Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
21. července 2004

Chceme hrát stejný hokej, jaký jsme hráli

P r a h a - Dnes, ve středu 21.července, nastoupí hokejisté HC Slavia Praha k prvnímu tréninku na ledě před novou sezónou. O "suché" letní přípravě, složení mužstva, možných posilách během stávky v NHL, stěhování do Sazka Arény a ambicích úřadujícího vicemistra jsme si povídali s osobou nejpovolanější, hlavním koučem a generálním manažerem klubu. "Chceme zase skončit před Spartou. Dvakrát se nám to podařilo, uvidíme jak dopadneme do třetice," říká Vladimír Růžička v rozhovoru pro slávistické webové stránky.

Při letmém pohledu na soupisku čtyřiadvaceti hráčů Slavie se jakoby zdá, že přes všechny ty příchody a odchody a konce hostování, ať již v průběhu minulé sezony, nebo bezprostředně po ní, zůstalo ve Slavii vše při starém. Z Ameriky se hned v úvodu loňské soutěže vrátil Petr Kadlec, v jejím průběhu pak přišel z Plzně Aleš Krátoška, jehož hostování se nakonec změnilo v přestup, na soupisce nechybí ani Radek Duda, předloňská posila útočných řad Slavie. Je tu i velezkušený brankář – Petr Franěk, opora vicemistra v posledním play off. To jsou alespoň namátkou jen některé příklady toho, proč lze tvrdit, že ve Slavii zůstalo vše při starém. Navíc zůstala i kostra týmu složená ze zkušených hráčů, jako jsou František Kučera, Josef Beránek, Patrik Martinec či Michal Sup. Co víc si přát?

"Letní příprava už je za námi, zaplať pánbůh"

V pátek 2. července skončila hráčům takzvaná „suchá“ příprava. Jak moc je pro hokejisty důležitá a jak moc její průběh podle vás ovlivní výkon mužstva v nadcházející sezoně?
Po loňské sezoně, která byla hodně náročná, jsme hráčům dali měsíc volno. Teprve potom jsme začali s přípravou na novou sezonu a ta trvala necelých sedm týdnů, přesněji šest a půl týdne. Takže nebyla dlouhá. Hlavně jsme se zaměřili na sílu, v letošní sezoně navíc i na běh, a na fyzickou kondici. V rámci té více než šestitýdenní přípravy jsme dvakrát byli na kolech, jednou v Krkonoších, podruhé v Čeladné. Takže uvidíme, jak se tato příprava osvědčí. Jinak takzvaná suchá příprava je pro hráče nezbytná, hráči samozřejmě musí trénovat, aby získali určitou kondici. Jak už jsem řekl, letos jsme se zaměřili hodně na sílu, hodně času kluci trávili v posilovně a na konci této přípravy pak podstoupili i známé Wingate testy. Už máme i výsledky a mohu říct, že podle nich byla ta příprava poměrně slušná, stejně tak jako v sezoně minulé. Proto jsme ani žádné velké změny v přípravě nedělali. Pochopitelně, je to část sezony, kterou hráči nemají rádi a proto se i volila taková forma, aby do ní hráči měli chuť. A to se, myslím, podařilo. Kluci to zvládli a jak už jsem říkal, i ty výsledky byly vcelku dobré.

Dělali jste srovnání loňského a letošního roku? Srovnávali jste každého hráče a jeho výsledky vloni a letos? Přece jenom to může asi něco napovědět o tom, jak je ten který hráč na sezonu fyzicky připraven.
Ano, tyto výsledky máme, v průměru u mužstva to ale vychází poslední rok dva pořád stejně. Letní příprava už je za námi, zaplať pánbůh, pro hráče to asi také není zajímavé.

"Letos se v přípravě více zaměříme na kombinační hru"

Ve středu 21. července večer hráči poprvé v této sezoně vyjedou na led, de facto tak začne nová sezona. Jak bude vypadat další příprava mužstva?
Bude to stejné jako každou jinou sezonu. Všechna mužstva se budou pochopitelně připravovat na další sezonu, která bude hodně těžká. I my budeme chtít uspět. Takže se hodně zaměříme na kombinační hru. Myslím si, že i když ta sezona nakonec dopadla slušně, velice slušně, my jsme s ní byli maximálně spokojeni, tak nás trochu trápily přesilové hry. Chtěli bychom se proto v přípravě více zaměřit na přesilové hry. Jinak na té naší hře nic měnit nebudeme. Chceme hrát stejný hokej, jaký jsme hráli. Myslím si, že je to hokej docela atraktivní i pro diváky. Čekají nás přípravné zápasy, budeme hrát několik zápasů s extraligovými mužstvy a jeden zápas i s prvoligovým Berounem. Jedeme také na turnaj do Norimberku, kde jsme vloni byli poprvé. Byl to vynikající turnaj, proto tam letos zase chceme jet.

Co ta příprava na ledě v řeči čísel obnáší?
Je to asi dvanáct utkání. Jinak veškerý čas do zahájení soutěže věnujeme přípravě na nový ročník. Hráči už dovolenou mít nebudou, mají za sebou měsíc dovolené po sezoně a tři týdny teď v červenci.

"Chceme se pohybovat zase někde nahoře"

O Slavii se říká, že je to mužstvo, v němž se snoubí týmová hra s individuálním přístupem hráčů ke hře. Souhlasíte s tímto tvrzením?
(Vladimír Růžička chvíli přemýšlí)

...či jak moc je těžké takovéto mužstvo vybudovat?
To mužstvo se buduje pochopitelně dlouho. Samozřejmě, že ho stavíme na zkušených hráčích jako je Josef Beránek, Petr Kadlec, František Kučera a dnes už i Jan Novák. Myslím si, že teď to mužstvo máme postavené docela dobře ze zadu, což je podle mne dost důležité, protože šance si vytvoří každé mužstvo, ale rozhodující je, jak je dokáže využít, zda má hráče, kteří se dokáží prosadit v koncovce. Utkání rozhodují pochopitelně góly a my tady máme hráče, kteří jsou toho schopni, jako například Michal Sup, Patrik Martinec či David Hruška, kteří jsou navíc doplněni šikovnými mladšími hráči jako kupříkladu Radek Dlouhý, Michal Vondrka, Milan Kopecký, Dominik Graňák…

Takže mužstvo je nyní podle vás v ideální sestavě?
Každý na to asi má jiný pohled. Mně se líbí takové mužstvo, které je složené nejen ze zkušených, ale i mladších hráčů. Proto mladí hráči u nás dostávají tolik prostoru. Myslím si, že se nám to jednou vrátí, mladíci se ukázali v dobrém světle a já věřím, že v tom budou pokračovat.

Kostru týmu tvoří vyzrálí a zkušení hráči, mužstvo má optimální věkový průměr 26 let. Očekáváte, že tento mančaft minimálně zopakuje loňské výsledky?
Samozřejmě, čekáme. Když už jste zmínil ten věkový průměr, tak já si myslím, že to je docela ideální věkový průměr. To mužstvo není přestárlé, to mužstvo není ani mladé a hlavně, je v něm plno mladých hráčů, kteří jsou, jak se říká „ohraní“, tedy kteří již odehráli dost utkání. A pokud jde o naše cíle pro nadcházející sezonu, tak budeme od hráčů chtít takové výkony, abychom se zase pohybovali nahoře. Určitě budeme chtít zlobit ta mužstva, která budou na předních příčkách extraligy. Samozřejmě, že chceme být mezi nimi.

"Josef Vašíček a Martin Ručínský zřejmě budou hrát za Slavii"

Současný tým až na jednu výjimku tvoří hráči, kteří tady již dříve hráli, znáte je, víte, co od nich můžete očekávat. Tou výjimkou je Boris Žabka. Co od něj očekáváte?
Ano, to je jediný hráč, který tady zatím nehrál, ale já si myslím, že se do mužstva zapracuje. Jeho styl hry potřebujeme, proto jsme ho sem vzali. Je to hodně tvrdý obránce a takové my potřebujeme. Takže doufám, že i Boris Žabka do mužstva zapadne a tým pak bude kompaktní.

Naopak další řízný bek – Jirka Kuntoš – tady podle všeho končí...
Jirkovi nebyla prodloužena smlouva, ten skutečně končí a za Slavii již nebude hrát.

Ve hře byl údajně i příchod Petra Sailera, zejména po pádu Českých Budějovic do první ligy.
Když Petr Sailer odcházel, tak jsem říkal, že pokud by v této sezoně nepodepsal smlouvu v Českých Budějovicích, tak bych o tom uvažoval. Nicméně Petr smlouvu v Českých Budějovicích podepsal a tím pádem celá věc skončila. V tuto chvíli o Petra nemáme zájem.

Jak to vypadá s Petrem Míkou? Je ještě zraněný? Bude hrát?
Už s mužstvem trénuje, na led půjdou ve středu 21. července všichni, včetně Petra Míky.

Lze před začátkem sezony očekávat ještě posílení kádru, příchod nových zkušených hráčů?
Pokud se nebude hrát NHL, tak jsem domluven s Josefem Vašíčkem. Tento týden jsem jednal i s Martinem Ručínským. Martin souhlasil s tím, že by za nás v případě stávky v NHL hrál, ale smlouvu zatím podepsat nechce. Další změny v týmu už nepředpokládám, maximálně tyto dva hráče zapojíme do mužstva. Jinak do týmu už sahat nechceme.

Vloni Slavia do hry v průběhu soutěže, jestli se nepletu, nasadila až 10 juniorů. Letos se zřejmě invaze juniorů do A týmu nekoná. Kteří z juniorů, kteří se zatím s A týmem připravují, mají šanci se do A týmu probojovat?
Ono to není tak jednoduché. Máme hodně mladých hráčů, kteří mohou ještě hrát juniorskou soutěž. Proto jsem se dohodl s kluby, které hrají 1. ČP ligu, aby hráči jako Červenka, Kvapil, Kukla, Drtina či Ondřej Staněk, který mimochodem vloni hrál velice dobře, mohli hrát I. ČP ligu za muže. To je pro nás důležité. A co se týče zabudování určitých juniorů do A mužstva? Už jsme je, pokud jde o letní přípravu, zabudovali. Chtěl bych, aby Jakub Šulc i Vladimír Sobotka celé léto s námi trénovali a hlavně aby hráli, abych se na ně mohl podívat, abych je mohl v těch několika přátelských utkáních vyzkoušet. Proto jsem z reprezentačních povinností omluvil Vláďu Sobotku. Chci, aby celý měsíc byl v A mužstvu a aby hrál co nejvíce zápasů. Jakub Šulc v reprezentaci do dvaceti let ale hrát bude. Ale jak už jsem řekl, v týmu máme mnoho mladých „ohraných“ hráčů, které jsme vytáhli z juniorů dříve. Ti také musí dostat prostor. Třetím mladým hráčem, kterého chceme vyzkoušet, bude brankář Lukáš Musil, který bude u týmu spolu s Petrem Fraňkem, byť ještě věkem může hrát posledním rokem za juniory. Dohodl jsem, že za juniory už ale chytat nebude. Možná, že se ale domluvíme, že za ně odchytá jen nějaký zápas.

Co když NHL skutečně nezačne? Kde bude hrát Jakub Klepiš? Bude v tom případě hrát za Slavii?
Ne, Jakub podepsal Washingtonu a oni chtějí, aby tam tuto sezonu skutečně hrál, byť v jiných soutěžích. Proto tam zůstane, takhle jsme se domluvili.

Mimochodem, sledujete dění v NHL, mám teď na mysli průběh kolektivního vyjednávání o podobě nové kolektivní smlouvy?
Myslíte mezi Evropou a NHL? Sleduji to, samozřejmě nás to zajímá a probíráme to. Myslím si, že za ty hráče, kteří za moře odcházejí, dostáváme málo peněz. Chceme proto, a teď myslím, že mluvím za všechny kluby, aby těch finančních prostředků za ty hráče do klubů chodilo více. Pokud za hokejistu, který je opravdu vynikající, dostanete nějakých sto nebo dvě stě tisíc dolarů, což je v přepočtu nějakých pět milionů korun, tak to není pro kluby zase tolik. To se s fotbalem nedá vůbec srovnat. Myslím si, že bychom se měli alespoň přiblížit tomu, že když budeme dávat do Ameriky nějakého superhokejistu, že ten klub za něj dostane i tomu odpovídající peníze.

"My věříme, že v Sazka Aréně budeme hrát dobrý hokej"

Vraťme se ale ještě ke Slavii. Ta by měla v nadcházející sezoně hrát svá utkání v Sazka Aréně a trénovat v Edenu. Nebude to pro tým zbytečnou komplikací? De facto tak Slavia bude cestovat ke každému extraligovému zápasu.
Já si to nemyslím. Dnes je již jiná doba, trochu specifická. Praha je veliké město, světové město, postavil se tady nejlepší stadion v Evropě a já si myslím, že by bylo škoda, kdybychom tam na hokej šli dvakrát za sezonu. Prostě jsem přesvědčen a doufám v to, že tento krok, který jsme udělali, je správný. Do konce tohoto týdne by měla být podepsána smlouva, na které se dělalo prakticky celý rok a v podstatě na ní chybějí jen podpisy. My věříme, že v Sazka Aréně budeme hrát dobrý hokej a že i díky tomu na hokej přitáhneme další diváky. A o to nám také samozřejmě jde. Na druhou stranu ale i stadion v Edenu prošel za posledních čtyři pět let rekonstrukcí, teď už je trošičku jiný…

Myslíte asi především co do zázemí pro hráče?
Ano, samozřejmě! Bohužel se ten stadion ale nedá přestavět, nedají se přistavět tribuny k sezení. Lidé dnes chtějí chodit na hokej a většina z nich chce sedět. V Edenu se prodávalo dvě stě vstupenek na sezení a nám bylo neustále vyčítáno, že se proto tady nedá chodit na hokej. To se změnilo, dnes tu možnost diváci budou mít. Připravili jsme takové ceny vstupenek, které se nám zdají dobré. Pochopitelně, někomu se ta nejdražší vstupenka za 210 korun může zdát drahá, stejně tak třeba i ta za 170 korun, ale například vstupenky pro náš slávistický Fan club budou stát 90 korun. Nemyslím si, že jsou to vstupenky drahé. Když si vezmete, že permanentka na to nejlepší místo vás vyjde v průměru asi na, jestli se nepletu, 165 Kč na zápas, tak si myslím, že to není zase tolik. Ale samozřejmě záleží na lidech, jestli budou chtít na ten hokej chodit.

Hodně o tom ve vedení Slavie diskutujeme a jsme zvědavi, jak na to budou lidé reagovat. Chci ale říct, že jsme pro lidi udělali vše, co bylo v našich silách. Přece jenom, hokej je také zábava. Proto jsme domluvili i to, že program, který bude během zápasu běžet na informační kostce, bude ještě lepší, než na mistrovství světa. My prostě chceme, aby si lidi cestu na hokej do Sazka Arény našli. Chceme je přitáhnout vším tím atraktivním a zajímavým, co jsme pro ně mohli připravit. Pokud bude při těch zápasech otevřena jen spodní část pro sedm a půl tisíce diváků a ty tři čtyři tisíce přijdou, tak budu spokojený. Uvidíme. Tady na Slavii v září při zahájení sezony bylo na zápase také 1500 lidí, takže jsem zvědavý, jaké to bude v Sazka Aréně. Může to být lepší, může to být horší, to dnes nikdo neví. Na druhou stranu, možnost vidět hokej v Sazka Aréně zase určitě přitáhne lidi i z jiných částí Prahy a já doufám, že divák, který si tam cestu najde, bude spokojený. Takže: smlouva je před podpisem, už je to jen formalita, na všem jsme domluveni.

Co se týče přípravy v den zápasu, ta už bude probíhat v Sazka Aréně?
Příprava a tréninky budou i nadále v Edenu, v den zápasu ale budeme mít rozbruslení již v Sazka Aréně a večer tam pak bude i utkání. V den zápasu prostě chceme, abychom byli v Sazka Aréně.

"Chtěli bychom jít co nejvýš"

A ještě poslední otázka, s jakým cílem jdete do nadcházející sezóny?
Do této sezony jdeme tak jako do každé jiné: chceme určitě zase skončit před Spartou i když víme, že to nebude jednoduché. Dvakrát se nám to podařilo, uvidíme jak dopadneme do třetice. Navíc ty zápasy teď budou mít takový zvláštní náboj, ale chceme zase hrát někde nahoře v tabulce. Chceme se zase dostat co nejvýše a pokud možno hrát buď semifinále nebo i finále. Nároky máme veliké, ač všichni víme, že to nebude jednoduché. I loňská sezona ale nebyla jednoduchá. Ze začátku jsme se trápili, nebylo to vůbec nic jednoduchého, protože v úvodu soutěže jsme měli určitou krizi. Myslím si ale, že mužstvo to zvládlo, ukázalo velkou sílu a já doufám, že i v této sezoně bude pokračovat v těch výkonech, které jej zdobily v uplynulých dvou sezonách. Dvakrát jsme se dostali do finále extraligy, jednou jsme se stali i mistry extraligy. I v této sezoně bychom samozřejmě chtěli jít co nejvýš, ale bude to hodně těžké a určitě ne jednoduché.

Děkuji za rozhovor

(Poznámka závěrem: Rozhovor s Vladimírem Růžičkou pro webové stránky HC Slavia Praha byl symbolicky ukončen hymnou Slavie „Go Slávie, tak jen go Slávie…,“ linoucí se v podobě vyzváněcí melodie z jeho mobilního telefonu.)

Soupiska týmu HC Slavia Praha pro sezonu 2004/2005

Brankáři: Petr Franěk, Lukáš Musil
Obránci: Dominik Graňák, Petr Kadlec, Pavel Kolařík, František Kučera, Jan Novák, David Pojkar, Jakub Šulc, Boris Žabka
Útočníci: Milan Antoš, Josef Beránek, Radek Dlouhý, Radek Duda, David Hruška, Petr Jaroš, Milan Kopecký, Aleš Krátoška, Patrik Martinec, Petr Míka, Vladimír Sobotka, Michal Sup, Marek Tomica, Michal Vondrka

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více