Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
28. ledna 2004

Vršovická letka: Hruška – Beránek – Sup

Není prakticky zápas, kdy by se nezapsali do střelecké listiny. První slávistický útok ve složení David Hruška – Josef Beránek – Michal Sup se stal v letošní sezóně postrachem všech soupeřů. Do útočného pásma vlétají silou a rychlostí tornáda, náročným fyzickým stylem si dovedou vytvořit obrovský tlak. Na ledě dovedli svou spolupráci pomalu až k dokonalosti, odměnou jim jsou za to především góly a potlesk diváků za vydařené akce. V čem tkví kouzlo momentálně nejúdernější řady celé extraligy? “Je za tím tvrdá práce v tréninku, sedli si jako hráči způsobem hry, takže se vhodně doplňují a sedli si jako kamarádi, což hodně spolu souvisí,“ míní jeden z trenérů Slavie, Jiří Kalous.

Nedávno měli fanoušci a čtenáři oficiálních internetových stránek hc-slavia.cz možnost nejdříve vymyslet a z “finálových“ návrhů poté vybrat přezdívku pro smrtící útočnou zbraň Slavie - první útok (více o anketě zde). “Myslím, že je to součást hokeje, fanoušci kolikrát přijdou na trefné označení pro hráče. Je to časté, fanoušci se o to zajímají, souvisí to také se způsobem hry těch hráčů,“ docela se zalíbil nápad Jiřímu Kalousovi. U nás nemají podobná označení příliš tradici, nesmrtelnosti se dočkala snad jen slavná kladenská “blue-line“ kolem Patery a Martina Procházky, známá je třeba sparťanská trojka Kratěna – Broš – Tomajko. V Edenu určitě všichni fanoušci vzpomínají na sezónu 1995/96, kdy v celé extralize řádila řada Ujčík – Růžička – Prorok.

Letos mají nové hrdiny, kterým nyní patří “pracovní“ označení VRŠOVICKÁ LETKA. Nemusí se to možná všem líbit, ale minimálně redakce hc-slavia.cz se této nové přezdívky bude snažit držet a až čas ukáže, na kolik se uchytí. V zámoří bývají podobná různá označení pro jednotlivé útoky či dvojice zvykem, tomu se asi u nás nemůžeme rovnat. V Americe prostě znamená hokej velkou zábavu, show a byznys. “Je to mediální záležitost a novinářů, že chtějí vyšperkovat své články a příspěvky. Tam si myslím je hlavní původ, pokud už samozřejmě nejde s hráčem přezdívka od dětských let,“ míní slávistický asistent.

Za tvrdou práci odměnou góly

Všichni tři skvělí útočníci se dali v sezóně poprvé dohromady v zápase 7.kola na Kladně. A s nimi také začal obrat, Slavia se poprvé radovala z vítězství a od té doby už úřadující mistr hraje tak, jak se na obhájce titulu sluší. První útok se stal největší útočnou silou mužstva, starají se výhradně o důležité okamžiky a rozhodující góly, nejednou zajistili Slavii vítězství. Ani jeden z nich ještě nechyběl v jediném utkání, po právu se tak můžou chlubit titulem “železní“ muži. Zdraví (nutno zaklepat) je určitě jedním z hlavních důvodů, proč se jim letos tak daří. Postupně se tak mohli stále víc a víc sehrávat, občas si tak můžou nahrávat téměř poslepu. Kapitán Josef Beránek už hraje s Michalem Supem stabilně druhým rokem, loni vedle nich úspěšně působil Radek Duda. Toho nyní nahradil neméně dobře David Hruška. Jejich sbírka bodů se pořád zvětšuje, zájem médií stoupá. O “Beránkovcích“ se dobře ví.

Dlouho už tak padají otázky typu v čem je jejich kouzlo apod. To se snažil zodpovědět i člověk z nejpovolanějších, jeden z trenérů Slavie Jiří Kalous, který má své svěřence prakticky každý den na očích. “Samozřejmě jsme moc rádi, že se jim daří tímto způsobem, je to opravdu lajna, která je v podstatě v každém utkání k neudržení. Začalo jim přát i štěstí v koncovce, ale já si myslím, že tomu štěstí jdou hodně naproti. Za prvé, tvrdou prací v tréninku, za druhé to, že si vyhoví, sedli si jako hráči způsobem hry, takže se vhodně doplňují a sedli si i jako kamarádi, což si myslím hodně spolu souvisí.“ Dostává se jim nejvíce ovací od fanoušků. Po zásluze jim také patří pozice lídrů a hvězd mužstva, trenéři na ně spoléhají. “Především jsou to zkušení hráči, mají toho v lize hodně odehráno. V podstatě je to v pořádku, že patří k lídrům a tahounům celého týmu,“ potvrzuje Jiří Kalous. Zvýšenou pozornost jim však věnují i obrany soupeře.

Tradiční obrázek aneb Michal Sup v zajetí novinářů

Mix kombinační a agresivní hry

Stylem hry se Vršovická letka trošku vymyká zvyklostem, které většinou patří k elitním řadám. Pro představu technických parádiček, fines a kombinací zakončených střelou do prázdné brány není v dnešním hokeji příliš místa. Slávistická trojka splňuje všechny požadavky proto, aby byla schopna se prosadit a přehrát svého soupeře. Výborná fyzická připravenost jim dovoluje předvádět náročný herní styl s důrazným napadáním, v útočném pásmu si dokážou vytvořit delší tlak nebo soupeře přinutit k chybám. Jejich “kolotoč“ nezřídka končí gólem, stav nebezpečí je třeba vyhlásit když nastoupí na přesilovku a v případě rychlého brejku či přečíslení už většinou soupeři nezbývá než se modlit. Jejich hlavní náplní “práce“ je hra dopředu, ale to neznamená, že by, jak to tak u elitních ofenzivních útoků bývá, zapomínali i na zadní vrátka. O tom svědčí pohled do statistik +/- hodnocení účasti na ledě, kde jim patří čelní příčky. Styl hry nevidí u Vršovické letky asistent trenéra Jiří Kalous tak jasně: “Já si myslím, ať si každý udělá o tomhle úsudek sám, protože ta agresivní hra, což asi chce každý trenér aby hráči chodili do soubojů, je nám někdy podsouvána. My kolikrát hrajeme víc kombinační hokej než soupeř, který se na nás vyloženě soustředí na destrukci a my se snažíme nějakým způsobem obranu soupeře přemoct. Říkám, každý ať si udělá úsudek sám, jestli jsou schopní se prosadit agresivní nebo kombinační hrou, nebo obojí. Každý to vidí jinak.“ Pravda někde uprostřed, to dává dohromady ideální mix. Nic nejde bez druhého. “Od bruslení se odvíjí napadání, od napadání se pak odvíjí kontaktní hra a od toho pak šance a nakonec góly,“ vysvětluje Jiří Kalous.


Loni zvedal Josef Beránek pohár pro mistra extraligy, letos by mohl přidat trofej pro nejproduktivnějšího hráče

Úspěch mužstva nad trofeje

Na otázku, jestli by elitní slávistickou řadu mohl porovnat s jinými v rámci extraligy, odpovídá vyhýbavě. “Samozřejmě sledujeme soupeře pečlivě, ale nechci nijak jmenovat. My se soustředíme především sami na sebe, na své výkony.“ Pro fanoušky by však vybrat jména určitě nebyl problém – ve Zlíně září dvojice Balaštík – Leška, ve Znojmě už léta chovají jak v bavlnce slovenské “drahokamy“ Urama s Pucherem, v nabitém kádru lídra z Pardubic ční dvojice Petr Sýkora – Tomáš Divíšek nebo Jiří Dopita. A tak by se asi dalo pokračovat. Všichni se však zatím dívají na záda Beránkovi a spol. Deset kol před koncem má slávistický kapitán Josef Beránek na čele kanadského bodování velký náskok, má na svém kontě také nejvíce asistencí. Michal Sup má ze všech hráčů nejblíže k ceněné koruně krále střelců, David Hruška je už pár desítek zápasů v čele statistiky +/- hodnocení účasti při vstřelených / inkasovaných brankách na ledě.

K individuálním oceněním a trofejím mají Beránek se Supem blízko, v Edenu jim to všichni přejí. “Tak určitě takovéhle ocenění potěší každého hráče a i klub, že tam ti hráči jsou tak vysoko v hodnocení. Na druhou stranu je prioritou a nemyslím si, že je to jen klišé, aby uspěl tým, kluci tak k tomu přistupují a my jsme jen rádi,“ těší Jiřího Kalouse. Týmový úspěch nade vše, to samé zdůrazňují všichni tři členové prvního útoku Slavie po každém svém představení, manýry hvězd byste hledali u nich jen marně. Zato si po zápasech rádi vyměňují komplimenty. Jak přiznávají, po slávě a záři reflektorů příliš netouží. Mluví za ně především činy na ledové ploše.

Vršovická letka očima Jiřího Kalouse

Při krátké charekteristice všech tří členů útoků sklouznul Jiří Kalous pokaždé zase zpátky k celé řadě. Jinak to asi také nejde, v tom prostě spočívá jejich největší síla – spolu vytváří sehranou a údernou řadu.

Josef Beránek: Pepa má vydařenou sezónu, odvíjí se to hodně od toho, že se vhodně doplnili s Davidem a Michalem. Především je to také otázka tréninku, nasazení v tréninku a v utkání. Pepík je člověk, co tvrdě pracuje, což v podstatě všichni tři.

Michal Sup: Michal je nesmírně pracovitý hráč, výborně kondičně připravený, takže má i dost sil na napadání. Je dobré, že v té řadě funguje doplnění v tom, že pokud se Michal dostane do forčekingu, tak ho Pepík, který výborně čte hru, zastoupí dozadu. Jak říkám, je to o spolupráci a čtení hry.

David Hruška: David, když sem přišel, tak byl původně vyloženě ofenzivní hráč. Dostalo se mu trošku do krve i to bránění, musí se přizpůsobit, ale na druhou stranu odvádí spoustu nenápadné práce právě v tom forčekingu, je velmi nepříjemný pro soupeře a také kondičně dobře připravený. Je silný a špatně se mu odebírá kotouč, takže vytvoří spoustu šancí pro Michala nebo Pepíka.


Vršovická letka po 42 kolech
David Hruška    42 - 12+18 = 30  +29   10
Josef Beránek  42 - 15+40 = 55  +24   81
Michal Sup        42 - 26+15 = 41  +27   36
Pozn.: tučné údaje znamenají 1.místo ve statistikách celé extraligy
 

Josef Beránek - přirozený vůdce

nar. 25.10.1969, číslo dresu: 19, ve Slavii třetí sezónu, přezdívka: Bery, Hugo

Zkušený útočník a hokejový světoběžník přišel do Slavie v létě roku 2001 jako velká posila, poté co se asi už definitivně vrátil z NHL. Brzy dostal funkci kapitána a důvěra od Vladimíra Růžičky se Slavii vyplácí. Ve své první sezóně ho v rozletu zastavila zákeřná “sekera” pardubického obránce Pácala, který ho vyřadila na několik týdnů ze hry a prakticky také z boje o nominaci na OH do Salt Lake City.

Loni vytvořil po trejdu s Plzní první útok s Radkem Dudou a Michalem Supem, vůdcovské schopnosti potvrdil i v playoff a dovedl jako kapitán Slavii k historickému úspěchu – prvnímu titulu. Letos přidává velký bojovník skvělou nadstavbu, nebývale se mu daří a s velkým náskokem je na čele kanadského bodování extraligy. Jak sám přiznává, na něco podobného nebýval zvyklý. Jeho pohoda a forma se odráží i mimo led, kdy v kabině patří mezi hlavní strůjce dobré nálady.

Neocenitelný dříč, přirozený a respektovaný lídr mužstva, kapitán na svém místě. Dvorní nahrávač kanonýra Supa, má však i nebezpečnou střelu krátkým švihem, o kterou se často pokouší. Dojem trošku kazí občas zbytečné fauly, na druhou stranu jich musí spoustu snést na vlastní osobu, z nichž řada zůstane nepotrestána.

David Hruška - napravený "rebel"

nar. 8.1.1977, číslo dresu: 44, ve Slavii druhou sezónu, přezdívka: Hrouda

Do Edenu dorazil před loňskou sezónou z Havířova s vizitkou nejlepšího střelce extraligy a také “rebela“, pod tvrdou rukou trenéra Vladimíra Růžička se však tahle jeho pověst stala už jen minulostí a ukázala, že možná zas tak pravdivá nebyla. Loni často putoval sestavou, stihl nastřílet 13 branek, tedy nezklamal ani nezazářil. V playoff upoutal svým statečným a také riskantním přístupem, když nastupoval se sádrou na zlomené ruce. Rozhodl jediným proměněným nájezdem čtvrté semifinále na Spartě. V letošní sezóně se dostal na uvolněné místo po Radku Dudovi k dvojici Beránek – Sup. Spolupráce mu jde k duhu. Výrazně zapracoval na hře dozadu, nebezpečná a tvrdá rána mu ale zůstala. K pohodě přispívá i kvalitní letní příprava, které podle svých slov věnoval více jak loni a o to lépe se teď cítí na ledě. Vévodí hodnocení +/-.

Dokáže stejně dobře zakončit akci přesnou střelou jako výborně připravit šanci pro spoluhráče, je silný na puku, těžko ho soupeři od něj odstavují.

Michal Sup - skromný kanonýr

nar. 24.9.1973, číslo dresu: 8, ve Slavii devátou sezónu, přezdívka: Supíno

Ve Slavii hraje už devátou sezónu v řadě, je tedy služebně nejstarším hráčem a po výměně Romana Málka do Plzně také bezkonkurenčně nejoblíbenějším. Donedávna patřil spíše k nenápadným dříčům, tzv.dělníkům ledu. Výbornou sezónu zažil po boku Kucharčíka a Kacíře, kdy vstřelil 25 branek, předtím zažil skvělý rok po boku Vladimíra Růžičky. Poslední dva roky se zařadil mezi nejobávanější kanonýry soutěže, loni na cestě za mistrovským titulem vstřelil celkem 33 branek, z toho 8 v playoff včetně vítězné v sedmém finále. Stal se stabilním členem reprezentace, dočkal se svého prvního MS.

Před začátkem letošní sezóny zaháněl vzpomínky na střelecký propad z doby před čtyřmi roky, kdy po 25 gólech vstřelil jen jeden gól. Po boku Hrušky a Beránka však září a už nyní překonal své střelecké maximum v základní části, na dosah má korunu pro krále střelců. Vždy zůstává skromný, góly ho nijak nezměnily. A dá se u něj použít rčení, že s věkem zraje jako víno. Čím starší, tím lepší. Nedávno vstoupil mezi třicátníky.

Nenahraditelný hráč, skvělý při hře na obou koncích kluziště. Nezdolný bojovník s neuvěřitelným fyzickým fondem, velký srdcař. Známá je věta Vladimíra Růžičky, že se na ledě občas za pukem honí jak za diamantem. Má instinkt střelce, góly dává z různých pozic a různým způsobem – tečí, dorážkou, po individuálním průniku, přesnou střelou z kruhů... Často zakončuje z druhé vlny. Takového hráče by si přál mít v mužstvu asi každý trenér.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více