Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
8. února 2004

Nabídka Slavie? Rozhodl jsem se během hodiny, říká Franěk

Petr Franěk, zářný příklad toho, jak vrtkavý dokáže být k hokejistům osud. Ani ve snu ho asi nenapadlo, že by ještě letos mohl ve Slavii nahradit loňskou hvězdu - Romana Málka. A přitom stačilo tak málo, aby se sen stal z hodiny na hodinu skutečností.

Romanu Málkovi se letos ve Slavii nedařilo, možná ani tak, jak on sám by si přál. Ale ani Lukáš Hronek moc nezářil, prostě střídal dobré zápasy s horšími. Ale přece jen byl pro tým oporou, zejména když se Málkovi nedařilo. Romanovi zřejmě "zlomil vaz" nepodařený vstup týmu do sezony. Co bylo onou pověstnou poslední kapkou se už asi nedozvíme, jedno je však jisté: na světě byla výměna Romana Málka za dvojici Aleš Krátoška - Zdeněk Šmíd. Tím se zároveň uvolnilo místo jedničky v brance Slavie. Že tou jedničkou by mohl být už letos, tak to prý Petra Fraňka skutečně nenapadlo. "Něco takového, že bych měl jít na Slavii, jsem se, ale jen tak bokem, sice doslechl, ale mě osobně nikdo nekontaktoval," říká nová posila v brance Slavie, brankář Petr Franěk, který zanedlouho oslaví devětadvacáté narozeniny, "ale žádnou váhu jsem tomu nedával," dodává. Přesto už tehdy, na začátku letošního roku, se začalo proslýchat, že by do branky mohl po sezoně přijít nějaký zkušený brankář. Dokonce se v tisku spekulovalo o Milanu Hniličkovi. To pochopitelně nemohl Petr Franěk ještě tušit, jak se letošní sezona vyvine. Přesto připouští, že takovéto informace se i k němu donesly. "To ano," říká, "od svého agenta jsem věděl, že nějaký ten zájem je, ale já jsem říkal, že chci tuto sezonu dohrát ve Varech, že se chci doléčit, a že až po sezoně se rozhodnu, co dál: buď zůstanu ve Varech, nebo půjdu někam jinam."

Události ale nakonec nabraly jiný směr. Zdeněk Šmíd, který vlastně ani nebyl hvězdou "trejdu sezony", nakonec zaujal namísto Lukáše Hronka post jedničky v týmu. V tu dobu se zdálo, že do play-off půjde tým s dvojicí "mladíků" Zdeněk Šmíd - Lukáš Hronek. Navíc Zdeněk Šmíd si po výborných výkonech doslova říkal o post stabilní jedničky. Že by ještě v této sezoně chytal Petr Franěk za Slavii? Tak bylo skutečně pouhou utopií. Petr Franěk proto ani nesledoval výkony brankářů Slavie, ani týmu. Proč také? "Samozřejmě, že sleduji výsledky, jak kdo hraje, ale že bych tomu dával nějakou váhu, to ne," poznamenává.

Pak ale přišla smolná desátá minuta zápasu Slavie se Znojmem, kdy si Zdeněk Šmíd natáhl třísla a do branky musel ještě ne zcela uzdravený Lukáš Hronek. Co když se zraní i on? Co potom? Tak asi uvažovali nejen fanoušci, ale celé vedení klubu. Mimochodem, zhruba v téže době, co se hrál v Edenu onen pro brankáře tak smolný zápas se Znojmem, seděl zraněný Petr Franěk v Českých Budějovicích na střídačce a káral "exvaráka" Robina Bacula za to, že v dresu soupeře vstřelil Karlovým Varům gól. "To bylo z legrace," směje se Petr Franěk při vzpomínce na tuto událost, "protože Robin nám dal gól, jel kolem mantinelu a dělal posunky směrem na naši střídačku. Já jsem mu pak po zápase říkal, že je dělal na špatný konec střídačky, protože to neměl dělat na nás a na trenéry, my jsme ho do Budějovic nevyměnili, ale za naši bránu na našeho manažera, který ho vyměnil." Že si proti Robinu Baculovi zahraje v této sezoně ještě jednou, a to v posledním kole v zápase Slavie s Českými Budějovicemi, ho tehdy nenapadlo. "Tak to pochopitelně ne, ale doufám, že se teď budu smát já jemu."

Ale vraťme se ještě k onomu zápasu se Znojmem. Byl pátek 30. ledna večer a vedení Slavie mělo něco přes dvacet čtyři hodin na to, aby sehnalo adekvátní náhradu za zraněného Zdeňka Šmída. Volba padla na karlovarského Petra Fraňka. "Vláďa Růžička zavolal do Varů, vyřídil to a zeptal se mě, jestli chci jít do Slavie," vzpomíná Petr Franěk na běh událostí posledních dnů. "A já jsem řekl, že jo. Vlastně jsem se rozhodl během hodiny. Pak si mě zavolal manažer Karlových Varů k sobě do kanceláře a řekl mi, že je to hotové a že záleží jen na mně, jestli s tím souhlasím. Prostě jsem viděl, že ve Varech nebyl takový zájem, abych tam zůstal. Tak jsem s odchodem do Slavie souhlasil."

Možná, že stačilo málo, například, aby se Zdeněk Šmíd nezranil, nebo se zranil, ale až po přestupním termínu - a bylo vymalováno. Konec sezony by tak Petr Franěk dohrál možná v Karlových Varech, možná ale také třeba v Rusku, jak je nyní "dobrým" zvykem. Ale když ne teď, tak po sezoně by Petr Franěk do Slavie určitě zamířil. "Nabídky jsem měl, bylo jich více. Takže nebylo stoprocentně jisté, že půjdu na Slavii," mírní tyto úvahy. "Měl jsem nějaké nabídky do extraligy, měl jsem ale i nabídky ven. Chtěl jsem si prostě po sezoně sednout a zvážit všechna plus a mínus z každé nabídky a pak se teprve rozhodnout." Pro Petra Fraňka tak byla Slavia otevřenou kapitolou. Příběh ale nakonec skončil nezvykle rychle. Že by ve Varech neměli o služby tak kvalitního brankáře, jakým Petr Franěk bezesporu je, zájem? Nebo, že by šlo o vzájemnou averzi? "Myslím si, že ne, vycházeli jsme v dobrém. Jen si myslím, že ve Varech se asi vedení klubu domnívá, že se nedostanou do play-off a chtěli ušetřit, třeba i tím, že by mě poslali někam do Ruska. Já osobně tomu nerozumím, nechápu ani to, co udělalo Kladno. Asi je to tím, že tyhle kluby nechtějí do play-off," uzavírá.

Foto: © Michael Mareš



Další článek k příchodu Petra Fraňka do Slavie přineseme v úvodu týdne.
Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více