Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
15. ledna 2004

Vydrží třinecká ocel nájezd Slavie?

Do posledního dějství dlouhodobé základní části vkročí slávisté na ledě svého nejvzdálenějšího soupeře, HC Oceláři Třinec. Třetí čtvrtina z hlediska výsledků příliš Slavii nevyšla, situace na rozhraní první čtyřky postupujících do playoff se řádně zamotala. Zápas třetí Slavie se sedmým Třincem je důležitý pro obě mužstva. Výhodou bude pro Oceláře domácí prostředí, kde získali zatím většinu svých bodů. Slavii, která venku naposledy vyhrála za tři body ve 23.kole ve Vsetíně, bude chybět vedle Kučery distancovaný útočník Dlouhý, v třineckém táboře zas řádí chřipka. Páteční duel 40.kola začíná v Třinci od 17:00.

Náš soupeř
Klub založen: 1929
Trenéři: Pavel Marek a Aleš Mach
Největší úspěchy: 2.místo 1997/98, 3.místo 1998/99
Posledních pět let: 4.< 8.< 9.< 6.< 3.
Internet: www.hcwerk.cz
Hvězdy týmu: Richard Král, Pavel Janků, Marek Melenovský

Boj o playoff vrcholí

"Bude důležité, jak se nám bude dařit teď. Když to zase trošku nastartujeme a budeme kolem druhého třetího místa, bude se dařit mužstvu a nějak tak mě. Nemusí to být výborné, radši ať je to nějaký střed. Hlavně ať vyhráváme a udržíme místo v první čtyřce, to bude dobré pro tu přípravu na playoff. Pak bude v klidu mužstvo i já, všechno se hodí za hlavu," vyslovila přání do poslední čtvrtiny základní části nová slávistická jednička mezi tyčemi, Lukáš Hronek.

Už pět zápasů v řadě nedokázali slávisté vyhrát v normální hrací době. Bodové ztráty je ve třetí čtvrtině také stály náskok v tabulce, která se teď neobyčejně vyrovnala. Mezi druhým a pátým celkem je rozdíl jen tří bodů, Slavia na třetím místě má oproti pátečnímu soupeři Třinci k dobru sedm bodů. Zamotaná situace na rozhraní první čtyřky dává tušit, že se bude hrát o výhodu domácího prostředí ve čtvrtfinále playoff až do konce základní části. Slavia coby úřadující mistr v posledním duelu Davida s Goliášem propadla a prohrála na ledě posledního celku z Českých Budějovic 0:3, když na jihu Čech nedokázala vstřelit gól ani ve druhém vzájemném zápase. Fanoušci očekávají nápravu. “Třinec je hodně těžký soupeř, ale pokud navážeme na výkon proti Pardubicím, mohli bychom uspět,“ nabádá své svěřence asistent trenéra Ondřej Weissmann (foto). Skvělý zápas proti Východočechům v 38.kole určitě utkvěl v paměti všem fanouškům v Edenu.

Na severu Moravy bude Slavii stále chybět František Kučera, který však už trénuje na ledě a chystá se na návrat, ke kterému by mělo nejpozději dojít v únoru po reprezentační přestávce. Stoprocentně nebude hrát ani útočník Radek Dlouhý, který dostal v Českých Budějovicích druhý velký trest v sezóně a to znamená automaticky stop na jeden zápas. Otazníky jsou také nad startem Marka Tomicy, který v týdnu bojoval s angínou.

Třinec v současné době trápí problém chřipkové epidemie, který se postupně přenáší z hráče na hráče. Nově virus sklátil Martynka, v pořádku nejsou ani Melenovský či Žabka, nad dalšími hráči visí otazník. “Pořád se toho nemůžeme zbavit. Znovu až před utkáním bude jasno, koho budu vlastně moct postavit do zápasu,“ žehral na zdravotní problémy uvnitř mužstva v rozhovoru pro ČTK trenér Ocelářů, Pavel Marek. Navíc v posledním utkání podlehl Třinec doma svému regionálnímu rivalovi z Vítkovic 1:2. Domácí prostředí je přitom hlavní zbraní třineckého souboru. Venku je totiž poloviční. ”Musíme eliminovat hlavně útočnou sílu Slavie. Další ztráta by byla už velice nepříjemná,” uvědomuje si Marek. Tabulka se začíná vyrovnávat a tak lze páteční duel směle nazvat jako boj o šest bodů.

Vzájemná bilance

V Třinci čeká slávisty vždy horká půda. Během devíti sezón tam dokázala v normální hrací době vyhrát jen dvakrát ze 17 pokusů. Z části za to možná může dlouhé cestování do nejvzdálenějšího místa, kam Slavia v extralize putuje. K tomu se přidává tradiční nápor ze začátku utkání a vůbec velká ofenzivní síla Ocelářů, kteří jsou povětšinou hnáni bouřlivým publikem. Aby to snad nebylo slávistům líto, své role si obě mužstva otáčejí v Edenu, kde třinečtí v letošní sezóně vyhráli po dlouhých pěti letech.

Bilance Slavie v Třinci (zákl.část.):
TRI – SLA  17   12 – 0 – 2 – 1 – 2

Výhry Slavie:
4.kolo 1997/98: TRI-SLA 3:7 (Daňo, Kontšek, Kaděra – Ujčík 3, Růžička, Poukar, Kucharčík, Sup)
46.kolo 2001/02: TRI-SLA 4:5p (J.Marek 2, L.Procházka, R.Král – Branda 3, Ujčík 2)
21.kolo 2002/03: TRI-SLA 3:5 (R.Král, Pletka, J.Marek – Sup 2, Krátoška, Kadlec, Hruška)
Zajímavostí je, že o dvě ze tří výher Slavie na třineckém ledě se zasloužil vždy jeden hráč hattrickem – nejdříve Viktor Ujčík a o čtyři sezóny později Daniel Branda.

Letošní výsledky – v úvodním kole základní části přijel Třinec na led mistrovské Slavie, pro kterou to byl první zápas po památném sedmém finále v Pardubicích. Pomyslné dozvuky oslav překazili Oceláři ve třetí třetině, kdy ve vyrovnaném zápase rozhodli ve svůj prospěch třemi góly - 0:3 (41. Malinský, 42. Jančařík, 49. R. Král). Velkou zásluhu na vítězství Třince měl brankář Lakosil, kterého domácí střelci ani jednou nepřekonali. K odvetě na sever Moravy přijela Slavia s novou posilou, Radoslavem Kropáčem (foto), který přišel výměnou za Leoše Čermáka z Liberce. Slovenský střelec se v závěru utkání sice trefil, ale jeho první gól za Slavii už jen zmírnil porážku 1:4 (1. Skořepa, 16. Janků, 32. Melenovský, 38. R. Král – 57. Kropáč). Poprvé zvítězit se povedlo Slavii ve 27.kole, kdy za asistence televizních kamer porazila Třinec 3:1 i díky výbornému výkonu Lukáše Hronka v brance. Vítěznou branku dal šťastnou tečí v přesilovce Patrik Martinec (28. Sup, 35. Martinec, 59. Beránek – 29. Polanský).

Pohled do kabiny Ocelářů

Třinec už jako vždy patří k týmům s nejlepším útokem i nejhorší obranou. Podle počtu inkasovaných branek (111) jsou třetí nejhorší. Důvodem jsou určitě i zdravotní problémy, které už neodmyslitelně patří k jedničce týmu, Vlastimilu Lakosilovi. Když je však v plné formě a pohodě, je velkou oporou týmu. V pozici dvojky za něj nejčastěji v letošní sezóně naskakuje Martin Vojtek, který chytal i v posledním utkání doma s Vítkovicemi. Do obrany by si jistě přáli trenéři přivést nějakou posilu, nejčastěji se mluví o slovenském reprezentantovi Čakajíkovi z Liberce, který v Třinci hostoval už loni. Takhle stojí hlavní díl zodpovědnosti na zkušených becích, kterými jsou Jiří Malinský a Petr Jančařík.

Největší hvězdou a kolem něhož se celá hra točí, je v Třinci už několik let kapitán Richard Král. V posledních zápasech má vedle sebe v jedné řadě zkušeného Pavla Janků a důrazné levé křídlo Václava Pletku. Dlouhou dobu byl nejproduktivnějším hráčem týmu Zdeněk Skořepa, který byl v Třinci na hostování z Litvínova. Bývalý slávista se dostal do reprezentace a všimli si ho na Východ od nás. Přišla lákavá nabídka a odchod do ruské superligy. Oslabení se vedení klubu brzy podařilo zmírnit, když z Finska získalo nespokojeného střelce Radima Kucharczyka. Vsetínské “dvojče“ Jiřího Hudlera si Třinec vybralo z řady nabídek. Platným hráčem je určitě nenápadný Zdeněk Pavelek nebo Marek Melenovský, nejlepší střelec týmu.



Historická bilance v extralize
Slavia - Třinec   40  16 - 4 - 20  112:125 
Postavení v tabulce
3. Slavia       39    17 - 4 - 4 - 2 - 12   118:91   65
7. Třinec       39    18 - 1 - 1 - 1 - 18   110:111  58 
Co mají oba týmy společného
Třinecký dres v minulosti oblékal obránce Jiří Kuntoš, naopak ve Slavii působil jiný bek, Filip Štefanka.
Poslední zápasy
Třinec - Č.Budějovice 5:2
Zlín - Třinec 5:2
Třinec - Liberec 3:1
Znojmo - Třinec 5:2
Třinec - Vítkovice 1:2
Sparta - Slavia 3:2
Slavia - Vsetín 4:5
Litvínov - Slavia 3:4p
Slavia - Pardubice 5:4p
Č.Budějovice - Slavia 3:0
Sestavy v minulém kole
Vojtek - Hunkes, Jančařík, Jan Kudrna, Malinský, Všetečka, F.Štefanka - Kucharczyk, Melenovský, Pavelek - Janků, R.Král, Pletka - Bordowski, Polanský, Martynek Hronek - J.Novák, Kolařík, P.Kadlec, Staněk, Kuntoš, Graňák - D.Hruška, Beránek, Sup - Krátoška, P.Martinec, Antoš - Kropáč, Vondrka, Klepiš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Pavel Janků 39 - 11+18 = 29
2. Zdeněk Pavelek 39 - 8+21 = 29
3. Zdeněk Skořepa 31 - 12+16 = 28
4. Richard Král 30 - 9+17 = 26
5. Marek Melenovský 39 - 14+10 = 24
1. Josef Beránek 39 - 14+37 = 51
2. Michal Sup 39 - 25+13 = 38
3. David Hruška 39 - 12+17 = 29
4. Milan Antoš 38 - 10+16 = 26
5. Patrik Martinec 29 - 9+14 = 23
Brankáři
Vlastimil Lakosil 24 - 2.63 - 91,70
Martin Vojtek 9 - 2.41 - 93,08
Michal Podolka 4 - 3.82 - 88,33
Luboš Horčička 2 - 5.45 - 84,62
Lukáš Hronek 20 - 2.30 - 92,81
Zdeněk Šmíd 1 - 1.15 - 96,30
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více