Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
19. ledna 2004

Beránek povede Slavii proti Medvědům

Špičkový hokej slibuje šlágr 42.kola v Edenu. Třetí Slavia vyzve druhý tým aktuální tabulky, HC Hamé. Předchozí tři vzájemné souboje sezóny skončily všechny v prodloužení, z vítězné branky se radovala jen jednou Slavia, ve druhém utkání na stadionu Luďka Čajky ve Zlíně. V úterní hokejové bitvě půjde o druhé místo, slávisté ztrácí na svého soka dva body. Proti sobě se postaví asi dvě nejlepší útočné řady extraligy, kapitán Slavie a lídr kanadského bodování Beránek proti Leškovi, dva nejlepší střelci Sup a Balaštík, a s otazníkem dva nejproduktivnější obránci Jan Novák a Martin Hamrlík.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SK Baťa Zlín
Trenéři: Ernest Bokroš a Jaroslav Stuchlík
Největší úspěchy: 2.místo v extralize 1995 a 1999
Posledních pět let: 13.< 3.< 8.< 5.< 2.
Internet: hokej.zlin.cz / hczlin.cz
Hvězdy týmu: Martin Hamrlík, Petr Leška, Jaroslav Balaštík

Slavia vs Zlín - zkouška na playoff?

Slavii se po šesti zápasech podařilo konečně vyhrát v normální hrací době, proti libereckým Bílým Tygrům to však nebylo lehká práce. V přesilovce 5 na 3 se však slávistům povedlo skóre otočit a gólovou smrští na začátku třetí třetiny zápas rozhodli. "Podla našich představ jsme hráli druhou a třetí třetinu," hodnotil zápas střelec večera, obránce Jan Novák. V hodně bojovném duelu nakonec úřadující mistři dali jasně najevo, kdo je v Edenu pánem. Slávistický ranař od modré čáry před atraktivním soubojem se Zlínem nabádá: "Jak na ně? Hrát ještě důrazněji než na Liberec. To by na ně mohlo platit," vsází na osvědčenou zbraň Slavie. "Určitě to bude důležitý zápas, ale myslím si, že když budeme hrát jako proti Liberci, tedy hrát tvrdě do těla a hodně střílet, tak je porazíme," věří ve výhru, která by Slavii posunula před úterního soka na druhé místo v tabulce, útočník Jakub Klepiš. A rád by také navázal dalším gólem na trefu z utkání s Bílými Tygry.

Všechny tři zápasy mezi Slavií a Zlínem byly vyrovnané. V úterý se setkají dvě mužstva ze špičky extraligy, zápas by tak mohl být dobrou přípravou na playoff. "Nemyslím si, že by to byla náhoda. Vyrovnanost dokazuje i minimální odstup obou týmů v tabulce," předpokládá opět tuhou bitvu slávistický asistent Jiří Kalous. Medvědi ukázali svou sílu v posledním kole, když doma přejeli vedoucí Pardubice 6:1. "O jejich kvalitách ale víme i bez toho. Nemůžeme nic podcenit," je si vědom kvalit Zlína Jiří Kalous. V sestavě bude spolu s kolegy Růžičkou a Weissmannem postrádat opory zadních řad, Petra Kadlece a Františka Kučeru.

Trenér HC Hamé Ernest Bokroš si neužíval radostný pocit ze skvělého představení svého mužstva s lídrem soutěže příliš dlouho. "Vítězství nás stálo zranění dvou hráčů. Hamrlík má buď pohmožděný nebo zlomený prst na ruce a Okálovi se vrátily problémy s operovaným kolenem," posteskl si. Ze souboje pravděpodobně dvou nejlepších řad extraligy by snad sejít nemělo. O osudu utkání by mohly rozhodovat přesilovky, ve kterých patří oba týmy k nejlepším. Bez Hamrlíka by zlínská hra v početní výhodě určitě ztratila na údernosti.


David Hruška   Josef Beránek  Michal Sup
41-12+18=30    41-15+39=54    41-26+14=40
Jar. Balaštík  Petr Leška     Ondřej Veselý
41-22+13=35    41-10+33=43    41-15+7=22
SLAVIA vs ZLÍN  124 (53+71) - 100 (47+53)

Zlín: adept na medaili

Po 41.kole patří Medvědům skvělá druhá příčka, tradiční hokejová bašta opět ožívá a loňská nepovedená sezónu je už zapomenuta. Pod vedením slovenského trenéra Ernesta Bokroše se dal ve Zlíně do kupy kvalitní tým s řadou individualit. Menší krize se sice nevyhnula ani Zlínu, když tým na přelomu listopadu a prosince nevyhrál v normální hrací době sedm zápasů v řadě, nadále však platí borci v žlutomodrých dresech za jednoho z favoritů v playoff. Z posledních pěti zápasů vyniká na jedné straně debakl 3:7 na Spartě, na straně druhé zápas 41.kola na stadionu Luďka Čajky, kdy Zlín při příležitosti oslav 75 let hokeje ve městě připravil vedoucím Pardubicím nejtěžší porážku sezóny 6:1. Zápas jako už tradičně režírovala první pětka kolem obránce Hamrlíka a centra Lešky. O výhru ve stále prestižním derby ve Vsetíně se zas postaral dvěma góly Barinka. Stejně jako Slavia zklamal Zlín v pozici druhého mužstva na ledě posledních Českých Budějovic, kde prohrál 1:2.

HC Hamé se může spolehnout na výbornou dvojici zkušených brankářů Igor MurínMartin Altrichter. Slovenský brankář Murín trošku překvapil českou veřejnost spolehlivými výkony a může se pochlubit i skvělými čísly ve statistikách. Zdárného konkurenta získal v Martinu Altrichterovi. Bývalý slávistický brankář a šoumen na ledě si získal diváky i ve Zlíně, vedení klubu nelenilo a změnilo hostování na přestup. Medvědi se můžou tedy pochlubit kvalitní dvojicí, která je základem úspěchů v letošní sezóně. Oba se zatím rovnoměrně dělí o porci zápasů.

V obraně září Martin Hamrlík, s velkým náskokem nejproduktivnější bek extraligy. Před ním hraje v jedné pětce sehrané duo Balaštík – Leška, které patří k elitě celé extraligy. Obnovená spolupráce jde mužstvu k duhu, Jaroslav Balaštík stíhá nejlepšího střelce extraligy Supa, Petr Leška zas patří k nejlepším nahrávačům a v tabulce produktivity je na druhém místě za Beránkem. Hamrlíka doplňuje v obranném páru talentovaný Miroslav Blaťák, na levém křídle vyzkoušel trenér Bokroš více variant, ale jako nejideálnější se zdá zařazení dravého útočníka Ondřeje Veselého. Velkou zbraní HC Hamé jsou především přesilovkové kombinace první pětky, na "vrcholu" s často střílejícím Hamrlíkem a režisérem hry Leškou v prostoru kolem branky.

Nákupem roku se dá označit příchod slovenského útočníka Petera Barinky, který patří díky své rychlosti a pohotovosti v zakončení k nejvážnějším adeptům na titul Nováček sezóny. Vedení klubu se také podařilo před playoff získat zvučnou posilu, z Dynama Moskva přišel slovenský reprezentant (ale i s českým pasem) Miroslav Hlinka, který je známý především z působení ve Sparty. Příchod vyhlášeného bojovníka a specialisty na vhazování je přijímán s velkým očekáváním. Zkušeností na rozdávání mají Miroslav Okál a Rostislav Vlach, dohromady mají odehráno už přes třicet sezón. Brzy by Zlín mohl posílit další ostřílený útočník Tomáš Kapusta, který se vrátil domů po letech strávených v zámoří a momentálně se připravuje na extraligové boje.

Vzájemná bilance

Historická bilance od sezóny 1994/95 (vstup Slavie do extraligy) vyznívá lépe pro Zlín, v posledních dvou letech se však Slavii daří poměr výher a porážek trošku vyrovnávat. V loňské, pro Slavii mistrovské a pro Zlín jedné z nejhorších v historii klubu, si svěřenci Vladimíra Růžičky dvakrát doma se “ševci“ poradili, ve Zlíně pak uhráli bod za remízu 0:0. Prohráli až v posledním souboji 1:2.

Letošní zápasy - Ve 3.kole získala Slavia na ledě Medvědů svůj první bod sezóny, o který se zasloužil dvěma góly Patrik Martinec a hlavně Michal Sup, který vyrovnával na konečných 3:3 při powerplay devět vteřin před koncem (21. Balaštík, 29. Barinka, 37. M.Okál – 35.a 36. P.Martinec, 60. Sup). V odvetě v Edenu se zrodil opět nerozhodný výsledek, slávisté dvakrát vedli, ale hostům ze Zlína se povedlo dvakrát vyrovnat. O dělbě bodů rozhodl necelých sedm minut před koncem Veselý (9. Sup, 44. J.Novák – 34. Jenáček, 54. Veselý). I ve třetím vzájemném duelu sezóny se muselo prodlužovat, domácím HC Hamé zachránil remízu v přesilovce tři minuty před koncem svým druhým gólem obránce Blaťák. Za Slavii se také v normální hrací době trefovali jen obránci, skóre otevřel svým premiérovým gólem v extralize Petr Braniš. V prodloužení pak překvapivě vystřelil Slavii bod navíc Patrik Martinec, když v oslabení ujel s Milanem Antošem (25.a 57. Blaťák – 14. Braniš, 27. Kolařík, 61. P.Martinec).

Historická bilance v extralize
Slavia - Zlín   39   12 - 9 - 18   114:122    
Postavení v tabulce
2. Zlín       41   20 - 2 - 3 - 3 - 13   119:100  70
3. Slavia     41   18 - 4 - 4 - 2 - 13   124:96   68 
Co mají oba týmy společného
Na Slavii má jen dobré vzpomínky brankář Martin Altrichter, stále miláček publika v Edenu.
Poslední zápasy
Litvínov - Slavia 3:4p
Slavia - Pardubice 5:4p
Č.Budějovice - Slavia 3:0
Třinec - Slavia 3:1
Slavia - Liberec 5:2
Sparta - Zlín 7:3
Zlín - Litvínov 3:0
Vsetín - Zlín 2:3
Č.Budějovice - Zlín 2:1
Zlín - Pardubice 6:1
Sestavy v minulém kole
Hronek - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Graňák, Kuntoš, Staněk, D.Pojkar - D.Hruška, Beránek, Sup - Krátoška, P.Martinec, Antoš - Vondrka, Klepiš, Tomica - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý Murín - Hamrlík, Blaťák, Tesařík, Macholda, J.Dlouhý, Zubíček, D.Nosek, Vosátko - Balaštík, Leška, Veselý - Barinka, M.Hlinka, Jenáček - Okál, Vlach, Mokrejš - Weissmann, M.Čech, Záhorovský
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 41 - 15+39 = 54
2. Michal Sup 41 - 26+14 = 40
3. David Hruška 41 - 12+18 = 30
4. Milan Antoš 40 - 11+16 = 27
5. Jan Novák 39 - 10+14 = 24
1. Petr Leška 41 - 10+33 = 43
2. Jaroslav Balaštík 41 - 22+13 = 35
3. Martin Hamrlík 41 - 11+24 = 35
4. Peter Barinka 41 - 16+10 = 26
5. Ondřej Veselý 41 - 15+7 = 22
Brankáři
Lukáš Hronek 22 - 2.27 - 92,69
Zdeněk Šmíd 1 - 1.20 - 96,30
Igor Murín 21 - 1.84 - 93,51
Martin Altrichter 22 - 2.59 - 92,20
Petr Tuček 4 - 4.38 - 85,86
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více