Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
7. ledna 2004

Bitva červenobílých rivalů opět vzplane

Od památné finálové série z loňské sezóny se oba rivalové, vyznávající stejné klubové barvy, potkali v extralize už dvakrát. A pokaždé se měli diváci na co dívat, slávisté budou určitě chtít navázat na své první vystoupení v Edenu. Domácí prostředí zatím hrálo v zápasech velkou roli, druhý zápas a šokující úvod Pardubic v Duhové aréně mohli diváci po celé republice vidět v přímém přenosu v televizi. Na lídra tabulky, HC Moeller Pardubice, ztrácí po 37.kolech úřadující mistr ze Slavie sedmnáct bodů. Ani to však neubírá na atraktivnosti souboje, který v posledních letech dělá hokeji povětšinou kvalitní "reklamu".

Náš soupeř
Klub založen: 1923 jako LTC Pardubice
Trenéři: Miloš Říha a Jiří Seidl
Největší úspěchy: mistr ligy 1973, 1987 a 1989
Posledních pět let: 2.< 5.< 6.< 8.< 7.
Internet: www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Adam Svoboda, Michal Sýkora, Petr Sýkora, Jiří Dopita

Před zápasem

Kromě tradičního nádechu prestiže a rivality, kterou získaly souboje Pardubic se Slavií už od předloňského čtvrtfinále, půjde ve šlágru 38.kole i o nabytí na chvíli ztracené sebedůvěry. Obě mužstva v posledních zápasech moc své fanoušky nepotěšily a hlavně mužstvo lídra z Pardubic si pohrálo s podporou věrného (a také nejpočetnějšího) publika. Slavia doma překvapivě prohrála s tehdy předposledním Vsetínem, Pardubice jí o dva dny později napodobily, když v Duhové aréně podlehly posledním Jihočechům v prodloužení.

Jak to už u nás bývá, hned se vyrojily různé spekulace a pochybnosti o "čistotě" těchto duelů, reakce některých fanoušků na klubových stránkách o prodání zápasu pardubický GM Zbyněk Kusý důrazně odmítl. Přesto si všichni na východě Čech uvědomovali, že podali nejhorší výkon sezóny, za který se také svým fanouškům omluvili.

V Edenu budou Perníkáři určitě mocně toužit po nápravě a pomoci by jim v tom mohl i Jiří Dopita, který si odnesl ze zápasu s Českými Budějovicemi zranění - prasklou kůstku na palci nohy. Původně se jeho absence odhadovala na několik dní. "Uvědomujeme si, že náš výkon proti Českým Budějovicím nebyl adekvátní postavení a jménu našeho klubu, a chceme to na Slavii odčinit. Všichni, proto i Jirka chce týmu pomoci a plánuje, že by to zítra zkusil. Zranění je sice bolestivé, ale otok ustupuje a dnes s námi Jirka dokonce chvíli na ledě trénoval," uvedl pro ČTK trenér Východočechů, Miloš Říha.

To slávisté měli za sebou dvě porážky v řadě (na Spartě a doma se Vsetínem), před utkáním v Litvínově navíc nechal Vladimír Růžička "vybuchnout" další přestupovou bombu, když vyměnil do Plzně jednoho z hlavních strůjců mistrovského titulu brankáře Romana Málka za navrátilce Aleše Krátošku a Zdeňka Šmída. Role jedničky a s tím spojená velká tíha zodpovědnosti tak padla na 21-letého Lukáše Hronka. Na severu Čech odmítla Slavia hrozbu krize a vyhrála 4:3 v prodloužení, když o vítězství v normální hrací době přišla až v posledních vteřinách. Zápas opět režírovala v současnosti nejúdernější řada extraligy Hruška - Beránek - Sup. Slávistický kapitán se kromě tradiční přípravy šancí trefil do "černého" i sám, střelecký půst ukončil po 9 zápasech. To kanonýr Michal Sup rozšířil svou bohatou sbírku gólů o další dva "kousky", včetně vítězné branky v prodloužení a na čele tabulky střelců tak má 25 branek. Po 37.kolech už tak vyrovnal svou loňskou bilanci. K překonání vlastního rekordu (26) ze základní části 1998/99 mu chybí jen dva góly.

Ve třetí čtvrtině soutěže si zatím připsali slávisté do své bilance šest vítězství (dvě v prodloužení) a pět proher (1krát v prodl.) . Nevyrovnané výkony je už stály druhé místo. "Série posledních výsledků sice není nijak příznivá, ovšem herně to zase tak špatné nebylo. Věřím, že v Litvínově už jsme smůlu prolomili, a rádi bychom to potvrdili vítězstvím proti Pardubicím," řekl před atraktivním duelem 38.kola slávistický asistent trenéra Jiří Kalous. Na ledě by už neměli chybět obránci Petr Kadlec a Jiří Kuntoš, kteří nehráli na severu Čech kvůli zdravotním problémům, trápila je zvýšená teplota. Aleš Krátoška by měl opět vytvořit třetí útok spolu s Vondrkou a Tomicou.

Pardubice - titul nebo nic?!

Pardubice jsou společně se Spartou největším adeptem na titul v jedenáctém ročníku české extraligy. Po loňském druhém místě, kdy Perníkáři suverénně vyhráli základní část, ale ve finálové bitvě podlehli Slavii, na východě Čech na nic jiného než na první místo ani nemyslí. Hvězdná sestava, jeden z nejvyšších rozpočtů v lize, který ještě doznal navýšení po získání generálního partnera firmy Moeller, moderní hala s ideálním prostředím pro hráče, výborná podpora fanoušků, to vše podporuje předpoklady pro zisk trofeje. Mužstvo šlape zatím jako hodinky, žádný náznak toho že by se přetlak hvězd negativně projevil.

Pardubice jasně vládnou extralize, body sbírají pravidelně doma i venku. V průběhu sezóny dosáhly dokonce patnáctizápasové šňůry bez porážky. Tu ukončila v Duhové aréně ve 32.kole pražská Sparta. Perníkáři v poslední době několikrát zaváhali, před reprezentační přestávkou si ještě připsali druhou porážku v řadě v Třinci. Po Vánocích si sice doma poradili se Vsetínem i Litvínovem, ale další zápasy s Libercem a doma s posledními Č.Budějovicemi překvapivě prohráli v prodloužení. Zajímavou spojitost lze najít ve střelcích rozhodujících branek - v Liberci vybojoval pro domácí Bílé Tygry bod navíc Leoš Čermák, o dva dny později jej napodobil další ex-slávista Jan Fadrný. Především výkonem s Jihočechy své fanoušky svěřenci Miloše Říhy řádně rozlobili a tak berou nejbližší dva zápasy (v Edenu a doma s K.Vary) jako šanci na reparát.

Pohled do šatny Východočechů

Tým je doslova “prošpikovaný“ zvučnými jmény, vždyť třeba veterán a ikona klubu Otakar Janecký nastupuje na postu obránce. Osu týmu tvoří brankář Adam Svoboda, bratři Michal a Petr Sýkorové, exslávista Tomáš Divíšek, Ladislav Lubina a Jiří Dopita, který se po pomalejším rozjezdu už dostal do čela produktivity klubu. V reprezentaci více než v samotné extralize září útok “mladých pušek“ – Kolář, Koukal, Průcha. O kvalitě útočných řad svědčí i výmluvná bilance dvanácti elitních forvardů, z nichž jen Mrázek nemá na svém kontě jediný start za seniorskou reprezentaci. Ještě k tomu si vedení klubu mohlo dovolit na hostování do konce ledna uvolnit do Vsetína slovinského reprezentanta Tomaže Razingara.

Pardubičtí hokejisté ovládli nominaci na Utkání hvězd. Do první pětky výběru české extraligy zvolili fanoušci celkem čtyři zástupce z východočeského klubu - brankáře Svobodu, obránce Michala Sýkoru a útočníky Jiřího Dopitu a Petra Sýkoru.

Historická bilance v extralize
Slavia - Pardubice  49    22 - 6 - 21   127:133 
Postavení v tabulce
1. Pardubice      37     24 - 0 - 4 - 4 - 5    126:69   80
3. Slavia         37     17 - 3 - 4 - 2 - 11   113:84   63 
Co mají oba týmy společného
V Pardubicích hraje od minulé sezóny slávistický odchovanec Tomáš Divíšek.
Poslední zápasy
Kladno - Slavia 2:1p
Slavia - K.Vary 7:1
Sparta - Slavia 3:2
Slavia - Vsetín 4:5
Litvínov - Slavia 3:4p
Třinec - Pardubice 3:2
Pardubice - Vsetín 3:0
Pardubice - Litvínov 4:2
Liberec - Pardubice 3:2p
Pardubice - Č.Budějovice 1:2p
Sestavy v minulém kole
Hronek - Braniš, Kolařík, D.Pojkar, O.Staněk, J.Novák, Graňák - D.Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, P.Martinec, Antoš - Krátoška, Vondrka, Tomica - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý A.Svoboda (28.Barek) - M.Sýkora, Mudroch, Čáslava, Pácal, Podhradský, Janecký - T.Blažek, Dopita, Lubina - P.Sýkora, T.Divíšek, F.Mrázek - Jar.Kudrna, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 37 - 14+36 = 50
2. Michal Sup 37 - 25+13 = 38
3. David Hruška 37 - 12+17 = 29
4. Milan Antoš 36 - 9+15 = 24
5. Patrik Martinec 27 - 9+14 = 23
1. Jiří Dopita 35 - 15+18 = 33
2. Tomáš Divíšek 36 - 15+17 = 32
3. Petr Sýkora 35 - 14+17 = 31
4. Jaroslav Kudrna 36 - 11+12 = 23
5. Michal Sýkora 31 - 9+12 = 21
Brankáři
Lukáš Hronek 18 - 2.10 - 93,47
Roman Málek 23 - 2.31 - 92,06
Adam Svoboda 34 - 1.83 - 93,22
Alexandr Hylák 2 - 0.00 - 100,00
Martin Barek 3 - 2.71 - 91,04
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více