Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
27. května 2004

Ani debakl nezkazil příjemné odpoledne

Jak to vypadá, když hokejisté místo bruslí obují kopačky, se mohli diváci přesvědčit ve čtvrtek na hřišti Slovanu Hradišťka, v obci vzdálené asi 30 km od Prahy. Proti domácím fotbalistům nastoupila jedenáctka slávistů v čele s Petrem Fraňkem, který i v podstatně větší bráně než je zvyklý předváděl skvělé reflexy. V poli zase s míčem kouzlil, netradičně na levém křídle, Radek Duda. Na lepší výsledek než prohru 4:9 to však nestačilo. Kdo se nebyl podívat, může jen litovat, byl to totiž pravděpodobně první a poslední fotbalový zápas v letošní přípravě Slavie.

Počáteční obavy, že se slávisté nesejdou v potřebném počtu, zatímco nabuzení domácí se už rozcvičovali na zeleném trávníku, se naštěstí nevyplnily. Do Hradišťka se postupně sjelo dvanáct hráčů a když jako poslední dorazili pánové Kalous, Šerpán, Plýhal s cenným nákladem v podobě “sešívaných“ dresů, mohl očekávaný fotbalový mač začít. Byť s několikaminutovým zpožděním oproti plánovanému začátku v 17:00. Nutno ještě podotknout, že za domácí nenastoupila žádná “stará garda“, ale především v prvním poločase hráči “áčka“. Zlé předtuchy z řad slávistů, že tohle nemůže dopadnout dobře, se nakonec na hřišti potvrdily.

Jak vypadala sestava Slavie? Do brány se postavil, stejně jako v hokejových arénách, Petr Franěk. Na rozdíl od jeho některých kolegů ho hra v útoku netáhne a zůstal věrný svému brankářskému řemeslu. A i přes vysoký počet gólů ve své síti si vedl výtečně. Před ním čistili prostor stopeři David Pojkar – Radek Dlouhý, když především druhý jmenovaný si vedl s přehledem a neztratil by se možná ani v Gambrinus lize (s menší nadsázkou). Pravý kraj obrany obsadil zkušený František Kučera, druhou stranu rychlonohý Michal Vondrka. Hru záložní řady režíroval především Petr Kadlec. Rozený špílmachr adresoval spoluhráčům stejně jako na ledě přesné pasy, navrch přidal častou střelbu z dálky. Vedle něj nastoupili běhaví Milan Kopecký a na pravé straně Boris Žabka, posila z Třince. Nejvíce pohledů bylo upřených na levou stranu Slavie, kde netradičně nastoupil navrátilec Radek Duda. Před zápasem možná působil unaveným dojmem, ale na hřišti dokazoval, že si s míčem tyká více než dobře. Občas si dovolil nějakou technickou finesu, dostával se do šancí – zkrátka bylo ho všude plno, jak je jeho dobrým zvykem. V útoku nastoupili mladí střelci Jakub Klepiš a Petr Jaroš.

Sestava Slavie: Franěk - Kučera (od 2.pol. Musil), Pojkar, Dlouhý, Vondrka - Žabka, Kopecký, Kadlec, Duda - Klepiš, Jaroš.

Průběh zápasu

Od počátku byla na domácích znát větší herní vyzrálost, slávisté se ale rozhodně nechtěli vzdát bez boje. Poprvé se skóre měnilo v 5.minutě, kdy centr z rohu prošel skrz celé malé vápno a byla z toho snadná dorážka – 1:0. Za chvíli mohl po krásném uvolnění od Jaroše odpovědět Klepiš, ale trefil jen nohy brankáře. Pak předvedl svůj tradiční důraz Pojkar, bohužel však zkosil soupeře ve vápně a byla z toho penalta. Napoprvé předvedl Franěk skvělý zákrok, na dorážku už však nestačil – 2:0. Hra se přelévala ze strany na stranu, bylo určitě na co koukat. Po prvních z kouzel Radka Dudy se po ťukesu Kadlece se Žabkou dostal do šance Klepiš, tvrdá rána mířila ale jen vedle. Na druhé straně předvedl po kombinační akci domácích rychlý reflex po “bombě” z voleje Franěk, ne naposledy v zápase. Ve 34.minutě připravil Kadlec palebnou pozici pro Duda, jehož střela šajtlí byla hodně jedovatá. O pár vteřin později už to ale přišlo, Duda si všimnul gólmana o trochu víc vysunutého z brány a šikovně ho obstřelil – 2:1. Gól vliv do žil slávistů více optimismu, které však Hradišťko ještě do poločasu zchladilo dvěma góly. Po přesné ráně k tyči to bylo 3:1 a po přihrávce z křídla osamocený útočník na malém vápně dával z první na 4:1.

Do druhé půle nahradil Kučeru na pravém okraji obrany Lukáš Musil, domácí obměnili velkou část mužstva. Tempo hry trochu opadlo, ale nouze o zajímavé momenty určitě nebyla. Slávistům se podařil brejk, Kadlec posunul míč přes vybíhajícího gólmana na Klepiše, který už měl před sebou prázdnou bránu – 4:2. V dalších minutách držel akcie hokejových vicemistrů Franěk řadou skvělých zásahů. Na druhou střelu přesně k tyči v krátkém sledu už ale nestačil – 5:2. Snížit mohl vzápětí Žabka, bohužel kromě gólmana obstřelil i bránu. Další gól padl po faulu Jaroše a přímáku, který po teči prošel mezi nohami nešťastného Fraňka do sítě – 6:2. S tím se nechtěl smířit Radek Duda a začal úřadovat. Po faulu na něj dostal domácí borec žlutou kartu, trestný kop rozehrál sám Duda. K míči se dostal Kopecký a poslal ho obloučkem pod břevno – 6:3. Přišly však další dva góly Hradišťka a slávisté rezignovali. Po střele z dálky, která přeplachtila Fraňka – 7:3, po vyšachování celé obrany to bylo už – 8:3. Největší ohlas pár desítek diváků pak vzbudilo velké sólo Radka Dlouhého. Výlet svého spoluhráče okomentoval úsměvně Petr Kadlec, který nevěřil svým očím co se to kolem něj přeřítilo. Obě mužstva si pak připsali ještě po gólu, akci na jeden dotek s Dudou zakončil Kopecký - 8:4, zápas pak orámovala výstavní “šibenice“ v podání domácího fotbalisty - 9:4. Před potupnou desítkou zachránil slávisty závěrečný hvizd rozhodčího. Pokud by se duel bral jako exhibiční, tak se určitě vydařil, fotbalu přálo i počasí.

Hodnocení zápasu – převážně nevážně

Karel Brückner "Duda do reprezentace? Jedině s přivřenýma očima."

K utkání se ve vážném tónu nikdo ze slávistů nechtěl vyjádřit, za příčiny porážky byly shledány zajímavé věci, které raději necháme bez komentáře. Největší zklamání měl na svědomí trenér národního týmu Karel Brückner, který utkání osobně přihlížel (přijel na otočku ze soustředění v rakouském Seefeldu) a poté jej zhodnotil slovy: "Chlapci, musíte ještě víc trénovat.“ Definitivně tak vzal všem naděje, že by je mohl vzít do týmu na Euro v Portugalsku.

S největší pravděpodobností to byl první a poslední fotbalový zápas HC Slavia Praha v letošní přípravě na sezónu, už domluvený program bude asi zrušen na přání trenérů. Chtějí tak předejít zraněním, ke kterým v minulosti občas docházelo. Není to rozhodně reakce na devítigólový příděl...

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více