Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
21. července 2004

Slávisté vyjeli poprvé na led

P r a h a - V plné síle a zbroji nastoupili ve středu hokejisté HC Slavia Praha na ledovou plochu v Edenu. Venku panovalo třicetistupňové vedro, léto konečně dorazilo i do Čech. Nic to však neubralo na chuti všech hráčů, kteří se na ledě alespoň mohli trošku schladit. První trénink se nesl ve svižném duchu a po hodině bruslení toho měli všichni docela dost. V článku kromě obsáhlé fotoreportáže nechybí krátký rozhovor s Petrem Míkou a složení jednotlivých pětek.

Do oficiálního začátku tréninku chybělo asi deset minut, když se na výborně připravený led začali trousit první hráči. Z opálených tváří bylo poznat, že si většina borců užila pěkné dovolené a i počasí venku spíše lákalo k návštěvě různých koupališť. A nemuselo by se v Edenu chodit ani daleko. Po několika měsících bez hokeje se ale všichni hned pustili do hrátek s pukem, a to s radostným úsměvem na tváři. Zpočátku se nad ledem vytvořila hustá mlha, typická třeba pro podzimní Londýn, ale tu se naštěstí podařilo po pár minutách rozehnat. Nechyběly samozřejmě tradiční žertíky, které už ke Slavii neodmyslitelně patří. K dobré náladě přispěl jistě i fakt, že letní dril na “suchu“ se už stal minulostí. Kolem 18:00 poprvé zazněla píšťalka z úst trenérského triumvirátu.

Jak vám jistě každý hokejista potvrdí, první trénink se hráči seznamují především s novou výstrojí, prošlápnou si nové brusle a “osahají“ led. I proto byla příprava vedená ve volnějším tempu, kilometry naježděné kolem hřiště (oblíbené "bazény") čekají na hráče až později. Navíc si museli znovu zvykat na pohyby, které jsou typické pro hokej a bylo tak třeba volit opatrnosti. Při hodině pobytu na ledě se ale slávisté určitě neflákali, s pukem si vyzkoušeli různé kombinace, přečíslení dva na jednoho. Brankáři se pak ocitli v ostré palbě, úspěšní střelci góly vždy náležitě oslavili. Nejhlasitější byl asi zkušený útočník Milan Antoš, divákům také určitě neušel elán navrátilce Radka Dudy, který do sítě posílal jednu střelu za druhou.

Na závěr nechybělo tradiční “báčko“, kdy si to u každé branky vždy rozdaly dvě pětky proti sobě. Po šedesáti minutách odešla většina splavených borců do kabiny. Podobné a ještě náročnější “radovánky“ na ledě teď hráče čekají až do začátku extraligy, kdy se 10.září v 1.kole slávisté představí na ledě nováčka, Dukly Jihlava. Ještě předtím si přípravu zpestří několika zápasy, které si budou moct fanoušci užít v Edenu, na extraligu pak budou chodit už do Sazka Arény. Kvalitní prověrkou bude opět po roce turnaj v Norimberku. A když jsme u diváků, těch si našlo cestu na první trénink asi na tři desítky.

Podle rozdělení rozlišovacích dresů by vypadalo složení jednotlivých pětek Slavie takto (to se však rozhodně může změnit, do začátku extraligy to lze říct s určitostí – nicméně vypadalo zajímavě):

Sestava
Kadlec, Kučera – Hruška, Beránek, Sup
Novák, Kolařík – Duda, Krátoška, Antoš
Žabka, Graňák – Vondrka, Kopecký, Dlouhý
Šulc, Pojkar – Míka, Martinec, Tomica
               Jaroš, Sobotka, Kvapil

V brance doplnil Petra Fraňka a Lukáše Musila na trojici dorostenec Miroslav Brož.

Petr Míka: Cítil jsem se v pohodě

Dneska jste po dlouhých měsících vyjeli na led, což byla jistě příjemná změna oproti “suché” letní přípravě. Jaký byl první trénink?
Po delší pauze je to vždycky takový nezvyk, nové brusle, nová výstroj. Všechno je čerstvé a chce to rozhýbat. Zase je to úplně jiný pohyb než při běhání nebo jízdě na kole. První tréninky jsou vždy kostrbatější.

V poslední dnech do Čech konečně dorazilo pravé léto, venku jsou tropické teploty. Jak jste to snášeli na ledě, nevadilo vám to?
Já to třeba osobně moc nepociťuji. Vím, že teplotní výkyvy některým lidem vadí. U toho ledu to během tréninku příliš nevnímám.

Z tribuny se zdálo, že trénink, na to že šlo o první přípravu na ledě, měl docela svižné tempo a i hokejově to na první pohled nevypadalo špatně…
Dneska to bylo volnější, šlo hlavně o to rozhýbat se, ohmatat si tu výstroj. Je to možné, že to tak vypadalo, pro mě to byl takový normální první trénink.

Ty si hned na začátku letní přípravy utrpěl při pádu na kole zranění a přišel tak o velkou část tréninku. Jaké to bylo dnes na ledě, bylo nějak znát tréninkové manko?
Dneska jsem se cítil v pohodě, co se týče fyzické kondice. Žádný problém nebyl, uvidíme jak to bude dál. Snad to rychle doženu.

Poranil sis vazy v rameni, je nyní už vše v naprostém pořádku?
Pořád to ještě pobolívá, ale pan doktor Kolář říkal, že to chvilku prostě bolet bude a musím se s tou bolestí poprat. Je to zrovna takové blbé místo, ty vazy se hojí dlouho a při práci s holí nebo střelbě to ještě nějakou dobu bolet bude.

Fotoreportáž

Foto: © Michael Mareš


Je třeba se nejdříve pořádně protáhnout, jak ukazuje Dominik Graňák


Trénink začíná, porada u tabule


V popředí Marek Kvapil, který by měl v sezóně hostovat v 1.lize


Mladý obránce Jakub Šulc by měl absolvovat celou přípravu s "áčkem"


Čekání na jedno z cvičení - Marek Tomica a za ním Petr Míka


Na bývalé spoluhráče se přišel podívat i Jan Horáček - v rozhovoru s Petrem Míkou


Ondřej Weissmann pozorně sleduje zákrok Petra Fraňka


Josef Beránek se jede ke střídačce občerstvit


Navrátilec z Kazaně Radek Duda dával na ledě o sobě, jak je jeho dobrým zvykem, hodně vědět


Odpočinková siesta u střídačky


Petr Franěk při chvilce oddechu


Venku panuje tropické vedro, proto je třeba dodržovat pravidelný pitný režim - zleva Aleš Krátoška a Jan Novák


Opět v družné debatě dva kamarádi - Petr Míka a Jan Horáček
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více