Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. listopadu 2003

Zkrotí Beránek liberecké Bílé Tygry?

Velice špatný začátek sezóny má za sebou nedělní soupeř Slavie. Oproti vysokým ambicím se Bílí Tygři Liberec pohybují v extraligovém podpalubí, ze kterého se jim však v posledních duelech daří unikat. Po výměně trenérů, kdy Josefa Jandače vystřídal na lavičce bývalý pardubický trenér Josef Paleček, se začínají liberečtí zvedat i herně. Čtyři zápasy v řadě vyhráli, takovou sérii na severu Čech ještě nezažili. Zkrotí Bílé Tygry slávisté v čele s kapitánem Beránkem, nejproduktivnějším mužem extraligy a Michalem Supem, nejlepším střelcem? Pod Ještěd odjede Slavia s velkou pravděpodobností znovu bez Petra Kadlece, v brance se dá očekávat nasazení Lukáše Hronka, chytajícího ve velké formě.

Náš soupeř
Klub založen: 1956
Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák a Jaroslav Nedvěd st.
Největší úspěchy: postup do extraligy 2002, 12.místo 2003
Posledních dva roky: 12. < postup do extraligy
Internet: www.hcbilitygri.cz
Největší osobnosti týmu: Oldřich Svoboda, Pavel Kašpařík, Václav Novák

Loňský nováček vstupoval do sezóny se smělými ambicemi, nahlas se mluvilo o cíli v podobě účasti v playoff. Posílený tým vypadal na papíře dobře, ale realita byla jiná. Ve 2.kola sice Bílí Tygři vyhráli doma nad úřadujícími mistry ze Slavie, na další výhru však čekali až do 9.kola ve Vsetíně. Ze tří bodů se poté radovali ještě o dvě kola později doma s Č.Budějovicemi. V dalším utkání přišel debakl v Litvínově 0:7. Liberecké trápila především koncovka, většinou sehráli vyrovnané zápasy a pro psychiku hráčů možná bylo horší, že se jednalo o těsné porážky. Celý klub navíc poznamenala lidská tragédie daleko přesahující hranice sportu v podobě úmrtí útočníka Pavla Kábrta.

Po 17.kole trápení vyústilo ve výměnu trenérů, Josef Jandač, jenž přivedl Bílé Tygry do extraligy, měl dlouho od vedení klubu důvěru, ale změna už byla prostě nevyhnutelná. Na jeho místo přišel bývalý kouč Pardubic, Josef Paleček. V prvním utkání pod jeho vedením Severočeši doma v prodloužení porazili Kladno 2:1. Následovaly remízy v Karlových Varech a s Plzní. Po očekávané porážce na Spartě přišlo domácí zklamání po porážce od Vsetína (2:3p). Ve 23.kole Bílí Tygři na ledě lídra z Pardubic neuspěli, ale pak už to přišlo. Po jedenácti zápasech a více než měsíci Liberec v extralize vyhrál v normální hrací době – odnesl to Třinec (4:1). Do kabiny to přineslo uvolnění a mužstvo se momentálně veze na vítězné vlně. V Českých Budějovicích, doma s Litvínovem a naposledy ve Vítkovicích Palečkovi svěřenci vyhráli a odpoutali se z poslední příčky tabulky. Tygři mají po 27.kolech stejně bodů jako Plzeň a Vsetín, na vytouženou metu zaručující boje v playoff ztrácí sedm bodů.

Pohled do tygří šatny

V době špatných výsledků se samozřejmě mluvilo pod Ještědem o uvažovaných výměnách hráčů, zvláště když vedení klubu v jednu chvíli vyjádřilo nespokojenost nad nasazením některých hráčů, to se týkalo především opor. Před zápasem 15.kola na Slavii se dokonce ocitli jen v hledišti nejzkušenější beci Nedvěd a Jiruš. Možná poslední šanci dostali v Edenu, kde nezklamali (Jiruš přispěl gólem k zisku bodu) a v týmu zůstali. Po první čtvrtině se v první velké výměně stěhoval právě do týmu úřadujícího mistra ze Slavie slovenský střelec Radoslav Kropáč, druhým směrem putoval bojovník Leoš Čermák. Během reprezentační pauzy přišel ze Vsetína na přestup útočník Petr Vampola a další změny nastaly posléze, v podobě hostování. Z Litvínova přišel obránce Martin Ťupa za jiného beka Angela Krsteva, do Znojma se stěhoval ještě nedávno kapitán Bílých Tygrů Michal Straka výměnou za slovenského útočníka Igora Rataje. Z Třince ještě dorazil urostlý forvard Jiří Hašek. Ten letos oblékl dres už třetího klubu, úspěšně hostoval už ve Vsetíně.

V brance se Bílí Tygři spoléhají na ostříleného Oldřicha Svobodu, kterého sice limitují při dirigování obrany problémy s hlasivky, ale i tak je v posledních duelech oporou týmu, i když se občas nevyhne laciným brankám. V 26.kole se při výhře 3:0 nad Litvínovem dočkal první nuly v sezóně. Slovenský reprezentant Martin Čakajík patří asi k největším postavám zadních řad Liberce, na závěr sezóny by však měl podle dohody posílit stejně jako loni Třinec. Vedle něj stále stoupají výkony mladého Jiřího Moravce, který mj. vstřelil v posledním utkání ve Vítkovicích dvě branky. S velkým očekáváním sledovali fanoušci návraty klubových odchovanců ze Sparty, Jaroslava Nedvěda a Valdemara Jiruše. Především výkony vysokého Nedvěda byly dlouho zklamáním, zdá se však, že už se dostává do formy. Jedním gólem, byť kuriózním, přispěl k výhře nad Litvínovem.

Nejproduktivnějšími útočníky jsou Pavel Kašpařík a Václav Novák. Jednu kompletní řadu vytvořily posily Jiří Hašek, Igor Rataj a Leoš Čermák. Všichni tři bojovníci přispěli výrazně ke čtyřem vítězstvím v řadě. V poslední době se také rozstřílel Lubomír Korhoň.

Kropáč a Čermák opět proti sobě

Po 13.kolech se dohodli manažeři Slavie a Liberce na výměně útočníků. Do Edenu zamířil slovenský střelec Radoslav Kropáč, na sever Čech bojovník Leoš Čermák, pro kterého je Liberec třetím angažmá v extralize. Loňskou sezónu strávil v ruském Novosibirsku. V premiéře za svůj nový klub vstřelil Kropáč čestný střelecký úspěch v Třinci, Čermák přispěl nahrávkou k remíze s Vítkovicemi. Hned v dalším kole je postavil los před pikantní záležitost, potkala se totiž Slavia s Libercem. V hlavách hráčů byl trejd ještě čerstvou záležitostí, v samotném duelu se nakonec ani jeden neprosadil. Slávisté vyhráli 3:2 v prodloužení.

Pro Radoslava Kropáče bude nedělní utkání znamenat návrat do Liberce, nyní už však ve slávistickém dresu. V rozhovoru těsně po trejdu přiznal, že bude bývalým spoluhráčům držet palce i nadále. V utkání v Edenu moc toužil dát gól, nakonec byl spokojený jen napůl. “ Určitě se budu chtít ukázat, doufám, že jim tam nějaký gól nasypu a se Slavii vyhrajeme,“ přál si den před utkáním s Libercem, které skončilo výhrou Slavie 3:2 v prodloužení. Dočká se branky ve Svijanské aréně? Ukázat se bude chtít určitě i druhý aktér výměny. “Nedělní utkání se Slavií pro mne bude mít velký náboj. Není nic příjemného nastupovat proti klubu, ke kterému člověka váže tolik vzpomínek, o to více se pak snažíte vyhrát. Utkání se neobejde bez nějakých prémií, budu muset klukům něco slíbit. Hlavně aby přišlo dost diváků a vytvořili nám podobnou atmosféru, jako proti Litvínovu,“ přeje si v rozhovoru pro liberecký web bývalý slávista Leoš Čermák.

Statistiky:        SLAVIA            LIBEREC
Radoslav Kropáč   14 - 3+2=5  4 -5 /  13 - 3+4=7  8  -3
Leoš Čermák       12 - 1+3=4 14 +1 /  12 - 3+2=5  36 +1
Vysvětlivky: Počet zápasů, gólů+asistencí=bodů, trestné minuty, hodnocení +/-.

Leoš Čermák už vyhlíží nedělní utkání proti bývalým spoluhráčům ze Slavie ve Svijanské aréně.

Sestavy z posledního zápasu:

LIBEREC: O.Svoboda - Čakajík, J.Moravec, Jiruš, L.Šmíd, Nedvěd, Ťupa - Čermák, Rataj, Hašek - V.Novák, Kašpařík, S.Procházka - Rozsíval, Vampola, Korhoň - Verčík, Plodek, M.Hájek
SLAVIA: Hronek - J.Novák, D.Pojkar, Kuntoš, Graňák, Kolařík, Staněk, Štrach - D.Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, P.Martinec, Antoš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý - Klepiš, Vondrka, Tomica
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více