Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
16. února 2004

V derby se Spartou přichází očekávaná premiéra Fraňka

Zápas, při kterém to bude mezi mantinely jiskřit a snad se zaplní i hlediště, taková očekávání provází určitě nejedno derby pražských “S“. Diváci se těší na parádní podívanou, oběma sokům půjde pět kol před koncem základní části o co nejlepší pozici do play-off. Sparťané se po výhře nad Libercem dostali v tabulce před Slavii, která v posledním utkání prohrála v Karlových Varech. Půjde tedy o třetí místo, v případě neúspěchu Zlína se lepší z úterního derby může dostat až na příčku druhou. Slávisté vytáhnou do boje s gólmanem a mistrem světa z Vídně Petrem Fraňkem, jenž si v Edenu odbude premiéru v “sešívaném“ dresu. Naopak chybět bude znovu kanonýr Michal Sup. Historicky 47. pražské derby (v extralize) začíná od 18:00.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 bandy hokej, 1909 hokejový klub
Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný
Největší úspěchy: 6x mistr ligy (1953-54, 1990, 1993, 2000, 2002)
Posledních pět let: 3.< 1.< 2.< 1.< 4.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Michal Broš, Viktor Ujčík, Jan Marek

ZE SLÁVISTICKÉHO TÁBORA

Po reprezentační pauze sehrála Slavia dva zápasy, do optimální formy v nich měla daleko. Domácí zápas s Kladnem zachránila až fantastickým závěrem, kdy v posledních pěti minutách otočila skóre z 1:3 na 5:3. Na obratu měl hlavní podíl autor hattricku David Hruška. "Musím smeknout před bojovností mužstva, že hrálo ve vyrovnaném utkání až do konce a v závěru ho dokázalo otočit," pochválil své svěřence asistent trenéra Ondřej Weissmann. Další událostí zápasu byl návrat zkušeného obránce Františka Kučery (foto) na led, po dlouhých 4 měsících absence a operaci ramene. "Zatím, to co dneska bylo, tak člověk hrál na sto procent. Nebyly tam žádné extrémní souboje, ale může být hůře. Nakonec to nebylo po fyzické stránce tak náročné," cítil se dobře po utkání 36-ti letý zadák. Vítězství ho potěšilo, i když: " Dneska bych to přirovnal, že jsme utekli hrobníkovi z lopaty." Svým výkonem proti Kladnu rozhodně nezklamal a v play-off by měl být tradiční jistotou zadních řad.

V neděli jela Slavia do Karlových Varů a se soupeřem, kterého ve všech třech předcházejících zápasech vždy porazila, si měla podle předpokladů poradit. Už ve 3.minutě dostal slávisty do vedení lacinou brankou z velké dálky Kuntoš, ale to bylo strany úřadujících mistrů vše a po matném výkonu přišla zasloužená prohra 1:3. "Věděli jsme, že nás čeká velmi těžký soupeř, Vary pořád bojují o osmičku. Ale i my chceme urvat co nejlepší umístění pro play off. Do vedení 1:0 jsme se dostali šťastným gólem, ale pak jsme byli až do konce druhé třetiny pasivní, zatímco domácí hráli aktivně. Probudili jsme se až ve třetí třetině, ale spoléhat na to, že se nám podaří dvougólové manko vymazat v závěru každého utkání, nelze," zněla pozápasová slova Jiřího Kalouse.

Do derby už s Fraňkem, ale bez Supa

Do pražského derby vyrazí Slavia poprvé s novou brankářskou jedničkou a posilou z Karlových Varů, Petrem Fraňkem (foto). "Počítám s tím, že Petra necháme ještě tak 14 dní orazit, pak by měl začít chytat a připravit se na play-off," říkal bezprostředně po trejdu hlavní trenér a GM Slavie Vladimír Růžička. Fraňka totiž trápí letošní prokletí slávistických brankářů – bolavá třísla. Vše je ale už (snad) v pořádku a i pod dohledem lekáře Pavla Koláře se dal Franěk dohromady. Jiná opora bude však Slavii chybět, první zápas v sezóně vynechal nejlepší kanonýr Michal Sup v Karlových Varech. "V moči se mu objevila krev, je to s největší pravděpodobností následek nějakého naražení boku či zákroku do oblasti ledvin," vysvětlil Vladimír Růžička. Střelec 27 branek bude scházet minimálně týden. V elitním útoku “Vršovické letky“ by měl Supa v úterý nahradit Marek Tomica. "Musíme dát do zápasu úplně všechno. Sparta a speciálně gólman Petr Bříza mají v těchto dnech fazónu," ocenil Vladimír Růžička v rozhovoru pro ČTK aktuální výkony soupeře.

Z TÁBORA SOUPEŘE

Holešovický klub v letošní sezóně provázely obrovské problémy s marodkou, i přesto však plní své každoroční ambice a hraje na špici tabulky. Jiný konec než minimálně postup do finále by byl v play-off brán jako neúspěch. Pod trenérským vedením Aloise Hadamczika prožila hokejová Sparta slušnou přestavbu kádru, síla však zůstává stále stejně velká a vedle Pardubic má co do jmen na soupisce asi největší předpoklady k zisku titulu. V polovině ledna si však sparťané prošli krátkou krizí, která začala debaklem v Plzni a pokračovala ostudou při oslavě 100 let klubu doma se Znojmem (1:5). Na tříbodové vítězství čekala Sparta další čtyři zápasy (výhra v prodloužení na Kladně, remíza s K.Vary a prohry ve Vsetíně a s Pardubicemi). Od 43.kola však Sparta zabrala a najela pro změnu na vítěznou notu, která činí už čtyři zápasy – 4:1 nad Č.Budějovicemi a v Třinci, po pauze 3:0 v Litvínově a 6:1 nad Libercem. A právě po posledním kole se Sparta dostala v tabulce před Slavii. Šlágr 48.kola tak bude i přímým soubojem o třetí místo. "Díváme se na derby jako na každý jiný zápas, a proto máme také stejný cíl, tři body,“ říká před velkou hokejovou bitvou trenér Alois Hadamczik.

Oporou mužstva i v těžkých chvílích během velké marodky byl a stále je zkušený brankář Petr Bříza. Kromě pěti shu-toutů má však ve statistikách ještě jeden nelichotivý údaj, se 62 minutami je totiž suverénně nejtrestanějším brankářem extraligy. "Drží nás celou sezonu a je to zkušený brankář, jenž se dovede na důležité zápasy skvěle připravit," cení si jeho služeb sparťanský stratég Alois Hadamczik. Záda Břízovi kryje mladý talent a také velký cestovatel (v sezóně chytal ještě za Třinec a Plzeň) Marek Schwarz. Obraně velí postavou nevelký bek Josef Řezníček, který k dobré obranné práci přidává i velice slušnou produktivitu. Po nemoci resp. zranění se na led vrátili Libor Procházka a Pavel Šrek, což jistě trenéři uvítali, s defenzivou měla totiž Sparta občas problémy. Poslední posilou se stal Petr Kuboš ze Vsetína, který přišel výměnou za útočníka Sedláka.

Skvělou formou v posledních týdnech oplývá první elitní formace Ujčík – Broš – Chabada. Bývalý kanonýr Slavie Viktor Ujčík (foto) nahradil vedle tradiční dvojky zraněného Kratěnu a daří se mu výborně. Na právě probíhající sezónu by přesto raději zapomněl, v jejím úvodu totiž při jízdě na motocyklu měl nehodu a dlouhou dobu trvalo než se znovu postavil na led k zápasu. Teď už zas střílí góly, proti Liberci se dočkal jubilejní 300.branky v extralize. Nejproduktivnějším hráčem je šikovný centr Jan Marek, subtilní hračička nechybí ani v reprezentaci. Po ledě už také kmitají rychlé nohy křídelního útočníka Petra Tona, do formy se dostává i slovenský reprezentant Ľubomír Bartečko. Po dlouhodobém zranění je zpět na soupisce i Petr Havelka, naopak mimo hru zůstávají Kratěna a Špilár.



Historická bilance v extralize
Slavia - Sparta     46 ,  16 - 5 - 25,  115:141 
Postavení v tabulce
3. Sparta     47   24 - 1 - 4 - 2 - 16   136:109  80
4. Slavia     47   21 - 4 - 4 - 3 - 15   139:113  78
 
Co mají oba týmy společného
Ve Spartě ze současného slávistického kádru hrál František Kučera, Michal Sup a Patrik Martinec. Naopak své hokejové kořeny v Edenu mají brankář Petr Bříza a mladý útočník Jakub Šindel. Jednou z nejvýraznějších osobností extraligové historie Slavie je kanonýr Viktor Ujčík.
Poslední zápasy
K.Vary - Slavia 3:1
Slavia - Kladno 5:3
Plzeň - Slavia 5:0
Slavia - Znojmo 4:2
Vítkovice - Slavia 1:3
Sparta - Liberec 6:1
Litvínov - Sparta 0:3
Sparta - Pardubice 0:3
Třinec - Sparta 1:4
Sparta - Č.Budějovice 4:1
Sestavy v minulém kole
Hronek - Kadlec, Kučera, J.Novák, Kolařík, Kuntoš, Graňák, D.Pojkar - D.Hruška, Beránek, Krátoška - Vondrka, P.Martinec, Antoš - Klepiš, R.Dlouhý, Tomica - M.Kopecký, Ivan, Červenka Bříza - Sloboda, Řezníček, L. Procházka, Jan Hanzlík, Výtisk, Šrek, od 36. min. navíc Kuboš, Srdínko - Ujčík, Broš, Chabada - Ton, Marek, Bartečko - Havelka, Šimíček, Tomajko, od 36. navíc D. Vrbata, Šindel, Vondráček
Nejproduktivnější hráči
1. Beránek 47 - 15+44 = 59
2. Sup 46 - 27+17 = 44
3. Hruška 47 - 17+18 = 35
4. Antoš 46 - 12+17 = 29
5. J.Novák 45 - 12+15 = 27
1. J.Marek 45 - 18+25 = 43
2. Broš 41 - 15+23 = 38
3. Kratěna 33 - 16+13 = 29
4. Chabada 27 - 8+18 = 26
5. Řezníček 46 - 6+17 = 23
Brankáři
Hronek 26 - 2.46 - 92,29
Franěk 25 - 2.37 - 93,58
Šmíd 9 - 2.75 - 92,31
Bříza 44 - 2.09 - 93,63
Schwarz 23 - 3.20 - 91,77
Šindelář 1 - 0.00 - 100
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více