Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
1. srpna 2004

Petr Franěk: Chtěl bych vyhrát poslední zápas sezóny

P r a h a - Když přišel brankář Petr Franěk do Slavie, říkal, že sní o velkém finále se Slavií. "To se nakonec podařilo, ale jenom z poloviny," říká Petr Franěk dnes, bezmála čtyři měsíce od rozhodujícího pátého finálového utkání ve Zlíně. "Finále jsme sice hráli, ale nedotáhli jsme ho do vítězného konce." Petr přišel do týmu letos, doslova za pět minut dvanáct, a jeho přáním bylo pomoci Slavii dobýt znovu extraligový trůn. A to se jemu i celému týmu málem podařilo.

Jeho cíle zůstávají proto i pro letošní sezonu stejné: "Mám takový sen, vyhrát extraligu. Byl bych rád, kdyby to bylo ve Slavii," říká posila z uplynulé sezóny a nová brankářská jednička Slavie. "Může se to povést letos, může se to povést příští rok. Mně je jedno, jestli to bude za rok nebo za dva, ale bylo by to hezké, kdyby se mi to jednou podařilo."

Když jsi letos v únoru mluvil o tom, že bys chtěl Slavii pomoci dobýt extraligový trůn, myslel jsi to doopravdy? Přece jenom, ještě byla rozehraná základní část, po níž Slavia skončila až na pátém místě...
Já jsem tomu docela věřil, bylo tady výborné mužstvo. Myslím si, že Vláďa Růžička to dělá velmi dobře.

Přesto ta cesta do finále nebyla lehká. V cestě za vytouženým titulem stála i silná Sparta. Jednu chvíli to dokonce se Slavií vypadalo moc zle, tak že se Slavie přes Spartu ani nedostane. Ostatně, vývoj semifinále se Spartou, to byl tak trochu možná i zázrak, že?
Samozřejmě, oni vedli 3:1 na zápasy, vyhráli dvakrát u nás, ale tohle mužstvo mělo velkou vnitřní sílu. Já jsem za stavu 3:1 pro Spartu říkal i doma manželce, že to otočíme a Spartu nakonec porazíme.

A co na to manželka?
Smála se.

Přesto, ještě v únoru bys býval celou tuto sezonu nejraději vymazal. Alespoň s těmito slovy jsi do Slavie přišel.
To bylo kvůli těm zraněním. Z pohledu těch zranění to pro mne nebyla dobrá sezona. Dvakrát jsem měl to samé zranění, dlouho jsem pauzíroval, nakonec jsem si to aspoň trošku zpříjemnil.

Nakonec ses ukázal jako dobrý prorok. Tvrdil jsi, a to ještě zdaleka nekončila základní část, že v play-off se může stát cokoliv, například že může první prohrát s osmým, což se nakonec i stalo. Co prorokuješ Slavii pro letošní sezónu?
To nebylo žádné proroctví, tak to prostě někdy chodí, to je fakt. To totiž vůbec není o tom, co kdo umí, ale spíše o tom, jak kdo bojuje, o tom, jakou kdo má partu a o tom, jak kdo tomu druhému pomůže na ledě. Myslím si, že tady to na Slavii funguje velice dobře a proto Slavie už čtyři roky po sobě hrála semifinále a skončila mezi prvními čtyřmi týmy.

Zmínili jsme se o semifinále se Spartou, vraťme se ještě k finále ze Zlínem. Co podle tebe chybělo k tomu, abyste finále vyhráli?
Myslím si, že Zlín měl velice dobré mužstvo, možná trošičku rozhodlo, že my jsme hráli dvakrát na sedm zápasů. Proto oni měli možná více sil. Přestože to byly vyrovnané zápasy, oni nakonec byli tím šťastnějším týmem. Možná, nechci to sem tahat, je to už za námi, že nám trošičku uškodila ta Aréna. Ale tam obě dvě mužstva měla stejné podmínky, takže já to nechci vůbec shazovat. Prostě asi měli více sil a byli šťastnější.

Vloni jsi se často potýkal se zraněními, jak letos (naznačuji klepáním na dřevěnou desku stolu, že letos zatím zdraví slouží - pozn.aut.)?
Dřevo hoří, musíš takhle (ohnutým ukazováčkem si klepe na zuby). Zatím dobrý, já se snažím posilovat nohy, snažím se o sebe a o moje zdraví více starat. Uvidíme, snad to bude držet.

Jaké cíle si dáváš do letošní sezony? Mimochodem, do které extraligové sezony právě vstupuješ?
Já už to ani nepočítám, ale pokud jde o ty cíle, tak já mám ty cíle stále stejné. Vyhrát každý zápas, zejména vyhrát poslední zápas sezony.

Díky za rozhovor.


Masku devětadvacetiletého gólmana zdobí vepředu jeho přezdívka - "Fráňa"

Foto: Michael Mareš

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více