Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
24. května 2004

Podívat se do brány co nejvíce, přeje si Hronek

P r a h a / J i h l a v a - Po dvě a půl sezóny byla brankářská dvojice ve Slavii jasně určená. S nástupem nového muže s maskou, Petra Fraňka, se oba oblíbenci publika na nějaký čas se Slavií loučí. Roman Málek po hostování v Plzni odchází na rok do ruské superligy, jeho bývalý parťák Lukáš Hronek míří na zkušenou do Dukly Jihlava. V týmu extraligového nováčka věří, že dostane větší prostor. “Teď to beru prostě tak, že jsem na rok odešel a doufám, že mi ta změna prospěje. Na Slavii jsem ale nezanevřel,“ říká za pár dní dvaadvacetiletý gólman. Na Vysočině už se naplno zapojil do letní přípravy.

Loňská sezóna byla hodně dlouhá, jak si trávil chvíle volna před nadcházející letní přípravou?
Měl jsem asi tak tři týdny, chvíli jsem strávil v Praze, pak jsem byl na chalupě v jižních Čechách. Týden před začátkem přípravy jsem začal hrát tenis, s tátou nebo Honzou Boháčem, který za mnou přijel.

Kdy ses připojil k týmu?
Já jsem začal 3.května, o něco později než ostatní. Příprava tady vypadá zhruba stejně jako na Slavii, akorát tu nejsou kola, nejede se na hory. Zato chodíme hodně do posilovny, děláme spinning.

Do Jihlavy odcházíš na roční hostování, stalo se tak na tvůj podnět nebo spíše po domluvě s Vladimírem Růžičkou?
Bylo to oboustranné, Láďa věděl, že by asi nebylo dobré, abych ve Slavii zůstával a i já jsem to chtěl jít zkusit jinam.

Vnímal si svou situaci ve Slavii tak, že za Petrem Fraňkem tolik šancí nedostaneš?
Ne že bych to zabalil, ale prostě jako jednička by byl Petr, takže bych mu jen kryl záda.

V Jihlavě to ale nebudeš mít o tolik lehčí, v brankářské dvojici se potkáš s hrdinou baráže Jaroslavem Suchanem…
Je to odchovanec klubu, nevím jak se tady na to dívají, já se budu o místo chtít poprat a podívat se do brány co nejvíce.

Už třeba trenéři naznačili, jestli počítají s vaším pravidelným střídáním nebo bude určena jednička – dvojka?
To vůbec nevím, zatím nikdo nic nenaznačil.

V Jihlavě už si loni pár zápasů na střídavý start odchytal, hrála právě znalost prostředí a týmu nějakou v roli v tvém rozhodování?
Jedna věc je, že jsem tady už byl, trenéři i hráči mě znají. Navíc tu mám příbuzné, strejdu a tetu, i dost kamarádů. A je to i z Jihlavy celkem dobře dosažitelné do Prahy, takže teď třeba jezdím obden se podívat domů.

Jaká je v mužstvu parta, jestli už můžeš posoudit?
Byl jsem v Jihlavě na začátku sezóny, během baráže nevím jaké to tady bylo, ale parta je tady určitě dobrá. Věřím, že budeme na ledě bojovat a bude se dařit celému týmu.

Ve městě jistě po návratu do extraligy po pěti letech vládne euforie, může se to odrazit pak v samotné soutěži? Dá se už říct, na co reálně bude Jihlava v extralize mít?
Těžko říct, euforie tu asi bude, ale když vidím jak ostatní posilují, tak nás nečeká nic lehkého. Soutěž bude ohromně vyrovnaná, už loni to bylo vidět. My bychom chtěli určitě hrát mimo umístění těsně kolem čtrnácté příčky, aby nám nehrozila baráž. Pro nováčka je ta sezóna vždycky náročná, každý zápas bude hodně těžký, úspěch bude když se udržíme a další lepší místa budou něco navíc.

Ze Slavie si byl z posledních let zvyklý hrát o titul, nebude to teď velký nezvyk, dívat se spíše směrem za sebe?
Bude to rozdíl, zas si ale říkám, že ve Slavii byly zápasy pro brankáře nepříjemné, hráli jsme výborný hokej, soupeře přehrávali a většinou přestříleli. Když jsme přijeli někam jako mistři ligy, třeba do Vsetína, tak se na nás domácí vždy chtěli vytáhnout a bylo těžké tam hrát. V Jihlavě bude člověk víc v zápřahu, což je pro brankáře výhodnější.

Bylo pro tebe těžké opustit Eden, určité zázemí?
To patří k hokeji, hostování stejně jako výměny. Děje se to všude, ten náš hokejový život je krátkodobý a musí se s tím člověk umět vypořádat.

Už ses stihnul v Jihlavě zabydlet nebo budeš případně z Prahy dojíždět?
Tenhle týden jsem u příbuzných, časem až půjdeme na led, tak už bych chtěl vlastní byt. Přes Martina Altrichtera jsem získal nějaké kontakty, tak si snad něco vyberu. Přítelkyně ještě musí udělat maturitu, pak už tu asi bude se mnou. Ještě se uvidí, v srpnu už by to mělo všechno klapat.

Zpátky ještě k poslední sezóně, která z tvého pohledu připomínala ze všeho nejvíce houpačku. Chvíli nahoře – post jedničky ve Slavii, pozvánka do reprezentace, pak zas chvíli dole. Co sis ze všech těch zkušeností vzal nejvíc, co ti daly do budoucna?
Sezóna byla pro mě asi zatím nejzajímavější. Měl bych pro ní dvě hodnocení. Poměrně dobrá byla do ledna, pak od výměny Romana nevím čím to bylo, prostě to nebylo ono a tolik se mi nedařilo. Odehráli jsme jako tým slabší zápasy a abych se přiznal, ani jsem o tom moc nepřemýšlel, proč to tak dopadlo. A když přišel Petr, tak jsem zas spadl na post dvojky. Říkám si, že jsem si to vyzkoušel a do budoucna mě to doufám posílilo.

Nabízí se příklad Romana Málka, kterému také chvíli trvalo, než se prosadil ve Slavii jako jednička, nějaký čas hostoval třeba v Berouně. Tobě bude dvaadvacet let, dá se říct všechno ještě před sebou. Spojuješ i nadále svou budoucnost se Slavií?
Určitě, pořád zůstávám hráčem Slavie a pokud bude mít o mě zájem, tak budu rád chytat ve Slavii. Teď to beru prostě tak, že jsem na rok odešel a doufám, že mi ta změna prospěje. Budu se snažit chytat co nejlíp. Samozřejmě jako jednička bych jednou chytat chtěl, jestli se to povede ve Slavii nebo jinde, třeba v Jihlavě, to ukáže čas. Na Slavii jsem ale nezanevřel.

Díky moc za rozhovor a přeju ať se daří.

Offline s Lukášem Hronkem z února 2004

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více