Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
13. března 2004

Petr Franěk: Musíme hrát tak, jak jsme hráli tady

Ve skvělé formě se v pátek vpodvečer v Edenu představil Petr Franěk, který v dresu Slavie vychytal již druhou nulu v play off. Na rozdíl od předchozího domácího zápasu, který skončil 3:0, však tentokrát ale nebyl tolik vytížen. „Moc ne,“ přiznal po zápase, „já ani nevím, kolik jsem měl zásahů.“ Před novináře předstoupil jako vždy - bez emocí, klidný a vyrovnaný. „Jestli nula bude mít vliv na můj nedělní výkon?“ zopakoval otázku jednoho z novinářů, „nebude, ale jsem rád, že to takhle dopadlo,“ dodal s tím, že sebevědomí mužstva může takovýto výkon ovlivnit.

„Hráli jsme úplně jinak než ve Znojmě, takhle musíme hrát každý zápas.“ Novináři se také zajímali o to, co musí mužstvo udělat pro to, aby zopakovalo skvělý páteční výkon. „Všechno,“ odvětil bez přípravy, „musíme udělat všechno. Jakmile ráno vstaneme, tak se musíme soustředit na zápas a musíme hrát tak, jak jsme hráli tady.“

Stěžovali jste si na ty začátky utkání ve Znojmě, na špatnou intenzitu osvětlení. Budete tentokrát proti tomu v neděli protestovat? Přece jenom, půjde o hodně.
Nebudeme protestovat, ale počkáme, až se tam ta světla rozsvítí.

S čím pojedeš ty osobně v neděli do Znojma?
Jako vždycky, chtít vyhrát.

Nebude teď, v sedmém zápase čtvrtfinále, to domácí prostředí trochu chybět? Přece jenom by se nyní asi hodilo, nemyslíš…?
Asi nějaká výhoda tam trošku je. Ale jak říkám, je dobře, že to bude v televizi, protože si tam nedovolí to, co si jindy dovolují. Uvidí to celá republika, uvidí to funkcionáři.

Jak hodnotíš dnešní utkání co do tvrdosti?
Já si myslím, že je to normální, to je play off. Takhle se hraje každý zápas a takhle se bude hrát i poslední zápas.

Milan Antoš: Asi bude řídit manželka. Doufám, že nepila.

Pro Milana Antoše to byl smolný zápas. Slavia hrála přesilovku a Milan Antoš se už už dostával do slibné šance, jenže nepotrestaný faul Václava Benáka tuto možnost zhatil. Milan Antoš narazil hlavou do brankové konstrukce a z ledu odjížděl se zkrvavenou tváří. Nakonec se v průběhu zápasu na led s několika stehy a plexisklem na přilbě vrátil. Zatímco stehů už měl v kariéře nespočet, s plexisklem hrál vůbec poprvé. „Je přes to špatně vidět,“ hodnotil po utkání novou zkušenost. „Uvidím, jak uvidím. Třeba si zvyknu, teď je těžké to hodnotit,“ dodal s úsměvem na dotaz, zda s podobným obličejovým krytem nastoupí i v nedělním zápase ve Znojmě. Nakonec měl ale přece jen Milan Antoš štěstí v neštěstí, oko zůstalo neporaněné, i když ke konci utkání trochu hůře viděl. „Ale do neděle se dám každopádně dohromady.“

Jak ten zákrok na tebe proběhl?
Hráli jsme přesilovku, já jsem se tlačil před bránu a jak jsem se pootočil, tak mě Benák zezadu krosčekoval. Jelikož jsem stál na jedné noze, tak jsem celou vahou padl přímo na tyčku. Faul to sice byl, rozhodčí to ale neviděl, neodpískal, to se nedá nic dělat.

Kolik stehů nyní zdobí tvojí tvář?
Asi osm stehů, ono se to otevřelo jak nad okem, tak pod okem, také ret a pod nosem.

Vnímal jsi, že jste byli před zápasem pod tlakem? Přece jen jste byli zápas od vyřazení, připouštěli jste si to?
Ne, vůbec. Nemyslím si vůbec, že jsme byli pod tlakem. Před sezonou jsme si řekli, co chceme. Vůbec jsme si ten tlak nepřipustili. Je play off, tým může vyhrát i prohrát. Hraje čtvrtý s pátým, je to strašně vyrovnané.

V neděli jedete do Znojma. Po dnešním výkonu šanci na vítězství nejen v zápase, ale i v celé sérii určitě je?
No tak šance je vždycky, vždy se začíná za stavu nula nula. Znojmo se určitě bude chtít vytáhnout. Já si myslím, že tady za stavu tři nula už to vzdali, už to jenom odbruslili a soustředili se na ten zápas doma.

Ty jsi poprvé v této sérii play off nastupoval v prvním útoku spolu s Josefem Beránkem a Davidem Hruškou. To byl záměr?
Tak na to se zeptejte Vládi Růžičky, ale chtěl s tím asi nějak hnout a tak říkal, že půjdu k Pepovi a že se uvidí, jak to bude vypadat. Čekal jsem, že po první třetině se to zase vrátí k původní sestavě, ale vydrželo to až do konce.

Michal Sup: Byl jsem rychlejší než jejich obránce

Michal Sup vstřelil čtvrtý gól v play off a je tak spolu s Josefem Beránkem nejúspěšnějším slávistickým střelcem.

Dnes jsi nehrál v prvním útoku s Josefem Beránkem a Davidem Hruškou a přesto jsi se počtvrté ve čtvrtfinále zapsal mezi střelce. Jak jsi ten gól viděl ty?
Bylo to dobře vystřelené od Davida Hrušky, křížem se to odrazilo ke mně a já jsem to trefil dřív, než ten obránce.

Jaké šance má Slavia v neděli ve Znojmě? Může uspět?
Budeme se snažit vyhrát, pojedeme tam s tím, abychom vyhráli. Byl bych určitě rád, kdyby to dopadlo jako dnes. Sedmé utkání bude hodně ze zadu a těch gólů asi tolik nepadne.

Jiří Kalous: Odvedli jsme velmi disciplinovaný a zodpovědný výkon

V neděli odjíždí Slavia k důležitému sedmému zápasu do Znojma. Tento zápas bude ze všech letošních dosavadních devětapadesáti zápasů ten nejdůležitější. Zápas, který rozhodně o další bytí či nebytí Slavie v play off. Jeden jediný zápas tak rozhodne o osudu obou mužstev. Slavia po třech letech znovu odjíždí dobýt znojemskou tvrz. Podle Jiřího Kalouse se ale nedá žít ze vzpomínek. „My se na to nemůžeme ohlížet, my si to musíme vybojovat sami,“ říká před nadcházejícím „utkáním sezóny“. „Určitě uděláme maximum pro to, abychom uspěli. Samozřejmě je to jenom sport, ale my chceme jednoznačně vyhrát.“ Zápas to ale bude nesmírně těžký, vyhrát bude totiž chtít i Znojmo. Slavia je ale odhodlána pro vítězství udělat maximum, rozhodně chce v sedmém rozhodujícím zápase uspět. „Věřím tomu,“ dodal asistent trenéra Jiří Kalous.

Slavia dnes stála krok od vyřazení, přesto na hráčích nervozita vůbec nebyla znát a s přehledem soupeře porazili pět nula.
Samozřejmě, šli jsme dnes do zápasu s cílem vyhrát, neztratit tu sérii a vybojovat si sedmé utkání.

Takže představy rovnají se výsledek?
Dá se říct, že ano. My jsme dnes odvedli velmi disciplinovaný a zodpovědný výkon, bylo to na hře mužstva vidět. A jeden rozdíl oproti minulému utkání tam přece jen byl, začalo se nám dařit v přesilových hrách. Proměnili jsme přesilovky a to si myslím, že bylo hodně důležité a že v tom budeme pokračovat.

Provedli jste některé do jisté míry netradiční změny v týmu. Například v prvním útoku dnes namísto Michala Supa nastupoval Milan Antoš. Smyslem bylo oživit hru?
Přesně tak, byla to určitá taktika, záměr a ten vyšel. Tu zátěž jsme tak rozložili do více útoků a všechny lajny odvedly vynikající výkon.

Dnes výborně fungovala obrana, dokonce David Pojkar (viz foto) s Janem Novákem i skórovali. Takže obrana byla funkční nejen co do obrany, ale také se dvěma góly podílela na skóre…
My jsme rádi, že ta produktivita obránců v tomto utkání vzrostla. Samozřejmě cílem je vždy ohrozit branku a dneska si to hráči vzali k srdci, stříleli a zapojili se i do útočné fáze. Vyplatilo se to.

V neděli hrajete ve Znojmě, kde se začíná za ne zcela regulérních podmínek. Stěžovali jste si na nepříliš dobré osvětlení v úvodu zápasu. Hodláte s tím něco udělat?
Samozřejmě, na to si dáme pozor. Upozornili jsme na to a určitě budeme vyžadovat, aby ty podmínky byly regulérní.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více