Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. prosince 2003

Mistr proti Spartě - jasný šlágr kola

P r a h a - V pořadí 46.pražské derby v extraligové historii je na pořadu posledního kola v tomto roce. Den před Silvestrem půjde kromě obvyklé dávky prestiže i o druhé místo v tabulce, na kterém je momentálně usazená Slavia, dva body před svým rivalem. Po vánoční pauze poslaly oba týmy svému soupeři výbornou vizitku, slávisté nasypali Karlovým Varům do sítě sedm branek, sparťané v Liberci jen o jednu méně. Prozatímní bilanci v letošní sezóně má lepší Slavia - v Holešovicích uhrála bod, v odvetě v Edenu po strhujícím boji vyhrála 4:2. Nejeden pražský divák by si úterní zápas se začátkem od 18:30 v T-Mobile aréně neměl nechat ujít. "Hokej se hraje pro lidi a co víc si můžou přát," zve fanoušky do hlediště hrdina posledního derby, Patrik Martinec.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 bandy hokej, 1909 hokejový klub
Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný
Největší úspěchy: 6krát mistr ligy (1953-54, 1990, 1993, 2000, 2002)
Posledních pět let: 3.< 1.< 2.< 1.< 4.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Michal Broš, Jan Marek, Viktor Ujčík

Hlasy trenérů před zápasem

"Musíme se vyvarovat zbytečných chyb a nepustit domácí do vedení, protože zápasy proti Spartě se jen velmi obtížně otáčejí. Také si musíme dát pozor na přesilovky, ty hrají domácí velmi dobře," přibližuje taktiku svého týmu před derby slávistický asistent Ondřej Weissmann. Zároveň doufá, že zápas přinese podobnou podívanou jako třeba v posledním derby v Edenu, kdy slávisté otočili výsledek z 0:2 na konečných 4:2. "Derby je vždy emotivní. Doufám, že i tentokrát přinese nasazení a kvalitní hokej. Pochopitelně bychom rádi druhé místo udrželi, ale do konce základní části schází ještě dost zápasů, takže to pro nás zase takový význam nemá," nedělá ze souboje o aktuální druhé místo v tabulce přílišnou vědu.

"Utkání nemá favorita, bude to vyrovnané," míní před derby v současnosti hlavní muž sparťanské střídačky, Kamil Konečný. "Zápas s Libercem se nám povedl, až mám obavu, aby mužstvo nepodlehlo uspokojení. Byli jsme v něm maximálně produktivní a podržel nás i Petr Bříza, na něhož budeme pochopitelně znovu spoléhat. Nečekám žádné brankové hody, naopak, každá chybička může být v takovém utkání rozhodující," upozorňuje. Oba týmy půjdou však do zápasu v podobné pozici, slávisté si totiž také se svým posledním protivníkem lehce poradili.

Z TÁBORA SOUPEŘE

Letošní Sparta připomíná ze všeho nejvíce polní lazaret než hokejový tým. Trenér Alois Hadamczik se od samého úvodu Tipsport extraligy musel vypořádat s absencí několika klíčových hráčů, přičemž v jednu chvíli byly na marodce kompletní dvě pětky. Jakýkoliv jiný tým by podobná skutečnost srazila na kolena, ne však Pražany disponující ročním rozpočtem 150 milionů korun. Díky druhé nejvyšší částce, větší rozpočet mají pouze Pardubice po podpisu smlouvy s firmou Moeller, si „železná Sparta“ mohla dovolit luxus v podobě šestatřiceti hráčů, kteří v jednu chvíli figurovali na soupisce extraligového „áčka.“ Těch, kdo pak oblékli černo-bílý dres, byla plná čtyřicítka!!! I přes zvýšenou fluktuaci figurovala Sparta po první čtvrtině s osmadvaceti body na druhém místě, se zanedbatelnou ztrátou dvou bodů na vedoucí Pardubice. V dosavadním průběhu Tipsport extraligy sparťané nikdy neopustili elitní kvarteto.

Trenér Hadamczik si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek práce. Na hráče, kteří mu letos prošli pod rukama bude vzpomínat pěknou řádku let. Spartě vydatně vypomáhal v rozjezdu nové sezóny Martin Havlát, jenž se později musel vrátit do Ottawy. Také další z hráčů, Petr Buzek, nedostal svolení k delšímu pobytu v nejvyšší soutěži, naproti tomu ale přišli do Holešovic Chabada s Bartečkem. Jakoby však byla letošní Sparta prokletá, slovenský útočník se ve svém druhém startu proti Pardubicím přidal k již tak početné marodce.

Pražané točili hráče jak na běžícím pásu, vrcholem bylo angažování mladého Vojtěcha Poláka z Karlových Varů pouze na jedno utkání, stejný osud potkal výměnu Svobody s Výtiskem. To ale nebylo nic proti dalšímu trejdu Schwarz – Sedlák. Oba hráči nastoupili v Praze za „své,“ přestože Schwarz již v té době působil na soupisce Plzně, ihned po utkání si opět vyměnili místa a mladý brankář, jenž si letos vyzkoušel také barvy Třince, odcestoval zpět do západních Čech. Kuriózní situaci, kdy se ještě nesvlečený, v plzeňském dresu, Zdeněk Sedlák hlásil po utkání trenéru Hadamczikovi, budou mít všichni ještě dlouhou dobu ve své paměti…

S příchodem nového roku se však na Spartě konečně začíná dávat kádr do kupy. Hadamczikovi svěřenci dokonce porazili po tříletém marastu Pardubice, a to na jejich ledě. V dalším duelu sice podlehli doma Litvínovu, důvod k radosti ale přesto měli, neboť se na ledě vůbec poprvé v letošní sezóně objevil Viktor Ujčík. Ten má po svém návratu na led fantastickou bilanci - v extralize se trefil i ve svém druhém startu v Liberci, celkem má bilanci 2+2. K tomu přidal ve čtyřech zápasech v mateřském klubu Dukle Jihlava, kde se rozehrával, čtyři góly. Otázka startu tak před derby visí zejména nad obránci Liborem Procházkou a Pavlem Šrekem, hrát by neměli Ton, zranění doléčuje také Petr Havelka. Nově přibyl na marodku Jan Marek, který si už z Baltiky přivezl virózu a zápas v Liberci nedohrál. Tým již dříve opustil Martin Richter, do Karlových Varů odešel Jiří Jantovský, který si během svého působení v Holešovicích řekl o stálé místo v extralize.

Hlavní zásluhy na dosavadních úspěších lze hledat opět u osvědčených borců. Gólman Bříza figuruje ve svých devětatřiceti letech stále mezi extratřídou, čtyři vychytané nuly ho řadí spolu se znojemským Dubou na první pozici. Také Josef Řezníček po svém příchodu z Plzně patří mezi nejlepší hráče, páté místo v kanadském bodování obránců je toho pádným důkazem. Vše pak jen podtrhuje na druhém místě v tabulce produktivity Jan Marek, Broš s Kratěnou si udržují stálou formu a nalezneme je ještě v první patnáctce. Před utkáním v Liberci byl do Plzně uvolněn Martin Paroulek.

V nadcházejícíh zápasech se Sparta musí také obejít bez čtyř mladíků - náhradního brankáře Pöpperleho a útočníky Šindela, Vondráčka a Hromase, kteří reprezentují na mistroství světa juniorů ve Finsku. Ze stejného důvodu chybí Slavii útočník Jakub Klepiš. Navíc se ale Sparta musí obejít ještě bez svého stratéga, trenéra Aloise Hadamczika. Úlohu hlavního kouče tak na svých bedrech ponese asistent Kamil Konečný.

Nejlepší střelci v historii derby:

15 - Jan Hlaváč, Jiří Zelenka (oba Sparta) 
14 - Richard Žemlička (Sparta)
13 - Vladimír Růžička (Slavia)
12 - Ondřej Kratěna (Sparta)
9  - Michal Sup (Slavia)

O extraligové historii derby pražských "S" do sezóny 2001/02 více zde

O semifinálové sérii Slavia - Sparta v sezóně 2002/03 více zde



Historická bilance v extralize
Sparta - Slavia    45   24 - 5 - 16  138:113 
Postavení v tabulce
2. Slavia    34     17 - 2 - 4 - 2 - 9   103:73   61
3. Sparta    34     18 - 0 - 3 - 2 - 11   97:75   59 
Doma/venku
Sparta    17      10 - 0 - 3 - 2 - 2   56:33  35
Slavia    17       6 - 1 - 3 - 1 - 6   43:37  24
Co mají oba týmy společného
Ve Spartě ze současného slávistického kádru hráli František Kučera (momentálně zraněný), Michal Sup a Patrik Martinec. Naopak své hokejové kořeny v Edenu mají brankář Petr Bříza a mladý útočník Jakub Šindel. Jednou z nejvýraznějších osobností historie Slavie je kanonýr Viktor Ujčík.
Poslední zápasy
Liberec - Sparta 1:6
Sparta - Litvínov 1:3
Pardubice - Sparta 1:2
Sparta - Třinec 1:2p
Č.Budějovice - Sparta 1:4
Slavia - K.Vary 7:1
Kladno - Slavia 2:1p
Slavia - Plzeň 6:2
Znojmo - Slavia 5:2
Slavia - Vítkovice 5:3
Sestavy v minulém kole
Bříza - Sloboda, Řezníček, J.Kasík, Srdínko, Výtisk, Jan Hanzlík - Kratěna, Broš, Chabada - Bartečko, Marek (44.Dragoun), Tomajko - Ujčík, Šimíček, Sedlák - Vrbata, Bakus, Špilár Málek - J.Novák, Kolařík, Kadlec, D.Pojkar, Kuntoš, Graňák, O.Staněk - D.Hruška, J.Beránek, Sup - Kropáč, P.Martinec, Antoš - Jaroš, Vondrka, R.Dlouhý - Kvapil, M.Kopecký, Tomica - Červenka
Nejproduktivnější hráči
1. Jan Marek 33 13+19 = 32
2. Michal Broš 30 10+19 = 29
3. Ondřej Kratěna 28 12+13 = 25
4. Josef Řezníček 34 6+10 = 16
5. Zdeněk Sedlák 34 6+9 = 15
1. Josef Beránek 34 13+30 = 43
2. Michal Sup 34 21+10 = 31
3. David Hruška 34 11+16 = 27
4. Milan Antoš 33 8+14 = 22
5. Patrik Martinec 24 8+13 = 21
Brankáři
Petr Bříza 34 - 2.05 - 93,69
Marek Schwarz 2 - 5.00 - 88,89
Roman Málek 22 - 2.28 - 92,12
Lukáš Hronek 16 - 1.83 - 94,34
Autor Radek Šenk, Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více