Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. dubna 2004

Krátoška s Míkou budou hájit slávistické barvy

P r a h a - Generální manažer Vladimír Růžička oznámil po skončení uplynulé sezóny první změny ve slávistickém dresu. Z Plzně přichází na přestup útočník Aleš Krátoška, se kterým vedení podepsalo víceletou smlouvu. Z Vítkovic se vrací Petr Míka, který by v příští sezóně měl hrát znovu ve Slavii. Do týmu extraligového nováčka naopak odchází na roční hostování brankář Lukáš Hronek. Probíhají rovněž jednání o příchodu Radka Dudy.

Aleš Krátoška prožil ve Slavii hvězdný závěr sezóny 2002/03, na jejímž konci se významně podílel na zisku zlatých medailí. I letos v průběhu sezóny přišel z Plzně do Slavie, tak úspěšný jako loni však již nebyl. "Loni jsme vyhráli, to bylo samozřejmě lepší. Aleš Krátoška je výborný hráč a jsem přesvědčen, že nám pomůže. Podepsali jsme s ním víceletou smlouvu," uvedl generální manažer Slavie a trenér v jedné osobě Vladimír Růžička.

Druhou posilou je útočník Petr Míka, jenž loňskou sezónu dohrál na hostování ve Vítkovicích. Výsledky v týmu na severu Moravy si řekl o místo ve slávistické sestavě. "Petr Míka stoprocentně dostane v příští sezóně šanci. Svou hrou ve Vítkovicích mi dokázal, že hrát umí. Ukázal své kvality a místo v kádru si zaslouží," vysvětlil rozhodně Růžička.

Do Jihlavy naopak odchází na roční hostování mladý brankář Lukáš Hronek. Informaci jako první publikoval jednatel Ivan Padělek v jedné z odpovědí v rubrice Ptejte se vedení na oficiálních stránkách. "Lukáše uvolňujeme na roční hostování do Jihlavy, protože je to mladý brankář, který potřebuje hlavně chytat. Lukáš měl více nabídek, ale po vzájemné dohodě jsme upřednostnili Jihlavu. Už tam byl a několik zápasů za ní loni odehrál," řekl generální manažer.

Vladimír Růžička jedná ještě o dalších změnách v kádru, další přesuny však zatím uzavřeny nejsou. "Zatím jednáme, po 1. květnu by mohlo dojít k oznámení dalších změn," vysvětlil. Netají se, že největší zájem má o Radka Dudu. "Samozřejmě bychom ho rádi měli v našem týmu. Jednáme o tom, ale zatím nejsou jednání uzavřena," dodal.

Aleš Krátoška

Narozen: 6.10.1974
Výška: 179 cm
Váha: 83 kg
Hůl: vlevo

Odchovanec píseckého hokeje prožívá velmi rušný hokejový život. Po několik letech v Písku se v juniorském věku jeho domácím klubem staly České Budějovice, odkud pak zamířil na základní vojenskou službu do nedalekého Tábora.

Do rodného Písku se vrátil na jednu sezónu, která znamenala obrat v kariéře. Zažil výbornou sezónu, vyhrál kanadské bodování 1.ligy a ve čtvrtfinále play-off proti Havířovu vstřelil v jednom zápase neuvěřitelných šest branek! Baráž, do které tehdy postupovaly dva celky, však Písku unikla, když jej v semifinále zastavil jiný severomoravský celek, Opava. Ta se do extraligy nakonec probojovala, svými výkony si však o ní řekl i tvořivý centr, z 1. ligy si jej vytáhly ambiciózní Vítkovice.

Hned první sezóna v dresu Vítkovic byla úspěšná, tým získal stříbrné medaile za druhé místo v extralize. Další sezóna byla jen o krůček "horší", přinesla další přírůstek do medailové sbírky za třetí místo. Souboj o bronz svedly Vítkovice se Spartou, která však k rozhodujícímu třetímu zápasu do Ostravy nepřijela.

V roce 1999 zamířil současný centr Plzně do Finska, kde strávil dva roky, aby se před loňskou sezónou vrátil do extraligy. Měl být možná největší posilou, nakonec byl rád, a samozřejmě nejen on, že se na hokejový led vůbec vrátil. Protržená plíce málem ukončila nejen jeho kariéru, ale i život. Aleš Krátoška poté strávil mnoho času rekonvalescencí a připojil se k týmu až v průběhu soutěže. Před play-off se ovšem opět zranil a do zápasů proti svému bývalému zaměstnavateli z Ostravy nezasáhl.

V říjnu roku 2002 se Aleš Krátoška stal předmětem nejdůležitějšího trejdu sezónu, kdy byl spolu s Radek Dudou vyměněn do Slavie za kanonýra Viktora Ujčíka. Tato výměna se ukázala jako klíčová, neboť oba explzeňští hráči se výrazně podíleli na mistrovském titulu, který Slavia v roce 2003 získala.

Po skončení hostování ve Slavii se Aleš Krátoška vrátil zpět do Plzně. Ta jeho trvalý přestup do Prahy neumožnila. Jeho druhá cesta do Edenu byla opět exkluzivní - Slavia jeho služby vyrovnala reprezentačním brankářem Romanem Málkem. Po skončení sezóny Krátoška podepsal se Slavií víceletou smlouvu.

Statistiky:

Sezóna   Klub                       Z  G  A  B TM
1990-91  HC České Budějovice - dor. 36 42 36 78
1993-94  VTJ Tábor (1.liga)          -  5  6 11
1994-95  VTJ Tábor (1.liga)          - 14 16 30
1995-96  IHC Písek (1.liga)         45 32 11 43
1996-97  HC Vítkovice (E)           44 10 10 20
1997-98  HC Vítkovice (E)           39  9  6 15
         HC Vítkovice (p-o)          9  2  2  4
         HC Havířov (1.liga)         2  0  0  0
1998-99  HC Vítkovice (E)           48 15 16 31
         HC Vítkovice (p-o)          4  1  1  2
1999-00  Ässät Pori (SM-liiga)      53 17 18 35
2000-01  Pelicans Lahti (SM-liiga)  51 17 17 34
         Pelicans Lahti(SM-liiga,p-o)3  0  0  0
2001     HC Keramika Plzeň (TC)      6  2  6  8 10
2001-02  HC Keramika Plzeň (E)      33  6  9 15 57
2002     HC Keramika Plzeň (TC)      4  0  1  1  2
2002-03  HC Keramika Plzeň (E)      13  4  1  5 18
         HC Slavia Praha (E)        37  5 15 20 50
         HC Slavia Praha (p-o)      13  3 10 13 12
2003-04  HC Lasselberger Plzeň (E)  31 10  8 18 76
         HC Slavia Praha (E)        15  2  5  7 18
         HC Slavia Praha (E,p-o)    18  2  5  7 16
  • Profil Aleše Krátošky

    Petr Míka

    Narozen: 12.2.1979
    Výška: 190 cm
    Váha: 89 kg
    Hůl: vpravo


    Pražský Eden byl kdysi svědkem prvních krůčků hokejisty, jehož talent se od počátku nedal přehlédnout. Urostlý mladík začal cenné služby pro klub odvádět už v juniorském věku. Zlatá generace slávistických mládežníků neměla tehdy v polovině devadesátých let v republice konkurenci a Petr Míka byl spolustrůjcem hned dvou titulů mistra republiky. „To byly super roky,“ hlesl hráč při vzpomínce na tyto úspěchy. „Slavia mi dala hokejově nejvíce, tam jsem vlastně hokejově vyrostl a naučil se všechny základy. Vzpomíná se na to hezky,“ usmívá se ještě po letech mladý křídelník. Úspěchy mužstva zcela zákonitě dláždili cestu do reprezentačních výběrů. Turnaj, který Míkovi vlastně otevřel cestu do zámoří, se odehrával v Třebíči a Znojmě, kde v roce 1997 hostili Mistrovství Evropy hráčů do 18ti let. Celek skončil až na 5. místě, nicméně skauti z NHL si i přesto pečlivě vypisovali jména talentovaných českých hokejistů a mezi K.Rachůnkem, Melicharem, Škoulou, Fischerem, Štefanem či Kraftem, tedy dnešními stálicemi NHL, se neztratil ani mladý slávista. A tak nebylo divu, že při letním draftu do slavné soutěže zaznělo na 85. místě jméno Petr Míka, jehož si zvolili New York Islanders sídlící na Long Islandu.

    Už v sedmnácti letech dostal první šanci v hlavním týmu Slávie a následující sezónu už strávil v extralize mužů celou, krom pár zápasů, v nichž vypomáhal prvoligovému Berounu. Následoval zmiňovaný úspěch v draftu a Míka se odhodlal poprvé vyzkoušet zámoří. V týmu Ottawa 67´s válel Ontario Hockey League, což je juniorská soutěž, a nevedl si špatně, leč nabídka od Islanders nepřišla, a tak došlo na první návrat do Čech. A návrat velmi zdařilý. Kompletní sezóna v nejvyšší soutěži a především úspěšné MS do 20ti let. Zdá se paradoxní, že za úspěšné lze považovat mistrovství, v němž skončí mužstvo na sedmé pozici, ale posuďte sami – Míka vstřelil v šesti zápasech osm branek!!! „Tohle mistrovství bylo asi největší impuls k tomu, že mi Islanders nabídli kontrakt,“ je přesvědčen sympatický forvard. Kontakty s nejslavnější soutěží tak začaly nabývat reálných rozměrů. „Ozval se mi agent, že jednání s Islanders vypadají slibně a že mají zájem. Pak už se jen licitovalo a jednání vyústila v podpis tříletého kontraktu,“ sype hráč z rukávu informace. A tak se Míka podruhé vydal do Severní Ameriky.

    Začátek sezóny nevypadal nijak růžově. Farma v Lowellu byla totiž farmou hned dvou týmů NHL Los Angeles a New York Islanders a Míka v této konkurenci začal až ve čtvrté řadě farmářského týmu. "Tam je to těžké, pokud přijdete jako úplně mladý hráč, hodně záleží na tom, jaký máte kontrakt, zkrátka nesmírnou roli hraje spousta věcí. I přesto se všechno vyvíjelo dobře. Ze čtvrté řady jsem se probojoval do prvních dvou a jediné, co mě přibrzdilo, byly natržené vazy v kotníku,“ vzpomíná na peripetii před velkým finále Míka. „Po zranění jsem se vrátil na farmu a přišla zpráva, že půjdu hrát nahoru za Islanders,“ líčí Míka svou cestu k nejslavnější soutěži. Ze čtvrté řady na farmě až k NHL, to je pěkný kus cesty, který tehdy jednadvacetiletý mladík úspěšně zdolal. Radost z tohoto počinu nekazí ani fakt, že se tak stalo na pouhé tři zápasy. „Hrál jsem jen ve čtvrté lajně, ale cením si i toho. Nebylo lehké probojovat se do hlavního týmu z té pozice, na jaké jsem byl ze začátku,“ praví Míka smířeným hlasem dnes. Po třech zápasech v NHL, při kterých se dostal jen k jediné střele na branku, se vrátil pro play-off na farmu a jistě v koutku duše věřil, že v dalším roce přijde větší šance. „V druhém roce jsem byl po kempu poslán opět do Lowellu na farmu,“ popisuje poněkud smutněji. Rok vydržel bojovat o návrat do NHL, ale když neviděl ani na počátku následující sezóny šanci na povýšení, nevydržel. „Prostě jsem si řekl „a dost!“ Nedostával jsem žádný prostor a cítil jsem, že se mnou už nepočítají. Ve 22 letech potřebuje hokejista hrát a ne mít tři střídání za třetinu,“ nastiňuje Míka okolnosti, které ho přiměli k návratu do Čech číslo dvě.

    Petr Míka měl v prvním roce po návratu do Slavie důvod jedině k radosti, „Tahle sezóna byla super. To bylo 29 zápasů, 10 gólů, 8 nahrávek, to jsem se cítil výborně a pan Růžička mi nabídl novou smlouvu,“ dokazuje Míka vynikající přehled o svých statistikách. Úspěšnou sezónu podtrhla i pozvánka do reprezentace, kde Míka sehrál 8 zápasů. „Těšil jsem se na novou sezónu, ve které jsem chtěl navázat na předchozí výkony, ale ouha…,“ naznačuje následující nečekaný zvrat. „Stalo se to, že jsem hned od začátku šel do čtvrté pětky a po několika zápasech jsem řekl, že chci pryč a pan Růžička mě poslal do Havířova,“ zatváří se při této vzpomínce kysele ještě dnes. „Tam to nebylo zrovna ideální,“ volí diplomatický slovník, ale každý si dle kuloárních zvěstí dokáže domyslet, jaká situace panovala v suverénně nejhorším celku tabulky. „Naštěstí přišla výměna do Budějovic, kde jsem zase ožil,“ mění tón hlasu na mnohem optimističtější notu univerzální útočník. Přicházíme tedy k období, jež si fandové jihočeského klubu ještě moc dobře vybavují. „Jak už jsem tady jednou řekl, já na Budějky nedám dopustit, nebo spíš můžu říct, že se mi tady hrozně líbilo,“ nechává Míka poznat optimismus, který v něm zdejší působení zanechalo. „Byl jsem tady spokojen, samozřejmě to taky bylo tím, že se vyhrávalo a ta sezóna se vydařila vlastně celému týmu,“ poukazuje Míka na skutečnost, která při dnešním postavení Českých Budějovic přináší nečekanou nostalgii.

    Loňskou sezónu strávil na hostování ve Vítkovicích. „Šlo o roční hostování do konce sezóny a pak mám ve Slavii ještě opci. Uvidíme, jak to bude dál,“ hovořil v loňské sezóně o své budoucnosti Petr Míka. Teď už je jasné, že jeho budoucnost bude opět spjata s pražskou Slavií.

    Statistiky

    Sezóna   Klub                                Z  G  A  B  TM
    1995-96  HC Slavia Praha - jun. (E)         26  5 12 17   -
    1996-97  HC Slavia Praha (E)                20  1  2  3   6
             HK Berounští Medvědi (1.liga)       9  1  0  1   -
             HC Slavia Praha - jun. (E)         15  8  0  8   -
    1997-98  Ottawa 67`s (OHL)                  41 10  8 18  28
    1998-99  HC Slavia Praha (E)                49  6  5 11  57
    1999-00  New York Islanders (NHL)            3  0  0  0   0
             Lowell Lock Monsters (AHL)         50  8  9 17  20
             Lowell Lock Monsters (AHL,p-o)      6  0  0  0   0
    2000-01  Lowell Lock Monsters (AHL)         13  0  1  1   7
             Springfield Falcons (AHL)          27  0  2  2   8
    2001-02  Bridgeport Sound Tigers (AHL)       1  0  0  0   0
             HC Slavia Praha (E)                29 10  8 18  16
             HC Slavia Praha (E,p-o)             9  0  1  1   4
    2002-03  HC Slavia Praha (E)                 8  1  0  1   4
             HC Havířov Panthers (E)            15  3  2  5  10
             HC České Budějovice (E)            22  8  4 12  20
             HC České Budějovice (E,p-o)         4  0  0  0   6
    2003-04  HC Vítkovice (E)                   44 15 12 27  44
             HC Vítkovice (E,p-o)                6  3  3  6   2
    
    Autor David Schlegel
  • Nepřehlédněte
    ZÁPASY - MLÁDEŽ 29.3.2024

    Junioři i podruhé porazili Šumperk a mají postup na dosah

    I ve druhém utkání semifinále byli slávističtí junioři efektivní a díky třem gólům v první třetině si došli pro vítězství 7:1. V sérii tak vedou 2:0 na zápasy. Druhý hattrick po sobě nasázel Vojtěch ...

    Číst více
    OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

    Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

    Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

    Číst více
    ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

    Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

    Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

    Číst více
    A-TÝM 27.3.2024

    Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

    Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

    Číst více