Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. ledna 2004

Ptejte se Lukáše Hronka

Mladý sympaťák v civilu působí spíše dojmem studenta univerzity než muže, který na sebe nechává den co den pálit obrovskou rychlostí tvrdé rány kusem gumového "nesmyslu". Už v pěti letech se postavil do hokejové branky, možná po vzoru svého otce, bývalého gólmana. Od té doby ušel pořádný kus cesty. V devatenácti letech se dočkal debutu v extralize, nyní o další dva roky později před ním stojí nová výzva. Dovést jako brankářská jednička úřadujícího mistra k dalšímu úspěchu. Lukáše Hronka se můžete ptát (zatím) do čtvrtka 22.ledna.

LUKÁŠ HRONEK se narodil 30.5. 1982. S hokejem začínal v pěti letech a první hokejové krůčky dělal ve Slavii pod dohledem svého otce, bývalého brankáře. Je plně spjat s červenobílým dresem Slavie, po účasti na MS “18“ v roce 2000 dostal v sezóně 2001/02 první příležitost v extralize. Stalo se tak v domácím utkání s Českými Budějovicemi, kdy střídal v samém závěru zraněného Romana Málka (zlomená čelist). Celkem nastoupil ve své první sezóně mezi dospělými k 21 zápasům, z toho dvakrát střídal i v playoff. A vedl si výborně, Slavia tak disponovala kvalitní brankářskou dvojicí. Prokázal hlavně pevné nervy, když dlouho dobu zastupoval zraněného Málka na postu jedničky. Na přelomu let 2001-02 startoval na MS “20“ v Pardubicích a Hradci Králové. Chyběl jen v úvodním duelu s USA, a ač moc gólů nedostával, tým dovedl jen k 7. místu, což bylo na domácí půdě velké zklamání. Trenér Jaroslav Holík pak trošku neprávem svedl většinu zodpovědnosti za špatný výsledek právě na slávistického brankáře.

V další sezóně se do branky moc nedostal, celé utkání odchytal v prvním derby sezóny na Spartě a skvělým výkonem pomohl Slavii vybojovat bod za remízu 1:1. Ze začátku naskočil do branky ještě v utkání v Karlových Varech, po pěti inkasovaných brankách však byl střídán. Větší zápasová zátěž ho čekala v prvoligovém Chomutově, kde dlouho hostoval. Koncem prosince se domluvila Slavia s Litvínovem na jeho hostování na severu Čech. Chemici právě přišli o svou jedničku Marka Pince, dohoda zněla do konce ledna. Po dobrém úvodu (v prvním utkání doma proti Zlínu nula) se však svezl se slabou formou mužstva a trenéři mu přestali dávat příležitost. V 38. kole se střetl i proti kamarádovi Málkovi, když do Litvínova přijela Slavia. Více důvodů ke spokojenosti měl Málek po vítězství 3:2 v prodloužení. Na severu Čech nastoupil k sedmi duelům, stejně jako v dresu Slavie. V playoff už pak zas kryl záda skvělému Romanu Málkovi a nakonec se radoval ze zisku mistrovského titulu, byť v playoff nenastoupil ani na minutu.

Do své třetí sezóny v extralize nevstupoval s přílišnými ambicemi. Počítal spíše se střídavými starty v prvoligové Jihlavě, kde také k několika zápasům nastoupil. Poprvé v extralize naskočil do branky až ve 14.kole v Třinci, kde střídal Romana Málka. Stejná situace se opakovala i o kolo později doma s Libercem. V dalších čtyřech zápasech dostal důvěru znovu. Zlom přišel v 25.kole, kde vydržel Roman Málek v brance jen necelých devět minut a po třech inkasovaných brankách ho trenér Vladimír Růžička vystřídal. Od té doby jednadvacetiletý gólman ovládl na celých osm kol slávistické brankoviště, skvělými výkony a výbornými statistikami se pasoval do role jedničky. Jeho formy si všiml i reprezentační kouč Slavomír Lener a nominoval ho do národního týmu na turnaj Baltika, kde nakonec neodchytal ani jeden zápas. Po vánoční pauze měl Vladimír Růžička ve Slavii dva vyrovnané gólmany, což vyřešil možná překvapivým tahem a vyměnil zkušenějšího Málka, jednoho z hlavních strůjců mistrovského titulu, do Plzně za Aleše Krátošku a Zdeňka Šmída. Pro "Hróňu" tak nastává nová kapitola - role jedničky úřadujího mistra.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více