Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
24.3.2004

Infarktový zápas nakonec Slavia přežila

SF5, středa 24.3.2004, Sparta - Slavia
Sparta
3:4p
0:1, 1:0, 2:2 - 0:1
Slavia

Branky a nahrávky: 36. Bartečko (Kratěna, Šimíček), 58. Šimíček (Řezníček, Marek), 59. Ton (Ujčík) - 7. Klepiš (J. Novák), 47. Antoš (Krátoška), 53. Sup (Kučera), 62. Antoš (Krátoška). Rozhodčí: Havlík, Venglář - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 3:5, navíc Marek (Sparta) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 10.228. Stav série: 3:2.

Sestavy

Sparta

Bříza - L. Procházka, Řezníček, Výtisk, Šrek, Sloboda, Jan Hanzlík - Ton, Marek, Chabada - Špilár, Broš, Bartečko - Kratěna, Šindel, Tomajko - Ujčík, Šimíček, Dragoun. Trenéři: Hadamczik, Konečný.

Slavia

Franěk - J. Novák, Graňák, Kadlec, D. Pojkar, Kolařík, Kučera - Klepiš, P. Martinec, Antoš - D. Hruška, Beránek, Sup - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan, Krátoška, Tomica. Trenéři: Růžička, Weissmann, Kalous.

Neskutečné drama zažila ve středu T-Mobile aréna. Sparta mohla už dnes poslat slávisty na dovolenou, v zápase ale ani jednou nevedla. První gól dal pohotovou dorážkou Klepiš, Bartečko ale po parádní Kratěnově akci musel vyrovnat. Antoš se Supem ve třetí třetině dali Slavii náskok, ta jej ale stejně jako v pondělí dokázala v závěru prohospodařit. Šimíček v čase 57:07 zakončil pěknou kombinační akci a když se Ujčík o minutu později elegantně uvolnil za brankou a naservíroval puk ke gólové střele Tonovi (58:09), šly na slávisty mrákoty. A mohlo být ještě hůř - Franěk v čase 59:07 chytil stoprocentí gólovku Markovi a vrcholem byla Chabadova střela do tyče odkryté branky v čase 59:55. Slavia ale s pomocí všech svatých přežila a v úvodu prodloužení díky šikovnosti Milana Antoše vrátila sérii zpět do Edenu.

Začátek první třetiny byl stejně jako v zápasech v Edenu velice opatrný, hráči se pouze oťukávali. První šance zápasu přišla až na konci 3. minuty. Dragoun vystřelil z prostoru kruhů na Fraňka, ten však byl připravený a s přehledem jeho střelu chytil. Dále se zápas vyvíjel ve stylu rychlého a velmi tvrdého hokeje, který byl ovšem k nelibosti fanouškům rozhodčími tolerován. Tento trend byl vidět hlavně při faulu Výtiska na Martince, který se ještě chvíli svíjel na ledu a pak odjel na střídačku. Píšťalky hlavních arbitrů však zůstali němé. To se však změnilo v čase 04:30, kdy se rozhodčí Havlík konečně odhodlal k vyloučení. Na trestnou lavici se posadil za krosček Hanzlík. Začátek přesilovky se hostům nedařil. Za první minutu vystřelil pouze Josef Beránek, ale Bříza jeho pokus bez problémů pokryl a ještě rozehrál. V druhé částí přesilovky se Slavia zkoncentrovala a usadila v pásmu. Rozebrala sparťanskou obranu a zcela nekrytý Novák vystřelil od modré. Tuto střelu Bříza ještě vyrazil, ale ke smůle Sparty pouze na hokejku Klepiše, jehož dorážka skončila v síti - 0:1!

Domácí jakoby se tímto gólem dostali do útlumu. Slavia toho však nedokázala využít. Ivanovu střelu srazil sparťanský obránce a nahrávku na osamoceného Klepiše skvěle vystihl Bříza a zalehl puk. Sparta se začala probírat a doložila to šancí Slobody, který v 9. minutě střílel od modré a Franěk měl s jeho střelou až nečekaně velké problémy. Slavia se však rovněž nenechávala zahanbit a vrhla se do útoku. Domácí hráče vystrašili Dlouhý a Kadlec, kteří oba stříleli z prostoru pravého kruhu, ale oba netrefili branku.

Zápas se dál odvíjel rychlým tempem a hrálo se „nahoru – dolů“. Velké šance měli Ton, který prokličkoval přes tři hráče a zakončoval bekhendem a Špilár, jenž před odkrytou brankou netrefil přihrávku Marka. Na druhé straně stál sám metr před Břízou Hruška, ovšem nedokázal správně umístit puk.

Hra poté začínala být ještě tvrdší. Tomajko se ve 14. minutě již po odpískání ošklivě ohnal po Ivanovi, který si to nenechal líbit a do Tomajka se pustil. Rozhodčí je však rychle odtrhli, a tak se ani nevylučovalo. Chvilku na to již však byla trestná lavice obsazená, když Kučera byl vyloučen za napadení. Sparta přesilovku odehrála velmi bídně. Zmohla se na jedinou střelu, kterou vyslal Broš z bezprostřední blízkosti od Fraňkovy klece. Poté následovaly šance Tomici a Hrušky a Bříza měl co dělat, aby je všechny pokryl. V čase 18:10 byl na hranici pravidel tvrdě atakován Bartečko, který se zvedl až za pomoci tří spoluhráčů a s bolestivou grimasou odjel na střídačku. Rozhodčí v tomto případě nevylučoval, za dvacet sekund na to však potrestal podražení Šimíčka Antošem a Sparta tak měla další možnost srovnat. To se jí do konce třetiny nepovedlo a mohla dokonce inkasovat, když Vondrka vypíchl puk a jel sám na Břízu. Tím i skončila první třetina.

Úvod druhé části patřil hostům. Slavia se usídlila na první tři minuty ve třetině Sparty a vypracovala si dvě obrovské šance. Na začátku 22. minuty Kadlec pálil ze strany pod víko, ale Bříza vyrazil ramenem. Přesně minutu na to se ke střele dostal nekrytý Dlouhý. Vystřelil prudce a velmi přesně, jenže sparťanský brankář zázračně vyrazil a držel tak naději Sparty.

Tlak Slavie pomalu ochabl a ke slovu se dostala Sparta, jmenovitě Chabada. Sám se řítil na Fraňka, ale ten v leže jeho střelu vyrazil. Do půlky zápasu přišlo dalších několik šancí. Největší měl Kopecký a Ujčík. První jmenovaný se v 26. minutě uvolnil a osamocen najížděl na branku domácích, kde však stál připravený Bříza a jeho nájezd s velkou dávkou štěstí chytil. Hned poté se řítili pro změnu domácí na Fraňka. Puk měl Ujčík a místo nahrávky zvolil střelu, která Fraňka překvapila, ale naštěstí pro ne na tolik, aby ji pustil za svá záda.

Zápas se s přibývajícími minutami začal přiostřovat. Na řadu přišlo několik soubojů, které však nechali rozhodčí bez povšimnutí. Mezi 29. a 31. minutou se odehrával festival šancí v podání Slavie. Největší měli Sup, Beránek a Hruška, ale ani jeden z jmenovaných nedokázal puk dopravit za záda sparťanského brankáře. Slavia stále držela Spartu v tlaku, pak však přišla studená sprcha. Ujčíkovo vyrovnání ve 34. minutě sice nemohlo být pro předchozí zakázané uvolnění být uznáno, v minutě 36. se však již stav měnil, když přečíslení dva na jednoho zakončil Bartečko - 1:1.

Tímto gólem Sparta nejenom srovnala, ale také převzala iniciativu a začala Slavii tlačit. Slavia reagovala tvrdou hrou. Tento styl se nelíbil Markovi, který svou nelibost dal najevo rozhodčímu. Vysloužil si však pouze desetiminutový trest za nesportovní chování. S přibývající tvrdostí ubyly šance. Jedinou výraznější příležitost měl v této fázi zápasu Klepiš, když stál deset sekund před sirénou nekrytý před Břízou, ale sklouzl mu puk z hokejky, a tak netrefil ani branku. Po dvou třetinách platil tedy nerozhodný stav 1:1.

Začátek třetí třetiny se odvíjel v duchu předešlých minut. Hrálo se důrazně, ale ku prospěchu oka diváka se hráči dostávali i do šancí. Hezkou akci předvedla Slavia, když Kopecký prudce přihrál Pojkarovi a ten z první pálil. Břízův beton byl však rychlejší, a tak ani tato situace nezměnila stav 1:1. Iniciativy se poté opět ujala Sparta a zhruba tři minuty naprosto dominovala na ledě. Nejdříve Ton a vzápětí Chabada vyzkoušeli připravenost Fraňka velmi tvrdými střelami z prostoru kruhů. Minutu na to vystřelil Procházka od modré a Šindel tečoval. Slavistický gólman v leže puk zachytil, ale měl co dělat. Ve 47. minutě z ničeho nic udeřila Slavia. Klepiš našel před brankou Krátošku, jeho střelu sice Bříza ještě vyrazil, ale Antoš si s pukem již věděl rady - 1:2!

Slavia se rozhodla, že už vedení nechce pustit a začala zase velmi tvrdě, ale také dobře bránit. Sama si sice šance nevypracovávala, ale ani do žádných nepouštěla Spartu, a tak se hrál hokej hlavně ve středním pásmu. To se změnilo v 52. minutě, kdy měl obrovskou šanci Broš, když zachytil vyražený puk Fraňkem obtočil se kolem branky, ale nedokázal neposedný puk zamést do odkryté klece. Z pohledu Slavie štěstí, z pohledu Sparty smolná situace, neboť hned devět sekund na to dokázal po úniku ze strany propálit Břízu příklepem Sup - 1:3! Slavia se tímto gólem dostala na koně a Spartu začala dost tlačit.

Tento tlak polevil až po rozmíšce Pojkara s Chabadou. Oba dostali po 2 minutách, hrálo se tedy 4 na 4. Za 42 vteřin od vyloučení obou „kohoutů“ při útoku Sparty atakoval na hranici pravidel Procházka Fraňka, rozhodčí nechal ruku dole, což neunesl Kadlec, který Procházku seknul hokejkou do nechráněného místa a dostal 2 minuty. Hrálo se 4 na 3. Po uběhnutí osmi vteřin trenér Hadamczik odvolal Petra Břízu a začala tím sparťanská přesilovka 5 na 3. Tu hned za deset vteřin domáci využili Šimíčkem, kterému precizně nahrál Řezníček -2:3! Přesně za dvaašedesát sekund dokázala Sparta vyrovnat. Po prudké přihrávce od Ujčíka dopravil puk za záda Fraňka střelou po ledě Ton - 3:3. Tři sekundy před koncem mohl poslat domácí do finále Chabada, nedokázal se však trefit z metru do poloprázdné branky a nastřelil pouze tyč. A tak se muselo počtvrté za sebou prodlužovat.

Nastavený čas začal prudkou střelou Procházky, kterou naštěstí pro Slavii kryl Franěk. V čase 61:40 se dostal odražený puk na hokejku Antoše a ten z blízkosti obstřelil Břízu. Slavia tak snížila stav semifinálové série na 2:3 a vynutila si minimálně další zápas. Po postupu Zlína do finále má zároveň již jistotu minimálně bronzové medaile.

Klíčový moment zápasu

Radek Vokál - Počtvrté v řadě došlo semifinálové utkání do prodloužení a zatímco v Edenu vždy došlo na nájezdy, v Holešovicích podobně jako minulý čtvrtek zápas skončil v prodloužení. Tentokrát se radovala Slavia...


Kolařík vyslal dlouhou přihrávkou vpřed Antoše, ten přešel modrou čáru, zasekl, dal dozadu do tandemu na Krátošku a jel v předtuše příležitosti před branku. Krátoška bojoval u mantinelu s Brošem, načež se do věci vložil vracející se Kratěna.

Ten nechtíc poslal puk rovnou před branku, kde už na něj čekal Antoš. Útočník Slavie si kotouč zpracoval, Bříza si v očekávání blafáku lehl a vystrčil hůl, pravák Antoš ale Břízu zkušeně obstřelil ke vzdálenější tyči a ukončil nervydrásající utkání. Slavia tak zachránila zápas, ve kterém ještě 3 minuty před koncem vedla a který málem v posledních vteřinách ztratila.

Ohlasy trenérů
Alois Hadamczik (Sparta): "Soupeř byl dnes místy lepší, hrál dobře, ale zápas trvá šedesát minut. Z toho pohledu jsme měli v závěru k vítězství blíže, protože jsme měli dvě velké šance a trefili i tyčku."

Jiří Kalous (Slavia): "V dnešním zápase jsme byli výrazně lepší a zaslouženě zvítězili. Vyrovnat v závěru se domácím podařilo díky tomu, že jsme hráli v oslabení, navíc čároví rozhodčí neviděli nebo neposoudili příliš mnoho hráčů Sparty na ledě a ona toho využila ke vstřelení branky. Fanoušci ale musí být s tímto dramatem spokojeni, k play off to patří."

Autor Petr Brabec, Radek Vokál
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více