Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
4. dubna 2004

Kalous: Celých šedesát minut jsme se probíjeli přes důraznou osobní obranu

Vyrovnané utkání, oboustranná bitva s šancemi na obou stranách, tak po skončení zápasu hodnotil první finálové klání v Sazka Aréně slávistický asistent Jiří Kalous. "My jsme se v podstatě celý zápas probíjeli obranou, bylo to velmi těžké dostat se do předbrankového prostoru," říkal na tiskové konferenci po zápase. Co Slavii chybělo k lepšímu výsledku? Podle Kalouse větší důraz před brankou. "Jinak si myslím, že jsme odehráli velmi dobré utkání," dodal.

Po dvou třetinách to bylo nula nula a vypadalo to, že kdo první dá gól, tak vyhraje. Cítili jste to také tak?
Utkání se hraje až do šedesáté minuty, to víme. Už se nám to několikrát potvrdilo, kolikrát jsme už utkání, ve kterém jsme vedli, byli schopni ztratit. Naopak někdy zase jsme prohrávali a to utkání jsme byli schopni získat.

Poslední třetina přinesla nejdříve gól hostů. Pavel Zubíček s tečí Rostislava Vlacha z úhlu prostřelil Petra Fraňka. Stala se někde chyba, nebo to byla jen nešťastná teč?
Já si myslím, že to byla dobře trefená teč a to se samozřejmě velmi špatně chytá. Myslím si, že tam Petr Franěk měl i zakrytý výhled. Jak soupeř, tak i náš hráč mu tam bránil ve výhledu.

Byl to zřejmě rozhodující moment zápasu, protože podobných příležitostí, kdy Slavia střílela do chumlu hráčů brankou, bylo přece jen poskrovnu…
Já si myslím, že tam byly i momenty, že to Altrichter neviděl, ale bohužel my jsme podobné šance nevyužili a tu branku netrefili. Buďto to šlo vedle branky, někdy i jen několik centimetrů, například při střele Honzy Nováka, nebo do chumlu hráčů. Byl to Zlín, komu to tam padlo.

Do té doby, než Zlín vsítil gól, to vypadalo na taktickou bitvu, vyčkávanou na chyby soupeře. Po obdrženém gólu jste ale otevřeli hru a dali gól. Josef Beránek dorážel vyraženou střelu spoluhráče Hrušky…
Samozřejmě, když člověk prohrává, a obzvlášť ve třetí třetině, tak samozřejmě už to maximum úsilí musíte vrhnout do útoku. Musíte všechny síly napnout k tomu, aby se to zvrátilo a ten stav se vyrovnal.

Stav 1:1 ale příliš dlouho nevydržel, bohužel. Soupeř využil přesilovku a znovu vedl. Té přesilovce předcházel zbytečný faul?
Já si nemyslím, že to byl zbytečný faul. Hráč Zlína se dostával do úniku, jel by v podstatě sám na branku a samozřejmě, to jsou momenty, kdy se hráč tomu snaží zabránit. Rozhodčí to posoudil jako faul a bohužel jsme v této přesilovce inkasovali.

Tomuto úniku předcházel nepotrestaný faul na Beránka, který zpracovával puk a byl při tom podtržen. Lze říct, že to byl jeden z rozhodujících momentů zápasu?
Neřekl bych. Myslím si, že jsme především měli vstřelit branku už ve druhé třetině, kdy jsme měli relativně velký tlak, ale nevstřelili jsme ji. Musíme začít dávat góly.

První dvě třetiny působila Slavia jakoby vlažným až opatrným dojem. Byla za tím snaha neudělat chybu?
My se nebojíme udělat chybu, prostě hrajeme tak, abychom tu chybu neudělali. To není o tom bát se či nikoliv, ale je to o herní disciplíně, o dodržování herní taktiky a podobně.

V tomto směru je hra Zlína a Slavie asi dost podobná. Oba týmy vycházejí ze zajištěné obrany, nehrnou se překotně do útoku.
Hraje se přece jenom finále a žádný z týmů nechce chybovat.

Celý zápas jste se těžko prosazovali přes přehuštěné střední pásmo, osobní bránění soupeře vám dělalo značné potíže při rozehrávce. Dalo by se to shrnout jednou větou: Prostě jste nehráli svoji hru.
Ze strany Zlína to bylo opravdu velmi úporné. Je pravdou, že jsme se v podstatě celých šedesát minut probíjeli přes důraznou osobní obranu, kdy byli v podstatě, ač se hrálo na opačné straně kluziště, všichni hráči drženi. Ale jestli to je a nebo není faul, to musí posoudit rozhodčí. Na to si nemůžeme stěžovat, my se prostě přes to musíme nějakým způsobem přenést a musíme na to najít nějakou zbraň.

Nesvazovalo hráčům nohy to, že přece jenom hráli v novém prostředí?
Určitě ne, nám tady byly vytvořeny perfektní podmínky, všechno bylo výborně připravené, všechno fungovalo, takže určitě ne.

Lze vůbec ještě něco před pondělním zápasem zásadního změnit? Je na to čas?
Musíme dál hrát a udělat všechno pro to, abychom zvítězili. Hlavně musíme začít střílet branky z těch šancí, které si vytvoříme.

A jaký je na to recept?
Tak na to se zeptejte hráčů.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více