Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
30.7.2004

Boj, bitky a krev - tak začala příprava

přípravné utkání, pátek 30.7.2004, Slavia - Sparta
Slavia
2:3
1:0, 1:3, 0:0
Sparta

Branky: 12. Duda (Krátoška), 25. Kopecký (Dlouhý) - 21. Vrbata (Netík, Malinský), 26. Šindel (Sivek, Olesz), 37. Marek (Řezníček). Vyloučení: 12:9, navíc Duda, Krátoška, Pojkar (Slavia) 5 min. a do konce utkání a Schnábel, Řezníček (Sparta) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 550

Sestavy

Slavia

Franěk (30. Bezunk) - Kadlec, Kučera, J.Novák, Kolařík, Žabka, Pojkar - Hruška, Beránek, Sup - Duda, Krátoška, Antoš - Vondrka, Kopecký, Dlouhý - Jaroš, Sobotka, Tomica

Sparta

Pöpperle - Dobroň, Řezníček, Schnábel, Kasík, Jan Hanzlík, Richter, Malinský - Ton, Marek, Chabada - Kratěna, Broš, Špilár - Olesz, Šindel, Sivek - Netík, Langhammer, D.Vrbata

P r a h a - První přípravný zápas za sebou mají hráči Slavie. Vstoupili do něj poměrně dobře, ale z vítězství se nakonec radoval městský sok. V utkání bylo k vidění i několik šarvátek, nespočet trestů a dokonce i krev na ledě. Bylo jasně patrné, že oba týmy šly do utkání na plno a snažily se trenérům ukázat co v nich je.

Věčný boj pražských „S“ začala lépe Slavia. Hned v první minutě zápasu prověřil slávistický obránce Jan Novák pozornost strážce sparťanské svatyně Tomáše Pöpperleho. Na druhé straně poslal svůj střelecký pozdrav sparťanský kanonýr Petr Ton. V 6. minutě vpadl do střely jednoho ze slávistických obránců Josef Řezníček, který musel poté na střídačce chladit své trefené ucho.

O první větší rozruch před slávistickou brankou se v 8.minutě postaral sparťan Jan Hanzlík, který se v závaru před Fraňkem zorientoval nejlépe a z otočky orazítkoval pravou tyčku Fraňkovy svatyně. Na druhé straně předvedl své umění navrátilec ve slávistickém dresu Radek Duda, který hbitě projel kolem sparťanské střídačky a Pöpperle měl s jeho střelou k pravé tyči dost práce. O minutu později se do stoprocentní šance dostala Sparta. Hosté z Holešovic rozebrali slávistickou obranu a před Fraňkem se ocitl úplně sám David Vrbata. Naštěstí však pro Slavii kotouč poslal do ochranné sítě.

V čase 12:18 se hojně zaplněný stadion v Edenu dočkal prvního gólu. Krátoška z pravého rohu přihrál mezi kruhy Dudovi a ten nemilosrdnou ranou pod víko sparťanské branky otevřel gólový účet zápasu - 1:0. Sparťané poté hru přitvrdili. V 17. minutě padly první dva tresty do konce zápasu. Obdrželi jej Radek Duda a Robert Schnábel, který měl v bitce navíc a Dudu několika údery poslal k zemi. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:0 pro Slavii.

Na začátku druhé třetiny mohla Sparta vyrovnat. Po Beránkově chybě v rozehrávce v obranném pásmu Spartu se k puku dostal Sparťan Ton, který jel sám na Fraňka. Slávistický gólman však jeho nájezd s přehledem zlikvidoval. Hosté se vyrovnání dočkali ve 23.minutě, kdy se po ose Olesz – Sivek dostal puk k Davidu Vrbatovi, který srovnal stav zápasu na 1:1.

O strhnutí skóre na stranu Slavie se pokusilo duo Sobotka – Jaroš, ale druhý jmenovaný nedosáhl na střílenou přihrávku Sobotky. Druhý pokus dát branku do sítě Slavie dostal po chybě obránců opět Petr Ton, ale naštěstí pro Slavii naložil se svým nájezdem úplně stejně jako v prvním případě. Když na světelné tabuli svítil čas 25:45, tak Slavia vytvořila před sparťanskou svatyní závar, ve kterém se nejlépe zorientoval Milan Kopecký - 2:1. Slávisté se však neradovali dlouho. O 40 vteřin vyžil situaci dva na jednoho Jakub Šindel a srovnal tak stav zápasu na 2:2.

Slávističtí hokejisté se poté marně snažili strhnout výsledek na svojí stranu. Ve 28. minutě absolvoval ošetření na sparťanské střídačce střelec Šindel, když ho puk zasáhl z blízkosti do zubů. Ve 30. minutě ujel domácím obráncům Martin Chabada, který jen trefil Fraňka do masky. Fraňka poté nahradil v brance Slavie Petr Bezunk. Slavia si nedokázala vytvořit šance a bojovalo se převážně ve středním pásmu, kde bylo k vidění několik ostrých osobních soubojů. Sparta si ve 36. minutě zahrála přesilovku, když na trestnou lavici si šel sednout David Hruška za hru vysokou holí. Následnou přesilovku Sparta využila, když Sparťan Jan Marek zblízka propálil Bezunka – 2:3.

Radost Sparty však zkazilo další vyloučení do konce zápasu. Josef Řezníček šel předčasně do sprch za bodnutí špičkou hole. Slavia poté ožila, ale ani Beránek ani Sup Pöpperleho nepřekonali. Hned na začátku třetí třetiny dostal trest 5 + do konce utkání slávista Aleš Krátoška. Krátoška trefil svojí hokejkou obránce Sparty Richtra do obličeje. Zápas byl na chvilku přerušen, protože musela být vyčištěna ledová plocha od krve sparťanského obránce. Hra už poté chvílemi připomínala gladiátorské hry. Nejprve Sparťan Sivek inkasoval krosček od Kopeckého a o chvíli později se mimo dění hry pustil u slávistické střídačky do Vrbaty slávista Pojkar, který za tento prohřešek proti pravidlům musel odejít do kabin.

Sparta tak dostala možnost hrát 69 vteřin přesilovku 5 na 3. Největší šanci v této přesilovce měl Sparťan Olesz, který před Bezunkem udělal otočku, ale netrefil z poloviny odkrytou slávistickou svatyni. Slavia tak přesilovku přežila bez úhony a snažila se o vyrovnání.

Ve 48. minutě ujel sparťanské obraně Vondrka, ale ten v souboji tváří v tvář proti Pöpperlemu neuspěl. Následně slávističtí útočníci hned dvakrát natlačili sparťanského brankáře do jeho svatyně. Nejprve se to povedlo Jarošovi s Dlouhým a poté i Beránkovi.

V 51.minutě orazítkoval pravou tyčku slávistické branky střelou od modré Dobroň. V 54. minutě se řítil na Pöpperleho Antoš, který byl tísněn Dobroněm. Svůj nájezd však v branku nepřetavil a skóre se tak neměnilo. Poslední šanci vyrovnat měl o dvě minuty později aktivní Sobotka, který zpoza sparťanské branky nahrál najíždějícímu Vondrkovi, ale lapačka brankáře Pöpperleho byla pozorná. Slavia tak svůj první přípravný zápas prohrála 2:3.

Ohlasy trenérů
Po utkání se mezi hlouček novinářů dostavil navrátilec z Ruska Radek Duda, který se výrazně zapsal do statistik první třetiny. V té nejprve vstřelil první slávistický gól nové sezóny a poté se stal i prvním hráčem týmu, který pro vyloučení nedohrál utkání.
Radku, tak jsi vstoupil do utkání docela klasicky....
Gólem?! (smích)
Kdo to vyprovokoval?
Kdo to vyprovokoval? To jsou přípravný zápasy, všude to je stejný ať už hraješ v Čechách nebo v Rusku. Každý mladý hráč tam bojuje o triko. Ti starší hráči už jsou rozumnější. Pak když jsem viděl že myslím Vrbata sekl Kraťase (Krátošku), tak jsem byl rozhodnutej. Ten kluk to nečekal. No a Robert Schnábel ho šel bránit.
Stihnul ses rozehrát za těch 18 minut?
Ale jo, myslím si že docela dobře. Akorát mi překazil trošku plán, tak jsem to musel dodělat v posilovně.
On je docela vysoký hráč, věřil sis proti němu?
To je jiná váhová kategorie, s ním se člověk nemůže prát. On zahodil první rukavice a dá se říci, že všechny trumfy měl v rukávu. Má dlouhé ruce, na něj nedosáhneš. Musel bych mít stoličku.
Takže jsi spíš uhýbal?
Nic jiného mi ani nezbývalo. Než se nějak krýt. Prostě čekat na nějakou chybu. Tohle nejsou ani pořádné souboje, to je spíš takové škádlení.
Říkal jsi, že se z Kazaně vrátil jiný Radek Duda?
Tak zas vy budete mít o čem psát (smích). Já si myslím, že to je normální, jsou to jen přípravné zápasy. Až půjde o body, tak se bude hrát jinak.
Takže myslíš, že se to nepřenese do dalších zápasů?
Já mám se Šnáblíkem dobrý vztah, zdravíme se, prohodíme pár slov, takže nevím proč bych to měl měnit.
Jak se ti líbil zbytek utkání z tribuny?
Já jsem moc neviděl, já jsem viděl asi tři minuty. Měl jsem v posilovně svůj tréninkový program, který jsem chtěl dodělat. Prohráli jsme 3:2... Nejde ani o výsledek, ale zahrát si.
Vnímal jsi během utkání poznámky na tvou osobu ze střídačky soupeře?
Já je nevnímám. Ty byly a vždycky budou...

Autor Milan Šebesta
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více