Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
1. června 2004

Ondřej Weissmann: Každý chce ten velký hokej vidět zblízka

P r a h a - Po odmítnutí Vladimíra Růžičky se staronový kouč národního týmu Ivan Hlinka poohlídl jen o kousek dál. Pro někoho možná překvapivě, ale na post asistenta si ještě kromě Radima Rulíka vybral Ondřeje Weissmanna. Úspěšný trenér olympijských šampionů z Nagana však dobře věděl, co dělá. Spolu se setkali na střídačce už před více než deseti lety v Litvínově. “Taková nabídka se neodmítá, už také nemusí nikdy přijít,“ neváhal s vyslovením slůvka "ano" rodák z Duchcova u Teplic, který ve Slavii působí už čtyři roky a je také podepsán pod všemi posledními úspěchy. Nyní k tomu přidá i práci v reprezentaci. Jen motorku za golf, oblíbený sport Ivana Hlinky, měnit nehodlá. “Golfista se ze mě asi nestane,“ odpovídá s úsměvem na častou otázku.

Napadlo vás, když post asistenta odmítl Vladimír Růžička, že by mohla volba padnout na vás?
Vůbec jsem s tím nepočítal. Nevím kdo byl ještě překvapený (úsměv), ale já samozřejmě překvapený byl. Trošku jsem nad tím přemýšlel a pak už jsem si říkal, že taková nabídka se neodmítá a už nikdy nemusí přijít. A přece jen vidět ten velký hokej zblízka asi každý chce, každý u toho chce být. S Ivanem se dobře znám, už jsme spolu na střídačce stáli, když jsem začínal. To všechno hrálo pro a tak jsme se domluvili.

Takže první reakce když vám volal Ivan Hlinka, byla ano anebo jste se ještě s někým radil? S rodinou, na Slavii s vedením klubu?
Nejdříve jsem to musel probrat s Láďou Růžičkou, byla schůzka, jak to bude co se týče času atd. Do druhého dne jsme si dali termín, že se sejdeme znovu a domluvíme. Rodina si k tomu taky musela říct své, protože věděla, že už vůbec nebudu doma, což se jim líbilo (úsměv). To všechno se muselo zohlednit.

Myslíte, že hrál roli fakt, že jste už spolu s Ivanem Hlinkou trénovali, stejně jako si vybral Radima Rulíka, se kterým spolupracoval v Omsku?
Nemůžu mluvit za Ivana, ale asi ano. Mám pocit, že každý chce spolupracovat s lidmi, které zná a o kterých něco ví. Byl to jeden z důvodů.

Spolu s Ivanem Hlinkou jste se potkali na střídačce Litvínova, na začátku 90.let. Jaké na to máte vzpomínky?
Já jsem začínal, předtím jsem byl v Teplicích u juniorů. Byla to dobrá spolupráce i zkušenost, navíc se nám v té první sezóně dařilo, skončili jsme myslím třetí. Je to vždycky dobré stát vedle zkušeného trenéra a jednak i hráče, člověka s kterým se znáte. Byla to docela dobrá škola.

Jak moc se znáte s Radimem Rulíkem? Máte přehled o jeho práci?
S Radimem jsme se znali předtím ze střídaček z extraligy, v podstatě jsme se bavili chvilku před zápasem tak jako s každým. Radim je dobrý kluk, pracovitý a hlavně ho zná Ivan, který s ním spolupracoval. Věřím, že nám to bude spolu vycházet.

Teď vám přibude práce, odpočinku si asi moc neužijete. O tom mluvil i Vladimír Růžička, že během těch dvou let u reprezentace toho na něj bylo někdy až dost. Máte už představu, jak to bude vypadat během sezóny?
Vím, že nebudu tolik doma, už 19.srpna nám začíná akce národního mužstva, Světový pohár, pak navazují další. Prostě pokud bude volno na Slavii, tak já pojedu někam jinam. Bude to náročné, ale jak jsem říkal, je to šance. Nechci mluvit o vrcholu mé trenérské kariéry, ale asi každý by tam jednou chtěl stát. Nevím kdo má jaké ambice, já můžu říct, že mě těší práce ve Slavii. Každého asi těší, když se daří a má kolem sebe dobrou partu lidí, to si myslím dělá hodně. To samé očekávám od spolupráce v národním mužstvu.

Začátek jste měli hned hektický, během čtrnácti dnů sestavit soupisku pro Světový pohár. Jak probíhaly porady před takovým důležitým úkolem?
Porada byla jedna a byla hodně rychlá, protože já jsem hned druhý den odjížděl na soustředění se Slavií. Bylo to samozřejmě těžké, po takovém jak se říká neúspěchu, i když já si to nemyslím. Spíš bych řekl zklamání z Mistrovství světa, věděli jsme, že někteří hráči momentálně vůbec na hokej nechtějí myslet. Proto asi byla volba taková, že se Ivan rozhodl, že nebude moc hráčů oslovovat a spíš tu nominaci nahlásí, protože za měsíc za dva může být názor hráčů jiný. Jmen bylo samozřejmě hodně, protože je volno a jsou všichni hráči k dispozici. My jsme se rozhodli vybírat hráče podle svědomí, že jsou nejlepší a mohla by to být dobrá parta.

Jaký máte názor na ohlasy po MS, které volaly po omlazení týmu, přinést po dvou letech bez medaile do mužstva novou krev?
Samozřejmě se objevily hlasy, že by měla přijít nová generace, ale já si myslím, že ta současná není zas tak stará, dost toho umí. Další hráči, ti mladší, dostanou příležitost určitě během sezóny, jsou tady další turnaje a nebudou k dispozici hráči z NHL. Teď si myslím, že na to prostor velký nebyl.

Světový pohár přichází pár měsíců po domácím šampionátu, do kterého se u nás vkládaly velké naděje. Myslíte, že to může zvednou prestiž turnaje pro český tým, ta touha napravit neúspěch?
Nedokážu říct, ten turnaj má velkou prestiž hlavně v NHL, u nás v Evropě se soustředíme spíš na Mistrovství světa. Ale je třeba říct, že se tam sejdou ve všech mužstev vynikající hráči. Je to věc názoru, někdo má rád MS, někdo víc Světový pohár.

Dá se očekávat, že na národní tým a hlavně trenéry bude vyvíjen velký tlak ze všech stran. Motivuje vás to, možnost přivést národní tým zpět na medailové pozice anebo naopak, když se to nepovede, počítáte s kritikou?
Může se stát cokoliv, s tím každý trenér nejen u nároďáku, ale i v extralize musí počítat, že pokud se nedaří, tak přijde kritika. Především na trenéry, většinou to tak bývá. U národního týmu je možná větší zodpovědnost, pro mě je výhoda, že nejvíce kritiky by se sneslo na Ivana (úsměv). Samozřejmě s tím člověk počítat musí, je součástí mužstva, ale já doufám, že se to nestane a klukům se bude dařit.

Smlouvu jste podepsali do roku 2006, myslíte už výhledově na olympiádu v Turíně?
Podepsali jsme na dva roky, ale jak už jsem říkal, stát se může cokoliv, nevyjde nám Světový pohár a hned to může být jinak.

Otázka na závěr, co vy a golf? Už trénujete na společné partičky s Ivanem Hlinkou?
Už jsem to jednou psal, já jsem na golfu ještě nikdy nebyl a nějak mě to ani netáhne. Každý relaxuje jiným způsobem, já si tady na Slavii třeba povídám s Jirkou Kalousem (úsměv), sem tam se svezu na motorce.

Takže abyste všichni tři tvořili nominaci na greenu, to asi nehrozí, že?
Stát se to může, pokud si tam dají sraz a zavolají mi, tak přijedu na golf. Ale že by se ze mě stal golfista, tomu nevěřím (úsměv).

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí do práce nejen v reprezentaci.

Vizitka Ondřeje Weissmanna

Narozen 28.října 1959 v Duchcově u Teplic.
Stav: ženatý, manželka Slávka, dcera Petra (18), syn Ondřej (24).
Přezdívka: Hárvi.

Hráčská kariéra: Litvínov (1975-82), Dukla Jihlava (1982-84), Litvínov (1984-90), celková bilance v lize – 526 utkání, 68 gólů. Čtyři starty v reprezentaci, účastník ME 18 (1977), MS 20 (1978-79). Začínal jako útočník a skončil jako obránce, aktivní kariéru ukončil ve třiceti letech. Mistr ligy 1984.

Trenérská kariéra: junioři a dorost Teplic (1990-92), Litvínov – asistent (1992-95), záložní tým Teplic (1995-96), dorost Litvínova (1996-97), Litvínov (1997-98), junioři Litvínova (1998-99), od roku 2000 ve Slavii, chvíli s Jaromírem Šindelem a poté spolu s Vladimírem Růžičkou a Jiřím Kalousem.

Největší trenérské úspěchy: mistrovský titul (2003) a druhé místo (2004) se Slavií, mistrovský titul s dorostem Litvínova (1997)

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video