostali do pozice první elitní řady. Lídrem Třince i nadále zůstává kapitán Richard Král, musí se však obejít už bez “dvojčete“ Marka Zadiny, který odešel do ruského celku Sibir Novosibirsk. Po boku Krále se do střelecké fazóny v posledních duelech dostává Marek Melenovský, naopak Václav Pletka se trápí. Oživením jsou výkony mladých talentů Rostislava Martynka, Richarda Bordowského a Jiřího Polanského. Spolu nyní vytváří třetí lajnu a už se dočkali srovnávání se známějšími "mladými puškami" ze Slavie a z Pardubic. Až ve čtvrté řadě zbývá místo pro "ranaře" Marka Ivana, který také hostuje v prvoligovém Havířově. Během reprezentační přestávky opustil Třinec 31-tiletý útočník Roman Meluzín (přestup do Slovanu Bratislava), na hostování do Liberce byl uvolněn Jiří Hašek. Výměnou za něj by měl na konec sezóny jako loni posílit Oceláře slovenský reprezentační bek Martin Čakajík.



Historická bilance v extralize
Slavia - Třinec   39,  15 - 4 - 20, 109:124 
Postavení v tabulce
3. Slavia     13 - 1 - 4 - 1 - 7    75:55   46
5. Třinec     13 - 0 - 1 - 1 - 11   79:77   41 
Co mají oba týmy společného
Dres Třince v minulosti oblékal zkušený obránce Jiří Kuntoš, za Slavii dříve hráli útočník Zdeněk Skořepa a obránce Filip Štefanka.
Poslední zápasy
Slavia - Č.Budějovice 3:1
Pardubice - Slavia 5:3
Slavia - Litvínov 1:3
Vsetín - Slavia 2:4
Slavia - Sparta 4:2
Vítkovice - Třinec 4:2
Třinec - Znojmo 5:1
Liberec - Třinec 4:1
Třinec - Zlín 4:3
Č.Budějovice - Třinec 0:5
Sestavy v minulém kole
Hronek - J.Novák, Pojkar, Kuntoš, Graňák, Kolařík, Staněk, Štrach - D.Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, P.Martinec, Klepiš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý - Vondrka, Antoš, Kvapil - Červenka Lakosil - Žabka, Jančařík, Houdek, J.Malinský, Jan Kudrna, F.Štefanka, Hunkes, Rob.Procházka - Janků, Skořepa, Pavelek - Melenovský, R.Král, Pletka - Bordowski, Polanský, Martynek - Zbořil, Vítek
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 12+19 = 31
2. Michal Sup 16+7 = 23
3. David Hruška 7+13 = 20
4. Jan Novák 5+11 = 16
5. Radoslav Kropáč 6+6 = 12
1. Zdeněk Skořepa 12+12 = 24
2. Zdeněk Pavelek 5+16 = 21
3. Pavel Janků 8+12 = 20
4. Marek Melenovský 10+9 = 19
5. Richard Král 6+10 = 16
Brankáři
Roman Málek 20 - 2.34 - 92,00
Lukáš Hronek 9 - 1.32 - 95,67
Vlastimil Lakosil 14 - 2.56 - 92,13
Marek Schwarz 5 - 2.57 - 93,14
Martin Vojtek 4 - 2.70 - 91,41
Michal Podolka 4 - 3.82 - 88,33
Luboš Horčička 2 - 5.45 - 84,62
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více