Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
9. ledna 2004

Šmíd nechce zklamat lidi okolo ani spoluhráče

P r a h a - V současnosti je to hlavní téma v Edenu. Po výměně Romana Málka do Plzně má úřadující mistr nejmladší brankářskou dvojici v extralize. Vladimír Růžička určil do role jedničky Lukáše Hronka, před kterým se tak otevírá obrovská šance, ale také s tím souvisí zvýšený tlak na jeho osobu. První velký test měl přijít ve šlágru 38.kola proti Pardubicím. Hronek v něm však vydržel v brance necelých jedenáct minut a téměř dokonale tak okopíroval předchozí duel v Duhové aréně, kde naopak střídal Málka. Za stavu 1:3 šel do slávistické klece nový muž, Zdeněk Šmíd. Z nelehké pozice se stala nakonec pohádka se sladkým happyendem, Slavia dokonala v prodloužení obrat a vyhrála 5:4. “Já jsem takovou atmosféru v týmu zažil naposledy na MS dvacetiletých,“ rozplýval se nad morální sílou celého mužstva šťastný a hlavně nečekaný hrdina zápasu.

Zdeněk Šmíd (23 let) nastoupil v letošní sezóně ještě v plzeňském dresu do pěti utkání, z nichž asi nevzpomíná rád třeba na duel 19.kola, kdy inkasoval právě od Slavie pět branek. V Plzni plnil roli dvojky, ale při hostování mladého Marka Schwarze se někdy nevešel ani na lavičku. V pondělí se však stal součástí největšího trejdu sezóny, když spolu s Alešem Krátoškou putoval do Edenu výměnou za Romana Málka, strůjce loňského úspěchu Slavie. Jedničkou byl jmenován Lukáš Hronek a předpokládalo se, že Zdeněk Šmíd mu bude krýt záda. Nakonec se juniorský mistr světa z roku 2000 dočkal premiéry v “sešívaném“ dresu ještě dřív než asi sám doufal. Ve druhém utkání, poté co duel v Litvínově jen sledoval z lavičky, vystřídal v 11.minutě za stavu 1:3 svého o dva roky mladšího kolegu. Jak už to nejen v pohádkách bývá, stal se jedním z hrdinů obratu proti lídrovi tabulky z Pardubic. Ve zbytku zápasu inkasoval už jen jednou z hole Petra Sýkory, i díky jeho přispění slávisté otočili skóre z 2:4 na 5:4 a tak se mohl po trefě Jana Nováka v prodloužení rozjet k radujícímu se klubku spoluhráčů. Na oplátku od nich přijímal gratulace k výbornému výkonu.

Věřil jste, že se už v prvním zápase doma dostanete do branky? Přecejen karty mezi vás s Lukášem Hronkem byly rozdány jasně dopředu.
Já jsem nad tím tak nějak neuvažoval, prostě jsem tady od toho, když se to takhle vyvine, abych tam šel a podal co nejlepší výkon. Já se budu dál snažit, když ta šance přijde a dostanu se tam, nezklamat lidi okolo ani spoluhráče.

S jakými pocity jste šel v 11.minutě do brány?
Samozřejmě jsem to nečekal, bohužel pro nás se ten zápas vyvíjel ze začátku, tak jak se vyvíjel. Nehráli jsme asi tak dobře zezadu koncentrovaně, napadali nám tam branky, za které Lukáš absolutně nemohl. Potom jsem tam nastoupil já, snažil jsem se podat co nejlepší výkon a kluci mi v tom pomohli, dobře bránili a že se to povedlo takhle otočit, to je paráda.

Od stavu 1:3 se dostala Slavia do útlumu, co bylo tak nejdůležitější pro vývoj zápasu, aby se nestal jasnou záležitostí Pardubic?
Hlavní bylo neinkasovat do konce třetiny, a pak bylo dobré, že Aleš Krátoška dal na začátku druhé třetiny rychlý gól na 2:3, tím jsme se dostali zpátky do hry a Pardubice znervózněly. Tady prostě Slavia ukázala svou obrovskou sílu, kterou má. To jsem až koukal.

Kromě úvodních minut dneska musela Slavia neustále dotahovat náskok soupeře, ale např. za stavu 2:4 ve třetí třetině už to nevypadlo dobře. Vy už jste to nakousl, stála skutečně za obratem velká morální síla mužstva?
Já už jsem tohle dlouho nezažil, jsem strašně rád, že jsem se dostal do takového týmu s takovou morálkou. To už je vidět v šatně, když jsem se tam objevil poprvé, že ti hráči jsou ochotni pro vítězství udělat všechno, chodí tam do toho po hlavě. Já jsem vlastně podobnou atmosféru zažil naposledy na Mistrovství světa dvacetiletých.

Kdy vám bylo v zápase nejhůř nebo jaké nebezpečné situace vám utkvěly v paměti?
Tam byly asi dvě tyčky, ale říkám, kluci pak hráli velmi dobře dozadu, strašně mi to ulehčili. Nebylo tam zas tolik extrémních situací, aby tam jezdili sami, to tedy v žádném případě. Kluci mi tu premiéru hodně ulehčili.

Jediný gól jste inkasoval po bleskově využité přesilovce po tvrdé ráně Petra Sýkory od modré čáry. Dalo se tomu zabránit?
Je to škoda, já jsem si vlastně na tu střelu ještě sáhnul hokejkou, bohužel jsem to už nestačil vytlačit mimo bránu. Sehráli to dobře.

Přesto, nepřekvapila vás rychlost s jakou to Pardubice sehrály?
Udělali to velmi dobře, dneska přesilovky, kdy se ty týmy dobře znají, rozhodují. Prostě perfektně to sehráli, bylo to rychlé, nahrávka, hned střela z první. Takhle góly padají. Byl to nádherný zápas a to k tomu patří.

Pozoroval jste na Pardubicích, že mají speciální motivaci proti Slavii, oplatit jí hlavně to loňské finále?
Já si myslím, že speciální motivaci měly oba týmy. Prostě v té extralize kralují jak Pardubice tak Slavia a pro ten hokej je to jedině dobře. Dneska tady byla fantastická atmosféra a myslím, že se hrál hokej nejvyšší kvality.

Když se to tak celkově zhodnotí, premiéra ve Slavii asi nemohla dopadnout lépe, že? Výhra nad Pardubicemi doma před vlastními diváky….
Přesně tak, nějaké zápisné mi asi starší hráči ještě sdělí, ale samozřejmě že to člověk dá rád.

Myslíte, že dnešní zápas může změnit vaší pozici ve Slavii?
To určitě ne, tady má svou pozici Hroňa, který se jí tady budoval už hodně dlouho. Já jsem tu od toho, když se stane to co dneska, abych tam šel a týmu pomohl.


Lukáš Hronek si s kamarádem Romanem Málkem sdělovali dojmy: “Užij si to - Byl jsem tam o tři minuty déle.“

Pro Lukáše Hronka (21) skončil zápas už v 11.minutě. V pondělí se stal jedničkou Slavie a tak měl určité jiné představy o prestižním duelu s vedoucím celkem extraligy z Pardubic. Právě na ledě východočeského rivala se možná pro něj zlomila sezóna, když už v 8.minutě utkání 25.kola střídal za stavu 0:3 Romana Málka. Teď se “Hroňovi” stalo prakticky to samé. Během tří minut inkasoval tři branky: Nejdříve nestačil na jemnou teč Blažka, poté zakončil pěknou kombinaci pardubických “mladých pušek” do prázdné brány Kolář a o pár vteřin později poslal Hronka na střídačku druhým pokusem po nájezdu zkušený Lubina. Zbytek zápasu a skvělý obrat Slavie tak už 21-letý brankářský talent jen sledoval ze střídačky. Při odchodu ze šatny však vyhlášený kliďas přesto nepůsobil vůbec sklesle, i když v 11.minutě zápasu mu při kvapném odjezdu z ledové plochy nebylo příliš dobře po těle.

Cítíte zklamání ze zápasu?
Vždyť se vyhrálo (úsměv). Důležité jsou dva body.

Jaké byly bezprostřední pocity po vystřídání?
Tak dostat tři góly za tři minuty určitě není žádný med.

O střídání jste si řekl sám nebo šlo o rozhodnutí trenérů?
Zkusil jsem to poprvé. Koukal jsem na trenéra, co udělá. V jednu chvíli jsem myslel, že mě tam nažene zpátky.

Vzpomněl jste si přitom také na paralelu zápasu v Pardubicích, kde jste střídal Romana Málka pro změnu vy?
Pak už jo, na střídačce jsem to probíral a tak jsem si na něj taky vzpomněl.

Co se tak brankáři honí hlavou, když musí předčasně usednout pod “deku“?
Tak já jsem si snažil vzpomenout na ty góly, jak to bylo a co jsem mohl udělat líp. Pak už jsem to hodil za hlavu a podíval jsem se na kluky a na hokej (úsměv).

Přišel jste na něco, co šlo udělat líp?
Nevím, bylo to trošku smůlovaté. Možná ten první gól k té tyčce, to jsem možná mohl vyjet blíž.

Byl jste třeba před dnešním zápasem více nervózní, pod dojmem vaší nové role ve Slavii?
Ne vůbec, cítil jsem se výborně, možná to pak bylo i trochu tím. Chtělo se mi chytat a porazit je, asi jsem byl trošku přemotivovaný.

Přesto asi byl dnešní zápas důležitý, protože vlastně začínáte novou éru po Romanu Málkovi na postu slávistické jedničky. Skutečně to s vámi nic nedělalo?
Už jsem chytal v Litvínově, kde to bylo celkem dobré. Nemyslím si, že jsem měl dneska udělat další kroky. Rozhodně jsem chtěl vyhrát a určitě mě mrzí, že jsem to nedochytal, když se nakonec vyhrálo.

Vnímal jste během zápasu ironické skandování pardubických fanoušků “Kde máte Málka?“ a naopak reakce slávistického “kotle“, který jeho jméno několikrát vyvolával?
Já jsem něco podobného zažil už v Berouně, kde to bylo takhle s brankářem Ježem a to bylo mnohem horší. Já se tady divákům nedivím, Roman odvedl pro Slavii kus práce, takže je jasné, že vzpomínky na něj budou jen v dobrém. Něco podobného bylo i loni, když odešel Viktor Ujčík. Pamatuji si, že diváci i protestovali, na to mají nárok. Já se na to nedívám a soustředím se jen na svůj výkon, nic jiného mě nezajímá.

Zůstáváte s Romanem nějak v kontaktu?
Teď jsem s ním mluvil, akorát mi volal. Byl rád, že vyhráli (Plzeň-Sparta 7:3 – pozn.aut.), první třetinu měli dva dva, pak jim dali góly a že to je Sparta, tak byl šťastný. Já jsem mu dnešní zápas také popisoval, tak se smál, ať si to prý užívám (úsměv). Já jsem mu na to říkal, že jsem vydržel v brance o tři minuty déle než on tenkrát v Pardubicích (úsměv).

Nepoděkoval jste mu také zato, že vlastně díky Plzni se Slavii opět podařilo přeskočit sparťany v tabulce?
Tak na to jsem zapomněl, ale řekl jsem mu, že ještě zítra zavolám, tam mu určitě poděkuji (úsměv).

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více