Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
9. srpna 2004

Další příprava a odveta s Litvínovem

P r a h a - K prvním přípravnému utkání v tomto týdnu na domácím ledě nastoupí v úterý Slavia proti týmu HC Chemopetrol Litvínov. Přesně před týdnem se obě mužstva potkala na mosteckém zimáku, v zajímavém zápase padlo dvanáct branek a bylo se určitě nač dívat. Bude se gólová přestřelka s lepším koncem pro Slavii opakovat i v Edenu? To se můžete přesvědčit na vlastní oči, utkání začíná od 18:00 a vstupné činí 20 kč.

Litvínov v přípravě

Severočeši stejně jako slávisté zatím odehráli dvě přípravná utkání, původně plánovaný duel na Spartě byl zrušen kvůli velké marodce Pražanů. Na úvod přípravy si Litvínov pozval Berounské Medvědy a finalisty 1.ligy rozstřílel 8:1. Do Mostu, kde hrají "Chemici" své zápasy, protože na jejich stadiónu v současné době probíhá rekonstrukce ledové plochy, pak přijela Slavia. Zatímco slávisté přijeli téměř kompletní, trenér "domácích" Josef Beránek starší nechal odpočívat dvě pětky a zbylé dvě doplnili na ledě junioři. Utkání rozhodně nebylo skoupé na branky a zajímavé události, útoky předčily obrany. Zrodila se tak divoká výhra Slavie 7:5.

"Je vidět, že nás čeká ještě hodně práce, musíme začít odstraňovat chyby, kterých se stále dopouštíme a musíme také zapracovat na koncovce, aby se dostavil i ten vytoužený gólový efekt," prohlásil po utkání Josef Beránek st. a dodal, že v odvetě na Slavii asi opět dojde ke změnám v sestavě. "My žádné hráče nešetříme. Prostě máme dost přípravných utkání na to, aby se všichni hráči vystřídali." Diváci v Edenu tak možná neuvidí útočníky Lukáše Havla a Říhu, kteří větrali obranu "sešívaných" v duelu na severu Čech. Místo nich by se zas mohli na ledě objevit bývalí slávisté Branda, Hübl či reprezentant Trávníček, kteří pro změnu odpočívali minulý zápas.

Změny v Litvínově

Dvě sezóny vedla mužstvo z tradiční hokejové bašty trenérská dvojice František Výborný – Pavel Hynek, které pak doplňoval ještě Jaroslav Hübl. Na úspěchy ze společného působení ve Spartě se však Výbornému s Hynkem nepovedlo navázat a Litvínov ani jednou nepostoupil do play-off. Nebylo tedy divo, že jim nebyla už nabídnuta nová smlouva. Kormidlo u týmu Severočechů převzal Josef Beránek starší, bývalý dlouholetý hráč i trenér Litvínova. Otec současného kapitána Slavie bude mít za úkol opět pozvednout slávu klubu s bohatou hokejovou tradicí.

S koncem éry trenéra Výborného v Litvínově přišel i odchod jeho jakési "prodloužené ruky" v kabině, veterána Richarda Žemličky. Dlouholetá opora Sparty se momentálně rozhoduje, jestli odejde na vysněné angažmá do italské ligy nebo nastane konec kariéry. Po sezóně už vedení klubu neprojevilo zájem o další zkušené hráče – Tomáše Martince (Hradec Králové), Petra Martínka (norský Lillehammer) či Ivana Droppu. Posledně dva jmenovaní dříve působili ve Slavii. Ztrátou bude určitě odchod reprezentačního útočníka Jindřicha Kotrly, který dal přednost nabídce ze Sparty. Na začátku přípravy se Litvínov rozloučil i s Romanem Kaděrou, který přišel v loňské sezóně z Vítkovic. Naopak zkušený forvard Ivo Prorok závěr sezóny už strávil na hostování v Plzni, kde však pokračovat nebude a je na odchodu do dánského Esbjergu.

Ve výčtu posil je asi nejvýraznější postavou útočník Daniel Branda, který se do Litvínova vrací po čtyřech letech strávených ve Slavii, ve Spartě, v Plzni a poslední sezónu v ruském Novosibirsku. Posilou by se měl stát útočník Michal Jeslínek z Chomutova, jeden z nejlepších střelců 1.ligy. Z Trenčína se vrátil důrazný obránce František Bombic, hostování v Jihlavě skončilo útočníku Zbyňku Skleničkovi. Z Ústí nad Labem přišel na přestup obránce Radim Skuhrovec.

Případné posily z NHL

V zámoří má Litvínov přehršel hráčů, kteří by v případě stávky v NHL mohli obléci dres mateřského klubu. Zatím se však na podmínkách domluvil jen obránce Martin Škoula, který už s mužstvem trénuje stejně jako mladý útočník Tomáš Kůrka. Případný start hvězd Reichela, Šlégra či Ručinského uvízl zatím na mrtvém bodě, stojí za tím neshody hráčů s generálním manažerem Litvínova Vladimírem Macholdou. Martin Ručinský tak zatím trénuje se Slavií, v souvislosti s Robertem Reichlem se nejvíce mluví o zájmu Sparty a Jiřího Šlégra zas láká Liberec.

Sestavy z minulého utkání:

LIT: Mařík - Kroupa, Skuhrovec, Hranáč, Ťupa, L. Řezníček, Lašek, Poživil - Jeslínek, Hreus, Kubinčák - L.Havel, Říha, Balázs - O.Novák, Přeučil, Jiří Novák - Gombár
SLA: Franěk (41. Bezunk) - Kadlec, Kučera, Jan Novák, Kolařík, Žabka, Graňák, Pojkar - Hruška, Beránek, Sup - Duda, Sobotka, Antoš - Vondrka, Kopecký, Dlouhý - Jaroš, Míka, Tomica

Slavia v přípravě

Slávisté si po porážce v úvodním “přáteláku” doma se Spartou spravili na severu Čech náladu sedmigólovou kanonádou. Zápas si pochvaloval i asistent trenéra Jiří Kalous: ”Hrálo se nahoru dolů a nebyl to v podstatě ani moc kontaktní hokej. Bylo vidět, že hráči si chtějí zahrát a hráli opravdu s chutí.” Dařilo se prvnímu útoku Hruška – Beránek – Sup, ve vynikajícím světle se představil i mladík Vladimír Sobotka. Talentovaný útočník se v utkání dočkal své první branky mezi dospělými. “Jsem moc rád, že jsem ho dal. Dík patří Frantovi Kučerovi, který mi to dobře hodil. Už jsem to jen v podstatě ťukl do brány. Prostě to tam padlo,“ radoval se po utkání.

V Mostě chyběli Slavii útočníci Aleš Krátoška a Patrik Martinec. Prvně jmenovaný si na tréninku pohmoždil rameno po nárazu do brankové konstrukce, ale měl by být již fit. U Patrika Martince zatím trenéři nechtějí moc spěchat, je totiž po operaci kolene. “U Patrika ještě nechceme riskovat, aby se mu něco stalo s kolenem. Ale i on trénuje, samozřejmě naplno. Myslíme si ale, že je ještě brzo, aby naskočil do utkání,“ vysvětloval Jiří Kalous, nicméně Martincův start v úterním utkání s Litvínovem zcela nevyloučil.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více