Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
2. srpna 2004

Trio hráčů z NHL už trénuje v Edenu

P r a h a - Jak bylo avizováno, dnes se na ledové ploše v Edenu poprvé na tréninku objevily možné posily z NHL. Docela náročnou porci, jednu hodinu v posilovně a dvě na ledě, si "užili" útočníci Martin Ručinský, Josef Vašíček a také obránce Tomáš Klouček. První dva jmenovaní se pak 19.srpna od týmu odpojí, protože jim začíná v Karlových Varech přípravný kemp před Světovým pohárem. Do té doby se budou pod dohledem Vladimíra Růžičky připravovat se svými možná budoucími spoluhráči. To však ještě záleží na tom, jak se vyvine situace v zámoří a na dalších okolnostech.

Nejzvučnější posilou Slavie by se mohl stát Martin Ručinský, olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný mistr světa. Jestli skutečně dojde v NHL k výluce, tak se musí Slavia domluvit ještě s Litvínovem, který vlastní hráčská práva na Ručinského v domácí soutěži. Jeho start za mateřský klub nevypadá v současné době moc reálně, můžou za to už mediálně dostatečně známé spory s generálním manažerem Macholdou, což se týká většiny litvínovských odchovanců v NHL (Šlégr, Reichel...). A zájem Slavie je obrovský, v Edenu si už zkušený útočník zatrénoval s mužstvem i loni. "Zatím jsem s Litvínovem nejednal, s Martinem jsem domluvený tak, že tady zatím trénuje. Samozřejmě to musíme ještě probrat, je to pak trošku na delší lokty. Chci si během tohoto týdne s Martinem promluvit, jak budeme pokračovat dál," říká k tomu Vladimír Růžička. Je pravděpodobné, že k podpisu případné smlouvy dojde až po skončení Světového poháru. Ručinský chce v případě stávky hrát českou nejvyšší soutěž, o angažmá jinde v Evropě neuvažuje.

Zato příchod urostlého útočníka a juniorského mistra světa, Josefa Vašíčka, už je jistý na sto procent. Smlouva byla podepsána na rok, stejně jako u ostatních hokejistů samozřejmě záleží na tom, jestli začne nebo nezačne NHL. Premiéry v české extralize by se mohl dočkat i další slávistický odchovanec (i když v případě Vašíčka to není tak jednoznačné, do Slavie přišel z Havlíčkova Brodu v patnácti letech - pozn.aut.), který odešel do Ameriky už v juniorském věku. Vysoký obránce Tomáš Klouček prošel v NHL kluby New York Rangers, Nashville Predators a naposledy působil v Atlantě Thrashers. I on se zapojil do přípravy se Slavií a mohl by posílit tým. Jeho důraz by se určitě hodil. "Je to náš hráč, uvidíme jak to bude dál. Zatím nejsme nijak domluvený, jen jsem mu říkal, že až se vrátí, ať se tady ukáže. Budu ho chtít vidět a pak s ním budu samozřejmě mluvit, co jak a dál," nevylučuje Vladimír Růžička možnost posílení defenzívy úřadujícího vicemistra.

Na ledě se oba útočníci postavili vedle sebe do jednoho útoku, na pravém křídle je doplňoval Petr Jaroš. Klouček nacvičoval různé herní varianty v obraně s Davidem Pojkarem. Ve stejném složení budou asi při tréninku nastupovat i nadále, především oba forvardi. "Já myslím, že je na to ještě čas. Určitě teď budou spolu trénovat, lidí máme dost. Máme čtyři útoky, do toho dalšího tam je Petr Jaroš a ještě mladý Vláďa Sobotka, který dneska byl doma, protože má naražený nárt, ale nemělo by to být nic vážného. Tu dvojici budeme držet pohromadě a pak uvidíme, co jak a dál," potvrdil aspoň prozatím Vladimír Růžička. Dokonce není úplně vyloučeno, že by se všichni tři mohli objevit v sestavě v nějakém přípravném zápase.

Hokejisté z NHL s platným kontraktem nesmí nastoupit k zápasu za jiný klub do doby, než skončí kolektivní smlouva mezi hráčskou asociací a vedení NHL, což se stane 15.září. Martin Ručinský je v současnosti volným hráčem, Josef Vašíček ani Tomáš Klouček se zatím nedohodli na nové smlouvě. V cestě tak stojí už jen pojistky hráčů. "To teď právě potřebujeme vyřešit, především kvůli těm pojistkám, není to nic jednoduchého. Uvidíme, možná příští týden, tenhle máme jen jeden zápas. Příští týden hrajeme doma s Litvínovem, Karlovými Vary a Norimberkem. Zatím je to ale ještě předčasné říkat, uvidíme," nechce předbíhat trenér a generální manažer Slavie.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více