Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
21.3.2004

Josef Beránek - hrdina nebo smolař

SF3, neděle 21.3.2004, Slavia - Sparta
Slavia
1:2sn
0:1, 1:0, 0:0 - 0:0
Sparta

Branky a nahrávky: 22. Beránek (J. Novák, Sup) - 12. Chabada (Ton, Marek), rozhodující samostatný nájezd Ton. Rozhodčí: Bolina, Turčan - Pešek, Šátava. Vyloučení: 11:10. Bez využití. Diváci: 5000. Stav série: 1:2.

Sestavy

Slavia

Franěk - Kadlec, D. Pojkar, J. Novák, Graňák, Kolařík, Kučera, Houdek - D. Hruška, Beránek, Sup - Klepiš, P. Martinec, Antoš - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan, Krátoška, Tomica

Sparta

Bříza - L. Procházka, Řezníček, Výtisk, Šrek, Jan Hanzlík, Srdínko - Ton, Marek, Chabada - Špilár, Broš, Bartečko - Kratěna, Šindel, Tomajko - Ujčík, Šimíček, Dragoun

Brankový účet velice vyrovnaného utkání načal v minutě dvanácté Chabada. Slavia byla vedoucí brankou hostí celkem zaskočena. Odpovědět dokázal až v minutě dvaadvacáté kapitán domácího celku Josef Beránek. Po naprosto vyrovnané třetí části, kde už atmosféra silně houstla a přibývalo osobních třetů, se utkání posunulo do prodloužení. V něm branka nepadla a přišlo drama samostatnýcn nájezdů. V nich uspěli Klepiš s Kadlecem a Ton s Ujčíkem. V šesté sérii vstřelil vítěznou branku Petr TON, když poté Josef Beránek trefil jen tělo Břízy. Kapitán domácích neuspěl ani ve druhé sérii.

Kdo přišel v neděli na Slavii, rozhodně nelitoval, hokej se hrál parádní. To museli uznat i fantastičtí fanoušci Slavie, přestože jejich tým nakonec odešel s prázdnou. V „rozstřelu“, tedy v samostatných nájezdech, si totiž výhru ve třetím semifinálovém zápase připsal šťastnější tým – hosté z Holešovic. Ale popořádku.

Ze začátku to vůbec nevypadalo na to, že by se v Edenu hrálo na remízu. Slavia hned od začátku vzala taktovku pevně do svých rukou a byl to Petr Bříza, kdo si v čase 0.15 připsal první zákrok. Hrálo se nahoru, dolů, útoky se střídaly na obou stranách, ty slávistické ale byly o poznání důraznější. Například v čase 2.59 Bříza tak tak zlikvidoval šanci Michala Supa. Výborná úvodní sedmiminutovka však gólový efekt nepřinesla, a to i přesto, že na ledě bylo dostatek místa. Turčan se Svobodou totiž zásadně vylučovali po dvojicích, postupně si tak dvouminutový trest odseděli Roman Šimíček s Milanem Kopeckým a Petr Ton s Davidem Pojkarem, ani jeden z týmů však více prostoru na ledě nevyužil. I když Slavia byla o poznání ke gólu blíže. Sparta byla v té době evidentně v útlumu, Řezníček v nouzi zahákoval Hrušku a byla z toho nakonec první přesilovka Slavie. Ale ani ofenzivně laděná formace Slavie Martinec – Beránek – Sup – Kadlec – Hruška skóre nezměnila, byť se později, ještě v přesilové hře, ve slibné šanci objevili Milan Antoš a Pavel Kolařík. Nedáš, dostaneš, tentokrát platilo stoprocentně. Petr Franěk neudržel střelu jednoho z útočníků Sparty a „specialista“ na Slavii - Martin Chabada - vrátil v čase 11.09 puk za Fraňkova záda – 0:1. Gól jako by hosty polil živou vodou, najednou to byli hráči Sparty, kdo byl více aktivní. O to více ale vynikl výborný Petr Franěk. Nicméně do konce první třetiny se již, s výjimkou vyloučení dvojic Novák – Marek a Hruška – Řezníček, a nepotrestaného Chabadova seknutí Milana Kopeckého, nic podstatného nestalo. Snad jen vyloučení Josefa Beránka za hákování Libora Procházky by ještě stálo za zmínku. To sice přineslo více vzruchu, skóre už se ale v první třetině neměnilo.

Jak první třetina skončila, tak druhá začala – 52 vteřin Josef Beránek zahříval trestnou lavici. Slavia ale odolala, Sparta si totiž prakticky nedostala do šance, naopak faulovala a nabídla Slavii možnost přesilové hry. Provinilcem byl Viktor Ujčík, který si šel v čase 21.06 odsedět dvě minuty za hrubost, paradoxně na trestnou lavici domácích (že by se rozpomněl na staré dobré časy?) Nakonec přece jen zamířil na správnou stranu, jeho místo ale zaujal David Hruška, který pykal za hráčskou lavici. Hrálo se tedy čtyři na čtyři. Více prostoru na ledě tentokrát svědčilo kapitánovi domácích Josefu Beránkovi, který využil zmatků v obraně Sparty a v čase 21.30 srovnal stav zápasu na 1:1. Poté následovala pasáž se šancemi na obou stranách, za zmínku stojí například Tomajkova střela do Fraňkovy náruče, Beránkova teč, či Ujčíkova dorážka vedle. Na přelomu osmé a deváté minuty druhé třetiny se ve slibné šanci ocitli Milan Kopecký s Radkem Dlouhým, na sklonku 32. minuty už už dokonce stál před Břízovou brankou osamocený David Hruška - Bříza však byl u puku dříve. Slavia v závěru druhé třetiny znovu ožila při vyloučení Jana Srdínka za držení Michala Supa, ale nabídnutou šanci nevyužila, naopak v poslední vteřině je za nedovolené bránění vyloučen Petr Kadlec a Spartě se tak otevírá možnost přesilové hry v prvních dvou minutách třetí třetiny.

Třetí třetinu, stejně jako třetinu druhou, tedy Slavia začíná v oslabení, v čase 41.37 je ale vyloučen Martin Chabada za hákování a je po přesilovce hostů. Když se po návratu Petra Kadlece z trestné lavici Slavia chystala na přesilovou hru, vymyslel si rozhodčí Turčan faul Michala Supa a vrátil tak počet hráčů na čtyři na obou stranách. V polovině poslední třetiny přibývá na obou stranách osobních střetů, oba týmy dohrávají souboje u mantinelů a za jeden z nich si Jan Marek vysloužil dvě minuty. Slavii se tak na začátku osmé minuty poslední třetiny znovu nabídla možnost přesilové hry. Přestože Slavia strávila celou přesilovku a ještě nějakou tu vteřinku navíc v obranném pásmu Sparty, gól nepadl. Buď střely neměly přesnost, nebo v cestě puku stál pozorný Petr Bříza. Nutno dodat, že slávisté tentokrát měli mušku pořádně vychýlenou. Slavia ale v té době měla hru plně v moci, gól doslova visel ve vzduchu, například při Novákově tečované střele v 51. minutě. Bylo nad slunce jasné, že kdo dá gól, ten vyhraje. Toho si byli hráči Slavie dobře vědomi, nejenže dobře bránili, ale i často vyráželi do rychlých protiútoků, při jednom z nich si Chabada obětavě lehl do střely a měl potíže vstát z ledu. Ke konci poslední třetiny se osmělili i hosté. Nejprve (59.31) po chybě domácích, připomínající onu osudovou minelu v prodloužení druhého semifinálového zápasu, podruhé Chabadovu střelu švihem zlikvidoval pozorný Petr Franěk. Poslední slovo ve třetí třetině měl ale Petr Kadlec, který v čase 59.55 nadvakrát nepřekonal výborného Břízu.

Prodloužení mělo doslova infarktový průběh, již na začátku druhé minuty prodloužení poslal rozhodčí Slavii do třech, vyloučen byl totiž obránce Jan Novák za krosček. Sparta si okamžitě vyžádala oddechový čas, aby této početní výhody využila. Byly to krušené dvě minuty, ve kterých zářil především Josef Beránek – svým typickým přehledem podržel Slavii. I přesto měl ale soupeř dvě tutovky. Nejprve Luboši Bartečkovi, který už jel na Petra Fraňka sám, utekl puk, vzápětí se předvedl Petr Franěk, který zlikvidoval Brošovu střelu. Perfektní atmosféra vyprodané haly, šance na obou stranách, akce, které doslova zvedaly diváky ze sedadel (samozřejmě s výjimkou těch, kteří stáli), takové byly poslední minuty prodloužení. V čase 66.19 už všichni radostí zvedali ruce, když od modré vystřelil Petr Kadlec a puk skončil za Břízovými zády. Otázkou ale bylo, zda i za brankovou čárou nebo jen na tyčce. I Když Petr Kadlec zvedl ruce nad hlavu, ke slovu přišel videorozhodčí. Střela nakonec nebyla posouzena jako gólová a prodloužení tak dospělo k samostatným nájezdům.

V nich se v první sérii za Slavii trefili Klepiš s Kadlecem a za Spartu Ton s Ujčíkem. Nerozhodný stav tak měla rozhodnout dvojice Petr Ton – Josef Beránek. Zatímco první jmenovaný uspěl, Bříza slavistického kapitána vychytal. Vítězem třetího semifinále se tak stala Sparta.

Ohlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia Praha): "My musíme poděkovat týmu za odvedenou práci, za bojovnost. Hráči odevzdali na ledě maximum, ale bohužel nám chybělo trochu štěstí v koncovce. Věříme, že zítra se vše překloní na naší stranu a zvítězíme. Dnes nám chybělo jen to štěstí."

Kamil Konečný (Sparta Praha): "Myslím si, že to bylo vynikající utkání z obou stran. Bez výjimky všichni hráči podali perfektní výkony a sáhli si na maximum. My jsme rádi, že jsme jej dotáhli do vítězného konce, i když pokud se rozhoduje v nájezdech, je to vždy o štěstí. Osobně si myslím, že naše vítězství bylo zasloužené. Ve třetí třetině a zejména v prodloužení, kdy jsme hráli dvě minuty přesilovou hru, kterou jsme nevyužili, jsme byli lepším mužstvem. Štěstí se poté přiklonilo k nám."

Autor Michael Mareš, Jaroslav Andrle
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video