Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
18. srpna 2004

Mám rád vypjaté zápasy, říká Jakub Klepiš

P r a h a - V současné době se připravuje v Edenu se Slavií, ale žlutý tréninkový dres naznačuje, že příští sezónu v týmu nestráví. V září se vydá do Ameriky splnit si svůj sen, zahrát si NHL. Slávistický odchovanec Jakub Klepiš má za sebou povedenou sezónu, především v play-off. K tomu přišla první pozvánka do reprezentace. Nyní má však před sebou jediný cíl – prosadit se do týmu Washington Capitals, se kterým podepsal tříletý kontrakt. Může to ještě překazit případná výluka v NHL, ale nic se nezmění na tom, že příští rok stráví v zámoří. ”Určitě zůstanu tam,” ví dvacetiletý útočník.

V extralize odehrál mladý talent českého hokeje dvě sezóny. Hned první premiérová mu coby “zelenáčovi” přinesla radost v podobě zisku mistrovského titulu, na kterém se také podílel. Z osobního hlediska však za lepší sezónu považuje tu další. ”Hrál jsem tady dvě sezóny, ta první nebyla nic moc, v play-off jsem vlastně skoro nehrál, pak jsem naskočil do finále, protože se kluci zranili. Druhá sezóna byla určitě o hodně lepší, v play-off jsem dostal víc prostoru, docela se mi i dařilo, dal jsem nějaké góly,” porovnává obě své sezóny ve slávistických barvách. Jeho výkony letos vrcholily v play-off, kdy se mu povedlo ideálně načasovat formu. Pomohlo mu k tomu možná i úspěšné vystoupení na juniorském Mistrovství světa na přelomu roku. Česká reprezentace sice odjela z Finska bez medaile, ale Jakubovi se herně turnaj vydařil. ”Je to možné, že mě MS “dvacítek” trošku povzbudilo nebo nastartovalo ještě víc. Já mám hlavně rád vypjaté zápasy, kdy je to o gól nebo o dva, a právě o tom play-off je. Možná proto mi to tak sedělo.” Důvěru dostával při přesilovkách i ve vypjatých závěrech zápasů. Ač ještě mladík, tak mnohdy táhl slávistickou ofenzívu, zahrál si i v útoku s Josefem Beránkem. Vedle kapitána také odehrál asi svůj nejlepší zápas v šestém semifinále proti Spartě, kdy vstřelil dvě branky. ”Určitě jsem cítil podporu od trenérů, když se mi dařilo, že jsem byl hodně na ledě. A to že jsem hrál s Pepou Beránkem, to bylo možná takové vyvrcholení, protože málokdo si s ním může zahrát.”

Fantom nájezdů

Sebevědomí mu nechybělo ani při samostatných nájezdech, během play-off se z něj stal postrach všech brankářů. Nejdříve parádní fintou vstřelil vítěznou branku v rozhodujícím sedmém čtvrtfinále ve Znojmě, poté dvakrát pokořil gólmana Sparty Petra Břízu. Ukázal, že je mužem bez nervů. Má na nájezdy také skvělé předpoklady, šikovné ruce mu určitě nechybí. ”Já jsem pravák, praváci většinou dělají kličku na bekhend. Já jsem jí dělal už od malička, zkoušel jsem jí na každém tréninku a určitě si na ní věřím, je to moje nejsilnější zbraň,” vysvětluje. V sérii se Znojemskými Orly však zvolil jinou variantu zakončení. Svým provedením blafáku vzal domácímu publiku úsměv ze tváře. ”Věděl jsem, co budu dělat, i když to bylo dá se říct trošku drzé. Ale já jsem si říkal, radši udělám něco drzého, nečekaného, než něco normálního a zkazit to. Tak jsem to zkusil a vyšlo to,” vzpomíná na gól, který z něj udělal hrdinu zápasu. Paradoxně mohl být jeho protějšek, brankář Tomáš Duba, na podobnou fintu připraven. ”To byla shoda náhod, byl jsem předtím s “áčkem” nároďáku a byl tam i Tomáš. Já jsem to na něj zkoušel na tréninku, dal jsem mu dva góly ze dvou, proto jsem to na něj udělal znovu,” usmívá se šibalsky nad svou volbou.

V semifinále se Spartou už použil osvědčený blafák do bekhendu. Dvakrát tak pokořil skoro o dvacet let staršího Petra Břízu. ”To je taková ta krátká suchá, jak se říká. Naznačit na forhend střelu a stáhnout to na bekhend, když se to udělá rychle, tak nemá gólman žádnou šanci to chytit,” popisuje kličku, kterou nejvíce proslavil na světových šampionátech Martin Procházka. Jak už ale několikrát Jakub podotkl, možná štěstí, že na druhé straně nestál jeho spoluhráč ze Slavie Lukáš Hronek. Proti němu se totiž vyhlášenému hračičkovi nedaří: ”Chytá je hodně dobře, jemu jsem na tréninku nemohl vůbec z nájezdu dát gól.” Ve finále už další šanci Jakub nedostal. Na letošní play-off bude mít krásné vzpomínky, přesto někde vzadu bude ještě dlouho vrtat červíček po prohraném finále se Zlínem. ”Určitě to bylo zklamání, když se dostane člověk až do finále, tak to druhé místo se prakticky nepočítá, tam je jenom první. Prohráli jsme to, možná trošku na nás zapůsobilo nové hřiště a Sazka Aréna, ale na to se nedá zas vymlouvat. Stalo se, už se to nevrátí.”

Pocta v reprezentaci

V únoru letošního roku se dočkal dalšího velkého ocenění. Přišla mu první pozvánka do seniorské reprezentace a odjel tak na Švédské hokejové hry. V juniorských výběrech pravidelně nastupoval za národní tým, teď povýšil o třídu výš. Sice netrpí na ledě ani mimo něj nějakou přílišnou nervozitou, v kabině elitního výběru na něj přecejen dolehla. ”Určitě tam byla nějaká nervozita, byl to můj první start za áčko národního mužstva. Ale zase nebyla tak veliká, když jsem se rozhlédl v kabině, tak tam byli skoro všichni kluci z extraligy, které jsem znal. Nervozita byla až potom, když jsem přijel na kemp před MS a seděl vedle těch všech hvězd. To přiznávám se mi trošku třepaly nohy i ruce, už to bylo jiné,” vzpomíná na několik dní strávených po boku Jágra, Straky a dalších. V širším výběru Slavomíra Lenera vydržel docela dlouho a nakonec nemusela být jeho nominace na domácí šampionát tak nereálná. ”Když už jsem tam jel, tak jsem vůbec nepočítal, že bych mohl být na MS. Pro mě bylo poctou, že jsem se dostal do toho kempu.” Kdo ví, možná jeho schopnosti při nájezdech ve čtvrtfinále s Američany chyběly.

Řekl o něm Zdeněk Šašek
Perfektní hokejista, mám ho rád. Je v něm hodně hokejového.
Fandím mu, že se dostal tak daleko a určitě budeme o něm
ještě hodně slyšet. Přeju mu z plného srdce, ať se prosadí
v Americe, už tam prakticky je.
 Portrét Jakuba Klepiše 

Už po sezóně se objevovaly hlasy, že neunikne pozornosti zámoří a ze Slavie odejde. Začátkem června se to definitivně potvrdilo, když podepsal tříletou smlouvu s týmem Washington Capitals. ”Dohoda byla celkem v pohodě. Nevím přesně kolik, dohadovalo se to asi tři týdny, můj agent Petr Svoboda se s nimi domlouval na podmínkách a různých bodech smlouvy.” Generální manažer a hlavní trenér Slavie v jedné osobě Vladimír Růžička se jeho odchodu nijak nebránil, naopak ho ještě posvětil se slovy, že mladí hráči si zaslouží dostat šanci hrát v NHL. A dodal, že v poslední sezóně toho Jakub udělal pro Slavii dost. ”Určitě mě to potěšilo. Žádný hráč asi nechce mít problémy se svým týmem, kde začínal nebo hrál delší dobu. S Vláďou Růžičkou jsme se domluvili suprově. Všechno je v naprostém pořádku, nechci si dělat žádné problémy, protože kdyby mi to v Americe nevyšlo, tak se určitě chci vrátit zpátky do Slavie.” Ještě loni v prosinci říkal, že do Ameriky zatím nespěchá, navíc s ohledem na letošní uvažovanou stávku v NHL by svůj odchod klidně o rok odložil. Čas talentovaného mladíka však přišel už teď, směřoval k tomu už od roku 2002, kdy byl draftován z celkové 16.pozice. ”To je asi sen každého hráče od malička, že by si chtěl někdy zahrát NHL, zkusit si to. Buď to vyjde nebo ne,” má před sebou velkou výzvu. Tou mohl být i dres národního týmu, navíc ve Slavii si už začal získávat stále pevnější místo v sestavě. ”Já jsem teď měl šanci podepsat kontrakt s Washingtonem a nevím, jestli by mi ho nabídli znovu příští rok, kdybych zůstal tady. Vyřešil jsem to takhle a uvidíme, jak se to bude vyvíjet,” nelituje svého rozhodnutí.

Zápis do Guinnesovy knihy rekordů

Když ho před dvěma roky draftovala Ottawa, navíc už v prvním kole, určitě byl spokojen. V týmu “Senátorů“ se mu rýsovala po boku silné česko-slovenské legie slibná budoucnost. Ještě než však mohl dokázat své kvality, Ottawa jeho práva v rámci trejdu mj. za Václava Varaďa poskytla Buffalu Sabres. Už v tu chvíli si říkal: ”Chtějí mě vůbec nebo ne?” Další pochybnosti přišly poté, co ho od “Šavlí” získal Washington. Aniž by tak nastoupil k jedinému utkání v NHL, patřil už třetímu klubu. ”To je už na zápis do Guinnesovy knihy rekordů,” komentoval to několikrát s ůsměvem a s lehkou dávkou ironie. Zájem Washingtonu ho potěšil a proto neváhal. ”Prodali minulý skoro všechny hvězdy a chtějí to stavět na mladých hráčích. Určitě tam cítím šanci a půjdu za ní,” slibuje si od angažmá u týmu Capitals. Při pohledu na soupisku už tam velká jména jako Jágr, Bondra, Lang, Gončar nenajdete. ”Nevím přesně koho vyměnili, ale slyšel jsem, že první dvě lajny, všechny klíčové hráče. Takže jak jsem říkal, není tam už skoro žádná hvězda a je tam hodně mladých kluků.” Do tohoto okruhu zástupců mladší generace patří i krajan, se kterým by se mohl v týmu potkat. Vítkovický útočník Tomáš Fleischmann, juniorský reprezentant, který stejně jako Jakub startoval na posledních šampionátech do 18 i do 20 let. ”Známe se spolu už asi od šestnácti let, při různých akcích národního týmu jsme byli vždy spolu na pokoji, takže jsme dobrý kamarádi. Určitě je to výhoda, když je tam člověk sám, tak je to o hodně těžší.”

Veškeré plány o proniknutí do nejslavnější hokejové soutěže může Jakubovi zhatit uvažovaná stávka. Smlouva mezi hráčskou asociací NHLPA a majitely klubů vyprší 15.září, jednání o nové se zatím dopředu příliš nepohnula. ”I když začne nebo nezačne, myslím si, že to bude stejné. Každý mladý hráč si musí nejdříve většinou projít farmou, já s tím počítám. Nečekám, že udělám hned nějakou díru do světa nebo že bych hrál celou sezónu v NHL. Zkusím si to prostě zahrát, znovu ten americký hokej, i kdyby to na farmě mělo trvat třeba dva roky. A postupně se dostat nahoru,” nečeká ze začátku nic lehkého. O případné stávce dostává jen kusé zprávy. "Moc se o to nezajímám, akorát se vždycky zeptám svého agenta Petra Svobody, jestli ví něco nového nebo si myslí, jestli spíš stávka bude nebo ne.” Už nyní má jednu jistotu – celou sezónu stráví za oceánem, vedení Capitals mu dalo jasně najevo, že ho chce mít na očích. ”Kdyby ta stávka byla, tak bych určitě chtěl hrát tady extraligu, ale to si oni nedovolí. Oni rozhodují, kde budu hrát, takže určitě zůstanu celý rok tam a jsem s tím smířený.” Čekala by ho pak farma v Portlandu (AHL), další možností je ještě nově vznikající liga WHA, která by měla konkurovat právě NHL. Její vznik stále provází řada nejasností, každopádně jeden z klubů už si Jakuba vybral v draftu. ”O tom ani moc nevím, slyšel jsem to až nedávno v šatně. Takže k tomu nemůžu nic říct.”

Výhodou pro něj může být už roční zkušenost z místního prostředí, kdy se do Ameriky vydal v sedmnácti letech a strávil sezónu v juniorské soutěži. ”Určitě, naučil jsem se sám o sebe starat, trošku se naučil angličtinu, vím už jak tam chodí hokej, co se tam musí dělat a co je jiného než v Evropě. Určitě mi to pomůže, že jsem tam už jeden rok strávil,” pochvaluje si. Neobává se ani jiného životního stylu, na ledě i mimo něj už je dost otrkaný. ”Je tam jiný život než tady, budu tam tak trošku sám, možná pár kamarádů. Je to tam takové jednodušší, ale myslím, že si zvyknu.” V polovině září jeho zámořská mise začíná.

Statistiky Jakuba Klepiše

Foto: Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více